A-talk: Vaarana valelääkäri

Julkaistu torstaina 17.11.2011 24 170

A-talkissa muun muassa kysytään, suojelevatko lääkärit toinen toisiaan, jotta virheet eivät päätyisi julkisuuteen.

TV1 torstaina 17.11. kello 21.05 – 21.50

YLE Areenassa 30 päivää

Valelääkäreitä on paljastunut jo kolme kappaletta. He ovat hoitaneet tuhansia potilaita jopa täysin ilman lääkärin opintoja. Eniten hämmennystä on aiheuttanut valelääkäriksi epäilty Esa Laiho, joka hoiti potilaita kymmenen vuotta, pääasiassa vanhuksia.

Viime ja tällä viikolla paljastuneet valelääkärit olivat hankkineet väärennetyt paperit Pietarista.

Valelääkäreiden lisäksi suomalaisia potilaita ovat hoitaneet kesken opintojensa lääkäreiksi ryhtyneet lääketieteenopiskelijat. Heitä on jäänyt kiinni noin kymmenen tapausta.

 

Miksi oikeat lääkärit kehuivat valelääkäriä?

A-talkin vieraista lääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä ihmettelee, miksi jotkut valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon kanssa työskennelleet lääkärit ovat antaneet kehuvia lausuntoja Laihosta lääkärinä. Kuinka se on mahdollista, Kivelä kysyy. Hän ihmettelee suomalaisen terveydenhuollon tilaa.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve pelkää, että valelääkäriksi epäilty Esa Laiho on jouduttanut joidenkin potilaiden kuolemaa osaamattomuudellaan. Pälve uskoo, että alalle kouluttamaton ihminen ei huomaa potilaan sairauksia ja se voi johtaa kuolemaan.

Potilasliiton puheenjohtaja Paavo Koistinen syyttää lääkäreiden suojelevan toinen toistaan, jotta lääkäreiden virheet eivät joutuisi julkisuuteen. Tapa on voinut varjella jopa valelääkäreitä paljastumasta. Koistisen mielestä terveysalaa valvovan Valviran toimet ovat pettäneet valelääkäritapauksissa.

Ylijohtaja Marja-Liisa Partanen Valvirasta myöntää, että virheitä on sattunut. Virasto on antanut valelääkäriksi epäillylle henkilöille luvan työskennellä Suomessa lääkärinä. Heiltä ei vaadittu alkuperäisiä todistuksia näytille, kopiot riittivät. Valvirasta kerrotaan, että viranomaisten tiedossa ei ole vakavia hoitovirheitä.

 

Muualla netissä:

YLE Uutiset: Valvira myöntää saaneensa selvityspyynnön valelääkäristä

YLE Uutiset: Pälve: "Aito valelääkäri" ei pärjäisi leikkaussalissa

 

Suosittele170 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 17.11.2011

Miksi näitä valelääkäreitä on tavattu juuri vanhusten ja vammaisten hoidosta? Alkaako tässä paljastua ikävällä tavalla se, miten Suomessa oikeasti suhtaudutaan eri väestönryhmiin?
Toki onhan se huomattu jo muutenkin, mutta nyt alkavat vanhukset ja vammaiset olla jo hengenvaarassa. Muka kunniallisissa laitoksissa. Karmaisevaa!

torstaina 17.11.2011

Onko menettelytapaan tullut korjaus: tarkistaako Valvira tänä päivänä opintotodistusten aitouden suoraan ulkomaisesta yliopistosta?

torstaina 17.11.2011

Kuka tarkistaa ns. vakuutuyhtiön lääkäreiden pätevyyden? Moraalista päätellen sieltä löytyisi nippu valelääkäreitä!

torstaina 17.11.2011

Lääköriliiton Heikki Pälve sanoi, että valelääkäri ei pärjäisi kauaa leikkaussalissa. Ei valelääköri pärjää sen vertaa kehitysvammaisia tai vanhuksia hoitaessaankaan, mutta nämä potilasryhmät eivät voi puolustautua. Kieltämättä ilmiö kuvaa myös suomalaisen yhteiskunnan moraalia ja asenteita. Tuottamattomien yksilöiden hoitoon ei kannata satsata, vaan kilpailutetaan palvelu ja otetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan, laadusta välittämättä. Lääkärinä en niinkään ihmettele, että joku osaa näytellä lääkäriä paljastumatta. Sitä ihmettelen, että kohu kohdistuu näihin pariin tyyppiin tai Valviran tutkinnontarkastuksiin, vaikka ilmiö kertoo paljon vakavammista ongelmista.

torstaina 17.11.2011

Noudattaako Valvira hallintolakia ja sen esteellisyyssäännöksiä? Jos lehtitietojen mukaan virheellisen luvan myöntämiseen ja ilmiannon ratkaisuun osallistunut henkilö puolustaa omaa asiaansa edelleen julkisuudessa? Onko näin tapahtunut?

torstaina 17.11.2011

Hoitajat olivat valittaneet useissakin tapauksissa, mutta asia ei johda mihinkään. Valvira on lääkäreillä "mieheitetty" ja Pälve & kumppanit huolehtivat edunvalvonnasta marssittamalla aina uutta evidenssiä, jolla patologisoidaan kaikki toimet lääkärien määräävän aseman horjuttamiseksi. Lääkäriliitto on suurin koulutuspaikkojen lisäämisen jarruttaja ja käytännössä ainut syy lääkäripulaan.
Surkuhupaisasti valelääkärit horjuttavat tätä "asiantuntija" asemaa, sillä lääkärit (tietysti) nojautuvat moniammatilliseen yhteistyöhön ja konsultointeihin, puhumattakaan laajoista tietokannoista jotka on tarkoitettu vain lääkäreille. Tässä tavallaan kompastutaan tähän omaan koskemattomuuteen, jollainen syntyy tianteessa jossa lääkäri ei asetu toista lääkäriä vastaan. Ei yksi pääsky kesää tee tässäkään tapauksessa, mutta silti julkisuudessa paistattelevat "sankarilääkärit " keräävät tiimiensä kunnian. Maan arvostetuin ammatti on vuodesta toiseen kirurgi, ja tätä työtä hoitivat vielä takavuosina parturit... Työ on vaativaa, mutta ei sen kummallisempaa käsityötä kuin mikään muukaan. Siis arvokasta työtä, mutta ei sen enempää. Miksi me tavalliset ihmiset jumaloimme tätä ammattiryhmää ja hyväksymme kaikki sen edunvalvonta toimet lähes ilmoitusasioina.

torstaina 17.11.2011

Valelääkäriongelma on vain yksi pitkään jatkuneen lääkäripulan monista oireista. Oireita on toki hyvä hoitaa, mutta nyt viimeistään päättäjien olisi pureuduttava oireiden aiheuttajaan (eli lääkäripulaan).

Lääkäripula voidaan ratkaista vain kasvattamalla koulutusmääriä, tuomalla lisää ulkomailta tai vähentämällä lääkäreiden tarvetta. Viimeinen vaihtoehdoista tosin vain on ikääntyvässä Suomessa helpommin sanottu kuin tehty...

torstaina 17.11.2011

Voisko tuon geriatri-Lenitan jo laskea eläkkeelle? Ihan onneton valtakunnan häirikkö, joka ei ole enää ajantasalla mistään.

torstaina 17.11.2011

Ihmettelen onko lääkäreidenkin keskuudessa, hyvä veli systeemi., vai miksi ei huomata eikä ilmoiteta epäpätevistä ja virheitä tekevistä lääkäreistä.

torstaina 17.11.2011

Koko ajan puhutaan että pahimmassa tapauksessa valelääkäri aiheuttaa potilaan kuoleman. Eikö ole ole pahempi asia jos aiheutuukin potilaan elämän tuhoutuminen? (väärä diagnoosi.)

torstaina 17.11.2011

Valetoimittajia on paljon enempi kuin valelääkäreitä. Oikeesti ne on yleensä missejä, turhia julkkiksia yms.

torstaina 17.11.2011

Kohta tuo Kivelä vetäisee vanhusten psyykelääkkeet lokaan kuten jokaisessa aikaisemmassa esiintymisessään. Siinä menee monen oikean lääkärin monen päivän työ hukaan.

torstaina 17.11.2011

Todellinen ongelma ei ole Valviran toiminta, valvonnan puute tai heikko valvonta mutta se että suomalaisen lääkärin taso on niin heikko että lähes kuka tahansa voi teeskennellä ja työskennellä lääkärinä vuosiksi ilman että muut lääkärit tai potilaat huomaavat mitään eroa ja ilman että hän aiheuttaa vahinkoa tai hyvää! Tämä on pahinta koko jutussa, eivätkä ko. huijarit!

torstaina 17.11.2011

Uskomatonta, että ylijohtaja Marja-Liisa Partanen ei myönnä Valviran tehneen minkäänlaista virhettä. Mikäli ylijohtaja Partanen ei itse ymmärrä kantaa vastuutaan ja astua syrjään, niin ministerin pitäisi auttaa häntä siinä.

torstaina 17.11.2011

Hei!

Mikä on rekrytoijan vastuu esim. Venäjältä tutkintotodistuksen ostaneen rekrytoimisessa?
Eikö olisi yksinkertaista haastatella tällaista hakijaa venäjäksi alan asioista? Luulisi ulkomaillla tutkintonsa suorittaneen osaavan kieltä! - Lääkärifirmat voisivat myös katsoa peiliin.

torstaina 17.11.2011

Kannattaisiko Valviran kysenalaistaa myöskin Kelan lääkärit, valelääkärit näkevät potilaansa ja Kelan lääkärit päättelevät paperien perusteella sairaudet, molemmissa sama diaknoosi, toisessa naturel, toisessa pätemättömyys, jälkimmäinen Kelan lääkäri, eikö asia ole myös tutkittava

torstaina 17.11.2011

Ylijohtaja Partanen on selkeästi kyvytön ottamaan vastuuta tästä uskomattomasta tapauksesta! Nöyryyttä peliin, ylimielisyys ei ole eduksi ylijohtajalle, koituu myös vahingoksi hänen edustamalleen Valviralle. Hienoa, että nyt on ryhdytty tämän johdosta on vihdoin priorisoimaan mitkä asiat vaativat huomiota. Kun ammattilaiset valittavat kolleegan toimista ja epäilevät lääkärin ammattitaitoa niin eikö nämä valitukset pitäisi ottaa tosissaan. Turun yliopiston edustaja puhuu asiaa, selkeästi ymmärtää käytännön ongelmia.

torstaina 17.11.2011

Valepsykologina saa Suomessa toimia. Valvira on myöntänyt väärin perustein psykologiaa opiskelleelle henkilölle laillistamisen ja asiasta on käyty oikeusjuttu. Valvira ei korjannut virhettään ja ko. henkilö toimii edelleen psykologin tehtävissä.

torstaina 17.11.2011

Seuraavaksi tulisi paljastaa kaikki valetoimittajat :)

torstaina 17.11.2011

korppi ei korpin silmää noki,kyllä lääkärikunta on niin solidaarista,turha elvistellä telkkarissa. Nämä hoitajaraukat vielä kehuivat Laihoa,miksi? Hyvin on osannut voidella neitokaisiakin. Ammattilainen kyllä erottaa asiat jos ei anna tunteiden sekoittaa asiaa.

torstaina 17.11.2011

Katselin juuri päättyneen A-talk -ohjelman. Aihe on niin vakava ja ainutlaatuinen, että olisin odottanut kohteliaampaa puhuttelua alan asiantuntijoille nimettömältä toimittajalta.

Nyt ei ollut kyseessä valelääkäri-ompeluseura, jonka jäseninä olivat Marja-Liisa, Sirkka-Liisa, Paavo ja Heikki sekä tämä nimetön toimittaja. Puheenvuorja heiteltiin seuraavasti: Marja-Liisa mitä sanot jne.

Olisikohan ollut paikallaan mainita ohjelman alussa, että tittelit on heitetty pois ja tässä nyt sitten sinutellaan pöyristyttävän asian tiimoilla käyttäen vain etunimiä. kuinka nämä asiantuntijat ovat ennen lähetystä moiseen "alistuneet"?

Näin voidaan menetellä vain Suomessa! Mihin me olemme oikein menossa; valelääkäreitä siellä valelääkäreitä täällä. Luottamus on kadonnut. Valviva ei ole hoitanut tehtäviään niinkuin heiltä olemme odottaneet. Median edustaja pilasi vakavan illan, jossa oli todellista asiantuntijuutta mukana. Katselijan oli vaikeata pysyä kärryillä, kun puheenvuoron sai vain etunimellä mainittu henkilö. Me katsojat tunnemme heidät kyllä paremmin sukunimiensä kautta.

Nimimerkki "surullinen"

torstaina 17.11.2011

Ohjelma oli asiallinen, jäin pohtimaan, miksi Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei mainittu, käsittääkseni STM on korkein terveydenhuollon organisaatio.

Ohjelmasta jäi sellainen maku, että kukaan ei loppujen lopuksi kanna vastuuta.

Ohjelmassa viitattiin, että valelääkärit ovat taitavia manipuloijia.

Tiedotusvälineissä, Tv:ssä on ollut viimeaikoina useita keskusteluita narsismista, narsisti, huijaa viranomaisia, juristeja ja tuomareita.

Lainaus MTV3 16.10.2011 ohjelmasta.
Asianajaja Markku Salo on kirjoittanut narsismista.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä on viime vuosina puhuttu paljon. Monia narsistien uhreja oikeudessa avustaneen asianajaja Markku Salon mukaan narsismi-käsitteen käyttöön julkisuudessa liittyy sekaannuksia, mutta asiassa sinänsä on kyse todellisesta häiriötilasta, jota suomalaiset viranomaiset eivät vieläkään tunnista riittävän hyvin.

Vastikään ilmestyneessä kirjassaan Salo väittää, että virkakoneisto itse asiassa sallii persoonallisuushäiriöisten pyrkimykset kaikessa hiljaisuudessa. Narsistille tunnusomaista on taito ohjailla ja käyttää muita ihmisiä hyväkseen. Salo on harmissaan siitä, että joskus jopa ammattijuristit tai sosiaalityöntekijät uskovat narsistin puheisiin ja tekevät niiden perusteella ratkaisuja esimerkiksi huoltajuuskiistoissa.

- Nämä tapaukset pitäisi hoitaa niin, että olisi jokin erityistuomioistuin, jossa olisi mukana myös psykiatrin ja psykologin koulutuksen saaneita asiantuntijoita, Salo esittää.

Salon mielestä sosiaalialalle tarvittaisiin työntekijöitä, joilla on erityiskoulutus luonnehäiriöisten tapausten tunnistamiseen. Salo katsoo, että nykyään vain osalla sosiaalityöntekijöistä on riittävästi ymmärrystä tästä aiheesta.

Myötäeläminen on narsistille vierasta
Narsistien uhrien tukiyhdistyksen varapuheenjohtajanakin toimiva Salo on hoitanut satoja oikeusjuttuja, joissa hänen asiakkaanaan on ollut narsistin kiusaama entinen puoliso, työtoveri tai naapuri.

Salo tähdentää, ettei ole psykiatrian ammattilainen, mutta hänen mukaansa jokainen normaalijärkinen kykenee ymmärtämään, mistä narsismissa on kysymys.

- Empatiakyvyn puute, epärehellisyys, usein suuruudenhulluus, täydellinen epäluotettavuus, Salo luettelee narsistille tunnusomaisia piirteitä.

Parisuhteessa narsisti voi aluksi vaikuttaa rakastavalta ja huomaavaiselta kumppaniaan kohtaan, mutta tilanne muuttuu viimeistään naimisiinmenon tai lasten hankkimisen jälkeen. Usein narsisti osoittautuu sairaalloisen mustasukkaiseksi, väkivaltaiseksi ja kumppaniaan sekä lapsiaan eri tavoin alistavaksi ihmiseksi.

Myönteistä narsismia ei ole
Joidenkin julkisuuden henkilöiden yhteydessä on puhuttu narsismista myönteisessäkin mielessä. Jotkut ovat jopa itse julistautuneet narsisteiksi.

- "Myönteinen" narsismi on mielestäni käsitesekaannus. Narsismi on lähes synonyymi pahuudelle, Salo jyrähtää.

Helsingin yliopiston psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on hänkin sitä mieltä, että narsismista puhutaan toisinaan virheellisesti.

- Aina kun jostakin käsitteestä tulee iskusana, sitä käytetään myös väärin. Ei jokainen hankala esimies ole narsisti, Keltikangas-Järvinen huomauttaa.

Keltikangas-Järvisen mielestä narsismi-käsitteen virheellinen käyttö arkipuheessa on kuitenkin pieni ongelma verrattuna siihen hyötyyn, jota saavutetaan, kun tietoisuus narsistisesta persoonallisuushäiriöstä yleistyy. Moni narsistin uhri luulee olevansa itse jollain tavalla viallinen, kunnes ymmärtää tilanteensa esimerkiksi aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen tutustuttuaan.

(MTV3 - STT)

torstaina 17.11.2011

Kyllä tässä ongelmassa suurin syyllinen on Valvira. Ylijohtaja M-L Partanen ei selvästikkään ole tehtäviensä tasalla. Suhtautui asiaa todella ylimielisesti. Ei tiennyt mitään Valviraan tehdyistä valituksista tai kanteluista. Kertoo siitä, ettei niitä Valvirassa edes tutkita.
Muissa maissa ulkomaalaiset tutkintopaperit tarkistetaan aina alkuperä maasta, kopiot ei tosiaankaan riitä.

Kyllä Partasen tulisi tehdä oikeat johtopäätökset ja ymmärtää, että hän on suurimmassa vastuussa Valvirassa tehdyistä virheistä. Hän näytti olevan muutenkin asiasta täysin
pihalla.

tiistaina 22.11.2011

Vanhustenhuollossa on valitettavasti lääkäripalvelujen määrää monissa paikoissa suuunniteltu minimin minimiin / hoidettava.
Ja nyt, kun kunnat ovat menneet tähän tehostettuun palveluasumisen palvelumuotoon, niin se tarkoittaa sitä, että hoidettava maksaa kaikesta erikseen. Siis jokainen lääkärinkäynti/ lääkärilläkäynti maksaa erikseen euroja.
Kipulääkitys ei ole paikallaan. Vanhukset joutuvat kärsimään kivuistaan. Kovat kivut tekevät elämästä vaikean. Ne aiheuttavat potilaalle mm väkivaltaista käyttäytymistä , joka puolestaan vaikeuttaa päivittäisiä hoitotoimia ; siis ylipäätään hyvinvointia huonontavasti.Agressiivisuuteen kyllä saa rauhoittavaa lääkettä.
Käytettävissä on hyvä vaikoima hyviä kipulääkkeitä, mutta niitä ei voi käyttää ilman lääkärin määräystä / ohjeita. On tilanteita, että vaikka hoitohenkilöstö tiedottaa asiasta, niin kipulääkitykseen ei puututa tarpeeksi ammattitaitoisesti.

Mitä valvontaan tulee, niin resurssit valvonnalle ajettiin alas sen myötä kun AVI aloitti toimintansa.(tarkastajien määrää vähennettiin).
Ohjelmassa tuotiin esille, että kuntien omaa valvontaa olisi tehostettava. Kyllä se oma valvonta kunnilta on täysin unohtunut. Jos siitä huomauttaqa, niin saa vastapelurilta ryöpyt/ nuhteet kasvoilleen.
Jos AVI puuttuu asioihin, niin helposti kunnan virkamiehet ruotivat AVI:n toimintaa; kun tulevat ulkopuolisena puuttumaan meidän asioihin.
Valvonnan tehostaminen on edellytys,että tässä asiassa saadaan jotain ryhtiliikettä parempaan.
Mm tapauksissa. joissa on kyse ostopalvelusta, niin sen palvelun ostajan ( kunnan) on pidettävä huoli, että palvelu tuotetaan sopimuksen mukaan ; lakia rikkomatta.
Paljon on työsarkaa ,että Suomessa ; hyvinvointivaltiossa tällä sektorilla asiat toimivat ihmisarvon kunnioituksen mukaisesti.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä