Pimeän puolella: Olet hypnoosissa!

Julkaistu tiistaina 09.11.2010 9 148

Aikansa supertähti Olliver Hawk (oik.) oli Aarre Elon haastateltavana suositussa Jatkoaika-ohjelmassa vuonna 1967.

TV1 torstaina 23.5.2013 klo 18.30 - 19.00, uusinta perjantaina 24.5. klo 9.30 - 10.00

Yle Areenassa 7 päivän ajan

Riihimäkeläinen "mestarihypnotisoija" Erkki Olavi Hakasalo eli Olliver Hawk oli 1960- ja 70-luvuilla Suomen tunnetuimpia julkkiksia.

Hän kiersi maata esittämässä lavahypnoosia, ja jopa sadat tuhannet suomalaiset maksoivat mielellään nähdäkseen Suomessa eksoottisen ja ainutlaatuisen lavashow'n.

Hawk oli teknisesti taitava hypnotisoija joka sai yleensä aina halutessaan koehenkilönsä transsiin ja tekemään hullunkurisia temppuja. Yleisö nauroi. Harva näki vapaaehtoisten nöyryyttämisessä mitään eettistä ongelmaa.

Taika-Jimiä esikuvanaan pitänyt Hawk esiintyi mielellään ja runsaasti julkisuudessa. Monet muistavat hänen esiintymisensä Yleisradion Jatkoaika-ohjelmassa, jossa hän haukkui hypnoosiin tieteellisesti suhtautuneet lääkärikunnan edustajat pataluhaksi.

 

Parantajan hommat karkasivat käsistä

Hakasalo uskoi hypnoottisiin voimiinsa niin vakaasti, että hän alkoi harjoittaa parantajan työtä showbisneksen ohessa. Vastaanotolle jonotti erilaisista neurooseista kärsineitä ihmisiä, joille Hawk antoi suggestioihin perustuvaa hoitoa.

Hän markkinoi toimintaansa yhä räikeämmin ja kiinnitti lopulta myös viranomaisten huomion. Mestarihypnotisoijan ura päättyi ikävästi laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta langetettuun tuomioon.

Hannu Lauerman asiantuntijavieraana Kakolassa on psykologi, muuntuneiden tajunnantilojen dosentti Sakari Kallio.

Ohjaus: Atro Lahtela. Tuotanto: YLE Asiaohjelmat 2010.

Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.

 

Olliver Hawk pääsi lehtien otsikoihin muun muassa väitettyään, että pystyisi tainnuttamaan silloisen nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestarin Cassius Clayn vain muutamssa sekunnissa.

 

Muualla netissä

Pimeän puolella

 

Suosittele148 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 13.11.2010

Hypnotisoija O.E. Hakasaloon liittyvät virheelliset asiatiedot YLE:n 14.11.2010 klo. 18:15 esitettäväksi ilmoitetun televisio-ohjelman kuvauksessa tällä sivulla:

Hypnotisoija Olavi Erkki Hakasalo - Olliver Hawk - teki hypnoosia tunnetuksi Suomessa mm. lukuisten luentojensa ja erilaisten yleisötapahtumiensa välityksellä, joiden päätteksi yleensä järjestettiin kongreettinen, havainnollistava esimerkki hypnoosin käytöstä, koehenkilöiden avulla.

Hakasalon järjestämiin yleisötapahtumiin otti osaa Suomessa yhteensä yli 890 000 henkeä 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla, Hakasalon esiintyessä liki kaikissa - ellei kaikissa - Suomen kaupungeissa ja kunnissa, ja suurimmilla paikkakunnilla useampaan otteeseen.

Kyseiset yleisötapahtumat olivat erittäin suosittuja ja melkein poikkeuksetta loppuunmyytyjä. Yleisö tiesi jo ennen tapahtumiin osallistumistaan mitä kulloisenkin ohjelman hypnotisointiosuuden suhteen odottaman piti. Ketään ei koskaan "nöyryytetty" tapahtumien hypnoosin käyttöä havainnollistavissa koeosuuksissa, päinvastoin kuin YLE:n 14.11.2010 klo. 18:15 esitettäväksi ilmoitetun televisio-ohjelman kuvaus tällä sivulla antaa ymmärtää.

Hakasalo esiintyi erilaisissa tapahtumissa myös Suomen rajojen ulkopuolella, kuten esimerkiksi suositussa Japanilaisessa myöhäislauantai-illan televisioshowssa, jossa hän mm. hypnotisoi joukon tunnettuja japanilaisia judo- ja karatemestareita.

"Mestarihypnotisoijan ura" ei päättynyt "ikävästi laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta langetettuun tuomioon", päinvastoin kuin edellä mainittua YLE:n televisio-ohjelmaa kuvaava yläpuolinen teksti tällä sivulla antaa ymmärtää.

Hypnotisoija Hakasaloa ei ole koskaan tuomittu "laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta" Suomessa eikä muualla, eikä kyseiselle väitteelle siten voida löytää mitään todistusaineistoa. Yläpuolisen ohjelmakuvauksen tähänkin liittyvä väite on siten valheellinen.

Oikeudessa - samoin kuin lukuisissa muissa yhteyksissä - Hakasalo nimenomaan painotti, että hänen toiminnallaan ja menetelmillään ei ole mitään tekemistä lääkärintoimen harjoittamisen kanssa.

Oikeus totesikin - ja päätti -, että Hakasalo ei ollut syyllistynyt mihinkään lainvastaiseen toimintaan ammatinharjoittamisensa suhteen. Laaja ja monitahoinen oikeudenkäynti hypnotisoija Hakasaloa vastaan päättyi täten sekä Hakasalon että tieteen loistavaan voittokulkuun.

Asiakasvastaanotoillaan Hakasalo ei koskaan käyttänyt "suggestioihin perustuvaa hoitoa", päinvastoin kuin edellä esitetty TV-ohjelman kuvaus antaa ymmärtää. Sen sijaan, asiakkaidensa auttamisessa Hakasalo käytti eritoten itse nimeämäänsä "poisoppimismenetelmää'.

Aluksi tarkoin paikannettiin se ajankohta, tapahtuma (tapahtumat) tai elämän vaihe asiakkaan elämässä, josta ei-toivottu käyttäytymismalli oli saanut alkunsa. Tämän jälkeen, Hakasalon avulla, ei-toivotusta ajattelumallista ja ei-toivotuista ajatuksista - joista Hakasalo usein käytti nimitystä "rikkaruohoajatukset' - päästiin eroon oppimalla "väärin opittu" uudelleen, tavalla joka johti toivottuun lopputulokseen.

Ei ole totta, että television Jatkoaika-ohjelmassa Hakasalo "haukkui hypnoosiin tieteellisesti suhtautuneet lääkärikunnan edustajat pataluhaksi". Sen sijaan, Hakasalo kritisoi ko. ohjelmassa - kuten muissakin yhteyksissä - tiettyjä "piirejä" siitä, että ne pyrkivät omimaan hypnoosin käytön itselleen ja kieltämään sen muilta. Hakasalon mukaan, tämä oli verrattavissa veitsen käytön kieltämiseen muilta kuin lääkäreiltä, ja vain siksi, että kirurkit käyttävät apuvälineenään veistä.

Samalla tavalla hypnoosin käyttöä pyrittiin nyt kieltämään alan tunnetuimmalta ja taitavimmalta ammattilaiselta pelkästään siksi, että eräät sangen puutteellisesti hypnoosia tunteneet lääkärit käyttivät sitä apuvälineenään praktiikassaan (vaikkakin huonolla menestyksellä).

Kysymys oli siis siitä, että tuolloin - kuten laajalti vieläkin - hypnoosia huonosti tuntevat tahot Suomessa pyrkivät sisällyttämään hypnoosin lääketieteeseen, ymmärtämättä että hypnoosi on osa eri tieteenhaaraa. Tämä tieteenhaara on nimeltään käyttäytymistieteet - seikka, joka useissa muissa sivistysmaissa on hyväksytty ja hyödynnetty jo kauan sitten.

Päinvastoin kuin tällä sivulla näkyvä YLE:n TV-ohjelman kuvaus väittää, Hakasalo ei ollut "Riihimäkeläinen". Hakasalo oli syntyjään Merikarvialainen, ja Merikarvialla Hakasalo asui myös viimeiset vuodet ennen poistumistaan joukostamme. Osan elämästään Hakasalo asui myös mm. Rauman maalaiskunnassa, Turussa ja Hämeenlinnassa. Lisäksi Hakasalo asui noin viisi vuotta elämästään Australiassa.

Edellä mainittujen paikkakuntien ohella, Hakasalo otti asiakkaitaan vastaan mm. Helsingissä, Pariisissa, New Yorkissa ja Tokiossa.

Päinvastoin kuin yläpuolella näkyvä YLE:n TV-ohjelman kuvaus esittää, Hakasalon ei tiedetä julkisuudessa sen enempää kuin yksityisluontoisestikaan kertoneen pitäneensä esikuvanaan Taika-Jimiä, lukuunottamatta mahdollisesti hänen varhaisia lapsuusvuosiaan. Sen sijaan, Hakasalon tärkeisiin nuoruuden idolleihin lukeutui mm. saksalainen lääkäri ja hypnoosin uranuurtaja Franz Anton Mesmer (1734 - 1815).

Mikäli YLE:n tänä sunnuntaina, 14.11.2010, esitettäväksi ilmoitettu televisio-ohjelma esittää valheellista tietoa hypnotisoija Olavi Erkki Hakasalosta, tullaan ohjelman tekemisestä, tuottamisesta ja julkaisemisesta vastuulliset tahot saattamaan oikeudelliseen edesvastuuseen ja korvausvelvollisiksi toiminnastaan tämän asian osalta.

maanantaina 15.11.2010

ompas aika räväkkä reaktio joltain... onko jotain hypnoosifania nyt jotenkin loukattu vai mistä on kysymys? ota yhteyttä niin jutellaan sinulle sopivista hypnoosihoidoista...
visit.fi

tiistaina 16.11.2010

Näkyy nyt vain se oikeuden langettava päätös Hakasalolle olleen tosiasia. Ja vahingonkorvaukset väärin hoidetuille potilaille.

torstaina 18.11.2010

O.E.Hakasaloon kohdistuneesta oikeusprosessista haluan tuoda esille asiasta kiinnostuneille seuraavat tuomioon vaikuttaneet asiat ja yhtymäkohdat:

Hakasalo oli ennen oikeusprosessia jo neljännesvuosisadan ajan tehnyt menestyksekkäästi asiakkaitaan tyydyttävää henkisesti raskasta työtään asiakkaittensa mitä moninaisimmissa ongelmissa. Kunnes joku hänen toimintaansa paremmin tuntematon lääkäri avustajanaan eräs savolainen konstaapeli innostui kantelemaan kaikessa viisaudessaan Hakasalon toiminnasta ja he yhdessä tekivät ilmiannon asiasta Lääkintöhallitukselle, mikä johti nopeassa tahdissa tutkintapyyntöön. Kantelussaan he olivat ilmoittaneet Hakasalon harjoittavan lääkärintointa ilman laillistettua pätevyyttä.

Tämä Hakasalon toimintaa käsittelevä tutkinta- ja oikeusprosessi ei siten ollut asiakaslähtöinen. Asiakkaista oli kuullusteltu kaikenkaikkiaan tutkintavaiheen aikana kolmeakymmentäyhdeksää asiakassuhteen maksanutta- sekä yhtä tilausta tekemätöntö henkilöä. Myöhemmin oikeusprosessin syyttäjä kaupunginviskaali Osmo Harju teki heistä kaikista kuullustelluista asianosaisia. Lisäksi asianosaisina esiintyi oikeudessa kuusi poliisivirkamiestä, siis yhteensä 45 asianosaista.

Kaikista asianosaisista yhteensä 32 jätti saapumatta paikalle oikeuskäsittelyyn syytään ilmoittamatta. Hakasalon asiakkaista kuutta edusti syyttäjä Osmo Harju ja poliiseista hän edusti neljää. Kaksi poliiseista oli poissa syytä ilmoittamatta.

Eräs näistä oikeuteen saapuneista asiakkaista oli kuulustelijoiden houkuttelemana saatu vaatimaan takasin pelkkää korvausta neuvottelukäynnistään. Toinen itseään edustanut ilmoitti oikeudelle tyytyväisyytensä ja kertoi saaneensa koko rahan edestä ja jopa enemmän, kuin mitä Hakasalon kanssa oli alunperin sovittu. Yksi ja ehkä salin äänekkäin oikeussalissa vaatimuksineen esiintynyt oli henkilö, joka oli hakeutunut Hakasalon asiakkaaksi arkuutensa ja esiintymispelkojensa vuoksi. Hänen esiintymisensä oikeussalissa tuotti Hakasalolle varmaankin mielihyvää ja Kakasalo oli kaiketi ylpeä asiakkaastaan siltäosin.

Eräs käsiensä jatkuvasta pesemisestä kärsinyt naishenkilö esitti Hakasalon pyynnöstä aimmin pinnoiltaa rikkinäisinä pysyneet kätensä oikeuden tuomarille sen hetkisen tilanteen mukaa hyvä kuntoisina kun kyseinen asiakas oli juuri kertonut oikeudelle käsiensä olleen ongelmalliset, vaikkei tämä kyseessä ollut käsiä rasittava alituinen peseminen ollutkaan asiakkaan alkuperäinen syy hänen hakeutumiseensa Hakasalon pakeille.

Edellämainittujen ja muutaman muun poliisikuulustelujen pahoin häiritsemä asiakassuhde kaikkine johdattelevine kysymyssarjoineen saivat yhteivaikutteisina aikaiseksi näytön, joilla Hakasalo tuomittiin lopulta laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta ehdollisella tuomiolla ja hämmästyksekseni, muutamia korvaus hylkäyksiä lukuunottamatta, tuomiot pysyivät voimassa myös hovioikeudessa. Oikeuden päätöstähän ei olisi syytä arvostella.

Täysipainoinen virkamieskoneisto ja eri virastojen toisiaan tukevat lausunnot yhdessä poliisitoimien kanssa tekivät tehtävänsä aina Lääkintöhallituksesta Oikeuslaitokseen saakka.

Mielestäni oikeuslaitos koki tappion Hakasalon ohella, mutta suurimman tappion kärsivät prosessin aikana apua vaille jääneet asiakkaat, joille talous ahdinkoon joutunut Hakasalokaan ei voinut prosessin aiheuttamien syiden takia maksaa korvauksia kesken jääneistä työtehtävistään. Eräskin poliiisikuulustelujen takia keskeytynyt tapaus oli isänsä koulutukseen tuoneen nuoren pojan puhe häiriön korjauskoulutus, mikä normaaliin tapaan oli alkanut pikaisia tuloksia enteilevänä. Olihan Hakasalo itse entinen pahanlaatuinen änkyttäjä ja itsensä opettanut sekä muita opettamaan oppinut puhetaidon spesialisoitunut kouluttaja.
Olavi Hakasalon neljännesvuosisadan tolokset tälläkin sektorilla oli nyt jätettävä lääkärien hoidettaviksi sekin muiden muassa sairaudeksi luokiteltuna.
Jokainen tehköön oman johtopäätöksensä näihin taustatietoihin pohjautuen.

Mielestäni yksikään asianosaisiksi houkutelluista Hakasalon asiakkaista ei ollut sairas syyttäjän ja oikeuden esittämässä muodossa, eikä siten lääketieteellistä hoidon tarpeessa.

Hakasalon asiakkaiksi nämä kuulustellut olivat hakeutuneet käyttäytymishäiriöidensä vuoksi ja Hakasalo oli pitkään käyttämänsä tavan mukaisesti lupautunut heitä jokaista auttamaan ennalta esittelemillään menetelmillä ja tehnyt kirjallisen sopimuksen asiakkaittensa kanssa toivotusta tuloksesta sekä maksutavasta kaikkine kustannuksineen.

perjantaina 19.11.2010

Ihmettelin ohjelman tekijöiden motiivia. Pettymyksekseni mielenkiintoisesta aiheesta, hypnoosi, oli tehty henkilökohtainen ja tökeröllä tavalla suggestoiva hyökkäys edesmennyttä hypnotisoija Erkki Hakasaloa kohtaan.

Virtanenhan paljastaa katkeruutensa hypnoosia taitavaa koulutoveriaan Penaa kohtaan jo sivun alussa, ohjelman esittelyssä.
Mielenkiintoista olisi hieman pöyhiä Lauerman tarkoitusperää. Voisi jopa olettaa että Hakasalo on jollain tavalla vahingoittanut Lauerman persoonaa joskus. Olisiko Lauerma esimerkiksi itse sellainen henkilö jota hänen sanojaan lainatakseni "Tällainen lavahypnoosi VOI olla joillekin henkilöille vaarallista"? ( Lausehan ikäänkuin perusteli ohjelman tarkoitusperän.)

Mitäpä jos Lauerma olisi kauan sitten, teini-iän herkkinä vuosina osallistunut Hakasalon esitykseen koe henkilönä?( Hänhän on ilmeisen esiintymishaluinen henkilö.) Hypnoosista herättyään olisi kokenut tilanteen pelottavana, nöyryyttävänä ja ahdistavana, koska ei itse muista mitään ja yleisö ympärillä ulvoo naurusta. Ja entä jos joku vielä kaiken kamaluuden lisäksi olisi häntä siitä vielä kiusoitellut tai oikein kiusannut? Onhan hyvin mandollista että tällainen jättää ihmiseen syvän haavan ja traumatisoi hänet.

Hänellä tuntuu olevan jonkin sortin pakkomielle pahuuteen ja huijareihin. Psykiatrian alan edustaja voisi kysyä huijaako hän itse kenties? Ja projisoi oman huijauksen toisiin? Ehkä Lauerma koki Hakasalon huijanneen hänet nöyryytettäväksi koehenkilöksi lavalle?

Näinhän asia ei tosiassa ollut, Hakasalo piti näytöksiä siksi että niiden avulla pääsi kertomaan suurelle yleisölle hypnoosin vaaroista. Ohjelmassa Hakasalon sukulainen mainitsee Hakasalon aluksi pitäneen "pienen esitelmän" tästä aiheesta. Tämä esitelmä kesti vähintään tunnin. Hakasalo painotti nimenomaan sitä kuinka helppoa hypnotisointi on, sillä se on suggestioiden antamista. Ja kuinka helposti ihmiset menevät hypnoosiin. Kaikki. Toiset eivät vain ilmaise sitä ulospäin. Ja kuinka media ja mainonta kaiken aikaa käyttävät hypnoosia hyväkseen, puhumattakaan historiamme suurimmista hirviöistä, Hitleristä ja Stalinista jne. Itse seurasin tällaista näytöstä noin kymmenvuotiaana ja juuri tämä osuus jäi minulle mieleen, sillä se tuntui minusta pelottavalta. Päätin siitä lähtien olla tarkkana, etten joudu kollektiivisen hypnoosin kohteeksi vaan rakennan oman ajatusmaailman ja mielipiteeni objektiivisesti ja harkiten.
Mitä koehenkilöinhin tulee, luulen olevan itsestään selvää että kaikki tiesivät mihin leikkiin ryhtyvät kun lavalle pyrkivät.
( Lauerman lapselliseen lausahdukseen lavahypnotisoinnin vaarasta lisäisin että eikö ulkona käveleminenkin ole joillekin ihmisille vaarallista? Ja auringonvalokin on joillekin turmiollista.)
Mainittakoon vielä, että maailmalla hypnotisoijia ei vainota vaan heidän annetaan rauhassa harjoittaa ammattiaan niin näytöksien kuin hypnoosihoitojenkin muodossa. Esimerkiksi brittiläisessä Guardian -sanomaledessä, lauantain 13.11.2010 on asiallinen sivun artikkeli hypnoterapeutti Anthony Jacquin´stä. Eikä se ole viihdesivuilla, vaan Work-osiossa. Suomessamme kukoistaa pikkusieluisuus, kammo kaikkea erillaista kohtaan ja erityisesti sellaista mitä ei tieteen "auktoriteetit" pysty selittämään. Halleluja!

Mutta palataan Lauermaan. Hän opiskelee kunnioitettavaksi psykiatrian erikoislääkäriksi. Saavuttaa ammatillisen ( Hakasaloa suuremman ) auktoriteetin ja huomioita herättävästi nousee kansalliseksi "pahuuden anylysoijaksi". Hänhän on jatkuvasti esillä mediassa kommentoimassa mitä tahansa murhia, huijauksia tai muuta maailmassa tapahtuvaa pahaa.
Hän tapaa toimittaja Matti Virtasen, he "löytävät toisensa" ja huomaavat että heillä on yhteisiä kokemuksia hypnoosista. Ja kuinka ollakkaan, molemmat jakavat katkeria tunteita nimenomaan Hakasaloa kohtaan.

Ei siinä mitään, ymmärrettävää sinänsä. Mutta olisivat käyneet psykoterapiansa loppuun ja käsitelleet tunteensa siellä, eivätkä tuoneet niitä valtionrahoittamana televisioon. Varsinkin kun kyseinen koston kohde on maannut haudassa jo vuosikymmeniä. Säälittävää! Ja oksettavaakin.
Katkerat ihmiset ovat katalinpia. Joutaisivat telkien taakse. Ei niiden haltijaksi.

Mutta tämä kaikkihan on vain hypoteettist

keskiviikkona 07.12.2011

Yle on 18.11.2011 julkaissut Ylen 'Elävässä arkistossa' Olliver Hawkin kanssa 1.1.1968 yhteistyössä tuotetun hypnoosiyleisötapahtuman, nimellä 'Olliver Hawkin hypnoosikokeita'.

Yle näyttää katkaisseen tästä Olliver Hawkin hypnoositapahtumaa kuvaavasta nauhoitteesta koko kyseisen tapahtuman keski-osan, eli Hawkin kuuluisan hypnoosiin liittyvän luento-osuuden, jonka Hawk piti kaikissa hypnoositapahtumissaan.

Kesken Olliver Hawkin tärkeän ja mielenkiintoisen luento-osuuden, kuvanauhoite on leikattu, ja ohjelma yhtäkkiä hyppää suoraan Hawkin tapahtuman loppuosaan, eli hänen kongreettisesti havainnollistavaan esitykseensä siitä miten hypnotisointi käytännössä toimii, vapaaehtoisten koehenkilöiden avulla.

Rikottuaan näin hienon ja ainutlaatuisen Hawkin ohjelmakokonaisuuden - osan maailmanlaajuisestikin tärkeää kulttuuri- ja tiedeperintöä -, Yle on sitten asettanut tämän törkeällä tavalla raiskaamansa Hawkin hypnoosiohjelman seuraavan arkistointinimekkeen alle:

"LÖYTYNEIDEN OHJELMIEN OSIA"

Eikö rehellisempää olisi ollut kutsua tätä töhrimäänne teosta nimikkeellä "RAISKATUN OHJELMAN OSIA" ?

Tämän ohjelman pirstomisella ja Hawkin hypnoosiluennon hänen esityksestään poistamisella näyttää olevan selvä tarkoitus tukea toimittajakolleegojen, Aarre Elon ja eritoten Hannu Lauerman, virheellsiä luonnehdintoja Hawkin hypnoosiin liittyvistä yleisötapahtumista.

Suorana lähetyksenä vuonna 1967 nauhoitetussa Yle:n Jatkoaika-ohjelmassa Yle:n Aarre Elo jo pyysi julkisesti Hawkilta kasvotusten anteeksi omaa virheellistä luonnehdintaansa Hawkin hypnoosiesityksistä.

Nyt on Lauerman vuoro. Jokainen sadoista tuhansista Hawkin esityksen livenä nähneistä tietää, että jokainen Hawkin hypnoositapahtuma sisälsi pitkän luento-osuuden.

Hawk teki hypnoosia tunnetuksi loistavalla tavalla ja menestyksekkäästi - Lauerma puolestaan ei edes näytä ymmärtävän mitä hypnoosi on, ja siksi hän esittää koko touhun humpuukina. Lisäksi, elantonsa hankkimiseksi, Lauerma tempaa ohjelmilleen aiheita tuulesta - totuuden esittämisestä hän viis välittää.

Hawkin toimien ja yleisötapahtumien sijaan, Humpuukia on Lauerman oma ohjelmatuotanto, kuten ohjelma 'Pimeän puolella: Olet hypnoosissa!'

Kuka enään haluaisi maksaa Yle:lle televisiolupamaksuja, jos varoilla tuetaan Hannu Lauerman ohjelmien kaltaista roskatuotantoa - joka sisältää valehtelua, panettelua, kunnianloukkauksia ja tieteen vääristelyä ?

On aika muuttaa Yle mainosvaroilla kustannettavaksi yritykseksi, kuten MTV on !

Lopuksi: Hawk ei ohjelmassa "paisko yleisöä kolikoilla", kuten Yle:n aluste kyseisellä ohjelmasivulla väittää ('Olliver Hawkin hypnoosikokeita'):

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/olliver_hawkin_hypnoosikokeita_76588.html#media=76589

keskiviikkona 07.12.2011

Mestarihypnotisoijan ura ei päättynyt "ikävästi laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta langetettuun tuomioon", päivastoin kuin yläpuolinen ohjelman selvitys väittää.

Väittääkö myös Hannu Lauermanin itse ohjelma tuota samaa?

Se on valehtelua, Suomen kansan maksamilla televisiolupamaksuilla kustannettua.

Oikeuden päätöksen nojalla, Hakasalon oli ainoastaan lopetettava asiakasvastaanottonsa sen entisessä muodossaan. Hakasalo oli kuitenkin täysin vapaa jatkamaan yleisönäytöksiään - ja, tietenkin hän myös jatkoi niitä aktiivisesti, eri puolilla Suomea.

Hakasalo myös astui taivaaseen suoraan esiintymislavalta, kesken hypnoosinäytöksensä. Tämä tapahtui Kemin työväentalolla vuonna 1988, hänen jäähyväiskiertueensa viimeiseksi suunnitellussa näytöksessä.

Tasan 30 vuotta aiemmin, Hakasalo oli pitänyt samassa paikasssa hänen ensimmäisen hypnoosinäytöksensä Suomessa.

keskiviikkona 07.12.2011

Ps.: Myös asiakasvastaanottojaan Hawk jatkoi kansainvälisellä tasolla. Suomen oikeuden päätös tuolta osin koski vain Suomea.

Kehotan Yle:n edustajia pikimmiten poistamaan tuon epätotuudenmukaisen lausuman yläpuolisesta Hannu Lauermanin ohjelmaselvityksestä, jonka mukaan Hawkin hypnotisoijan ura olisi päättynyt mainittuun oikeudenkäyntiin,

Kyseinen oikeuden päätös ei millään tavoin rajoittanut Hawkin yleisöhypnoosinäytösten pitoa Suomessa eikä muualla.

torstaina 23.08.2012

Ovatpa ne tosiasiat jossakussa raivoa herättäneet. Hakasalo ("Hawk") tuomittiin Kouvolan hovioikeudessa ja sai muiden seuraamusten lisäksi maksaa korvauksia huijaamilleen ihmisille. Siinä totuus, jonka kuka tahansa voi tarkistaa.

Kotimaa-lehdessä, suomalaisten kristittyjen vaikutusvaltaisessa lehdessä, oli viime viikolla Heli Karhumäen kolumni, jossa muisteltiin millaisia haittoja Hakasalon pelehtiminen sai aikaan. Karhumäki tähdensi, että asiallistakin käyttöä hypnosilla on ammattilaisten vastaanotoilla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä