A-studio: Talk – Turkistarhaton Suomi

Julkaistu torstaina 13.12.2012 16 71

Turkistarhaus tuottaa runsaasti verotuloja muun muassa Pohjanmaalla.

TV1 to 13.12. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Suomen turkistarhat tuottivat viime vuonna noin neljä miljoona ketun, supin ja minkinnahkaa. Kuluvakin vuosi on ollut turkisalalle rahakas, ja vienti vetää.

Suomi on etenkin ketunnahkojen tuotannossa maailman ykkösmaita, sillä esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa kettua ei tarhata. Britanniassa eläinten tarhaaminen pelkästään turkiksen tuottamiseksi on kielletty kokonaan.

Tänä syksynä 70 000 suomalaista allekirjoitti Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen turkistarhauksen lakkauttamisesta myös Suomessa.

Eduskunnalla on velvoite ottaa yli 50 000 allekirjoitusta saanut kansalaisaloite käsittelyynsä.

 

”Vaatimukset vastuuttomia”

A-studion vieraaksi tuleva Lasse Joensuu on kolmannen polven turkiseläinkasvattaja. Hänen tarhallaan on yhteensä 25000 kettua, minkkiä ja supia.

Joensuun mielestä eläinsuojelijoiden vaatimukset ovat vastuuttomia - sen mukana kokonainen elinkeino ja tarhaajien toimeentulo loppuisi. Joensuun mukaan eläinten olot ja viranomaisvalvonta ovat nyt riittävän hyvällä mallilla.

Janne Sankelo (kok.) on kotoisin turkistarhausta harjoittaneelta maatilalta. Hän haluaa laajentaa turkistarhausta ja lisätä vientiä ulkomaille, ja on tehnyt aloitteen muun muassa tarhaajien verohelpotuksista.

"On tärkeää, että eläimiä kohdellaan hyvin, mutta muistutan, että ihminen on aina käyttänyt eläintä taloudellisesti hyväksi. Eläimiä myös syödään."

 

”Eläimen tarpeet huomioitava”

Eläinlääkäri Kati Pulli on Animalian toiminnanjohtaja, ja yksi Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen toimijoista.

Pullin mukaan turkistarhaus on räikeästi ristiriidassa sekä eläinten tarpeiden että Suomen eläinsuojelulain kanssa: lain mukaan eläinten lajityypilliset käyttäytymistarpeet on huomioitava, kuten supikoiran voitava nukkua talviunta, ketun päästä piiloutumaan ja kuopimaan ja minkin uimaan.

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr.) vetää eduskunnassa tarhauksen lopettamista kannattavaa verkostoa. Sinnemäen mukaan järkevä ja sosiaalisesti kestävä tapa on luopua elinkeinosta silloin, kun tarhaajat jäävät eläkkeelle. Nuoremmille tarhaajille määrätään 5 - 10 vuoden siirtymäaika.

 

Suosittele71 Suosittelee

Kommentit

torstaina 13.12.2012

Haluaisin tietää miten usein eläinlääkäreillä on velvotteita käydä tarkistamassa tarhoissa elävien kettujen olotilat ja terveydentilat? Tuntuu, että turkistarhauksella on eri säännöt verrattuna yksityisten ihmisten tekemiin eläinsuojelurikoksiin.

torstaina 13.12.2012

Kyl ois kunnon turkki hieno... Vaikka kettu!

torstaina 13.12.2012

Anni Sinnemäki, turkeille on aina kysyntää. Turkki on seksikäs, ja miehet tietävät myös sen.

torstaina 13.12.2012

Oksettavaa ja verenpainetta nostattavaa sekoilua. Suomessa on muutenkin lähes mahdotonta yrittäjien yrittää yhtään mitään, Koko pohjoinen ja muu suomi pakenee Helsinkiin, mitään työtä ei voida enää tehdä koko maassa, paitsi niitä jotka liittyy informaatioteknologiaan tai muuhun. Kaikki työpaikat katoo jatkuvasti muualta, ja sitten kun jotkut yrittää todella, tehdä elinkeinonsa eteen töitä, palkata muita ja elättää itsensä, Anni sinnemäki sanoo miehelle, joka on turkis yrittäjä: älä sano minulle, ettei maaseudulla ole muuta työtä. Anni Sinnemäki- nainen jonka olen nähnyt kolmasti elämässäni: Kalliossa, Helsingin Kalevankadulla ja Kruununhaassa. Anni ei ehkä kuitenkaan ymmärrä, että Kaikki ei vaan voi asua pohjoisrannassa Helsingissä ja puhua iPhoneen samalla kun juo luomuteetä. Ihan oikeesti nyt. Asun itse Helsingin keskustassa, olen aina asunut, mutta Olen yrittämisen puolella, ja sen puolella, ettei kaikki viimeinenkin työ lähde suomesta, eikä niistä kunnista missä nämä työt ovat elintärkeitä. Tosiaan sinnemäki: kuka maksaa jos nämä yrittäjät jäävät ilman töitä? ja niin. Ne on eläimiä, edelleen, ei ihmisiä-vaan eläimiä. ihmiset, jotka pitävät kerrostalo asunnoissaan koiria, syyllistyvät lähes samaan 'eläinten oikeus -rikkomukseen' Nimerkillä: Anni, jos joku ei maksa-Seuraavahan maksaa. Siihenhän meidän koko talous nojaa. "Hyvinvointivaltio"

torstaina 13.12.2012

Toimittajalle kiitokset ansiokkaasta ja hilllittynä pidetystä keskustelusta, mutta olishan se hyvä, jos leidien argumentit olisi edes puoliksi niin kohdillaan kuin varmuus jolla niitä esitetään. Esim.

- tarhakettu EI enää ole peto vaikka jalostus ei olekaan jatkunut tuhansia sukupolvia: venäjällä tehty jalostuskoe osoitti, että noin 50 sukupolvea riittää jo muokkaamaan tarhaketuista "söpöjä", "pentumaisia", "värikkäitä", "haukkujia", jne. - ne eivät enää ole agressiivisia, ihmistä epäileviä petoja, jotka tarvitsevat luonnonvaraisen ketun tavoin laajoja elinpiirejä ja saalistusta.

- työllistysvaikutusta voi arvioida jo yksin Saga Fursin Suomeen jäävän 400 miljoonan euron liikevaihdon vaikutuksesta: se lienee suurimmalta osin palkkoja Suomeen, maksuja tarhaajille jotka edelleen maksavat palkkoja ( ja sivukuluja sekä veroja, joiden avulla edelleen työllistetään ihmisiä jne ): JOS oletamme yhden työllistetyn kk-palkan olevan luokkaa 1500 ... 1600 euroa ( melko normipalkka siellä neonvalojen ulkopuolella kouluttamattomille ihmisille tai osa-aikaisesti työllistetylle ), niin sivukulujen kera se lienee noin 2000 euroa per kk, eli noin 24.000 euroa per vuosi. Mistä jakolasku 400.000.000 / 24.000 tuottaa noin 16.667 eli pyöreästi 17.000 henkeä. Vetoaminen siihen, että yksi tarha työllistää keskimäärin 0.7 ihmistä on yritys harhauttaa ihmisiä.

torstaina 13.12.2012

- edellisestä "työllistyslaskelmasta" jäi näemmä uupumaan sen Saga Fursin 300.000.000 euron kohtalo - jos se jotain kautta tuloutuu edes osin ( voittoina tms ) suomalaisille, niin ainakin osa siitä työllistänee edelleen Suomessakin ostoksina, palveluina, ehkäpä veroinakin ( tai edelleen sijoitettujen investointien työllistävänä vaikutuksena ). Joka tapauksessa lienee aika selvää, että alan työllistävyyden vaikutus on lähempänä 17.000 kuin 6.000 ihmistä. Ehkäpä merkittävä osa tästä juuri siellä, missä niitä työpaikkoja kipeimmin tarvitaan eli haja-asutusalueella ja kylmien talvien alueilla eli pohjoisempana.

torstaina 13.12.2012

On siinä meillä ollut työministeri !... Onneksi... on OLLUT.
Ei minkäänlaista käsitystä realimaailmasta,käsitystä siitä, kuinka vaikea on luoda työpaikkoja uusille aloille ja samalla heittää romukoppaan vuosikymmenien aikana kumuloitunut huippuosaaminen.
Edelleen; " Minulle mieluisinta olisi lopettaa turkistarhaus mahdollisimman nopeasti" ja että valtio erilaisin tukitoimin voi korvata taloudelliset menetykset tarhauksen lopettamisesta. Vihreän stadilaista talouspolitiikkaa - en paremmin sano !
Kun toimittaja Andersson totesi, että turkistalouden kymmenien miljoonien verotulojen loppumisen takia 3-4 kuntaa menisi konkurssiin, tämä eduskunnasta palkkaa saava talousnero totesi, että; " Kun hallituksen kuntauudistus toteutuu, näitä kuntia ei muutenkaan tulisi olemaan"

Merkillinen on peruste, että turkistarhaus on lopetettava sen vuoksi, että petoeläin on tottunut liikkumaan laajalla alueella ja sen vuoksi kasvatus häkissä olisi eettisesti väärin. Kun ruokaa, vettä ja virikkeitä kuitenkin on. Miten on lemmikkikoirat ja kissat, petoja molemmat. Puhtain omatunnoin koirien pito kytkettyinä on lajityypillistä elämää eläimille? Tai ratsu- ja ravihevoset; onko elämä talleissa laumaeläimelle lajityypillistä. Tai onko ratsastajan kannuksilla tökkiminen hevosen kupeisiin lajityypillistä huolenpitoa.

torstaina 13.12.2012

Hienoa, että keskustelu jatkuu..turkistuotannon edellytyksistä.
Olen mies ja olen nuoruudessa kasvattanut minkkejä ja niinpä
teetätin itselleni minkkiturkin 12 vuotta sitten.
Olen pitänyt sitä talvisin niin häissä- kuin hautajaisissa ja yleisesti ottaen kansalaispalaute on ollut normaali.
Suojatietä ylittäessäni autoilijat pysähtyy...
Kassanrouva hymyillen toivottaa uudelleen tervetulleeksi...
Ei ole tarvinnut palella pakkasessa ja asuste on käyttövaate, eikä statuksen korostusmuoto.
Ohjelmassa olisi saanut tulla esille, mitä eläimet syövät.
Muonan raaka-aineet menisi muutoin kaatopaikalle.. nyt ketju tuottaa riihikuivaa Suomen hyvinvointivaltion tarpeisiin..
Siispä: Puen huomenna turkin ylleni kipakassa napapiirin pakkasessa..!

torstaina 13.12.2012

Sukulaiseni seurasi luonnon kettuja 30 vuotta. Yli puolet näistä ketuista kuolee nälkään. Olin hänen seurassaan useita kertoja ja surullista oli seurata kun emoketulla oli poikaset pesässä ja emo yritti löytää ruokaa ja tuli usein pesälle ilman mitään syötävää. Pennut tietysti kuolivat ensin ja sitten emo. Emon turkki ei tosiaankaan ollut turkin näköinen. Sellaista luonnossa elävillä ketuilla siis on. Eräällä ystävälläni oli turkistarha ja yhden hän kasvatti koiran tavoin. Tämä kettu ei tosiaankaan lähtenyt pihapiiristä eikä tonkinut maata jollaista animalian tyyppi väitti. Itselläni on neljäs turkki pidossa. Yritin täällä pohjoisessa kuijottaa ilman ja jouduin ostamaan useita takkeja. Laskin että menetin usean turkin hinnan ja mikä tärkeintä, palelin aina kunnes lopulta päädyin taas turkkiin. Tavallisissa vaatteissa käytetään mm. öljyä. Animalialaiset itse pitävät koiria pienissä asunnoissa ja ostavat purkkiruokaa josta jää maailman suurin hiilijalanjälki, eläin kärsii ja mikä pahinta, altistavat puolustuskyvyttömät lapsensa taudeille pienissä asunnoissa, asunto ei ole navetaksi tarkoitettu.Animalialaiset ovat suurin maapallomme tuhoojasakki.

perjantaina 14.12.2012

Kysyn vaan rouvat Sinnemäki ja Pulli; onko sitten ekologisempaa ja eettisempää tuottaa lapsityövoimalla joka seasoniin muotitakki tai -hattu kuin koko eliniän kestävä turkisvaate joka kestää sukupolvelta toiselle?

Järki käteen. Olen itse syntynyt ja kasvanut maalla ja uskon, että Suomessa tuotettu turkis on eettisesti ja ekologisestikin kehitysmaissa tuotettuja keinokuituvaatteita parempi vaihtoehto turkistarhauksen kieltämiselle. Ei ole oikeasti kysymys mistään muotivaatteesta ja teidän käyttämästänne termistä "hieno vaate" vaan oikeasti ekologisesta ja eettisestä tuotteesta. Turkisten käyttäjät ajattelevat juuri kestävää kehitystä eivätkä todellakaan ole "hienon ja muodin" perässä. Suomalaiset turkistarhaeläimet voivat yhtä hyvin kuin suomalaiset broilerit, suursikalan kasvatit ja pihattolehmät jotka eivät edes laitumelle enää pääse.

perjantaina 14.12.2012

Onkos tämä "vihreä" porukka miettinyt ja selvittänyt, kuinka paljon tekokuitujen valmistus tuhoaa luontoa ja saastuttaa maapalloa? Kyllä luomu ei saastuta.

perjantaina 14.12.2012

Juuri tuo pointti jäi omasta kommentistani pois. Mä en tajua näitä viherpiipertäjiä,kun ei osata laskea paljonko luontoa saastuttaa ,kun valmistetaan tekokarvaa maaölystä kaiken maailman luonoa saastuttavilla myrkyillä. Millä järjellä se on viisaampaa kuin tarhaus,josta tulee lähes yksinomaa vientituloa

perjantaina 14.12.2012

Miten voi olla tällä tasolla olevia ihmisiä(Pulli,Sinnemäki) maassamme torppaamassa maamme ilmasto-olosuhteisiin erinomaisesti sopivaa elinkeinoa eli tarhausta. Me tarvitsemme kaiken viennistä tulevan valuutan. Tarhauksen kielto Suomesta ei lopeta tarhausta maailmalta,vaan se siirtyy maapallon takapihoille,jossa eläimistä ja niiden hyvinvoinnista viis veisataan ja kyseisten maiden asioihin ei voi kukaan puuttua- edes ihmisoikeusloukkauksista ei ole päästy erilleen.Miten voidaan luulla,että turkiseläimistä huolehdittaisi. Ja vielä luulette,että kun tarhaus lopetetaan Euroopasta,ei turkiksia kysytä. Se on aivan pöhölö uskomus.
Kettu elää keväästä marras-joulukuulle ja saa olla häkissä,jossa ei tarvitse sonnassaan maata ,saa ruoan,puhtaan veden ja rokotukset ja lääkkeet,jos tarvitsee. Pitäisi ymmärtää,että huonolla hoidolla ei tule myyntiin kelpaavaa turkiksia. Tarhaketut eivät selviä luonnossa,eivät osaa edes autonvaloista pois juosta. Tuo lelu-ja muu virikehomma on aivan hanurista. Ei niillä ketuilla luonnossa ole legoja ja pehmoleluja,vaan joutuvat piileskelemään ,ettei tule tapetuksi toisen pedon toimesta. Ruoan haku on heikkoa ja joskus on päivien puute ruoasta ja turkki sen mukainen ja eläin laiha kuin riuku. Tarhaketut ovat hyväkuntoisia,ruokaa saaneita,eikä tarvi sateen alla olla. Minkkiä ei saa edes luontoon päästää. Vedessä se tappaa kalat,muttei syödäkseen vaan tappamisen ilosta. Kyllä ollaan kaukana arjesta,kun puhutaan minkkien uima-altaista.

Maapohjatarhoista Sinnemäki ei edes tajunnut,mitä tarkoittaa loisien saaminen.Aivan kuin se turkki olisi irrallaan eläimen päällä.Kissoistakin pitäisi tietää,että loisia omaava eläin on huonolla karvalla.

Kyllä tunsin myötähäpeää,kun viisaat ihmiset eli Joensuu ja Sankelo joutuivat tuon tasoisten ihmisten kanssa keskustelemaan asioista,joista nämä citynaiset ei mitään ymmärrä. Sinnemäen ajatusmallilla ollaan pian Kreikan tasolla.

Kyllä naisten ajatusmaailma on niin kaukana maaseudun elinkeinoista,että hirvittää. Tarhaus on eri asia kuin tarhaeläimen huono kohtelu.
Suosittelen näille naisille tarhauksen rauhaanjättöä ja menemistä vanhainkoteihin katsomaan miten joku on liemissään yli kellonympäryksen,kun ei ole verkkopohjaa ja tulevaisuudessa ei ole eds paikkaa,jos ei kotona pärjää eikä eutanaasiaan päästä..

torstaina 27.12.2012

On nyt mennet liian pitkälle nämä eläinasiat,kuulkaahan rouvat Sinnemäki ja Pulli,jäitä välillä hattuun pitää teillä nyt laittaa.
Sinnemäki huolehtesi ensiksi nyt omat nurkat ja tontit siellä eduskunnassa kuntoon siellä kehä 3
sisäpuolella, eikä maalla asuvien elinoloihin tarvitse sekaantua.
Pulli,sinulla riittää paneutumista muualla maalimalla tapahtuviin eläinrääkkäyksiin,kuten EU maassa Espanjassa, härkätaistelut verisin kidutuksin,olikohan EU:ssa koiratappelukilpailut,
hanhen maksakasvatus,uhanalaisten valaitten lahtaus ja yms.
Suomessa on eläinasiat hyvin eettisesti korkealla tasolla kuin muualla maailmassa.
Ihminen on totta tosiaan aina käyttänyt eläimiä hyväkseen elinhistoriansa aikana.
Jos Suomesta,huippuosaaminen turkistarhaus sitten jopa lailla pitää lopettaa,niin sen jälkeen
sitten varmaan tapahtuu ketjureaktio ja kaikki muukin ihmisen hyväksi käytetty eläintenpito
saatetaan uudelleen tutkittavaksi ja suurennuslasin alle tarkkailuun.
Silloin myös suomalainen metsästysharrastus pitää tarkistaa ja säätää eettisesti kestävälle tasolle
ja nykymuotoon.Sitä se ei ole nykyään kaikilta osin,kuten esim. kanalintujen metsästys.
Ihminenhän on turmellut luonnon pilalle metsienhakkuilla ja metsäautotieverkostoillaan,sillä seurauksella,että monet lajit on taantuneet ja kadonneet.
Eiköhän ole nyt kuitenkin parasta,että kehitetään edelleen maalla asuvien oloja ja siellä näitä viimeisiä tulonlähteitä ja elinkeinoja,joita on kadonnut jo turhan paljon pois Pohjoisen reuna-alueilta ja Itäisestä Suomesta myös.
Hesalaisilla ja muillakin suurkaupunkilaisilla on siellä ne omat ongelmat ja hoitakaa ne ensin pois ja kehittäkää oloanne myös siellä.
Haluatteko Kehä 3 väki,että kaikki maaseudun väestö tulee ja muuttaa leipänsä perässä sinne asumaan ?
Sinnemäki ja Pulli ovat avanneet sellaisen väärän politiikan tien ja ajautuukohan sitten samalle tielle tämmöinen lammaslauma Suomen kansa myös,sen aika näyttää ?
Sinnemäki ja Pulli,fanaatikot,ymmärtäisivät,kuinka vaarallisella tiellä ovatkaan,västyisivät syrjään ja olisi myöskin toivottavaa,että heidät eliminoidaan pois tämmöiseltä politiikan areenalta ja pelipaikoilta.

maanantaina 31.12.2012

On tosiaan Sinnemäki-Pulli linja todella ajautunut väärälle tielle ja varsinkin talousnero Sinnemäki kuten tuolla jo aikaisemmin hänet nimitettiin.
Sinnemäenhän pitäisi edustaa Suomen valtion kansanedustajana ja viranhaltijana,huolehtien miten valtion kassa pysyisi samalla elinvoimaisena.
Sinnemäki on valtion palkkalistalla ja nostaa virkapalkkaa juuri niistä veroista ja maksuista jotka on myös kerätty suomen turkistarhauksesta.
On täysin käsittämätöntä tuo Sinnemäen sekoilu,vaatimalla turkistarhausta lopetettavaksi suomesta ja näinkö valtiontaloutta hoidetaan.
Näinhän se on ollut aina,että hesalaiset ovat suuressa äänessä jos jotain maakunnissa tapahtuu,vaikkapa pieni vahinko,kuten Talvivaara Oy:ssä kävi.
Sinnemäen sinnittely ja Pullin pullikointi pitää saada loppumaan keinolla millä tahansa.
Turkistarhoja ja kulta-ja malmikaivoksia lisää pohjoisen ja itäisen suomen maaseuduille,sieltä sitä rahaa tulee myös hesalaisväestölle takaisin kaikennäköisinä veroina ja maksuina.

lauantaina 23.03.2013

Otin viikon lomaa ja kävin lentokyydillä Helsingissä ja myös Vantaalla Saga Foursissa seuraamassa maaliskuun huutokauppaa kahtena päivänä peräkkäin.
Näin Pohjoisen miehenä oli ilo ja kokemus tuntea kuinka maaseudun oloissa tuotetut turkisnahkat
huutokaupassa vaihtoivat omistajaa korkeina hintoina ja ennätyksellisenä myyntimenestyksenä.
Huutokaupan kokonaismyynti alv mukaan luettuna n. 350 miljoonaa euroa,ei mikään pikkusumma
ainakaan ole,jos vertaa vaikkapa Suomen valtion budjetissa mitattuna ja vieläpä tuontivaluuttaa.
Ostajia oli ympäri eri puolilta maailmalta jotain n. 700
Kuten Kiinasta,Hong-Kongista,Koreasta,Japanista,Venäjältä,Etelä-Euroopasta,Amerikasta,
Turkista jne.
Tunsin mielessäin,kuinka kansainvälinen meininki täällä tosiaan onkin ja kuinka täällä
Helsingissä äärimmäisyydet myös kohtaavat vastakkain,toisiaan vastaan.
Kuten Saga Fours huutokauppayhtiö,maaseudulla tuotetut turkisnahkat,Suomessa suurin ilmenevä
eläinaktivismi Kehä 3 sisällä,kansainväliset huutokauppa ostaja-asiakkaat ja ties mitkä muutkin.
Saga Foursissa ollessani oli todellista juhlan tuntua,seurasin huutokauppasalissa,kuinka meklarit
tekivät omaa vasarankoputustyötään ja meklarikieltään ja näin nahkaerä teki vilkkaasti kauppaa.
Välillä oli lounastaukoja ja kahvittelua,ja mitkä herkut siellä pyödissään notkuivat makeuttaan ja
runsauttaan,oli tarjolla maan parasta ruokatarjoilua,myös itsekin sain niistä herkuista nauttia.
Sain käydä oppaan mukana nahkavarastolla ihailemassa komeaa nahkavalikoimaa,oli kettua,
minkkiä,supinnahkoja ja yms. nähtävänä ja värivalikoima oli tosi laaja ja kirjava.
Sellainen mukava kokemus oli tosiaan reissusta ja mieleeni jäi,että taidanpa lähteä ensi vuonna
uudestaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä