A-talk: Onko karppaaminen terveellistä?

Julkaistu keskiviikkona 26.10.2011 21 194

Karppaajat täyttävät vatsansa lihalla ja voilla sekä kasviksilla ja marjoilla.

TV1 torstaina 27.10. klo 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Karppaus kuohuttaa. Karppaamisen eli vähähiilihydraattisen ruuan kannattajat jättävät lautaseltaan pois muun muassa pastat ja perunat.

Karppaajat täyttävät vatsansa lihalla ja voilla sekä kasviksilla ja marjoilla, joista he kertovat saavansa tarpeelliset hiilihydraatit.

Virallisten ruokasuositusten kannattajat pelkäävät suurta suosiota saaneen karppauksen vaarantavan jopa ihmisten terveyden, jos karppaus jatkuu pitkään.

 

Sopiiko karppaus lapsille?

Netissä karppaajat jakavat kokemuksiansa vähähiilihydraattisesta ruuasta eivätkä kumartele terveyden- ja ravitsemusalan asiantuntijoita.

Karppausta vastustavat ravitsemusterapeutit painottavat, ettei karppausta ole tutkittu tarpeeksi. Heitä huolestuttaa erityisesti se, että karppaajavanhemmat vaarantavat uusilla ruokatottumuksillaan lastensa terveyden ja kasvun.

 

”Poimitaan itselle mieluisia tietoja”

A-talkissa karppauksesta keskustelevat:

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo, että karppaaminen on onnenpotku suomalaisille. Karppaamisen ansiosta ihmiset ovat tulleet tietoisiksi hiilihydraattien haitoista. Karppaamisessa on paljon hyvää, mutta tässä on nyt sota käynnissä, sanoo Laatikainen. Virallinen puoli, THL:n pääjohtajan Pekka Puskan ja professori Matti Uusituvan johdolla, ei voi myöntää edes hiukan, että ovat väärässä, painottaa Laatikainen.

Ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori, Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa lyttää karppauksen humpuukiksi. Professorin mielestä karppaamista ei ole tutkittu tarpeeksi ja ihmiset poimivat tiedoista vain sen, mikä tukee heidän omia näkemyksiään. Uusitupa pitää erittäin ongelmallisena sitä, että lapsille ja nuorille suositellaan karppaamista.

Ravintoneuvoja Marjut Janhusen 2- ja 10-vuotiaat lapset syövät vähähiilihydraattista ruokaa. Janhunen kertoo, että heidän perheensä voi hyvin ja jaksaa paremmin karppaamisen ansiosta. Janhunen moittii Suomen vähärasvaisia ruokasuosituksia. Hänen mielestänsä rasvattomalla ruualla ei ole saatu ylipainoa kuriin, sen sijaan diabetes on lisääntynyt.

Ravitsemusterapeutti Katrin Strengellin mielestä karppaus on muoti-ilmiö, jota hän ei voi suositella kenellekään. Lapsiperheiden karppaamisinto on huolestuttavaa ja lapsen kasvu voi häiriintyä karppaamisen takia, sanoo Strengell. Liian pitkälle vietynä karppaus on terveydelle haitaksi, jopa vaaraksi, painottaa Strengell.

 

Muualla netissä:

YLE Areena: A-talk: Karppauksen terveellisyys

Elävä arkisto: Voita pöytään (A-talk 2010)

Elävä arkisto: MOT: Rasvainen kupla (2010)

 

Suosittele194 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 27.10.2011

Uusitupa on todennäköisesti yksi lääketehtaiden kouluttamista Sydänliittoon lähettämistä agenteista. "Virallinen" taho, THL ja ministeriö, on menettänyt jo aikaa sitten uskottavuutensa terveysasioissa.

torstaina 27.10.2011

Miksei näissä keskusteluissa kerrota professorien sidonnaisuuksia? Googlasin tuon Uusituvan, ja se on saanut rahoituksensa hyvin pitkälle lääketehtailta ja vilja/eines-teollisuudelta. To-del-la uskottavaa. Ihmisille olisi aika tärkeä tietää, miksi proffa puolustaa juuri leipää silmät säkenöiden.

Ja se vain inttää rasvasta, vaikka suurilla rasvamäärillä karppaajien osuus on ihan minimaalinen kaikista vähähiilarisesta ruokavaliosta kiinnostuneiden joukossa. Kukaan terve karppaaja ei elä munalla ja pekonilla.

Meillä ainakin on huomattu lasten jaksamisessa selkeä ero, kun maitotuotteet ovat rasvaisia ja jokaisella aterialla on proteiinia. Vaikka emme hiilihydraateista kokonaan ole eroon halunneetkaan, ei voi olla väärin syöttää ihmiselle lihaa, kalaa, munaa, kasviksia, pähkinöitä, siemeniä. Ne ovat ne asiat, joita luonnossa on alunperinkin. Jokainen näkee sen, mitä lapselle tapahtuu, kun se syö jotain, mikä nostaa sokerit hetkessä pilviin.

Lääketeollisuus, leipä- tai einesteollisuus ei tietenkään pääse osille, jos ihmiset alkavat syödä näin. Törkeää valjastaa professorit silti puhetorviksi.

torstaina 27.10.2011

Mihin perustuu väite esim. Uusituvan puolueellisuudesta? Aika kova syyte! Silloinhan voisi väittää, että liha -ja meijeriteollisuus sponsoroi karppaajia. Karppaus voi joillekin vaikuttaa positiivisesti, mutta se ei ole koko kuva. On helppo höynähtää helppoihin ratkaisuihin. Tieteellinen tieto vaatii pohtimista ja viitseliäisyyttä.

torstaina 27.10.2011

En ymmärrä, miten vaikeaa voi vain syödä kohtuullisesti ja terveellisesti. Turhat sokerit ja muut korkean GI:n ruoka-aineet pois ja tilalle kasviksia ja täysjyväviljaa. Ihminen laihtuu vain silloin kun energian kulutus on suurempaa kuin sen saanti. Ei se sen kummempaa salatiedettä ole.

Lisäksi todettakoon, että karppaus on todella epäekologista. Paljon lihaa ja maitotuotteita kuten juustoja, joiden hiilijalanjälki on suuri.

torstaina 27.10.2011

Suomalainen vaikutustutkimuksen rahoitus on kriisissä. Valtion tutkimusrahoitus on käytännössä lähes kokonaan alistettu yritysten joskun lyhytnäköisen tahdon alle; esim TEKES-tutkimusrahaa saa vain, jos jokin yritys tai niiden ryhmä on mukana rahoittamassa tutkimusta joskus hyvinkin pienellä osuudella (0-30%), joka muutoin suurimmaksi osaksi rahoitetaan verovaroin kierrätettynä eri lähteistä. Kokonaan yritysten intresseistä riippumatonta tutkimusta tehdään enää todella vähän. Jopa säätiöiksi muunnetut yliopistot alistettiin yritysten ja niiden etujärjestöjen kerjäläisiksi alkupääoman osalta ja valtionosuudet sidottiin yritysosuuksiin. Pieni yritysrahoitusosuus antaa siis täysin väärän käsityksen tutkijoiden riippuvuussuhteesta yritysten intresseihin. Päätösvaltakaan ei mene rahoitusosuuden suhteessa vaan TEKESin tapana on yleensä nimetä pienellä yritysrahaosuudella mukana olevan yrityksen edustaja tutkimuksen johtoryhmän puheenjohtajaksi ja johtoryhmän päätöksiltä edellytetään yleensä aina yksimielisyyttä. Tutkijat ovat marionetteja, joita käytellään välineinä. Sopimuskonsepteissa estetään spontaani tutkimuksen omilla ehdoilla tapahtuva julkaisu- ja tiedotustoiminta. Käytännössä yritykselle siis annetaan ilmiselvä portinvartijan rooli eli mahdollisuus kontrolloida tutkijoiden julkaisuja ja viestintää ja jopa estää rahoittajayritykselle harmillisten tai ei-toivottujen tulosten ja tietojen julkaiseminen vaikka yrityksen rahoitusosuus koko tutkimuksesta olisi hyvin vähäinen. Ennen arvostetuista professoreista onkin nykyään tehty käytännössä keinoja kaihtamattomia tutkimusbusineksen "markkinointipäälliköitä" eikä autonomiasta tai kriittisestä suhtautumisesta suhteessa rahoittajien intresseihin ole nyky-Suomessa enää tietokaan. Kun professori puhuu, vastuu on edelleen kuulijoilla - alasta riippumatta.

torstaina 27.10.2011

Minua pelottaa Janhusen lasten puolesta. Jos pizzan pohja on kananmunaa, niin sehän on jo sinänsä kolesterolipommi. Muutenkin kovien rasvojen näyttö on Pohjois-Karjala -projektin pohjalta niin kylmän viileän selkeää: Kuolema tulee sydäninfarktin muodossa. Hirvittää.
Ehkä kauheinta on missä tahansa fanaattisuuden lajissa se, että lapset joutuvat siihen sisälle. Äärikarppaus on yksi tällainen fanaattisuuden laji. Jos vanhemmat ottavat riskejä niin se heille aikuisina vapaassa maassa suotakoon. Mutta lapset eivät itse voi päättää.

perjantaina 28.10.2011

Nämä karppaajathan ovat aivan kuin jokin uskonlahko. Ovat löytäneet "valon" tai "totuuden" eikä mikään muu voi olla oikein. Tulkitaan sitä "raamattua" juuri niin kuin itselle vain sopii. Sitä sitten puolustetaan todella fanaattisesti ja yritetään väkisin sovittaa kaikille. Koskaan ei tämmöinen fanatismi ole tuonut maailmaan pelkkää hyvää. Onneksi nämä pellet eivät päätä minun lasteni ruokailusta.

perjantaina 28.10.2011

Puhutaan rasvasodasta, mutta minun mielestäni tämä viimeinen keskustelu oli jos säyseä. Uusitupakin lieventeli jo kummasti puheitaan. Aiemmin väitti karppaajakansaa tyhmäksi ja hitaaksi. Nyt sanoi jo, että vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla aivan hyvä.

Toki Uusitupa vielä sanoi, ettei ymmärrä tätä maata. Paska kansa, joka pitäisi vaihtaa, niinhän se sanoi Paasikivikin aikoinaan. No, vaikka kansa vaihdettaisiin länsinaapurin kanssa, eipä sekään taitaisi Uusitupaa auttaa. Voi on lopussa sielläkin.

perjantaina 28.10.2011

ei se niin mene että tässä oltais lahkolaisia, mutta avaa sinäkin silmät. karppaaja syö varmasti monipuolillisenmin kuin hiilari pelle.sekö siinä sitten teitä harmittaa.ei kukaan syö voita paketti tolkulla.tai munia ja niin edelleen.suurin osa vain on vähentänyt perunan ,pastan ja viljan käytön . ja ennen kaikkea sokerin käytön.ottanut tilalle pähkinöitä ,kasviksia ,juureksia ,marjoja hedelmiä.
eli niitä samoja mitä suositellaan niin sanotussa terveelisessä ruoka ympyrässä. ero tulee siinä että ei syödä hiilihydraattia niin paljon . niiden sydänsairauksien syy mitä tämä puska selittää suomesta
ja pohjois karjalasta. pari sotaa . kylien autioutuminen .huono ruoka.ikäytyminen.kova työ. ne pitäis tutkia uudestaan ja ottaa nämäkin asiat huomioon.

perjantaina 28.10.2011

Nämä viljauskovaisethan ovat aivan kuin jokin uskonlahko. Ovat löytäneet "valon" tai "totuuden" eikä mikään muu voi olla oikein. Tulkitaan sitä "raamattua" juuri niin kuin itselle vain sopii. Sitä sitten puolustetaan todella fanaattisesti ja yritetään väkisin sovittaa kaikille. Koskaan ei tämmöinen fanatismi ole tuonut maailmaan pelkkää hyvää. Ikävä kyllä nämä pellet päättävät minun lasteni kouluruokailuista.

perjantaina 28.10.2011

niin ja unohtu että tämä setä kyllä munas itsensä. ei ei ja vielä kerran ei. mutta en sitä sano että se ois hyväkin asia mutta se on vääriin laihuttu vääriin korjattu kolestroli vääriin noustu ylös sohvalta.

perjantaina 28.10.2011

huomaa että jotka ovat karppaamista vastaan, eivät ole lukeneet mitä hyvää on tapahtunut niille ihmisille. kolestroli arvot no laskeneet, kakkostyypin diapetes kadonnut, nämä on olleet tapetilla viimiset kaksikymmentä vuotta.ja kun niistä pääsee eroon kerrän ruualla niin miksi niistä pitää päästä eroon lääkkeillä.

perjantaina 28.10.2011

UUsituvan kommentit menevät ainakin itsellä täysin toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. En usko niihin tippaakaan kuten en myös THL:ään johon myös luottamus on mennyt ikiajoiksi.

perjantaina 28.10.2011

Keskustelussa olisi pitänyt pureutua siihen keskeiseen kysymykseen, että jos ihminen on laihduttanut reippaasti ja sen myötä liikalihavuuteen liittyvät sairaudet/sairausriskit ovat hävinneet, niin eikös se ole kuitenkin pienempi paha verrattuna siihen, että karppauksen pitkäkantoisista seurauksista ei olla aivan selvillä?

Liikalihavuus erilaisine seurauksineen tappaa ihmisiä Suomessa paljon.

perjantaina 28.10.2011

Olen ollut vasta lähivuosina tietoinen vähähiilarisesta ruokavaliosta ja siis tietämättäni ollut lähes 40 vuotta tällä ruokavaliolla. Ja hyvin on mennyt. Uusituvan mukaan minun olisi pitänyt olla jo kuollut ja suoneni olla täysin tukossa. Vaan veriarvot vaan loistavat huippuarvoja edelleen. Raha se on joka ratkaisee tutkimustuloksetkin. Sponsoroiko Sydänliitto Becel firmaa? Paljon Uusitupa saa provikkaa?

perjantaina 28.10.2011

totta nämä osaavat kääntää huomion ei olennaiseen, tarkoituksella. eivät ota kantaa yksilöön .
tutkinnossa ratkaisee suuri ihmisryhmä . mutta eikös niistä yksilöistä tule joukko kun niitä on useapia.

perjantaina 28.10.2011

Ruokasuositukset ovat jämähtäneet paikoilleen ja vähärasvaisuuden kampanjoinnista tuli lopulta se suurin ylipainon aiheuttaja. Tässä näkee sen kummajaisen miten elintarviketeollisuus ja sen tuotannon kasvattimen moninaisten eri tuotenimikkeiden kanssa on ajanut ohi terveysvaikutusten ja useat ihmiset ovat hurahtaneet uskomaan että vähärasvaisuuden varjolla sitten muka voidaan paremmin. Lopputulos on entistä surkeampi ja väestöstä on yli puolet ylipainoisia.
Karppausta voidaan toteuttaa monilla eri tavoilla ja itse olen rajoittanut leivän syöntiä ja samoin perunan/pastan/riisin syöntiä. Suosin kotimaisia marjoja ja vihanneksia. Vihanneksista minulle piisaavat loistavasti porkkanat ja lantut sekä sesongin aikana kukkakaali/keräkaali. Tomaattia syön ympäri vuoden ja normaalisti maitotuotteita. Koviajuustoja en syö kovin paljon - teen itse hämäläistä piimäjuustoa, joka on loistavasti säilyvä ja luonnonmukainen tuote. Rahkaa ja turkkilaista jugurttia marjojen kanssa, kermaloraus joskus joukkoon.
Voin selvästi paremmin kuin aiemmin suurempien hiilihydraattimäärien kanssa, jotka väsyttivät, turvottivat ja tekivät lötkön olon.

perjantaina 28.10.2011

MOT paljasti viime vuonna, että Sydänliitto ja sen "asiantuntijat" ovat suoraan Pfizerin ja muiden lääketehtaiden ostamia ihmisiä. Kohta varmaan mitoitetaan suositeltavat kolesterolitasot niin alas, että koko kansa on Käyvän hoidon piirissä vetäen Lipitoria aamuin illoin. Paitsi Pekka Puska ja Sydänliiton häiskät, joita ei tod.näk. tutkita. Samalla kansa menettää liikuntakykynsä ja saa muita vaivoja, joihin taas on lapattava suuhun muita lääkkeitä.

Paljonkohan Sydänliiton vetäjillä on sijoituksia Pfizerissä ja muissa lääkeyhtiöissä?

Vuosi sitten vähennettyäni viljatuotteiden, pastan ja riisin syömistä jaksan ja voin paremmin kuin ikinä. LIHANSYÖNTI minulla on pysynyt korkeintaan ennallaan lisättyäni maitotuotteiden käyttöä, joten se siitä ekologisesta kuormasta...

Sitäpaitsi proteiinia voisimme saada alikalastetusta kotimaisesta kalasta mieluummin kuin ylikalastetusta puna-ahvenesta ja seistä.

lauantaina 29.10.2011

Ei voi kuin ihmetellä tämän prof. Uusituvan luutuneita käsityksiä karppaamisesta .Olis jo aika hänenkin heittää sivuun nämä väärät käsitykset vähähiilihydr. ruokavaliosta ,ja aloittaa perehtyminen näihin ihmisen perusaineenvaihdunta kysymyksiin.Hän kehottaa tämän nuoren rav.terapeutin säestyksellä,että vois sitä nyt vähän vähentää niitä hiilareita.Nykysuositushan on n.250- 270g Ei ole mitään järkeä vähentää vähän,koska siitä ei ole mitään hyötyä,Ihminen pärjää vallan mainiosti vaikka käyttää vain kymmenesosan tuosta määrästä.Pitemmän päälle ehkä n.40-60g.On surkuhupaisaa että nämä ns asiantuntijat puhuvat,että kauheaa,kun syödään vain rasvaa ja proteiinia. Ei syödä ,vaan syödään runs. hörytettyja kasviksia kaaleja,juureksia,pähkinöitä,siemeniä,kotimaisia marjoja,sieniä.Lisäksi kanaa,kalaa,hirvenlihaa,naud.lihaa,sianlihaa,kotimaisia marjoja ja luonnollisia rasvoja,kuten voita ja kylmäpur.oliiviöljyä,myös kookosöljyä. Poissa ovat kaikki viljatuotteet,sokerit limsat ,perunat,pastat,riisit,hedelmiä rajoitetusti,koska niissä on runs. hedelmäsokeria. Miksi pitäisi syödä näitä kokjyväviljatutteita,eihän niitä syödä missään Etelä-Euroopassa eikä Ameriikassakaan eivätkä siellä ihmiset ole kuolleet kokjyväviljan puutteeseen.Siitä saavat erittäin monet ihmiset ikäviä vatsaturvotuksia ja ilmavaivoja.Lisäksi pelotellaan ,että saadaan liikaa proteiineja,Ei saada,olen laskenut,että jos söisin ns,normaalisti,olisi proteiinien määrä suurempi ,kuin tällä vhh ruokavaliolla. Kun syöt suuren määrän HH aterialla,silloin alkaa "insuliinipumppu"toimia jolloin verenkierrossa on suuri määrä insuliinia.Tämä ylimääräinen insul. varastoi joka ainoan HH gramman rasvaksi nahan alle, jota et kuluta sinä päivänä ja niin tämä homma jatkuu ja paino nousee päivä päivältä. Insuliini on myös ns. nälkähormooni. Mitä enemmän insuliinia verenkierrossa,sitä enempi se tuottaa nälkää. Eikö silloin ole luonnollista puuttua tähän ongelmaan,jolloin karppaus on se ainoa oikea tapa normalisoida tilanne,VÄHENTÄÄ reippaasti SOKERISTUVIA RUOKA-AINEITA eli HH. Tällöin verensokeri laskee,verenpaine laskee,paino laskee kolesteroolit laskevat,uniapnea häviää,vatsavaivat loppuvat+ MONETMUUT vaivat ja ihminen voi hyvin. Ovatko nämä pahoja asioita,kysyn vain? Nämä nykyiset laihdutuskeinot ovat jo käyty niin moneen kertaan läpi ja huomattu ,että ne eivät toimi. Hetkeksi paino putoaa,kunnes nousee kaksinkerroin takaisin,eikä kukaan jaksa olla koko elämäänsä dieetillä.
Onneksi ihmiset ovat niin valistuneita ja ovat löytäneet tämän terveellisen ja helpon tavan painonhallintaan vähähh ruokavaliolla. Nyt on toivoa,että saadaan 2tyyp.diabeetes hallintaan,kun jo puolet suomalaisista on alkanut karpata.Muutoin olisi hukka perinyt jo kansantaloudellisestikin ,koska niin valtava määrä menee jo nyt diab. lääkkeisiin ja lisäsairauksien hoitoon.

lauantaina 29.10.2011

No nyt ovat "hampaissa" karppaajaat. Viime keväänä joka tuutista tuli D-vitamiiniasiaa. Tuntuu, että ihmisillä ei ole maalaisjärestä tietoakaan. Eikö kukin voi syödä tai olla syömättä mitä haluaa. Suositukset ovat suosituksia, mutta kyllä normi ihminen itse tietää mikä hänelle sopii ja mikä ei sovi. Itse karppaan välillä ja välillä en, mutta täytyy sanoa, että olo on karppaamisen jälkeen hyvä. Karppaaminen on välillä aika haastavaa......

maanantaina 28.11.2011

Karppausvillitystä ei ole. Ihmiset saavat nykyruoasta epämääräisiä pahoinvointioireita ja etsivät vaihtoehtoisia elintarvikkeita. Tilanne oli sama Atlannin takana geenimuunneltujen aspartaamin, gm-rehulla ruokitun karjan tuotteiden ja kasvuhorm.maidon tultua markkinoille. Elintarvikeviranomaisten vakuuttelu ruoan turvallisuudesta aiheutti ihmisissä hämmennystä ja oireita saaneet ihmiset saivat lääketeollisuuden kukoistamaan. Hienoa huomata, että nykykuluttaja ei sorru kierteeseen, vaan etsii vaihtoehtoisia elintarvikkeita.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä