A-studio: Talousahdinkoa pakoon Suomeen

Julkaistu tiistaina 12.06.2012 18 151

Tiina Vyyryläinen-Kyrkos haluaa perheineen Suomeen.

TV1 keskiviikkona 13.6. klo 21.05 - 21.30

Yle Areenassa 30 päivää

Kreikkalainen perhe pakenee talousahdinkoa Suomeen. Tiina Vyyryläinen-Kyrkos on päättänyt jättää perheineen talousahdingossa kamppailevan Kreikan.

 

Vaikea lähtöpäätös

Tiina ei ole käynyt Suomessa 18 vuoteen ja hänen neljästä lapsestaan vain vanhin on kerran käynyt Suomessa pienenä vauvana.

Päätös lähtemisestä oli vaikea, mutta Kreikassa ei heillä ole perheen äidin mukaan tulevaisuutta.

 

Poika tulee armeijaan

Tiina Vyyryläinen-Kyrkos toivoo saavansa asunto- ja paperiasiat pikaisesti järjestykseen niin, että perhe voi tulla perässä jo kesän aikana.

Äidin lisäksi lapset ovat Suomen kansalaisia. Vanhin poika tulee suoraan armeijaan heinäkuun alussa.

Millaisena suomalainen Tiina näkee tavallisten kreikkalaisten tämänhetkisen taloustilanteen? Sitä kysyy toimittaja Liisa Härmälä-Heiskanen.

 

Studiossa Keskustan Juha Sipilä

A-studio käsittelee myös velkakriisien lyhyttä historiaa. Studiovieraana on Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä.

 

Suosittele151 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 13.06.2012

Kaikki sympatiat kreikkalaisille, myös kyseiselle rouvalle ja hänen perheelleen. Koskaan, ei koskaan eikä missään tilanteessa ole helppo lähteä ja jättää kotia ja kotimaataan. Oli kyse sodasta tai talousahdingosta.
Suomeen on sinänsä "helppo" tulla, helppo palata. On hyvä ja edullinen (ilmainenkin!) koulutus ja maahanmuuttajia odottaa hyvä kotiuttaminen - varmaankin myös kyseisen perheen lapsia...kielikurssit yms.
On mielenkiintoista miettiä asiaa toisinpäin - että entä jos...tästä lähtisikin taloudellisen tilanteen takia johonkin muuhun maahan, joskus vaikka sinne Kreikkaan - mikä minua odottaisi, olisiko valtio yhtälailla vastaanottamassa erilaisin tukimenetelmin. Tuskinpa.

Katson illan jakson ensin...mutta muistan esim. lukeneeni viime vuonna? samaisen rouvan kommentteja näistä EU-"tukipaketeista" ja etenkin niistä ehdoista yms. muuta asiaan liittyvää.
Joten en sano vielä mitään asiasta...ennen kuin katson illan ohjelman.

Kaikkea hyvää kaikille kreikkalaisille - sinne Kreikkaankin.

keskiviikkona 13.06.2012

Ohjelman suomalaiskreikkalainen perhe eivät ole maahanmuuttajia vaan paluumuuttajia.

Itse olen ns. paluumuuttaja parin vuoden takaa ja minulla on seuraavat kommentit:

- paluumuuttaja on toisen luokan kansalainen verratuna muihin suomalaisiin sekä maahanmuuttajiin.
- maahanmuuttajille ei ole ongelma saapua Suomeen koska maamme pitää huolen siitä että lapsiperheet eivät joudu kadulle. Missä tämä ohjelman perhe tulee asumaan kun kaupunki tulee sanomaan että asunnon jonoissa on yli 20000 ja pääomaa ei ole mistä vuokrata vapaalta markkinalta ?? Joutuvatko sillan alle asumaan ..alaikäisten lasten kanssa ????
- paluumuuttajalle ei tarjota asuntoa vaikka olisi alaikäisiä lapsia... Helsingin kaupungilta kun kysytään pikaista asuntoa niin vastaus on "meillä on yli 20 000 jonossa", kannattaa hakea vapailta markkinoilta. Vapailta markkinoilta ei heru asuntoa ellei ole varaa maksaa 2kk takuun ja 1kk vuokran. Jos on asunut yli muutaman vuoden Suomesta niin luottotietoja ei myöskään ole joten 99% vuokranantajista ei asuntoa vuokraa, puhumattakaan siitä että antaisivat anteeksi takuut.
Paluumuuttaja löytää asunnon jos on rahaa omasta takaa ja esim maksaa puolen vuoden vuokrat + takuut etukäteen (kuten minulle ehdotettiin kun palasin Suomeen) ja vielä hankkii takaajan. Näin minulle Vuokraturvasta pari vuotta sitten.

- Kotiuttamista ei myöskään ole paluumuuttajille (sitä saa ainoastaan maahanmuuttajat). Joten pienimille lapsille nuo edellä mainitun kielikurssi kommentin voi kokonaan unohtaa.

- Paluumuuttajan Kelakortin saaminen kestää 1-3kk (minun kesti 2kk). Asumistuki ja toimeentulo tuki tulee n. 3-4kk sen jälkeen kun ne on anottu... miten maksaa vuokra/laskut jos ei ole omasta takaa sitä rahaa ei sukulaisia/vanhempia ja ystäviä jotka voivat auttaa ?
Kelakortithan mitätöidään jos asut vakituisesti ulkomailla.

- Paluumuuttajilta vaaditaan myös anomuksien yhteydessä E301/E302 dokumenttejä jotka monta kertaa on vaikea saada etelän maista...ja kun ja nekin ovat väärin täytettyjä/ puutteellisia.

- Et saa luottoa, luottokortteja ennenkuin olet asunut Suomessa 2v. vakituisesti vaikka saisitkin nopeasti työpaikan ja vakituisen sellaisen. Eli kaikki joudutaan maksamaan 2 ekaa vuotta käteisellä (tosin se on hyvä ettei tule luottoa hankittua mutta kumminkin syrjintää)
Itse olisin ottanut Elisalta mukkulan lapsilleni koska oli tarjouksessa edullisesti 2v sopimuksella. Sain kirjeen kotiin että se on noudettavissa postista takuumaksulla...eli olisin antanut Elisalle n. 200 euron takuusumman... + maksanut kuukausittain sen pienen maksun. Miksi minä olisin maksanut takuuta siitä kun muut suomalaiset eivät sitä tarvitse tehdä ?? Törkeätä syrjintää. Jos olisi ollut varaa niin enhän olisi edes harkinnut 2-v. sopimusta mukkulasta vaan olisin maksanut sen kerralla ja sen jälkeen kuukausimaksut. Kiitos vaan muuten DNA:lle...aina firma tässä maassa joka ei syrji paluumuuttajia!

Perhe Vyyryläinen- Kyrkos on nimenomaan paluumuuttajia eivätkä maahanmuuttajia. Tässä suuri ero. Hän ja lapset ovat suomen kansalaisia joille tulisi ehdottomasti suoda mahdollisuus palata Suomeen. Heidät pitäisi päästää ensimmäiselle sijaille kun hakevat asuntoa kaupungilta (valitettavasti ne menevät maahanmuuttajille).

Haluaisin kovasti tietää miksi paluumuuttajia syrjitään heidän omassa kotimaassaan...ovathan he suomalaisia vaikka olisivatkin asuneet poissa Suomesta. Paluumuuttaja on myös lähes aina tehnyt täällä töitä ja maksanut veronsa, ehkäpä vielä perintöveroja Suomen valtiolle.
Toivottavasti ohjelma myös herättää kysymyksen paluumuuttajien vaikeudesta palata Suomeen ja miksi heidän asioiden hoito kestää niin kauan. Nimenomaan he tarvitsevat apua tosi pikaisen asunnon saannissa että pääsevät heti hakemaan töitä ja saavat lapset kouluun. Kielen lapset oppivat koulussa nopeasti (niin oppivat minunkin kun kerran oli pakko).

Yle:lle vinkki... Tälle perheelle asunnonhaku apua + keräys että saavat ensimmäiset vuokrat maksettua ja lapsille ainakin sängyt ja koulupöydät ja tuolit. Ja tietoa meille muille minne voimme tehdä lahjoituksia että tämän perheen lapset tuntevat itsensä tervetulleiksi tänne Suomeen. Ei ole helppoa menettää kaiken ja viimeisimmät säästönsä lentolippujen hankintaan. Jos ei ole mahdollisuutta jäädä asumaan Kreikkaan vaikean tilanteen takia niin eihän siinä muuta vaihtoehtoa ole kuin yrittää onneaan toisessa kotimaassan. Pakkohan aikuisen pitää ajatella lapsiaan / että heillä on ruokaa- koulutusta ja katto pään päällä.

Kaikke hyvää tälle perheelle...helppoa ei ole (tiedän omasta kokemuksesta.

Vielä olen vihainen että minua kohdeltiin toisen luokan kansalaisena verrattuna maahanmuuttajiin...jotka suurin osa eivät tee mitään/halua tehdä mitään/eivätkä halua olla maassa maan tavalla ja jotka vaan vaativat sitä sun tätä! Tämä on myös asia jotka poliitikot tulisi hoitaa kuntoon sillä kaikilla paluumuuttajilla ei ole varaa alussa vuokrata täältä asuntoa... kaikki eivät tosiaankan ole olleet suomalaisen yrityksen palkkalistoilla ulkomailla vaan paikallisessa yrityksessä jossa kuukausipalkka (etelän maissa) 700-1200 euroa kk (ja verot pois). Säästöä niistä palkka tasoista tuskin jää uuden elämän aloittamiseen.

keskiviikkona 13.06.2012

Vihainen paluumuuttaja näyttää tietävän mistä puhuu. Aika hurjaa miten tällainen suomelle tärkeä ihmisryhmä on jätetty noin heitteille. Heidäthän on huomattavasti helpompi kotouttaa kuin maahanmuuttajat. Nyt hommiin virkanaiset ja miehet, poliitikoista puhumattakaan.

keskiviikkona 13.06.2012

Turha tässä tietysti terminologiasta käydä vääntämään kättä, mutta....ymmärsin niin, että kyseisessä perheessä vain äiti on asunut Suomessa - vaikkakin lapsilla on Suomen kansalaisuus.
Joten jos vähän saivarrellaan, niin vain äiti on tässä tapauksessa paluumuuttaja.
Mutta joka tapauksessa-harmittaa, niin kreikkalaisten kuin espanjalaisten yms. puolesta.
Toivottavasti kaikilla olisi aina koti, työpaikka, koulutus. Ihan kaikilla.
Tervetuloa vaan tänne, kaikki. Tänne mahtuu.
Ja mitä maahanmuuttajiin tulee - kokemusta on - upeista, ahkerista, suomen kielen nopeasti oppivista maahanmuuttajista.

keskiviikkona 13.06.2012

Olen ollut paluumuuttaja kahteenkin kertaan ja tiedän millaisen kohtelun silloin voi saada Suomessa.
Ihmetyttää todellakin nuo takuujutut. Onko niin paljon vuokralaisia, jotka jättävät vuokransa maksamatta?!
Kuitenkin yksityiset vuokranantajat keksivät usein vaikka mitä tekosyitä, etteivät joudu maksamaan takuusummaa takaisin.

Yksityiset työnanantajat voivat ottaa kyllä ulkomaalaistaustaisia työhön, mutta maksavat jopa alle minipalkan. Muistakaa, että ette tee päivääkään työtä kenellekkään ilman paperille kirjoitettua työehtosopimusta!!! Jos se on tehty vain suullisesti, ei ole mitään, millä näyttää myöhemmin toteen, että on tehnyt työtä k.o. yritykselle ja silloin työntekijä on vailla turvaa saada tekemästään työstä palkkaa.

Suomen hyvinvointivaltiolle on suuri häpeä, jos ei pystytä edes asuntoja hädässä oleville järjestämään. Poliitikkojen täytyy parantaa paluumuuttajien asemaa. Suomeen tulijoita on tulossa varmasti lisää ja nyt jos koskaan, täytyy toimia, ennen kuin tulee isompia ongelmia. Perustakaa oma rahasto paluumuutajia varten!

Vielä: ohjelmassa olevan Tiinan kreikkalainen mies ei ole paluumuuttaja, joten kyllä hänen kuuluu päästä suomenkielen kurssille.

keskiviikkona 13.06.2012

Tervetuloa vaan Suomeen!Ehkä kannattaisi tulla Kehäkolmosen ulkopuolelle, niin asuntoja löytyisi. Kyllä varmaan työtäkin löytyy tekevälle, opiskelua sitä haluavalle myös. Loppujen lopuksi meillä on hyvin asiat Suomessa, turhaan joskus valitetaan.Rakennetaan yhdessä Suomea, vaikka välillä olisi vastoinkäymisiäkin!

torstaina 14.06.2012

Kyllähän kotosuomalainenkin joutuu maksamaan takuuvuokraa asunnostaan, oli se sitten yksityinen tai kunnan/kaupungin. Usein asunnontarve on hänelläkin varsin akuutti, ja useimmiten joutuu sen yksityiseltä hankkimaan. Miksi paluumuuttajan pitäisi olla erityisasemassa tässä suhteessa?

Ei se ole suomalaisten vika jos paluumuuttaja tulee Suomeen rahattomana. Usein siellä maailmalla ollaan eletty/oltu asenteella että Suomeen ei tulla takaisin kun on se huono ilmasto, tylyt ihmiset, ei ole yhteisöllisyyttä, ei historiaa & kulttuuria, korkeat verot jne jne "kyllä koti on täällä maailmalla". Kummasti kaikki suomalaisten verovaroin kustantamat etuudet kuitenkin kelpaavat kun routa kotiin ajaa.

torstaina 14.06.2012

Olen paluumuuttaja ja tullut maahan 3 vuotta sitten .Rahaa oli kylla maksaa vuokra plus ruoka mutta saatiin vuokra-apua kelalta ja mieheni on kaynyt suomenkielen tunneilla emmeka koskaan olla tunnettu itseamme toisenluokan kansalaisiksi Meilla ei ole mitaan valittamista kaikki on tahan mennessa mennyt hyvin ja kaikki on hurjan ystavallisia paivastoin kuin maassa josta tulin.

torstaina 14.06.2012

Olin itsekin paluumuuttaja, jouduin eroamaan UM:n palveluksesta kun muutin Suomeen eli
jouduin heti karenssiin. Mitään apua en muutenkaan saanut, mutta sen tiesinkin. Paikalta
palkattuna työskennelleenä ei säästöjäkään ollut, kuitenkin olen sinnitellyt.
Ihmetyttää kylläkin kyseisen henkilön lasten kielitaito, äiti suomalainen eivätkä lapset
puhu suomea! Näitäkin kyllä riittää, ihmettelen vain kuinka äidin ja lapsen kommunikointi
onkaan tapahtunut, äiti vajaalla kielitaidolla ei pysty mitenkään välittämään lapsilleen
syvimpiä tuntojaan. Onneksi nykyäidit jo pitävät itsestään selvänä oman äidinkielensäkin
opettamista lapsilleen.
Työtä kyllä tekevälle löytyy Suomestakin.

torstaina 14.06.2012

Pitäisi katsoa ohjelma uudestaan...kuulinko oikein, että talosta talon veloista ei joutunut/ei joudu maksamaan korkoa, tosin taloa ei voi myöskään myydä ennen kuin veloista on puolet maksettu.

Jostain olen kuullut myös, että Kreikassa olisi verovapaus autosta?? jos perheelle hankitaan toinen auto??
Eikös tuollaiset voisi realisoida?

Ja ei varmaan tarvitse kreikkalaisten, suomalaiskreikkalaisten yms. ihmetellä että miksi täällä vähän päivitellään heidän tilannetta. Ymmärrämme erittäin mainiosti sen, että tämä kaikki, ei ole tavallisten kreikkalaisten vika - mutta jokuhan niitä käsittämättömiä etuja nostaa ja jos on "maan tapa" vähän kiertää veroa niin jokuhan niitä kiertää - ei varmastikaan vain ja ainoastaan ylin johto.... "vainajille eläkettä" , "naimattomille tyttärille pappavainajan eläke", "töihin saapumisesta bonusta", "metsureille ulkotöistä extrakorvaus" . Tai sitten tämä kaikki on meille kerrottua legendaa, uusinta uutta Kreikan tarustoa.

Mutta...kyllä! tavallinen kansa kärsii eniten. Aina, kaikkialla.

Ja olisi mielenkiintoista tietää mikä mielipide kreikkalaisilla tällä hetkellä on Eu-maista, meistäkin, jotka hieman nikotellen niitä avustuksia kävimme kreikkalaisille antamaan. Uskalsimme vaatia kaikenlaisia ryhtiliikkeitä. Hyi! me pahat!
Nyt ollaan varmaan tyytyväisiä?
Asiasta kymmenenteen: Suomi tekisi nyt niin oikein, jos lähtisi eurovaluttahärdellistä pois, vielä kun on vähän aikaa voimisssaan.
Oli hämmentävää lukea äsken näitä a-studio otsikoita...tämän päivän uutiset kuuluttivat järkyttäviä uusia työvoimavähennyslukuja ja seuraava otsikko oli tämä: "Talousahdinkoa pakoon..." - jatkohan kuului: "Suomeen", mutta äkkiseltään kuin luin, luulin, että joko täältä paetaan muualle - täältä meiltä Suomesta.

Harmittaa erityisesti se, että siellä ja varmasti kohta myös valitettavasti täällä meillä on pian älyttömän paljon ihmisiä, jotka tarvitsisivat apua ja heillä ei ole kosketuspintaa mihinkään tähän tämmöiseen,"sosiaaliseen mediaan" eikä ole verkkoa minkä varaan tipahtaa. Heille haluaisin kohdistaa apuni, Heillä ei oikeasti ole ketään, ei mitään, eikä kukaan heillä välttämättä kerro, mistä ja miten apua saisi. Oli sitten Kreikassa tai Suomessa.

perjantaina 15.06.2012

Omasta kodista lähteminen pakon edessä
ei ole kenellekään helppoa. Kuinka moni suomalainen aikoinaan itki katkeria kyyneleitä kotimökin ovea sulkiessaan ja vanhoja vanhempia hyvästellessään, kun meni työn perässä Ruotsiin, ei sen kauemmas. Tiinan perhe joutuu jättämään koko tähänastisen elämänsä taakseen, rakkaat vanhemmat, isovanhemmat, sukulaiset ja ystävät tietämättä, tapaavatko enää koskaan. Tässä Tiinan tapauksessa ei taatusti ole taka-ajatuksena päästä helpolla Suomen lihapatojen äärellä, vaan ainoa vaihtoehto. Uskon, että noin fiksun tuntuinen ihminen löytää työtä, samoin hänen miehensä. Suomessahan on työvoimapula monella alalla ja työvoimaa etsitään Aasian maita myöten. Miksi ei autettaisi suomalaista naista ja hänen perhettään hyvään alkuun? Ei se ole keneltäkään pois , vaan sijoitus tämän maan tulevaisuuteen. Ja sitä paitsi, viisi perheenjäsentä on suomalaisia, joilla on oikeudet ja velvollisuudet tässä maassa.

perjantaina 15.06.2012

Luulisi, että sieltä saa nyt tuoda mukanaan tarvittavat taloustavarat etc. Eihän sieltä tavallaan pakoon olla lähdössä, siis sieltä Kreikasta.
Vai mitä edellinen kirjoittaja tarkoitti lausumallaan: "miksi ei autettaisi suomalaista naista ja hänen perhettään hyvään alkuun". Totta varmaankin se, että sängyt ja isommat tavarat on hankala auton takapoxissa kuljettaa.
Ja hyvään alkuun auttaminen on varmaankin ennemmin sitten yhteiskunnan asia. Siis isommassa mittakaavassa. Ylimääräisiä tavaroita, huonekaluja jne. voi tietenkin lahjoittaa ja onkin loistava idea. Ja siellä pääkaupunkiseudulla toimii erinomaisesti jostain syystä tällainen yhteisöllisyys - vähän kuin "uushippiys".

Ja! kyseinen perhehän voi vaikka vuokrata talonsa...innokkaita suomalaisia Kreikka-faneja aina löytyy.

Ja...jos on jo saanut hyvää medianäkyvyyttä - niin, haluan uskoa siihen, että apua löytyy.
+ varmasti kyseinen rouva löytää työtä etenkin pääkaupunkiseudulta ja siten perhe pääsee alkuun, on kielitaitoa yms.

perjantaina 15.06.2012

kyllä mä ihmettelen muutamien kommentteja.
Eikö mennyt perille ohjelmassa että tavaroita ei voi ottaa mukaan kun tuloja on 0 ja kaikki säästöt menneet viimeisen kylmän talven takia ja ruokaan ja on muutenkin ollut vaikeata maksaa laskuja ja ruokkia lapsia. Millä rahalla niitä tavaroita kuskaa Suomeen ? Onko teillä aavistuksta paljonko pieni kontti maksaa halvimmalla vaihtoehdolla meritse? Ottakaa selväää ennen kuin annatte kommenttejä. Firmasta riippuen tuollainen kuljetus on jo Espanjasta n. 4-8000 euroa riippuen firmasta ja sitten ne tavarat pitää vielä saada suomen päässä satamasta eli siihen lisäkustannuksia + kuljetus kotiin.
Lasten kielitaidottomuuden ymmärrän vallan mainiosti.. on se helppo täällä kritisoida jos ei ole asunut ulkomailla 18v paikkakunnalla jossa ei muita suomalaisia.
Väkisin sitä alkaa ulkomailla ajatella maan kielellä koska se on se ainut kieli mitä kuulee.
Jos ihmisellä ei ole rahaa että pystyy heti vuokraamaan asunnon (vapailta markkinoilta sitä ei saa ellei ole pääomaa=takuut + vuokrat sekä luottotietoja suomessa) niin eikö kaupunki voi auttaa suomenkansalaista alaikäisillä lapsilla? Antaisivat mielummin tälle paluumuuttaja äidille ja hänen suomalaisille lapsille kodin. Tämän perheen tarkoitus ei varmaankaan ole oleskellä sossuavuilla tekemättä mitään vaan ihan rehellisesti töitä tehden ja rakentaa siitä uutta itsenäistä elämää. Kyllä kaikki tietävät että avustuksia saavat mutta ennenkuin niitä tulee tilille niin siihen menee muutama kuukausi ja nyt just sitä asuntoa tarvitaan. Taatusti mikä tahansa/missä tahansa asunto kelpaa koska hätä on suuri.. ei ainoastaan ns. stadista vaan myös kaupungin ulkopuolelta. Pääasia on että on katto pään päällä muut tarpeet tulevat sen jälkeen. Jos nyt kerran somalit ja muut ulkom. maahanmuuttajat saavat asunnot niin miksei tämä suom. perhe joka nyt sitä niin kipeästi tarvitsee. Tuskin nämä somalit tulivat rahojen kera tänne Suomeen ja kumminkin asunto löytyi nopsaa jne... Tämä perhehän on ainakin suomalainen sanotte sitten ihan mitä tahansa. Niin kauan kun passissa lukee SUOMI niin silloin on suomalainen.
Paluumuuttaja jolla on rahaa..hän ei tätä ongelmaa kohtaa, mutta sen sijaan valtio ei välitä paluumuuttajista vaan ainoastaan maahanmuuttajista ja tämä on niin niin väärin. Itse olen paluumuuttaja joten tiedän hyvinkin miten ala-arvoisesti voidaan kohdella. Paluumuuttaja joka saapuu rahan kera saa vapailta markkinoilta vuokra-asunnon ellei vuokranantaja vaadi luottotietoja eivätkä kohtaa ongelmia (koska eivät tarvitse odottaa hädissään niitä asumistukeja ja työttömyystukea). Kaikilla ei myöskään ole perhettä auttamassa. Wake up... voisitte ehkä vähän laittaa sana n kiertämään että tarvittais asunto ja tavaroita, eikö ??? Nyt on meidän vuoro auttaa...joskus tekin saatatte tarvita apua (kyllä se elämä vaan kepposia tekee, ei terveys- rakkaus- työpaikka ja rahakaan ikuista..sen kannattaa aina muistaa).

perjantaina 15.06.2012

Kaitulille:
niin jos oli rahaa tuleessaan vuokraan niin eihän se mikään ongelma ole hankkia asuntoa.
Lasten kielitaito: niin helppohan sun on sanoa... tuskin tuon rouva Tiinan kreikankielentaito on surkea.... jotkut oppivat muita kieliä helposti. Ja jos siellä Kreikassa on asunut muutaman vuoden niin kyllä sitä erinomaista kieltä jo puhuu.

Pariskunnalle joka tuli Suomeen 3v. sitten: minäkin paluumuuttaja, vaikeuksia oli vuokrata asunto koska kaupungin (mikä tahansa alue sopi mulle) asunnoille yli parikymmentätuhatta jonossa. Ei siinä kiinnostanut kaupunkia jos mulla on rahaa vuokrata vapailta tai ei. Onneksi löysin asunnon + työn ja tänä päivänä kaikki hyvin (oikein erinomaisesti). Tosin ymmärrään vallan mainiosti että paluumuuttajalla jolla ei ole rahaa tullessaan kohtaa suuria ongelmia kun varsinkin maahanmuuttajaperheet hoidetaan ensin... ja sitten kaiken maailman puoli "loiset" jotka vaan elävät sossulla. Vois sitä hyvin ensin auttaa paluumuuttaja rouvaa perheineen ja sen jälkeen muita (onhan tämä rouva suomalainen ja niin lapset - sama se jos puhuvat suomea tai ei jne).

lauantaina 16.06.2012

No ehkä tässä itse on sen takia "vähän" kriittinen, kun olen ollut "kuulolla", kun Kreikassa asuva suomalainen urputti, urputtamasta päästyään Suomen nihkeyttä ja muiden (Saksan) nihkeyttä tukien maksamisessa ja vakuuksissa ja reunaehdoista - tälle suomalaiselle meidän näkyvä EU mies oli kirosana, suomalaiset olivat aivan sieltäjasyvältä vaatimuksineen ja vakuuksineen.
Mutta pois se meistä. Siis nihkeily
Ja kyllä...vaikka täällä kriittisiä tai en nyt sanoisi kriittisiä kommentteja tulee, mielestäni ne on lähinnä ihmettelyjä ja kysymyksiä, koska emme tiedä tosiaankaan maahanmuuttajien ja paluumuuttajien eroavaisuuksia. Emme tiedä millä tyylillä Kreikassa hoidetaan asuntovelat. Tämä on meille uutta. Siksi täällä on ihmettelyä.
Ja kyllä...vaikka ihmettelemme ja kyselemme, tuskin se tarkoittaa sitä, ettemmekö varmasti jokainen joskus ole ollut sitä turvaverkkoa tarvitsemassa.

Onnea perheelle!

sunnuntaina 17.06.2012

Kreikassa perheet, joissa on vähintään 4 lasta, lasketaan "suurperheiksi", ja heillä on ollut ainakin tähän mennessä joitain etuisuuksia, esim. auton verotusta lasketaan oston yhteydessä, ja kuten ohjelman rouva kertoi, suurperheillä on oikeus saada korotonta lainaa kodin ostoa varten, mutta kotia ei saa myydä, ennenkuin puolet lainasta on maksettu takaisin.

Näitä suurperheitten etuisuuksia on pyritty säilyttämään, vaikka muita etuja ja maksuja onkin leikattu raskaalla kädellä. Täytyy myös muistaa, että Kreikassa ei ole olemassa toimeentulotukea, kodinhoitotukea yms. eli vaikka tulot olisivat nolla, apua ei saa mistään ! Lapsilisä on esim. 3 lapsesta €264, neljästä €350 ja ne maksetaan JOKA TOINEN kuukausi. Kun tämä raha ei riitä perheen menoihin millään konstilla, on pakko ajatella, mitä muita vaihtoehtoja on käytettävissä. Kyseisellä perheellä ratkaisu löytyi äidin kotimaahan muutosta, vaikka varmasti kaikki muut vaihtoehdot oli tarkkaan mietitty ensin, pitkän ajan kuluessa.

Toivotan kaikkea hyvää jokaiselle paluumuuttajaperheelle ja uudelle alulle !

maanantaina 16.07.2012

Tietty ikävä juttu, että joutuu työttömäksi Kreikassa, mutta... Yhtään veroeuroa ei käsittääkseni perhe ole tänne Suomeen maksanut ja nyt tullaan nauttimaan maamme sosiaaliturvasta. Hieman ristiriitaisin tuntein suhtaudun tälläiseen muuttoon, että Suomen sosiaaliturvalla aletaan maksamaan Kreikassa olevan omakotialon lainoja. Nopitaan rusinoita pullasta!

tiistaina 17.07.2012

Oikeus tulla takaisin, mutta ei tuokaan oikein ole, että tullaan kreikasta vain suomeen turvaan talousahdinkoa. Oman maan hyväksikäyttäjä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä