Dokumenttiprojekti: Tiikeriä etsimässä

Julkaistu tiistaina 29.10.2013 50 129

Heljä haluaa vaikeuksista huolimatta elää itsellistä elämää.

TV1 maanantaina 4.11.2013 klo 21.30 - 22.20, uusinta lauantaina 9.11. klo 12.30

Yle Areenassa 30 päivää

Tiikeriä etsimässä kertoo pienen ihmisen taistelusta itseään suurempaa voimaa vastaan.

Heljä on nuori, cp-vammainen nainen, joka haluaa olla itsenäinen. Hän ei kuitenkaan pääse ylös sängystään ilman apua.

 

Avustajista riippuvainen

Heljällä on kotonaan henkilökohtaisia avustajia, jotka tekevät töitä kahdessa vuorossa. Yksi auttaa aamulla Heljän ylös, viimeinen avustaa illalla takaisin sänkyyn.

Kehnosti palkattu työ ei aina motivoi avustajia pitkäjänteiseen työhön, ja monet heistä ovat nuoria ja kouluttamattomia. Joillekin työ taas ei yksinkertaisesti sovi: joidenkin on vaikea tulla toimeen avustettavansa kanssa, tai työ voi olla henkisesti ja fyysisesti liian raskasta.

Epävarmuus avustajien saamisesta ja sitoutuneisuudesta tuottaa jatkuvia vaikeuksia Heljälle. Toisaalta hän kiintyy heihin helposti, pelkää että he lopettavat ja pettyy joka kerta, kun joku lähtee.

 

Läheisyyttä ja rahaa

Ainoa pakokeino Heljälle puuduttavasta arjesta ovat lukeminen sekä konserteissa ja elokuvissa käyminen. Ne kuitenkin maksavat, ja pienisairaseläke riittää juuri ja juuri asumiseen ja elämiseen.

Rahaa Heljä tienaa monen mielestä kyseenalaisin keinoin seksityöllä ja maksaa siitä kovan henkisen hinnan. Työ ottaa usein enemmän kuin antaa.

 

Heljä haluaa pärjätä

Vaikka Heljä tarvitsee apua kaikkien perustarpeidensa hoitamiseen, hän ei suostu laitoshoitoon, vaan haluaa pärjätä omassa asunnossaan. Heljä on valmis uhraamaan kaikkensa itsenäisyytensä eteen, hinnalla millä hyvänsä.

Hän toivoo saavansa vielä koulutuksen, perheen ja tavallisen työpaikan. Heljän lapsuus loppui kymmenvuotiaana, kun hänen äitinsä kuoli syöpään, eikä ollut enää ketään taistelemassa hänen puolestaan.

Kokemistaan pettymyksistä huolimatta Heljä ei halua eikä aio antaa periksi. Hän taistelee oikeuksistaan kuin tiikeri - aivan kuten Heljän äiti taisteli aikaisemmin.

 

 

Ohjaaja Peter Wallenius: Vain terveet ja nöyrät arvossaan

Ohjaaja Peter Walleniuksen mukaan dokumentti Tiikeriä etsimässä kertoo ajasta, jossa kustannustehokkuus ja terveet, nöyrät veronmaksajat ovat arvossaan.

”Vammaisuutta lokeroidaan, mutta empatia ja ymmärrys heikompia ja pienempiä kohtaan ovat saaneet väistyä. Vammaisuus on haluttu sysätä syrjään meidän katseiltamme.”

”Suurimmalla osalla näistä ihmisistä on turvanaan lähimmäisiä ja perhettä, ja useimmilla meistä on joku, johon nojata, kun omat voimat loppuvat. Mutta mitä sitten, kun läheisten tukiverkko puuttuu eikä ole ketään, joka lohduttaisi?", Wallenius kysyy.

 

Muualla verkossa

Dokumenttiprojekti

MOT: Kelvottomat vammaiset

 

Suosittele129 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 04.11.2013

Todella rankka näkökulma. Kysymys kuuluu: onko Suomessa myytävä itsensä, jos haluaa ostaa leipää. Pelkään pahoin, että kyseessä on laajempi ilmiö kuin mitä halutaan nähdä ja myöntää. On todella hienoa, että tämä dokumentti on tehty ja että se esitetään. Odotan suurella mielenkiinnolla, aiheuttaako dokumentti minkäänlaista keskustelua vai vaietaanko - taas kerran?

tiistaina 05.11.2013

Yhä useammalla on pakko ruveta seksihommiin, jotta leipä on turvattu! Ellei valtiolla rahat riitä, ne viedään vaikka laittomasti köyhiltä ja kärsiviltä!!!

tiistaina 05.11.2013

Nythän tuossa henkilö on tehnyt valintansa asua omassa asunnossa vuokralla joka on suurempi kuin tulot. En millään tavalla kadehdi jutun henkilön tilannetta, mutta objektiivisesti katsottuna kaikki yhteiskunnan tarjoama apu ei ole otettu vastaan. Eli näen että hlö ei olisi pakotettu tähän "työhön", vaan se on enemmänkin valintojensa valitettava seuraus. Tuntemani hlöt samassa tilanteessa asuvat samalla tavalla vanhempiensa kustannuksella niin kauan kuin heillä on tuloja ja haluavat auttaa lapsiaan. Tässä tapauksessa valitettavasti ei ole ketään.

maanantaina 04.11.2013

Sairasta myöskin on, että löytyy miehiä/naisia, jotka käyttävät vammaisia omien halujensa tyydyttämiseen.
Ei minkäänlaista moraalia sellaisilla sairailla perversseillä, jotka käyttävät vammaisia hyväkseen.

Toivon sydämestäni, että vammaistuet saataisiin tasolle, jolla vammaisille voi kustantaa ihmisarvoisen elämän.

maanantaina 04.11.2013

Oi aikoja oi tapoja mielestä olisi paras jos saataisiin yhteiskunta maksamaan. Hieno ajatus, jota varmaan kaikki sisimmässään kanntavat. Toisaalta kun näin ei oikeassa maailmassa käy niin haluatko sinä olla se, joka estät tällaisten vammaisten mahdollisuuden tulla hyväksytyksi edes näin. Luuletko että ohjelman päähenkilö tuntisi olonsa paremmaksi jos häntä ei hyväksyttäisi edes seksiin. Muuallehan häntä ei huolita.
Sitten tuo sun kommenttisi siitä että seksin ostaminen vammaiselta olisi jotenkin erityisen perverssiä on kyllä niin kaksinaismoralsitista kuin olla saattaa. Joku tykkää yhdestä toinen toisesta. Olet varmaan tuosta seksipuolesta sitä mieltä että kaikki, jotka eivät tee asioita kuin sinä, ovat pervertikkoja.

perjantaina 15.11.2013

Itse vammaisten kanssa työtä tehneenä katsoin dokumenttia hyvinki ailahtelevalla mielellä.
Kommenteissa on esitetty, ettei Heljän kohdalla ole käytetty kaikkia yhteiskunnan sallimia avustuksia. Niistä on vaikea sanoa kun ei tiedä, mutta sen mitä käsitin dokumentista niin ei todellakaan kaikkia ole käytetty.
Mitä tulee asuntoon, asunnon sijaintiin, kokoon jms. On muistettava, että Heljä käyttää pyörätuolia. Pyörätuolilla liikkuminen vaatii enemmän tilaa. Käännökset, ovet, kynnykset, käytävät niiden tulee olla pyörätuolille suunnitellut. Kävelevä kulkee ehkä kolmanneksesta siitä leveydessä kuin pyörätuoli.
Sänky ja pöytä ovat vammaisille tarkoitettuja - toki kertakustannaisia jotka yhteiskunta maksaa kokonaan tai osittain. Koira vaatii omansa ja olen varma, ettei Heljä tule toimeen ilman koiranapua. Hyvin koulutettu ja Heljän henkilökohtaisiin tarpeisiin soveltuva koira on kallis ja sen yllätpito maksaa.
Vammaisen elämä ei ole helppoa eikä halpaa.
Mitä tulee Heljän tapaan tavata miehiä. Se sai minut kahdenlaisiin ajatuksiin. Hyväksyviin ja kielteisiin. Ajattelin itseäni Heljän tilalle (tosin olen mies). On tietenkin paha jos Heljä joutuu toimeentulonsa vuoksi myymään itseään, Heljähän ei voi tarjota seksipalvelua siinä mielessä kuin mitä sillä tarkoitetaan.
Mutta myös Heljällä on seksuaalisia tarpeita, ja kuten huomasitte hänen käsien toiminta ei ole sitä kuin terveillä joten korvikkeiden käyttö voi olla vaikeaa, tarkoitan masturbointi mahdollisuutta. Joten Heljä tarvitsee seksuaalisiin tarpeisiin avustajaa kuten muissakin tarpeissa.
En tiedä mitä nämä hoitoavustajat sanoisivat jos Heljä pyytäisi "lämmintä kättä" - en tiedä mitä sanoisivat jos minä miehenä pyytäisin heiltä kädellistä apua. Mutta vielä muistuttaisin, että Heljä on vasta 25 ikäinen nuori nainen jolla ajatusmaailma on kirkas ja hyvin johdonmukainen
Varmaan itse tuossa tilanteessa tekisin samoin - tuskin kukaan nainen tulisi miehen tykö omien tarpeiden tyydyttämiseen maksaaseen siitä. Ajattelin, että Heljä on "keksinyt" hyvän idean jolla hän saa omat himonsa tyydytettyä ja vielä apua elämiseen.Ja kun auttavia miehiä on niin miksei sitä voisi käyttää.
Ei Heljä ole ainut, eikä ns. normaaleissa naisissa mitenkään erikoinen tapa. Ja kuitenkin Heljän tapa tehdä oli aika harvoin, sempä tähden ajattelenkin, ettei tuolla voi suuria ansaita. Joten voi olla, että omat tarpeet ovat etusijalla.
Vielä on muistettava se, ettei Heljällä ole mahdollisuutta lähteä etsimään miestä "avoimilta" markkinoilta ja hänen on tyydyttävä siihen mitä saa eikä voi juurikaan valita kumppania. Mutta minua jäi suuresti huolestuttamaan Heljän turvallisuus - miten hän on varmistanut sen, että kumppani on turvallinen ja terve kaikin puolin. Onko Heljällä (toivottavast on) turvaranneke tms turvalaite käytettävissä

sunnuntaina 17.11.2013

Olen nainen ja siksi "tiedän", että hän etsii henkistä suhdetta ja mieskumppania, mutta tuo on ainoa keino hänelle yrittää tavoitella sitä ja kun pitkät yksinoloajat tekee surulliseksi, niin hän haluaa saada toisen ihmisen luokseen edes käymään. Hän itsekin sanoo toivovansa pysyvää suhdetta.
Toivottavasti hänellä on netti, jota voi käyttää ja johon raha riittää, kun valvoo yksinäisyydessä. Netin äärellähän muutkin aikaansa viettää. Sekä parisuhteelliset, että suhteettomat.

maanantaina 04.11.2013

Asia ei todellakaan ole yksinkertainen tai mustavalkoinen. Suomalainen yhteiskunta jättää heikoimmat heitteille. Jos omasta lähipiiristäkään ei saa apua, olet todella yksin. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu ravinnon lisäksi toisen ihmisen läheisyys. Kuka meistä on oikeutettu tuomitsemaan muiden ratkaisuja. Tämä maa on todella brutaalin kylmä heille, joilla menee heikosti.

maanantaina 04.11.2013

Muutaman vammaisen ihmisen läheisenä haluan kuitenkin sanoa, että vammaisillakin ihmisillä on mielestäni tiettyyn rajaan asti ymmärrettävä vammaisuutensa ja hyväksyä sen tuomat rajoitukset.

Toki jokainen voi halutessaan pyrkiä kuinka pitkälle tahansa itsenäisenelämän saralla, mutta se mikä on enää oikeasti järkevää on toinen kysymys. Suomen valtion tuet vammaisia kohtaan on mielestäni vähintäänkin kohtuullisella tasolla. Kuinka pitkälle valtio voi kustantaa yksittäisen vammaisen ihmisen itsenäisyys pyrkimyksiä? Rahalla ei voi kuitenkaan esimerkiksi liikuntavammaa poistaa.

On hyvä, että tämä dokumentti on tehty ja toisaalta on vaikea keskustella siitä ennenkuin sen on nähnyt. Vammaisen ihmisarvoa millään tavalla väheksymättä on kuitenkin muistettava elämän realiteetit ja hyväksyttävä vamman tuomat rajoitukset.

Olen silti täysin vakuuttunut siitä, että vammaisen ihmisen ei Suomen maassa tarvitse myydä itseään pysyäkseen hengissä!

maanantaina 04.11.2013

Vaikuttaa siltä, että et kyllä oikeasti tunne vammaisen ihmisen elämää. Vammaisella veljelläni on tasan samanlaiset toiveet ja haaveet kuin kenellä hyvänsä nuorella miehellä. Eikä tulisi mieleenkään mennä selittämään hänelle, että ymmärrä nyt hyvä mies vammaisuutesi ja hyväksy sen tuomat rajoitukset. Yksi nuoren miehen alituinen kysymys on esimerkiksi, mistä sais naista.

maanantaina 04.11.2013

Kyllä on rankka näkökulma jos itseään joutuu myymään. Että sais edes leffassa käydä. Kuuluuko tämä hyvinvointivaltion perusperiaatteisiin? Kysyn vaan. Täytyy myöntää, että on julmatapa saada pikkuisen ylimääräistä näihin henkisen hyvinvoinnin asioihin. Kyllä pitäis eläkkeestä riittää muuhunkin, kuin asumiseen ja ruokaan. Ja kuitenkin kyseessä on cp vammainen niin vamma ei ole itsestä riippumaton. Ja ihminen joka haluaa elää normaalia elämää on tietääkseni jokaisen perusoikeus. Ei pitäis tulla pieneen mieleenkään siinä vaiheessa sanoa "olet vammainen. Laitos on teidän paikka". Kyllä pitäis Arkadianmäellä hallituksen pellejen vähän katsoo itseään peilistä ennenkuin rupeavat lyömään taksikuitteja pöytään. Siinäkin menee lovi sen rahaa tarvitsevan pussista. Kuitenkin kaikkea hyvää Heljä ja onnea tulevaisuuteen

maanantaina 04.11.2013

Palvelutalot miellän itsekkin laitoksiksi ja niissä ei todellakaan ole hyvä asua! Miksei kaikkia palvelutaloja lakkauteta ja annetaan kaikille hyvät asunnot ja palvelut kotiin ja hyvät henkilökohtaiset avustajat jotta ihmiset saisi ihmisarvoisen elämän ja sen mitä he kaipaavat ! Itse asun omassa asunnossa ja joskus vuosia sitten katsoin parhaaksi muuttaa pois palvelutalosta koska ne ei enää olleet minun paikkani elää ja olla.

Jokainen ihminen on tarkoitettu hyvään ja laadukkaaseen elämään!

maanantaina 04.11.2013

Tämä on Suomi vuonna 2013. Suomi on kylmä maa vammaisille. En tuomitse tyttöä. Ja ilmapiiri vain kylmenee jatkossa kun oikeistolaisuus valtaa alaa ja vasemmistosta ei ole mihinkään muuhun kuin kyttäämään ihmisten kaljanjuontia ja muuta vastaavaa.

maanantaina 04.11.2013

Ihmettelen itse tuota rahapulaa. Eihän ne Kelan tuet kauheasti ole, mutta noin vaikeasti vammainen saa varmasti yli tonnin kuussa kaikkineen. Sillä pärjää jo aika pitkälle.

maanantaina 04.11.2013

Mielestäni tässä dokumentissa ei ollut kyse siitä, jääkö Heljällä rahaa käyttöön vai ei. Itsekin liikuntavammaisena tiedän tarkalleen, mitä tuet ovat ja kyllä niillä elää. Vammainen köyhä saa melko paljon enemmän kuin vammaton.

Mielestäni oli surullista, että dokumenttia mainostettiin kuvauksena liikuntavammaisen ihmisen elämästä tässä yhteiskunnassa. Kyseessä oli retostelu henkisesti vaurioituneen, rikkoinaisen elämän eläneen todella yksinäisen ja epävarman ihmisen suruilla. Enemmän kuin mitään muuta, päähenkilö tarvitsisi mielenterveyspuolen ammattiapua ja tukihenkilön.

keskiviikkona 06.11.2013

Olen tässä kohden samaa mieltä ja Heljäkin sen tuolla dokumentissa mainitsee, seksityö on keino päästä läheisyyteen toisen ihmisen kanssa. Vaikka olisi vammatonkin, saa halutessaan sen pennin venytettyä ihan hyvään arkeen, mutta ihmisiä, kavereita perhettä ei rahallakaan saa.
Heljä puhuukin pahasta olosta ja ikävästä paljon, ja se on aivan ymmärrettävää. Tämän vuoksi nuo mielenterveyspalvelut ja sitä kautta elämän hallinta olisi ensiarvoisen tärkeää. Harrastuksiakin jonkinverran löytyy ja vaikkapa sieltä kautta voi niitä kavereitakin löytää. Yksinäisyys on varmaan yksi suuri aikamme henkisesti "vammauttava" asia. Ammattiavun lisäksi voisi olla apua myös vaikkapa Punaisen Ristin ystäväpalvelusta, sieltä tulee tavallinen ihminen, jonka aika ei ole tarkoitettu avustamiseen vaan siihen että hänen kanssaan voi tehdä kaikkea muuta ja ehkä voi yhdessä keksiä keinoja löytää niitä tapoja tutustua myös muihin ihmisiin.

maanantaina 04.11.2013

Pikkuisen ällöttää seksityön kauhistelu ja moralisointi. Tuleeko mieleen, että vammaisellakin on tarve EDES seksiin, jos ei muuta saa. Surullistahan se on, mutta silti päähenkilön oma valinta. Naurettavaa ajatella, ettei vammaisilla ole tarvetta seksin tuomaan fyysiseen nautintoon. Ja toiseksi, minusta on sekin hienoa, että hän yrittää tienata rahaa eikä pelkästään heittäytyä tukien varaan. Toki toivon, että hän saa joskus parempaa työtä ja aidon rakkaussuhteen.

maanantaina 04.11.2013

Ohjelma oli hyvä ja tempaisi minut katselemaan sitä loppun asti. Tätä muuten ei monikaan ohjelma nykyään tee.
Mikähän tai kukahan oli tunnusmusiikin soittaja? Sekin oli hyvää, rauhallista ja mukaansa tempaavaa kuunnella. Tietääkö joku?

maanantaina 04.11.2013

Jos saa takuueläkeen tulot on noin 700 euroa miinus verot ja eläkkeensaajan asumistuki. Hän ehkä saa hoitotukea, kun saa apua. Ehkä siis tonnin hujakoilla brutto. Sillä ei Helsingissä ole helppo elää. Hänen vuokra oli 800 euroa ja monet muut kulut päälle jo vamamsta johtuen ja sitten peruskulut niin kuin kellä tahansa.

Mutta Helja tarvitsisi apua ja tukea...moneen asiaan ja tilanteen korjaamiseen.

maanantaina 04.11.2013

Todella koskettava dokumentti kyllä pistää ajatteleen ja arvostaan kun saa olla terve...

keskiviikkona 06.11.2013

Koetko "terveyden" arvokkaimmaksi asiaksi tämän dokumentin jälkeen ? Minua pysähdytti yksinäisyyden tunne ja läheisten poissaolo, kavereiden puuttuminen. Sen kohtaa moni ihminen, niin vammaton kuin vammainen. Ehkä mielipiteeseen vaikuttaa se että tunnen monta vammaista joilla on kavereita ja perhe ympärillä, he elävät onnellisina. Tunnen myös ihmisiä joita yksinäisyys vaivaa niin että tarkoitusta elämälle on mietitty paljonkin.

tiistaina 05.11.2013

Mieleenpainuva dokumentti yksilön selviytymisestä, elämästä, ystävyydestä. Heljä on rohkea, vahva ja herkkä päähenkilö. Hänen mielenterveydessään ei mielestäni ole mitään vikaa. Ihmistä ei tarvitse "hoitaa hiljaiseksi".

tiistaina 05.11.2013

Oispa mukava löytää kanava olla tuolle tytölle ja monelle muulle sitä tarvitsevalle kaveri tai jopa ystävä. Kuinka paljon onkaan suomessa yksinäisiä ihmisiä, hylättyjä ja laiminlyötyjä.

Jokaisen tapaus on erilainen kuin toisen, tämäkään dokumentti ei kaikkea elämästä kerro, jättäkää siis turhanpäiväiset spekulaatiot rahoista ja motiveeveista käymättä.
Eikö kaikista suurin kysymys tässäkin tapauksessa ole, kuinka on mahdollista, että tässä meidän sivistysvaltiossa elää ihmisiä, jotka joutuvat pakenemaan todellisuuttaan fantasiamaailmaan? Kärsivät ja sairastuvat henkisesti, pelkästä yksinäisyydestä.

tiistaina 05.11.2013

Tosi koskettava dokumentti tämän päivän vammaisen elämästä,yksinäisyydestä ja niistä läheisyyden tarpeista,jota meillä kaikilla on.Ihmettelen niiden miesten moraalia,jotka pystyvät käyttämään HYVÄKSI vammaista tyttöä.Huolestun jo tytön fyysisestä turvallisuudesta.

Kiitos tytölle rohkeudesta avata näkökulma vammaisenelämään.

Toivottavasti tämä herätti "sossujen" ajatuksia onko kaikki kohillaan.

tiistaina 05.11.2013

Mielestäni yhteiskunnan on tuettava vammaisen asumiskustannuksia 80-prosenttisesti. Herätkää, päättäjät, katsomaan, kuinka Tiikeri-nainen taistelee elämässään. Auttakaa! Lämmin kiitos dokumentin ohjaajalle! Kiitos, että totuudenmukaisesti paljastat yhteiskuntamme epäkohtia. Kiitos Heljälle, että tulit julkisuuteen. Pysy vahvana. Kerää kymmenen tiikerin voimat. Kaikkea hyvää Sinulle, ja pidä itsestäsi ja oikeuksistasi huoli! Toinen tiikerinainen

tiistaina 05.11.2013

Minua kosketti kovasti Heljän tarina, tuo suru, sekä yksinäisyys. Minusta ketään ei saisi jättää noin yksin. Vaikka läheinen olisi sairas ja vaikea, me emme voi siirtää omaisvastuuta ja ihmisyyttä yhteiskunnalle.
Heljä on fiksu, ja tiedostaa monia asioita ympärillään hyvinkin tarkkanäköisesti. Mutta minä näin hänessä pienen tytön joka oli aivan hukassa yksinäisyytensä keskellä.
Olin myös otettu, rastatukkaisen tytön lojaalisuudesta, toivottavasti hänkin on saanut mahdollisuuden olla äiti.
Dokumentti oli kauniisti ja herkästi kuvattu, kiitos koko kokonaisuudesta. Heräsi paljon ajatuksia, ja se on aina hyvä. Toivottavasti myös heille jotka saksivat kaikkein heikompien leipiin lovia, vastuu on heillä miten mettään olemme menossa.
Vastuu on myös meillä jokaisella, sillä ihminen on sosiaalinen olento, ja hän tarvitsee ihmisyyttä ympärilleen voidakseen hyvin.

tiistaina 05.11.2013

Miksi esim. Finnkino ei lähtisi tarjoamaan vammaisille vapaata pääsyä elokuvien päivänäytöksiin. Minusta vastuu ei ole ainoastaan yhteiskunnalla, jokainen yksityishenkilö ja yrittäjä vois miettiä onko jotain pientä jota voisi toisten eteen tehdä. Tällä teolla sais myös paljon kullanarvoista ilmaista julkisuutta.

tiistaina 05.11.2013

Se on ihan tavallista, että ihminen haaveilee perheestä, työstä, harrastuksia, myöskin seksistä ja läheisyydestä. Olipa kyseessä vammainen tai vammaton. Vammaiselle sen seksikumppanin löytäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin vammattomalla.
Eikä Heljä ole ainut.... Melkein naapuritalossa asuu kehitysvammainen keski-iän ylittänyt nainen, joka yleensä tupakkaa, olutta tai muutamaa kolikkoa vastaan tyydyttää muutamien miesten seksuaalisia tarpeita. Toisen tapauksen myös tiedän, että erästä alle kolmikymppistä kehitysvammaista naista käy "hämmentämässä" ihan tavallisen oloisia miehiä, joille ei välttämättä oma vaimo riitä.
En kauhistele tätä asiaa. Huoria on aina ollut ja aina tulee olemaan. Hyväksikäyttäjiäkin löytyy. Ja niitä, jotka joutuu syystä tai toisesta näitten hyväksikäyttäjien kynsiin.

Parista kehitysvammaisille tarkoitetusta palvelutalosta tiedän, ettei siellä ole juurikaan muuta yksityiselämää kuin vessassa ja suihkussa, harrastusmahdollisuuksia ei juurikaan ole, jos lukemista ja jokavuotisia pikkujouluja ei lasketa lukuun....

tiistaina 05.11.2013

Tosi koskettava Heljän tarina. Mieleeni muistui hetikin erään vastaavanlaisen, vähän saman tapaisen henkilön tarina vuosia sitten. Silloin tuomitsin, itsekseni tuon seksikäyttäytymisen, mutta Heljän tarinan katsottuani, muutin mieleni. Jokaisella ihmisellä on itsemääräämis-oikeus oman kehonsa "käytöstä", Heljä oli hyvinkin järkevä nuoreksi naiseksi, ja itse en ainakaan usko että se olisi hänelle sen enempää pahaksi kuin meidän "normaalien" naistenkaan vastaavassa tilanteessa.

Toivon Heljälle parempaa jatkoa, taistele oikeuksistasi voimiesi mukaan ! On hienoa, että kumminkin pärjäät noinkin hyvin, pystyt nauttimaan elämästäsi noillakin voimavaroilla, sinulla on nätti koti ja koira kamunasi !

Ei ole Suomessa helppoa olla vammaisena tässä yhteiskunnassa !

tiistaina 05.11.2013

Koskettava dokumentti ja hieno päähenkilö. Silti tulee mieleen, myös kommentteja lukiessa, että miksi me vaadimme yhteiskuntaa tekemään jotakin? Kai me itsekin voisimme tehdä jotakin? Minä ainakin voisin ihan hyvin uhrata muutaman tunnin viikossa ollakseni Heljän tai hänen kaltaisensa kaveri. Tietenkin verorahoja pitää käyttää hyviin tarkoituksiin, mutta kaikkea ei voi korvata rahalla. Onko nyt liikaa vaadittu että jokainen meistä kysyisi silloin tällöin siltä naapurin vanhukselta rappukäytävässä tavatessa että onko kaikki hyvin ja miten menee.

tiistaina 05.11.2013

Minulta ei valitettavasti oikein myötätuntoa riitä tälle Heljälle... Elämä on kovaa ja se pitää vaan kestää Olen sitä mieltä, että ongelmat ja ennakkoluulot pelkästään lisääntyvät vammaisia kohtaan, ku tälläisia ohjelmia tehdään! Hänkin voisi edes yrittää hakea vaikka jotain osa-aika työtä mihin nyt taidot vaan riittää, kun pää kuitenki pelaa ja apuvälineet on keksiitty. Suuri ongelma taitaa myös olla tuo persoonallisuus/asenne.. kun ei kerta kukaan avustajakaan jaksa katella. Heljä on kieroon kasvanut äidin pikku tyttö ilmeisesti ainut lapsi. Molella vammaisella on kuitenkin lähtökohdat vielä huonommat Läheskään kaikki vammaiset eivät saa tarpeeksi apua, tai edes tarvittavia apuvälineitä. Niistä joutuu useinkin tappelemaan pitkään. Heljäkin voisi miettiä mitä elämältään oikeesti haluaa. Suomessa kuitenkin voi edetä cp-vammaimemkin tosi hyvään asemaan. Tätä menoa jatkamalla hän ajautuu vaan pahempaan syöksykierteeseen ja tuhoaa itsensä! Eipä mulla muuta...

--
MM

keskiviikkona 06.11.2013

En ymmärrä lainkaan, miten voit suhtautua noin empatiakyvyttömästi ja ärsyyntyneesti tähän Heljään.Hänhän oli menettänyt äitinsä, eli ainoan rakastavan sukulaisensa vain 10-vuotiaana eikä isä näyttänyt välittävän/ jaksavan edes tavata tytärtään,vaikka oli tämän äidille luvannut olla Heljän tukena. Dokumentti veti minut kyllä todella vakavaksi: Vaikutti, että terveet miehet käyttivät hyväkseen henkisesti epästabiilim ja fyysisesti vammaisen nuoren naisen taloudellista ahdinkoa, ja läheisyyden tarvetta.(Tänä iltana muistan kyllä olla kiitollinen, että olen fyysisesti täysin terve enkä ole edes nuoruudessani ajautunut harjoittamaan prostituutiota.)

Tsemppiä vain Heljälle! Ja toivottavasti hän löytää tulevaisuudessa muuta työtä, kuin nykyinen hommansa.

tiistaina 05.11.2013

Koskettava dokumentti!

tiistaina 05.11.2013

Ohjelma oli hyvin tehty. Loppussa esiintyvä nainen (vaalea etutöyhtö tukassa) ihmetteli Heljän seksinmyyntiä ja arvosteli todella ala-arvoisesti. Hänen argumenttejään oli mm. että "Hyväksytkö sinä pettämisen ja tuleeko naimisissa olevat miehet ostamaan SULTA seksiä? Heljä vaikuttaa huomattavasti fiksummalta kuin kyseinen nainen, joka todennäköisesti pelkää puutteessa olevan miehensä ajatumista Heljän luokse. CP vamma on liikuntavamma. Jos Heljä on sinut asian kanssa niin ei kai siihen muilla ole sanomista. Hän vastasti ymmärtää yksin työskentelyn vaarat ja oman puolustuskyvyttömyytensä. Kumpa Heljä löytäisi rakkauden.

tiistaina 05.11.2013

Heljälle kaikkea hyvää tulevaisuuteen.

keskiviikkona 06.11.2013

Monet ihmiset muuttavat pois Helsingistä, koska tulot eivät riitä siellä asumiseen. Maaseudulla tuolla summalla pärjää ihan hyvin.

keskiviikkona 06.11.2013

Toivottavasti Heljällekin tulee mahdollisuus muuttaa jonnekin syrjempään, halvempien asuinkustannusten pariin. Toisaalta saako sieltä "syrjemmästä" yhtä lailla henkilökohtaisten avustajien palveluja, kuin pääkaupunkiseudulta(?) Entäpä syrjäisempien seutujen opiskelumahdollisuudet?(Heljähän toivoi voivansa opiskella itselleen jonkun ammatin.)

keskiviikkona 06.11.2013

Asumistuki mm. mitoitetaan asuinkunnan hintatason mukaan, jos olisin yksinäinen en lähtisi pienelle paikkakunnalle. On aivan sattuman kauppaa miten siellä otetaan vastaan, varsinkin yksinäisen ihmisen on joskus vaikea sijoittua yhteisöön, lasten kautta aktiivinen ihminen sijoittuu paremmin. Lisäksi on tänä päivänäkin joillekin ihmisille outoa että vammainenkin on aivan tavallinen ihminen, hänellä on vain joku tai useampi ominaisuus joka tuo elämään lisää haasteita.

keskiviikkona 06.11.2013

Heljä määrää itse ruumiistaan. Aivan pöyristytti, kun eräs avustajista aamulla tenttasi, miksi hänellä ei ole vaatteita ja kuka täällä kävi ja maksoiko hän. Ei todellakaan kuulu avustajille, mitä aikuinen ihminen öisin omassa kodissaan tekee!! Vastenmielisesti myös loppupuolella esiintynyt vaalea nainen, sinänsä muuten ihan empaattinen, arvosteli Heljän seksityötä. Aina sama virsi siitä, että seksi on kauneinta parisuhteessa. Kaikilla ei ole parisuhdetta eikä pahemmin mahdollisuuksia hankkia sitä. Myös heillä on tarpeensa seksiin ja intiimiin läheisyyteen. Se, että onko seksiä myyvä ihminen aina rikki, on toinen asia. Se, että kelpaa edes siihen, voi olla myös voimaannuttava kokemus. Ns. terveiden kirjoissa olevat eivät pysty asettumaan vaikeavammaisen asemaan, joten terävä kieli kannattaisi pitää kursissa. Tietysti toivon Heljälle todellisia ystäviä ja rakkautta.

keskiviikkona 06.11.2013

Toivottavasti näät tämän.

Sinulla on ihanat ja kauniit muistot äidistä, mahtavasta tiikeriemosta! Tuossa äitisi haudalla käydessäs itkit ja kerroit miettiväsi oisko äidillä ollut enempi voimia selvitä syövästä, jos sinun hoitosi ei olisi vaatinut niin paljon/ vienyt hänen voimia... Minä uskon, että juuri sinun vuoksi varmasti äitisi sai voimia eikä lähtenyt aiemmin.. mutta lähdön ajan oli kuitenkin tultava jossakin vaiheessa. Itse koetan uskoa, että kaikella on syvempi ja antoisa tarkoituksensa vaikka joskus asiat tuntuvat niin äärettömän epäoikeudenmukaisilta, että tarkoitukseen uskominen tuntuu hirvittävän vaikealta. Sinun isästäsi sen verran, että kertomasi perusteella sain käsityksen, että hän on hyvin heikko tunne-elämältään ja varmasti kärsii siitä kokon ajan myös itse.

Toivottavasti saat käytyä lapsuutta ja hylkäämisen kokemuksia läpi, niin, ettet enää tuntisi tarvitsevasi läheisyyttä keinolla, jolla sitä nyt haet. Toivon, että oppisit ja läytäisit kaikki hyvät ja hienot asiat itsestäsi. Heljä kaikkea parempaa tulevaisuuteen. Sinussa on potentiaalia vaikka mihinkä!

keskiviikkona 06.11.2013

Ymmärrän työntekijöitä siinä, etteivät he halua jatkaa työskentelyään, mikäli ja toden näköisesti kun joutuvat tekemisiin esimerkiksi tuntemattomien miesten eritteiden kanssa pesujen yhteydessä.

Toisekseen Heljän äiti kuoli, kun Heljä oli 10. Heljä toi myös itse esille kärsivänsä tyhjiöstä sisällä ja kaipaavansa "äidillistä" fyysistä sekä psyykkistä ihmissuhdetta. Heljä kertoi myös toivovansa, että voisi tehdä joskus jotain muutakin "työtä". Olisi järkyttävää, jos Heljällä ei olisi ketään, joka kertoisi huolensa ja mielipiteensä asiaan ja siten ollen tukisi tätä nuorta naista itseään haavoittavaan toimintaan!!

torstaina 07.11.2013

Tässä näkyy hyvin YLEn turmeltunut ohjelmavalinta, YLE on vastuussa ohjelman julkaisemisesta.

Olen täysin varma, että toimintarajoitteisen (kutsuttiin aikaisemmin vammaiseksi) ihmisen ei tarvitse myydä ruumistaan ja sieluaan tullakseen toimeen.

Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi, joten on 100-prosenttisesti hyväksyttävää, että toimintarajoitteisillakin ihmisillä on seksuaalisia tarpeita ja haluja. Ei niitä silti toimeentulon vuoksi tarvitse tyydyttää rahaa vastaan nyky-Suomessa (eikä tyydyttää muiden tarpeita rahaa vastaan).

Pitäisi ehkä tyytyä halvempaan (vuokra)asuntoon.
Eläkkeen lisäksi saa Kelan vammaistukea tai hoitotukea, joka tällä hetkellä ko. tapauksessa on ilmeisimmin se korkein eli runsaat 400 €/kk.

Kelan sivuilta, tuet v.2014:
Eläkevähenteinen kansaneläke Yksin asuva 633,91 €/kk

Aikuisen vammaistuki:
Ylin vammaistuki 420,26 €/kk
tai jos eläkkeellä:
Eläkkeensaajan hoitotuki
Ylin hoitotuki 327,46 €/kk

Lisäksi on asumistuki, ja viimeksi toimeentulotuki.

Kyllä näillä Suomessa tulee toimeen, jos ei kovin tuhlailevasti elä.

Toivotan ohjelman toimintarajoitteiselle naiselle hyvää elämää jatkossa, ja Jumalan siunausta hyvässä elämässä.

lauantaina 16.11.2013

Eikö avustajille sitten tarvitse maksaa mitään? Hurskastele muualla, kiitos.

torstaina 07.11.2013

Minulle tuli todella surullinen olo katsottuani dokumentin ja suuri halu auttaa miten voisin lahjoittaa rahaa heljälle.

sunnuntaina 10.11.2013

Samoin minulle. Heljä suhtautuu terveellä tavalla itseensä, elämäänsä ja toimii ja tuntee oikein. Muiden ihmisten pitäisi oppia myös tuntemaan oikein. Olemaan yhteyksissä muihin, myös Heljään. Miten uskaltaisin ja osaisin kauppakeskuksessa tai naapurustossa käydä juttelemaan pyörätuolissa olevan kanssa tai edes kenenkään muunkaan. Toisinaan näen heissä yksinäisyyden tunteen.Vammattomuudestani huolimatta olen myös yksinäisyyden tunteessa. Oma vammani on kai sosiaalisessa kohtaamisessa. Se on niin yleistä nk. terveiden keskuudessa, että koituu vammaistenkin vahingoksi. Jos hyväntekeväisyyskeräysten rahat menisi Heljälle (ja kaltaisille) lahjoittaisin varmasti, vaikka elän myös köyhyysrajan alapuolella.

perjantaina 15.11.2013

Olen yli 6- kymppinen mies ja kyynelsilmin katselin Heljän tarinaa. Toivottavasti hänen eteen sattuu avoin ja luotettava lähimmäinen.
Tein vuosia päihdetyötä ja myöhemmin työtä vammaisten kanssa. Molemmat ovat hyvin avoimia ja rehellisiä ja ystävällisiä.
Minulle on tullut tapa tervehtiä vastaantulevaa - ei tietenkään jokaista kadulla, mutta juuri mainiun ryhmän edustajia.
Kauppapaikoissa saatan sanoa jonkun sanan - miten menee tms. Jos henkilö vastaa tervehdykseen tai parin sanan juttuun niin siitä on helppo jatkaa.
Ellei vastaa, olen kuitenkin tarjonnut tervehdystä ja jatkan matkaa. Eikä juttu aina lähde tervehdyksen vastaamiseenkaan - mutta mitäs siitä
Minulle on tullut paljon tuttuja juuri tämän tavan takaa. Olen hyvin kiitollinen heistä ja olen kiitollinen kun he tervehtivät minua.
Niimpä....niin, monet itseään terveinä pitävät eivät tervehdi - eivät edes heitä joita pitävät terveinä. Miten sitten näitä.

keskiviikkona 13.11.2013

Dokumentti oli erittäin koskettava ja pisti ajattelemaan paljon myös omaakin elämää. Minun mielestä jotkut hoitajista keskittyivät vain omiin ongelmiinsa eivätkä kauheasti kuunnelleet Heljää. Oli hienoa nähdä kuitenkin kuinka innoissaan Heljä oli kun pääsi esim. PMMP:n konserttiin,niin monia asioita pystyy tekemään vaikka olisikin liikuntarajoitteinen ym. Koira oli myös hyvä juttu Heljän arjessa, sen kanssakin pystyy viettämään niin paljon hetkiä. Toivon todella että Heljä löytäisi itselleen ystävän vierelle, joka kuuntelisi eikä välittäisi Heljän cp-vammasta!

torstaina 14.11.2013

Näyttäkää tätä dokumenttia jatkossakin, että mahdollisimman moni sen tulisi nähneeksi.
Se on tiedostava, opettavainen, ymmärrystä lisäävä.
Tehkää Heljästä uusikin dokumentti.
Kertokaa, mitä hänelle kuuluu.
Onko asiat paremmin. Pitää olla.
Jos ei ole, niin laittakaa keräystili häntä varten.
Dokumentteja lisää: kun nämä asiat tulee tutuksi, alkaa asenteet ja käytännöt parantua.
Avustajienkin mielialat paranee.

keskiviikkona 04.12.2013

http://rampyla.vuodatus.net/lue/2013/12/tiikeriaan-loytamassa

torstaina 05.12.2013

Heljän tarina on jo poistunut Areenasta, mutta on nyt katsottavissa Elävässä arkistossa:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/tiikeria_etsimassa_100806.html#media=100790

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä