Dilemmiä (ja polylemmiä) arjen piirissä

 

”A C, B C, A B, joten C” kun (C = itseä ottaa päähän)

Arjen kirousten kirjo manifestoituu edessämme monin mielenkiintoisin, mutta säkenöivän rasittavin ilmentymin, ollen eräs suosittu muoto heistä ns. di- tai polylemma.

Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisin perkelyyksin meitä toistuvasti koetellaan, ja millaiseen pukuun arjen -lemmat pukeutuvat.

 

Lautasettoma

Luulisi, että suoraan kattilasta syömä on yksiselitteisesti helpotus, vähenneen tiskimäärän kiistattomassa muodossa.  Kuin ei tarvitse lautasta.

Mutta ei!

Jos syö suoraan kattilasta, niin kylläkin säästyy lautanen likaantumasta - mutta kattilan reuna painaa tosi ikävästi otsaa ja leuanalusta,  viimeistään silloin, kun syöpi niitä ruoan loppuja sieltä kattilan aivan pohjalta, ja jos otsa- ja leuanaluskipua välttääkseen ei syö suoraan kattilasta niin likautuu lautanen ja ruokailuvälineet, eli heti tulee enemmän tiskeä. Aina riesana joko jompi tai kumpi!

 

”Heisenbergin” kyntämis-ongelma, jos ei ole itse(llä) neurokirurgi(a käytettävissä)

Kun haluaa terve ihminen, että on vastaleikatut, yhtä pitkät kynnet, niin on täysin mahdotonta ei-neurokirurgeille ja neurokirurgien ei-tuttaville se!

Sormien kynnet eivät kasva keskenään samaa vauhtia ihmisellä, vaan pidempien sormien kynnet kasvavat nopeammin kuin eivät kasva lyhempien.

Lisäksi, jos ihminen ei ole neurokirurgi (ja monet eivät ole), niin ei mitenkään osaa kynsileikkurilla leikata toista kynteä millin kymmenesosaa pidemmäksi tai lyhemmäksi kuin viereisen sormen kynteä, ja seuraavaa taas vielä lyhemmäksi (tai pidemmäksi) aina sormen pituuden, ts. kyntten kasvuvauhdin mukaan.

Siksi, jos haluaa että kummassakin kädessä on viisi yhtä pitkää kynteä, ja arkitumpelon maallikkotaidoilla käytettynä leikkuri leikkaa joka kynnestä aina kutakuinkin samankokoisen palan, pitäisi eri sormien kynsiä leikata eri päivinä, jotta kynsistä tulisi yhtä pitkät.

Mutta kun terve ihminen tietenkin haluaa, että kaikki kynnet tuntuvat yhtä tuoreesti tai yhtä ei-tuoreesti leikatuilta, niin sitä ajatellen kaikki kynnet pitäisikin leikata samana päivänä.

Jos siis ei ole neurokirurgi tai sellaisen tuttu tai asiakas, niin ei koskaan saa joko yhtä pitkiä kynsiä, tai yhtä tuoretta leikkaustunnetta kaikkiin kynsiin. Vaan koko ajan kiusaa mieleä että väistämättömästi on kynsissä eripituis- tai leikkauksen eriaikaistunne! 24/7 !!

 

Toisem puuro

Jos on jollain ruokaa suupielessä, niin se on kyllä paha.

Ajatellaan että se joku on vaikka teidän pomonne.

Tai Englannin kuningatar (Elizabeth II, o.s. nykyään kait Windsor (suvun alkup. saksankielinen nimi ennen v. 1917 tiettävästi Saxe-Coburg-Gotha), joka on naimisissa Philip Mountbattenin kanssa (Mountbatten on muistaakseni vapaahko käännös alkuperäisestä saksankielinen nimestä Battenberg, aivan kuten tampio on vapaahko käännös sanasta dork tai meathead).

Kuitenkin, ajatellaan että pomo tai Englannin kuningatar on sanomaisillaan teille jotain.

Ja samassa huomaatte, että sillä on puuroa suupielessä. Ja heti se alkaa rassata mieltä - ei voi keskittyä mihinkään, kun vain miettii sitä puuroa sen suupielessä.

Niin jos odottaa, että se sanoo asiansa, ja sitten sanoo sille että ”Sulla on suupielessä puuroa.” niin se ajattelee, ettet ole kuunnellut ja keskittynyt yhtään ja se miettii vihaisena, että miksi se ei heti sanonut siitä, vaan antoi puhua tässä puurot naamassa iät ja ajat!

Ja tottahan se onkin, kun on vain miettinyt sitä puuroa ja siitä sanomista että kohta sanon. Ja ottaa päähän, kun saa syyt niskoilleen ei-kuuntelusta, vaikka sen suupielessähän se puuro oli!

Mutta jos tekeekin niin, että kun pomo tai Englannin kuningatar aikoo sanoa jotain, niin ennen kuin se edes saa suunsa auki, nostaa kämmenen pystyyn ja sanoo sille ”Toijala! Hold your horses, woman! - ennen kuin jatkat niin haluan sanoa tärkeän asian. Sulla on suupielessä puuroa, tuossa noin!” - niin se pitää itseä, että epäkohtelias, kun keskeyttää jo ennen kuin toinen on edes aloittanut. Ja itseä ottaa päähän kun saa syyt niskoilleen, vaikka edelleen se puuro ei ole itsen suupielessä, vaan toisen, eli kaikki on sen itsen syy.

Ja jos pomo tai Englannin kuningatar aikoo sanoa jotain puuro suupielessä, etkä kommentoi sitä mitenkään, niin koko ajan sen puhuessa itseä harmittaa ja mietityttää se puuro ja näkee se puhujakin kyllä että tuo miettii muuta, ja jos se kysyy sitten että mitä mietit ja sanoo että ”sitä kun sulla on puuroa naamassa”, niin se ajattelee että hullu, eikö se  yhtään mieti sitä mitä selitän! Jostain puuroista tilittää vaan.

Ja jos taas sanoo sen kysyessä miettimisistä, että ”enpä mitään” niin se ajattelee ettei tuo viitsi edes kuunnella kun selvästi tuo on ihan muissa maailmoissa mutta salailee sitä mitä miettii - varmaan jotain juonia tai rivouksia! Ja itse alkaa murehtia sitä, että kunhan se näkee itsensä peilistä, se näkee puuron ja tajuaa että minäkin olen nähnyt sen, enkä sanonut siitä mitään ja se vihastuu.

Ja jos sen kysyessä sanookin että ”mietin yksinomaan vaan pelkästään sitä mitä just nyt selität” niin se näkee heti että tuo valehtelee, kerta sitähän punastuu kun on vain miettinyt puuroa eikä sitä asiaa, ja valhettelu punastutti kun väitti sille muuta päin puuroista naamaa ja tietenkin se huomaa sen ja haistaa palaneen käryä.

Ja itse tietää, että kun se pomo tai Englannin kuningatar sitten vessan peilistä aikanaan näkee että oli puuroa suupielessä, ja itse on visusti pitänyt turpansa kiinni siitä puuro-asiasta, niin tietää että peiliin katsoessaan se pomo tai Englannin kuningatar ”riemastuu” ja miettii vihassa että miksi se tyyppi ei sanonut mitään vaikka selvästi näki että mulla on puuroa suupielessä - ja itseä harmittaa kun tietää että itse on sen mielestä sanomaton paskiainen ja että se painaa mieleen että ”tämä kyllä kostetaan, hyisesti!”

Niin vaikka miten päin tekisit tai et tekisi niin päätyy omille niskille se harmi. Polylemma on se!

Kannattaisikin aina pitää mukana peiliä johon on tekstattu ”illistä peilille ja tarkista onko suupielessä ruokaa, hammasvälissä persiljia, nenäkarvoissa räkää tms ennen kuin puhut mulle,  - kiitos!” ja sitten pitää aivan ensimmäiseksi näyttää peiliä potentiaalisilla puhujille ennen keskustelun aloittamista ja kehottaa vielä ”tottele peilin ohjetta 3, 2, 1 - nyt!” että se ymmärtää ettet ole esittelemässä peiliä yleisesti, vaan että viesti on tarkoitettu hänelle(kin) välittömästi noudatettavaksi.

Mutta vaikka olisikin se peili aina muassaan, niin poly- ja dilemmiä on arkemme kätköissä vaanimassa tosi paljon muitakin.

Ikinä ei saa rauhaa niiltä kokonansa hän!

Ei edes nukkuessa!

Joskus viikonloppuaamuna haluaisi nukkua ja torkkua, mutta tulee keskisuuri virtsapakko hänelle. Ja ajattelee, että jos nousen ja käyn vessassa, niin herään ja virkistyn liikaa, eikä se autuas torkkuma enää jatku. Ja miettii, että jos ei käy vessassa, niin saattaa silti hyvinkin vielä vaipua syvempään horrokseen ja voikin torkkua.

Mutta sitten sitä jää ”kuuntelemaan” että tuleeko se horroksen syvenemä, vai tuleeko päinvastoin se lisääntyvä virtsapakko - ja sitten en voikaan rentoutua kuin kyttää ja miettii sitä, ja kun tahattomasti keskittyy siihen, niin tietenkin tuntuu se virtsahätä koko ajan kovemmalta, ja on pakko mennä vessaan - mutta kun menee, niin huomaa että ei se oikeasti kova hätä ollutkaan - mutta sen huomaaminen suututtaa niin paljon että vaikka menisi kipikapi takaisin sänkyyn (joka on sillä välin viilennyt ihanasta hautoma-pesästä muuksi) niin ei enää saa torkusta kiinni ja viikonlopun alun alku alkaa kiromielellä jo heti!

Sellainen on ihmisen osa.

(ja tekeekö valtio mitään? Ei tee!! Samppanja kyllä maistuu, mutta toisten vaivalle vain nauravat ne. Että Rähhäh! Hä-häääähä! (Snort!, Pier.)

 

kommentit

Ihanko oikeasti on niin, että pisempien sormien kynnet kasvaa nopeammin? Kun itsellä ihan empiirinen mutumenetelmällä kerätty fiilispohjainen tutkimustieto sanoisi, että ainakin pikkusormen kynsi kasvaa esmes etusormen kynteen verrattuna paljonkin nopeammin. Ehkä on vaan omilla pikkusormilla joku kompleksi ja yrittävät raukat pienuuttaan kompensoida kasvattamalla kynttä, vaan eihän se auta vaan lohkeaa kynsi pois mitä nopeammin kasvaa. Tai sitten laboratorion tutkimuslaitteistossa/-henkilöstössä on vaan vikaa.

>Aune-täti Pe, 2012-11-23 09:06

Hoi,

Ymmärtääkseni kasvuvauhti on nisäkkäillä suorassa suhteessa ko. sormen tai varpaan "viimeisen" nivelen parina olevan luun pituuteen. Siksi etusormen kynnen kuuluisi kasvaa nopeammin kuin pikkusormen - ja siksi varpaiden kynsiä ei tarvitse tunaroida lyhemmiksi yhtä usein kuin sormien.

Oletko kenties maistellut esim. kasvuhormoonia suoraan kattilasta pikkusormella, kuten jotkut kokit maistelevat kastikkea? Jospa siitä on tullut pikkusormeen kasvuhormoonia erityisen paljon.

Ei kannattaisi keittiössään sekoitella ja pikkusormillaan maistella lääketieteellisiä aineita maallikon!

Terv.

mk

>kajomar Pe, 2012-11-23 13:44

Minä osaan ihan hyvin leikata yhdestä kynnestä enemmän ja toisesta vähemmän, niin että tuloksena on viisi yhtä lyhyttä kynttä samaan aikaan leikattuna. En ole kirurgi mutta harrastan kyllä käsitöitä paljon, joten kai siinä on sitten tullut sorminäppäryyttä.

>Loislurso Pe, 2012-11-23 14:24

Siispä voit alkaa lueskella anatomian oppikirjoja neurokirurgin opintoja varten. Perusasiat kun on kunnossa, muu sujuu kuin tanssi. Go for it!

Ihmettelen miksei enempi käsityötaitoisia naisia ole kys alalla, hienomotoriikka ja esteettisetkin asiat kun olisivat varmasti kohdallaan ( tarkkaan otettaisiin huonot osat pois, nätit arvet jäisi heidän käsissä, eikä arvet kiristäisi kun osaisivat arvioida kudosten venyvyyksiä yms.) . Onko kyse verisyydestä, jota esim. virkkauksessa vähemmän esiintyy?

>Maija La, 2012-11-24 14:25

No mutta kattilaongelmaanhan on parikin ratkaisua:

Velli tahi soppa. Voipi ryystää siitä kattilan sivusta.

Tosin tarvii olla varovainen, huulet palaa helposti kun metallikattila johtaa niin hyvinlämpöä. Soppa-ainekset tarvii luonnollisesti pilkkoa tarpeeksi pieniksi. Se tuntuu ilkeältä, kun kokonainen turnipsi vierähtää sieltä kattilan pohjalta tömähtäen nenärustoon. Tahi jos kallistaa kattilaa liian nopeasti, niin syntyy pienimuotoinen tsunami jonka johdosta ne makaroonit (jos teki makaroonivelliä) tulee "nautittua" ulkoisesti.

Toinen on tietysti kuppinuudelit. Ei tule tiskiä. Vedenkeitintä kun ei tarvi pestä ja syömäpuikot voi uusiokäyttää saunansytykkeinä.

>Japa Ma, 2012-11-26 22:04

Täällä sitä taas valtiota pilkataan Internetissä. Vaan missä olisitte ilman valtiota? Aivan: luolassa asuisitte, vailla digiverkkoyhteyttä, sote-uudistusta ja muutosharkintapäätöslomakkeita.

Että halvat on huvit teillä (252,25e, sis.alv).

PS. Ei ole sampanjaa tämä. Pelkkää kuohuviiniä tänäänkin.

>Valtionmies Ma, 2012-12-03 08:38

Hei,

Ei mulla ole muutosharkintapäätöslomakkeita nytkään!

Ja missä oltaisiin ilman valtioa: jos myytäisiin valtio - metsät ja maat ja kalavedet ja sillat ja liikennemerkkien metallit kierrätykseen ja virastot ja armeijan huovat ja sängyt ja koneet ja toimilaitteet ja pyssyt ja huopatossut ja viljasiilot ja kaikki, jne, niin sillä rahalla jossain halvemmassa ja ilmastollsiesti mielekkäällisemmässä maassa suomalaiset makailisi vain *lämpimässä* rannalla ja söisi ananaita suoraan puusta!

Sitä paitsi takuulla on sampanjaa se. Olet vain lioittanut shampanjapullosta etiketin irti ja vaihtanut roskiksesta otetusta Halvasta Veronmaksajien Kuohuviinistä etiketin, ettei ulkoistettu siivooja näkisi illalla että *taas* on virkahuoneessa koko päivä läträtty shamppanjan kanssa.

Mutta roskakorissasi olevissa, osin vielä kosteissa korkeissa lukee Moët & Chandon ja Bollinger, ja virkahuoneen ovelta näkee että kirjoituspöydälläsi on närästyslääkkeitä ja samppanjavispilä ja Industrial size -pakkaus cocktailtikkuja ja toinen suolapähkinöitä, ja lomakekaappisi eteen tehdyt "valoverhot" on selvästi askarreltu Veuve Cliquot'n, Taittingerin ja Louis Roedederin korkeista. Ja mitä varten valtion virkamiehen huoneen kattolampusta riippuu kastanjetit, pätkä suihkutettavaa serpentiiniä ja naisten pikkuhousut? Ei ole virkatarvikkeita ne!

Ja mietipäs, arvoisa Valtionmies, kuinka monella on samppanjamiekka, saati - virkahuoneessaan!! - *samppanjamiekkatahko* jonka tahkonkivi on paljosta käytöstä kulunut ohueksi kuin vessapaperirullan holkki!

Kunn.

mk

>kajomar Ti, 2012-12-04 17:25

Tiedoksenne, että olemme perustaneet työryhmän, jonka tehtäväalueeseen kuuluu laatia ohjeistus kaikkien virkamiesten nettikamerayhteyksien kaksisuuntaisuuden poistamiseksi. Siihen saakka: ei kurkita siellä.

Ananaksen syöminen myös muualla kuin keskuslämmityksen piirissä on meidänkin intresseissämme. Ellei jopa kansallinen kilpailukykytekijä! Vitamiinit saavat kansan innovatiivisuuden kukkimaan ja maamme luottoluokitus nousee kohisten aina neljään A:han asti. Olisivat ruotsalaiskollegat ensi kevään parsalounaalla hiljempaa, ei raikaisi enää snapsilaulut euron "kunniaksi".

Kansalaisaloitteenne valtion myymiseksi on jo saatettu toimeenpanoasteelle: a) mineraalivarat olemme pyrkineet myymään kaikille maahamme laillisesti saapuneille kanadalaisille; b) kansanterveydenhoito myytiin Mansaarille ja Jerseyhyn; c) sillat myisimme myös, mutta poliitikot rakentavat aina uusia. (Ovat uusiutuva luonnonvara, sillat. Poliitikot myös.)

Ja mitä tulee tuohon sampanjamiekkatahkooni, niin sen olen täysin rehellisesti voittanut valtionvaroinvirkistämön himmelinrakennuskilpailussa (sarjassa yli neljän vapausasteen klemmarimobilet).

Nunc est bibendum.

>Valtionmies Ti, 2012-12-11 14:05

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä