A-talk: Homous repii kirkkoa

Julkaistu keskiviikkona 17.02.2010 10 135

Suhtautuminen homoseksuaaleihin on jakanut kirkon.

TV1 torstaina 18.2. klo 21.05

Miksi kirkot eivät voi siunata homopareja? Onko homokiista niin vakava, että kirkko on jakautumassa?

Suhtautuminen homoseksuaaleihin on jakanut kirkon. Piispainkokous päätti viime viikolla, että homot saavat toimia kirkon viroissa ja että pappi voi rukoilla parisuhteensa rekisteröineiden puolesta.

Homoliittoja puolustavat pitävät päätöstä vesitettynä, kun taas vastustajat katsovat päätöksessä mennyn jo liian pitkälle.

A-talkissa aiheesta keskustelevat rovasti Liisa Tuovinen, Sanansaattaja-lehden päätoimittaja Hannu Kippo, tutkija Johan Brandt ja kirkkovaltuutettu, kustannuspäällikkö Sonja Falk.

 

Vieraat

Liisa Tuovinen on eläkkeellä oleva rovasti ja perhetyön kouluttaja. Hän on siunannut samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Tuovinen katsoo, että Raamattua ei pidä lukea lakikirjana ja ihmettelee, miksi kodin ja ihmisen voi siunata mutta parisuhdetta ei.

Hannu Kippo on päätoimittaja evankelisen herätysliikkeen Sanansaattaja-lehdessä. Hän on myös entinen kirkolliskokousedustaja. Kipon mielestä piispainkokouksen päätös oli huono kompromissi. Hänen mukaansa samaa sukupuolta olevien suhteen puolesta rukoileminen tarkoittaisi sitä, että papit joutuisivat rukoilemaan synnin puolesta.

Johan Brandt on egyptologi elää parisuhteessa samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa. Hän haluaisi suhteelleen kirkollisen siunauksen. Brandt on seurakunnan aktiivijäsenen ja on myös opiskellut teologiaa. Hän ei ymmärrä kirkon kantaa ja huomauttaa, että kirkoissa on unohdettu rakkauden näkökulma.

Sonja Falk on lahtelainen kirkkovaltuutettu ja Uusi Tie -yhtiön kustannuspäällikkö. Herätysliiketaustainen Falk on aiemmin toiminut myös kansanedustaja Päivi Räsäsen avustajana. Hän on myös perustanut internet-addressin, jossa vaaditaan kirkkoa pysymään arvopohjassaan. Falk katsoo, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen. Hänen mukaansa Raamatun tulisi olla ylin säätelijä kirkon opissa.

 

A-tuubi

 

Suosittele135 Suosittelee

Kommentit

torstaina 18.02.2010

Pakko ihmetellä, että aikuiset ihmiset kiisteleen "tarukirjan" "oppien" oikeudenmukaisuudesta.
Ei voi olla totta.

torstaina 18.02.2010

homomous parisuhteena on luonnon vastainen,ja tämä ei ole milläänlailla aikaan sidottu, kuten keskustelijoista osa väittää ihminen ei ole vuosien varrella mitenkään muuttunut fiksummaksi vuosisatojen varrella,vaan samalla lailla synnin orjuuttamana me ihmiset elämme ja olemme.
Olen sitä mieltä että jumalan sana on ainoa oikea tässäkin asiassa, tämä ei ole mikään poliittinen kysymys eikä enemmistö kysymys.

torstaina 18.02.2010

Falk ja Kippo väistivät toistuvasti kiusalliset kysymykset. He eivät osanneet argumentoida väitteitään, vaan palasivat jatkuvasti Jumalan sanan taakse. Tällaiset ihmiset ovat vaarallisia. He kykenevät hymyssä suin tuomitsemaan toisen ihmisen hänen piirteensä takia. Väitteet homoudesta "paranemisista" eivät nekään perustuneet minkäänlaisiin kunnollisiin argumentteihin. Mitenkä ne voisivatkaan, koska ei persoonallisuuden osaa kovinkaan helposti muuteta (tai "paranneta" niin kuin nämä ihmiset sanovat). Homoseksuaalisuus ei tietenkään asiana ole maailman tärkein teologinen kysymys, mutta ei tämä asia kirkolle hyvää tee missään nimessä. Soisin mielelläni, että kirkko hajoaisi kahtia: normaalimaailmassa eläviin liberaalikristittyihin sekä vähemmistönä oleviin fundamentalisteihin, joihin Kippo Ja Falk selvästi kuuluvat. Menköön Ruokanen fundamentalistien piispaksi.

torstaina 18.02.2010

Varsin hämmentävää, että vieläkin yritetään vedota yli 2 000 v vanhaan tarinakirjaan, jonka kokosi eri lähteistä tietyt ihmiset omien etujen mukaiseksi. Ja myöskin jättäen kirjasta pois ne tarinat, jotka oli heidän etujen vastaisia. Ollaanhan erillaisia lakikirjojakin tehty aikojen alusta asti, mutta niitä koko ajan päivitetään, että ne olisi ajan mukaisia ja palvelisi ihmisiä. Raamattuakin pitäisi uudistaa radikaalisti, että se palvelisi tämän vuosituhannen ihmisiä. Raamattu oli aikoinaa tärkeä vallan väline, koska siihen vedoten saatiin ihmiset pelkäämään ja siten heitä oli helpompi hallita ja saada heidät hyökkäämään ja ryöstämään toisia kansoja ja antamaan vielä ryöstösaalis korkeissa viroissa oleville papeille verojen yms muodossa.

Kaikki ketkä haluavat siunauksen yms, niin se tulisi kaikille antaa ja unohtaa kaikki uskosta kiistely, koska eihän mikään uskonto ole toista huonompi tai ainakaan parempi. Silloin, kun meille tulee ajokilometrit täyteen ja sielumme lähtee kierrätykseen, niin ompa aika huvittava ajatus, että kristityllä siellä jossain olisikin Allah vastassa ja muslimeilla kristittyjen Jumala. Tai sitten molemmat hämillään, kun Budha toivottaa tervetulleeksi tai vaikka Eilien. Siinä sitten onkin mukava todeta, että touhotimpa tuolla alhaalla aivan suotta, kun olisi voinut käyttää ajan paremmin nauttimalla elämästä ja tekemällä kaikkensa, että kaikki muutkin saavat nauttia elämästä ilman kiusamista ja tuomitsemista.

Itseäni vielä hieman hämmästyttää, kun edellen vedotaan moniin asioihin tämän tarinakirjan parustella. Ja kun joillekin epäuskottaville ja lapsellisille väitteille haluaa faktoihin perustuvia perusteluja niitä ei pystytä sanomaan ja ilmoitetaan, että siihen pitää vain uskoa. Onneksi tämä ei koske oikeita lakeja, vaan sillä kaikki perustuu aina mahdollisimman hyviin faktoihin ja ilman niitä ei syyttömiä tuomita. Äskeisessä ohjelmassa taas mainittiin myös luomisteoria ja etää ihminen on Jumalan luoma. Insinöörinä uskon kyllä faktoihin siitä miten meidän maailmamme on saanut alkuunsa alkuräjähdyksestä ja lajit ovat aikojen saatossa muuttuneet ja kehittyneet. Mekin aikoinaan apinasta kehityksen saatossa haarauduttiin ja tässä sitä ollaan ja kehitys jatkuu jos emme tätä kaunista paikkaa sitä ennen tuhoa.

Uskontoon vedoten ollaan tehty eniten pahaa maailmassa ja tapettu kokonaisia kansoja. Ollaan me 2 000-luvun ihmiset kerrankin viisaita ja lopetetaan turha vouhotus vanhaan kirjaan vedoten ja muutetaan se sallivammaksi meitä kaikkia ihmisiä kohtaan.

torstaina 18.02.2010

MIstä on kysymys ja mIkä ratkaisuksi kun selväjärkiseltä ja sivistyneeltä vaikuttavat,
argumentointiin kykenevät ihmiset vaativat aidosti liikuttuneena rakkauden käskyn tilalle
naisten kivitykseen verrattavaa asenneilmastoa hiljattain
maailman onnellisimmaksi nimettyyn maahan?

Ehdotan että kirkko ryhtyy järjestämään
käänteis-Aslan tyyppistä kurssitusta Kipoille ja Falkeille. He voivat parantua
luonteeltaan selvästi biologisesta ja siten vakeasti hallittavasta homokammostaan.

Heitä on ymmärrettävä ja mikäli he eivät hups parannu, Jumalalle riittänee jos
he noudattavat viestinnällistä selibaattia.

Silloin laumasta (ehkä 4/5 kirkon jäsenistä)
harhautuneet eivät pääse heikentämään uskonnon hedelmällistä
ulottuvuutta: lohdun ja turvan tuottamista.

perjantaina 19.02.2010

hei, hyvä ohjelma.
Vuonna 1975 Turun Pansion sotasatamassa piispa kävi siunaamassa/vihkimässä ohjusvenelaivueen lipuksi vanhan torpedovenelaivueen lipun.
Muistelen piispan selvittäneen sotilaan vartioivan kaupungin muureja turhaan jollei myös jumala niitä vartio. Pyhää vettäkin pirskottiin lipun päälle. Kyllä kirkossa tiedetään mikä on jumalan tahto ja mikä ei. terveisin varusmies

perjantaina 19.02.2010

Mielenkiintoista...keskustelua...tulee vain kristittynä mieleen että ellei Raamattua pidetä Jumalan sanana sellaisena kuin se on kirjoitettu..silloin asetutaan Jumalan yläpuolelle ja halutaan olla jumala
Heräsi kysymys onko ihminen joka tulkitsee raamattua...viisaampi kuin Jumala...
Tätä Roomalaiskirjeen ensimmäisen luvun jakeita ei tarvi selittää... jos sitä selittää haluaa olla silloin jumala.
1:18 Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa,
1:19 sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut.
1:20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
1:21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
1:22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
1:23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
1:24 Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
1:25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
1:26 Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
1:27 samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.
1:28 Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.

perjantaina 19.02.2010

Ihmettelen suuresti tätä homojen ja lespojen ihannointia, jota mm viihdeohjelmatkin ovat täynnä. Tulee mieleen miksi yleensä ei sitten ole maailmassa pelkästään naisia tai miehiä? Onko se liian vaikeata ymmärtää että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen mieheksi ja naiseksi HÄN LOI heidät, ikävä kyllä ei apinoiksi, vaikka jotkut sitäkin epäilevät. Kummallinen oikku sekin etteivät kaikki apinat ole kehittyneet ihmisiksi.
Raamatussa puhutaan siitä että jotkut ovat avioliittoon kelpaamattomia jo syntymästään asti ja jotkut taas toiset ihmiset ovat tehneet avioliittoon kelpaamattomaksi. Paavali joutui kovalla kädellä tuomitsemaan Korinttin uskovia siveettömyydestä ja muistuttamaan että ruumis on Pyhän Hengen temppeli ja joka turmelee sen hänet Jumala on turmeleva.1 Kor 6:12-20 3:16-17 Roomalaiskirjeessä Paavali kirjoittaa 1:18-32 Jumalanviha ilmestyy taivaasta ja kohdistuu kaikkeen jumalattomuuteen ja vääryyteen, jota ihmiset tekevät pitäessään totuutta vääryyden vallassa. Sen, mitäJumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille.Hänen näkymätön olemuksensa ja hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.Vaikka he ovat tunteneet Jumalan,he eivät ole kunnioittaneet häntä Jumalana,vaan heidän ajatuksensa ovat käyneet turhanpäiväisiksi ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt. He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi, ja ovat vaihtaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisten ihmisten ja lintujen,nelijalkaisten ja matelijoiden kuviin. Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät mielihalujensa valtaan sellaiseen saastaisuuteen, että he keskinäisissä suhteissaan häpäievät oman ruumiinsa. He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovt kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa - joka on ikuisesti ylistetty, aamen.
Siksi Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan. Naiset ovat vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseen, ja miehet ovat samoin luopuneet luonnollisesta yhteydestä naisiin ja heissä on syttynyt himo toisiaan kohtaan. Miehet ovt harhautuneet harjoittamaan keskenään säädyttömyyttä ja saavat ansaitsemansa palkan. Koska he eivät ole antaneet arvoa Jumalan tuntemiselle, on Jumala jättänyt heidät arvottomien ajatustensa valtaan, tekemään sellsista mikä ei sovi. He ovt täynnä kaikenlaista vääryyttä, halpamaisuutta, ahneutta ja pahuutta, täynnä kateutta, murhanhimoa, riitaisuutta, petollisuutta ja pahansuopuutta, he panettelevat ja parjaavat, vihaavat Jumalaa, ovat röyhkeitä ja pöyhkeitä, rehenteleviä ja pahanilkisiä, vanhemmilleen tottelemattomia,epäluotettavia, rakkaudettomia ja säälimättömiä. Vaikka he tietävät Jumalan säätäneen, että ne ,jotka käyttäytyvät tällä tavoin ovat ansainneet kuoleman, he toimivat itse näin, vieläpä osoittavat hyväksymistään, kun muut tekevät samoin. " Näin kovaa tekstiä Paavali kirjoitti Roomalaisille eikä se ole meillekkään turhaan annettu ohjeeksi jos vain suostumme kuulemaan ja tekemään parannusta elämässämme niin lespot homot kui heterotkin. Voi kunpa Herra vielä armahtaisi kansaamme ja me nöyrtyisimme parannukseen ettei Jumalan tarvitsisi toteuttaan tuomioitaan maamme ylle.
Tätä rukoilen. Soili

perjantaina 19.02.2010

Miksi ihmeessä homoseksuaalit haluavat suhteelleen kirkon siunauksen, kun eivät kerran usko Jumalan sanaankaan? Kyllä kristityilläkin on oikeus pitää kiinni omasta ideologiastaan.

tiistaina 27.07.2010

Olen Soilin kanssa samaa mieltä: "Miksi ihmeessä homoseksuaalit haluavat suhteelleen kirkon siunauksen, kun eivät kerran usko Jumalan sanaankaan? Kyllä kristityilläkin on oikeus pitää kiinni omasta ideologiastaan."
Raamattua ei pidä tulkita, vaan ottaa se totuutena, sellaisenaan. Puhutaan määritelmästä "uskovaiset homot", mutta itse en ole koskaan ymmärtänyt, miten homoseksuaali voi olla uskovainen, jos ei hyväksy sitä, että homous on syntiä? Homoudesta voi parantua, miksi siitä ei puhuta julkisesti enempää? Siksikö, että näin ajattelevat tulevat välittömästi leimatuiksi rasisteiksi ja kiihkomielisiksi "huru-ukoiksi"? Miksi synti pitäisi hyväksyä keskuuteemme, miksi uskovaisten heteroiden pitäisi tahrita sielunsa olemalla syntiin lankeavassa kirkossa, mikäli kirkko ryhtyy siunaamaan homopareja?
Itse olen eronnut kirkosta alunperin muista ideologisista syistä, mutta kyllä tämä sallivampaan ilmapiiriin vaihtanut kirkko vain vahvistaa sitä, että tein aikoinaan oikean ratkaisun jättäessäni maallisen kirkon.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä