Dokumenttiprojekti: Viisi rikottua kameraa

Julkaistu maanantaina 18.02.2013 17 69

Yksi Emad Purnatin (oik.) kameroista pelasti hänen henkensä.

TV1 maanantaina 25.2. klo 21.30 - 23.00

Yle Areenassa 30 päivää

Oscar-ehdokkaana ollut dokumentti Viisi rikottua kameraa (5 Broken Cameras) kertoo palestiinalaisesta dokumenttiohjaajasta Emad Burnatista.

Burnat kuvasi useiden vuosien ajan kotikylänsä väkivallattomia protesteja Länsirannan miehitystä ja israelilaissotilaita vastaan.

Israelilaissotilaat tuhosivat kuvausten aikana Burnatin kameroita. Yksi kameroista pelasti hänen henkensä.

 

Kamera seuraa pojan ja kylän elämää

Maanviljelijä Emad Burnat hankki ensimmäisen videokameransa 2005 ikuistaakseen vastasyntyneen poikansa Gibreelin. Vuosien vieriessä Gibreel kasvaa sylivauvasta pikkupojaksi, joka tarkkailee uteliaana maailmaa.

Burnat kuvaa kylän elämää, jossa oliivipuita jyrätään matalaksi, mielenosoitukset muuttuvat kiihkeämmiksi ja päivittäiset vangitsemiset pelottavat hänen perhettään.

Viisi rikottua kameraa on ensimmäinen palestiinalainen elokuva, joka on ehdolla Oscareissa.Elokuva on palkittu muun muassa Sundancen elokuvafestivaaleilla sekä maailman tärkeimmällä dokumenttielokuvan festivaalilla IDFAssa.

Ohjaus: Emad Burnat ja Guy Davidi.Tuotanto: GYDVD Films, Israel 2012.

 

Oscar-dokumentteja TV1:ltä ja Yle Teemalta

TV1 esittää Dokumenttiprojektin ohjelmapaikalla muitakin Oscar-ehdokkaita kuten 4.3. Miehet varjoista (The Gatekeepers) ja myöhemmin dokumentin How to Survive a Plague.

Oscarin voittanut dokumentti Searching for Sugar Man esitetään Yle Teemalla.

 

Muualla netissä:

5 Broken Cameras

Dokumenttiprojekti

 

Suosittele69 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 23.02.2013

Hienoa jos viisi rikottua kameraa voittaisi Oscarin ...................

maanantaina 25.02.2013

Harmillista kun ei voida olla sovinnossa en ole milloinkaa väkivallan puolella, tuivoisin kuitenkin, että kamerat olisi siellä missä oikeasti tapahtuu raakuuksia. Harva tietää miten kristittyjä kidutetaan uskonsa tähden ja joka kolmas sekuntti heistä kuolee vammoihinsa. Mielestäni olisi hyvä jos kameroita hajautettaisiin niin tulisu todelinen kuva väkivallasta. Toisaalta olen aivan varma että Israililaiset olisivat vaimiit luopumaan kaikista aseista jos saisivat olla omalla alueellaan, jonka Jumala on heille jo aikoinaan luvannut.

Tästä voisi kirjoitella paljonkin, Maamatussa on joka Israilia vihaa, ei tule menestymään, nähdään jo Euroopassa on tulossa todella suuria koettelemuksia.

maanantaina 04.03.2013

Olen jo aijemmen komentoinut.

Reino Koponen2013-02-21 00:06
Minua ihmetyttää! Jos jotakin tuottavaa alkutuotantoa perustetaan tai harjoitetaan ollaan sitä lopettamassa,vaikka sieltä meille elanto tulee. Mielestäni pitäisi olla kehittelemässä parannuskeinoja jos tuotannossa on haittavaikutuksia. Tässä taannoin oli ohjelma minkkitarhauksesta ja sen lopettamisesta. Tuotannon sanottiin olevan 800 miljoonaa, lähes kaikki menee vientiin. Jos tuotanto kymmenkertaistettaisiin, olisi sillä huomattava merkitys koko valtiolle, Harva luonnonvarainen eläin pääsee niin helpolla ruuan hankinnassa. Lisäksi suuri hyöyt tuisi kun nämä söisi kaikki vanhat "hevoset"ja muut tähteet sielläkin tulisi miljoonien säästö. Olosuhteet tietenkin olisi oltava asialliset. Mietitään porukalla hyviä yritysmuotoja, eikä aina rähjätä nyrkit pystyssä yrittäjiä vastaan. Tämä maa tuhoutuu jos täällä pilkataan Jumalaaj ja vainotaan Israilia. Jumalan Jeesuksen Kristuksen siunausta meille kaikille.

lauantaina 23.02.2013

Ärsyttävän poliittinen suomennos elokuvan nimestä. Kääntäjälle ei ilmeisesti tullut mieleenkään, että itse asiassa osuvampi suomennos olisi särkynyt eikä rikottu. Ylen ideologiaa...

maanantaina 25.02.2013

"Ärsyttävän poliittinen suomennos elokuvan nimestä. Kääntäjälle ei ilmeisesti tullut mieleenkään, että itse asiassa osuvampi suomennos olisi särkynyt eikä rikottu. Ylen ideologiaa..."

Kuvaajan kameroita on sabotoitu Israelin valtion armeijan toimesta. Tämä on hyvin poliittinen aihe ja sitä tärkeämpää, että tällainen tulee päivänvaloon. Tällaista ei pitäisi tapahtua. Suuri osa israelilaisista haluaisi rakentaa valtiotaan oikeudenmukaisuuden ja eri kansojen tasa-arvon perustalle. He tarvitsevat kaiken tuen rauhanomaisen rinnakkaiselon rakentamisen mahdollistamiseksi. Toivottavasti tämä dokumenttikin edesauttaa siinä prosessissa.

maanantaina 25.02.2013

Milloinkas tulee muuten sellainen dokumentti, jossa palestiinalainen toisinajattelija kuvaa elämäänsä Hamasin hirmuhallinnon alla?

maanantaina 25.02.2013

Ainakin on olemassa kirja tästä aiheesta, Mosab Hassan Youssef: Hamasin poika.

maanantaina 25.02.2013

Onko termi "Pallywood" tuttu? Look it up... Palestiinalaisten lavastamia propagandavideoita joissa ei jää epäselväksi heidän häikäilemätön tapansa huijata maailma vihaamaan Israelia.

maanantaina 25.02.2013

Oletkohan nyt edes mahtanut katsoa tuota dokumenttia ennen kuin alat vihjailla, että se olisi lavastettu?
Ja mahdoitkohan olla selvillä siitä, että 5 Broken Cameras on tehty yhteistyössä israelilaisen ohjaajan, Guy Davidin kanssa?

On myös aika vaikea kuvitella, että satunnaisilla palestiinalaisilla olisi resursseja lavastaa muuria, sotilasajoneuvoja, uniformuja ja kaikkia muita niitä elementtejä joita dokumentissa näkyy. Melkoisen epätodennäköiseltä tuntuisi myös että lavastettu dokkari pyörisi useilla festareilla ympäri maailmaa ja pääsisi Oscar-ehdokkaaksi asti ilman että kukaan huomaisi mitään... Lisäksi Bil'inin kylän tilanteesta on aika paljon riippumattomia raportteja, ja halutessaanhan tilannetta voi vaikka itse mennä paikan päälle katsomaan.

maanantaina 25.02.2013

Englannissa sana "break" tarkoitta sekä rikkomista että särkymistä, eli "broken" voi tarkoittaa yhtä hyvin rikottua kuin särkynyttäkin. Ensimmäinen käännös sopii elokuvan sisältöön paremmin, sillä siinä kamerat todella rikotaan. Suomennos muuten tuskin on Ylen tekemä, eli mitään "Ylen ideologiaa" siitä ei voi oikein syyttää.

tiistaina 26.02.2013

Itseasiassa ei pidä paikkaansa. Nimen voisi suomentaa joko "rikottua" tai "särkynyttä", ja leffassa kameroista RIKOTAAN vain pari, muut särkyy tai menee epäkuntoon. Enkuks nimi kuulostaa kyllä paljon kiihkottomammalta. Suomeksi on selvästi haluttu tehdä sellaista Israelinvastasta politiikkaa mikä ei taas minusta tullut läpi itse elokuvasta ollenkaan. Ja kyllähän "särkyneet" olisi pitänyt sisällään senkin, että osan kameroista rikkoi israelilaiset toiminnallaan. Sikäli ärsyttävä kannanotto asiassa, jossa kannattaisi yrittää pitää kieli keskellä suuta. Ei näytä yleltä onnistuvan. Vaikka itse elokuva on kyllä hyvä ja mielenkiintoinen, just siinä kiihkottomuudessa ja rauhallisuudessa.

maanantaina 25.02.2013

Miksi vain yksi esityskerta? Uusikaa ihmeessä. Luultavasti tämä on jäänyt monelta kiinnostuneelta näkemättä. Onhan se toki Areenassa mutta moni haluaa katsoa sen isolta ruudulta.

tiistaina 26.02.2013

Pankaa vain kopio pyörimään jatkuvasti koneellenne,
meille on järkevämpiäkin ohjelmia.

maanantaina 25.02.2013

Miksi vain yksi esityskerta? Uusikaa ihmeessä. Luultavasti tämä on jäänyt monelta kiinnostuneelta näkemättä. Onhan se toki Areenassa mutta moni haluaa katsoa sen isolta ruudulta.

tiistaina 26.02.2013

Israil on kuin viisas koulukiusattu, jota häirikkö kaverit yrittävät sortaa, kuitenkaan eivät mehda mitään.
Israil on Jumalan valittu kansa se riittänee. Sortajat vaan tuhoutuu.

torstaina 28.02.2013

Reimo/Reino lienee itse koulukiusattu, sen verran kehnoa tuo kirjallinen anti. Tai ehkäpä pienen sisältäpäin lämpiävän ja lisääntyvän aineksen hedelmä.

Dokkari kannattaa katsoa ja miettiä, mitä pieni ihminen voi tehdä, kun iso organisaatio päättää
haluta toisen omaisuuden ja elämän.

keskiviikkona 13.03.2013

Kiitos dokumentista, katsoin sen vasta eilen. Maailmassa on mutkikkaita paikkoja.

Jäi kuitenkin vaivaamaan, ettei dokumentissa kerrottu traagisesti kuolleen palestiinalaismiehen kuolinsyytä. Sen verran, että piti etsiä netistä – ja kuolinsyyksi paljastui neljäsenttisen kyynelkaasukranaatin osuma rintakehään ja sen aiheuttamat komplikaatiot. Dokumentissa näytti kuin hänet olisi ammuttu "kovilla".

Tämä ei tietenkään poista tapon vääryyttä.

Kiinnittikö kukaan huomiota siihen, kuinka ahtaalle ja moneen kerrokseen israelilaisten siirtokunta rakennettiin? Siihen verrattuna kymmenen metrin välein nojailevien oliivipuiden säästäminen on tällaisen pohjoismaisen käytännön ihmisen näkökulmasta resurssien hukkaamista.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä