Prisma: Autismin arvoitus

Julkaistu torstaina 04.07.2013 21 103

Adar Hassanin molemmilla pojilla, Alilla ja Abshirillä, on todettu autimismi.

TV1 maanantaina 22.7.2013 klo 19.00 - 19.55, uusinta tiistaina 23.7. klo 22.55 - 23.50 ja sunnuntaina 28.7. klo 12.40 - 13.30

Yle Areenassa 7 päivän ajan

Autismi on teollisuusmaissa nopeimmin kasvava neurobiologinen kehityshäiriö.

Tutkijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, miksi sairaus on yleistynyt viimeksi kuluneen 20 vuoden aikana. Syitä etsitään perinnöllisten tekijöiden sijaan muun muassa ympäristötekijöistä ja ruuansulatuskanavan häiriöistä.

Mikrobiologit ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että valtaosa autistilapsista kärsii vakavista ruuansulatuskanavan häiriöistä.

 

Äiti alkoi testata hoitoja

Dokumentaristi Marion Gruner, pienten lasten äiti itsekin, matkaa vastausten perässä Norjassa, Englannissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Gruner tapaa dokumentissa (The Autism Enigma) kaksi äitiä, joiden pojilla on todettu autismi.

Somalitaustainen maahanmuuttajaäiti, Adar Hassan on osallistunut tutkimukseen selvittääkseen, miksi autismi on niin paljon yleisempää hänen yhteisössään.

Toinen äiti, amerikkalainen Ellen Bolte otti ohjat omiin käsiinsä ja alkoi kokeilla, mitkä hoidot auttaisivat autistisen pojan ruuansulatusongelmissa. Tulokset yllättävät, sillä samalla pojan sosiaaliset taidot ja oppimiskyky kohenivat.

Tuotanto: PBS, Yhdysvallat

 

Lisää verkossa

The Autism Enigma

 

Suosittele103 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 22.07.2013

Miksiköhön selostaja Inari Nuutero puhui koko ohjelman ajan altismista? Ohjelma käsitteli autismia, jonka ääntämys myös suomeksi menee kuin kirjoitetaan.

Muuten ohjelma oli mielenkiintoinen ja uskon, että monet antibiooteilla lääkityt voivat saada tukea kokemuksilleen. Useimmat antibiootit pistävät vatsan sekaisin. Pahimmillaan vatsa ei enää koskaan palaa tilaan, jossa se oli ennen antibioottikuuria.

Antibiootit ovat täsmälääkkäeitä, jotka tehoavat vain tiettyihin bakteereihin.Valikoivat täsmätuho kohtaa myös ruuansulatuselimistän bakteereja. Pahimmillaan hyvät bakteerit kuolevat mutta huonot lisääntyvät. Kuurin jälkeen vatsa voi olla pitkäksi aikaa sekaisin. Tämä voi olla jopa pysyvää.

Mitä kaikkea antibiootit tuhoavatkaan pienten lasten vatsassa? Tämä on kysymys, joka ihmiskunnan pitää ottaa todella vakavasti.

maanantaina 22.07.2013

Mielenkiintoinen dokumentti todellakin. Ehken jossain vaiheessa tieteiden erikoistuneet haarat pamauttaisivat päitään yhteen tiiviimmin ja alkaisi katsoa ihmistä ja ihmisen terveyttä yhtenäisenä kokonaisuutena. Kuitenkin ihmistä voisi sanoa sähkö-, kemiallis-, symbioosieliö jolla on oma ekosysteemi. Ihme ettei kukaan halua luoda ihmisen yleisteoriaa kuten fysiikan alalla yritetään aina rakentaa kaikenkattavaa teoriaa.

Huvittavaa tuo altismi sana juttu, etten itse kyllä kuule muuta kuin autismi-sanaa. Tosin keskivertoisesti aivot tuppaavat korjaamaan lausuttuja ja kirjoitettuja sanoja sellaiseksi kuin niistä on ennakko-odotuksia, eikä välttämättä edes noteraa virheitä. Ennakkoluulot, aivojen nopeuden vahvuus ja heikkous, koska asioita ei pysty katsomaan uudella tavalla.

Muuten bottienestämiskentän varmistuskysymyksiin ei aina pysty yksiselitteisesti valitsemaan numeraalisen ja kirjallisen vastauksen välillä jos kysymys on muotoa
"Missä kuukaudessa vietetään Joulua." Voisi tuossa lukea että pitää vastata kirjallisesti, ettei käyttäjien tarvitse arpoa missä muodossa kysymykseen täytyy vastata.

tiistaina 23.07.2013

HEi
täällä autismi lapsen äiti, katsoin ja lähes itkin. Muistan kuin vauva-aika oli yhtä korva-tulehdus-kierrettä ja rokotelisäaineet pahensi vielä tilanteen.
Ymmärsinkö oikein, että maito ja vilja pois, on jo paljon tehty ruokavalion suhteen ? autismin hoidossa.

Entäs nämä hyvät bakteerit riittääkö apteekki lisät ? mistä tiedä mikä on hyvä ja mikä on huu-haata.
Ei taida ihan olla oikea valinta joku ruuansulatus jogurtti , jossa on paljon sokeria.

keskiviikkona 24.07.2013

Ystäväni pojalla Yhdysvalloissa on vaikea autismi (ei puhu, ei osaa itse mennä vessaan eikä osannut itse syödä ennenkuin nyt viisivuotiaana). Hänessä ei tapahtunut mitään edistystä ennen ruokavalion muuttamista. Heillä ei syödä mitään missä on lisäaineita ja mahdollisimman paljon hankitaan luomua. Nyt poika osaa kommunikoida viittomakielellä, jota ei ennen osannut ja on vihdoin alkanut syömään itse. Nyt ystäväni keskittyvät wc:n käyttöön, vaikka vaikeaa se on ollut. Sitkeästi he kuitenkin jatkavat. He ovat valmiita kokeilemaan kaikkea mutta eivät lääkkeitä.

tiistaina 30.07.2013

Hei!!

Itseänikin kosketti kovasti vaikka kellään tutulla olekkaan autismia.Eikä omia lapsia ole ainakaan vielä. Voimia teille!
Joo oikeen ymmärsit. Kannattaa kokeilla vähintään kuukauden maitotuotteet pois ja kaikki viljat, mutta ei kerta heitolla vaan vaikka viikottain jätätte pois aina useamman tuotteen. Netistä googlettamalla löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja. Sekä luotettavalle keskustelupalstalle laittaa kysymyksiä niin saa hyviä vinkkejä.

En itse ostais apteekista maitohappobakteereja vaan luontaistuote kaupasta brobiootteja vai miten se nyt kirjoitetaankin =) maksaa paljon enempi mutta ovat TAATUSTI myös hintansa arvoisia. Joo en menis ainakaan säännöllisesti ostamaan "ruuansulatus" jugurtteja. Niissä myöslisäaineita yms.

Jotkut rokotteet just aiheuttaa sen taudin tai sairauden mitä vastaaan rokotetaan. Tiedän runsaasti vanhempia jotka eivät rokotuta lapsia laisinkaan ja oon huomannu että ne lapset jotka ei oo saanu rokotetta niin on terveempiä monesti mitä muut vaikka saman perheen lapset joille on annettu rokotuksia. Facebookissa on myös ryhmiä josta saa paljon tietoa tämän tyyppisiin asoihin. (rokottamattomat)Jospa oli ees jotain apua=)

tiistaina 30.07.2013

Hei
Olen saanut apua vatsabakteerien kanssa FitLinen tuotteista esim itsetehtävä 4-maitohappoa sisältävä jogurtti, Basic jossa sulavaa kuitua, maitohappoja vitamiineja! Jos kiinnostaa, voin opastaa lisää.

tiistaina 23.07.2013

Olemme saaneet vastaavanlaista tulosta tilamaidon kanssa autistisen poikamme kanssa, kuin ohjelmassa antibiootilla saavutettu hetkellinen helpotus, siis kehitystä on tapahtunut valtavasti. Kaupan maitoa juotuaan poikamme ei suostu maitoon koskemaan, että se kaseiini voi todella olla ongelmallinen.
Miten Fluori vaikuttaa Autistisen suolistossa ja aivoissa - siitä ei ollut dokumentissa mitään mainintaa - uusi asia. Vaikeaa on estää puhumattoman lapsen hammastahnan nielemistä, ja sen kertymistä aivoihin. Fluori on aikamoinen myrkky, vaikkei siitä tuubeissa ole mainintaa Suomessa.

keskiviikkona 24.07.2013

Olen ihan samaa mieltä että fluori on aikamoista myrkkyä! Meillä käytetään sen vuoksi luomuhammastahnoja ja muutenkin koitetaan vältellä fluoria. Mitä maitoon tulee, itse asuin hyvin kauan ulkomailla (Yhdysvallat) ja syystä jota en tiedä, laktoosi-intolerantikkona kestän usalaisia maitotuotteita mutten kestä suomalaisia. Käytän mahdollisimman paljon luomua, näin myös Yhdysvalloissa.

tiistaina 23.07.2013

Hei,

Hyvä ohjelma, mutta miksi kaikkea englanninkielistä osuutta ei oltu käännetty suomeksi?. Tieteellinen osuus oli systemaattisesti jätetty kääntämättä. Miksi?

keskiviikkona 24.07.2013

Hei!

Tarkistimme ohjelman käännökset, ja kyllä kaikki englanninkieliset tieteelliset osat on käännetty. Voisiko olla, että digiboksisi on reistannut tai siinä on väärät tekstitysasetukset?

Päivi
verkkotoimittaja

tiistaina 23.07.2013

Onkohan olemassa tutkimustulosta siitä, miten synnytystapa vaikuttaa asiaan? Joissain tutkimuksissahan on saatu tulokseksi että alatiesynnytys olisi lapsen bakteeriflooralle paras vaihtoehto, vaikuttaako tämä myös autismin riskiin?

keskiviikkona 24.07.2013

Tärkeä dokumentti - lisää näitä globaaleja tutkimustuloksia (lapset, sairaudet, tutkimukset)

Vaikka dokumenti käsitteli autismia se sai minut miettimään poikani kasvua ja kehitystä.

Nyt jo aikuinen poikani kärsi vauvana vakavista ripuleista (asuimme ulkomailla, missä ei osattu hoitaa, mitä minä en ymmärtänyt: yksipuolinen ruokavalio liian pitkään): fyysinen kehitys kärsi (heikko), noin yksivuotiaana tulimme hoitoon Suomeen (sairaalassa todettiin "jonkun" suolistosta jo poistuneen bakteerin jäljet)- paraneminen alkoi (kävely!).

Kärsi useista korvatietulehduksista (antibioottikuureja) kunnes korviin laitettiin putket. Todettiin ylivilkkautta (koulussa vaikeuksia: herkkä ja mukava poika, mutta keskittymisvaikeuksia). Perheessä vanehmmilla ongelmia: ero.

Edelleen herkkä vatsa, helposti angiina (antibiootteja), nyt huomattava ylipaino (liikaa roskaruokaa,-juomia) jne...en pysty vaikuttamaan aikuisen miehen elämään. Liikunta ei innosta eikä äidin paasaus.

torstaina 25.07.2013

Todella tärkeä dokumentti. Luulen, että esim solumineraalit, jotka ovat saksalaisten kehittämiä (jo yli 100v. sitten) ja kokonaisvaltaissti hyviksi todettuja, voivat olla isokin apu, tukihoito ja käänne parempaan juuri autismissa, mutta myös muissa keskitymis- ja tarkkaavaisuus häiriöissä, jotka ovat nekin lisääntyneet huomattavasti. Googlatkaa soluminreaali ja sieltä löytyy tietoa, Jos osaa saksaa niin vielä parempi, suomenkieliset teidot vielä ainakin melko suppeat. Tulee mieleeni, että onneksi en ole rokotuttanut, kieltäytynyt kaikista antibiooteista ja teen kaiken ruuan lähes aina itse, kummankin lapsen kohdalla. he ovat kumpikin tosi herkkiä, ja huomaan esim aspartaamin vaikutuksen välittömästi. Oman vatsani olen kuitenkin saanut tasaantumaan kuukaudessa solumineraaleilla, oli mahdoton kierre vuosikausia. Turvotus, ylihapposuus ja toiminta lähtivät kaikki kerralla käyntiin.
Maailma muuttuu ja toivottavasti meidän ihmisten ajattelu. Kaikkea hyvää kaikille :-)

perjantaina 26.07.2013

Olen 40-vuotiaan autistisen naisen äiti. Valitettavasti en oikein usko näihin edellämainittuihin selityksiin autismista. Minun lapseni oli jo synnytyslaitoksella erilainen kuin muut vauvat; hätäinen - hotkien söi rintamaitoa, oli kaikkein äänekkäin. Oli erittäin huono nukkumaan ja monen tunnin nukuttamisyritysten jälkeen nukkui vain muutaman tunnin. Leikki-ikäisenä ei yhteisleikkejä muiden lasten kanssa ja toimi lähes kaikessa omaehtoisesti. Kuivaksi oppi lähes normaali-ikäisenä valtavan opetuksen myötä. Yksi vuotiaan luetteli kaikki kirjaimet ja numerot, mutta koskaan hän ei ole ymmärtänyt liittää niitä käytäntöön. Lasten kuvakirjoja hän saattoi kuunnella tuntitolkulla ja kantoi rakkaimpia kirjojaan aina mukanaan. Fyysinen kehitys huima; istui 5-kuun ikäisenä, käveli 8 kuun ikäisenä, ajoi kolmipyörää 1,5-vuotiaana, mutta ei osannut yhdistää polkemista ja ohjaamista, oppi uimaan omalla tavallaan 4-vuotiaana. Uimisesta tuli hänelle oikea harrastus ja hän saattoi uida tunteja yhteen menoon. Luistelemaankin hän oppi ja hiihtämään. Myöhemmin hankimme tandemin ja sillä ajelimme pitkiä matkoja.

Hän kävi mukautetun peruskoulun ja sen jälkeen vaikeavammaisten ammattikoulun. Murrosikäisenä hänen taitonsa taantuivat, tosin nyt taas on tasaisempi kausi ja monet taidot ovat kertauksen myötä palautuneet, epilepsia on pysynyt lääkkeillä lähes kohtauksettomana. Hän asuu autistien ryhmäkodissa ja joka toinen viikonloppu hän on luonamme lapsuuden kodissaan. En enää aikoihin ole ajatellut mistä kaikki johtuu, vaan me muu perhe hyväksymme hänet sellaisena kuin hän on - meille hyvin rakas ja pääasia on, että hän itse on elämäänsä tyytyväinen.

lauantaina 27.07.2013

Hei autistisen 40-vuotiaan naisen äiti. Ohjelmassahan ei väitettykään, että kaikkien autistien kohdalla olisi kyse suolistobakteerien muuttumisesta. Ohjelmassa nimenomaisesti sanottiin, että osa autistilapsista, ja nimenomaan ne jotka ovat aluksi kehittyneet normaalisti, olisivat voineet sairastua suolistobakteerimuutoksen vuoksi. Autismihan on oireiden kirjo, ja syyt sille voivat olla eri tapauksissa erilaisia. Kaikkea hyvää sinulle ja tyttärellesi!

tiistaina 30.07.2013

oikein hyvä kommentti. Ihmetyttää kun lampaita rokotetaan kun niillä on tuo bakteeri, no kuolemahan siitä niille seuraa viimekädessä ja nopeasti jos ei hoideta. Mutta ihmislapset saa rauhassa kantaa moista!

tiistaina 06.08.2013

Työyhteisömme toivoo, että ohjelma tulisi uusintana tai että sen soisi katsoa yle-Areenassa.
olisikohan se mahdollista? Kuka tietää miten saada pyyntö niille jotka voivat asiaan vaikuttaa?

tiistaina 06.08.2013

Nämä meidän nettisivut on oikein hyvä kanava saada viesti perille.. Etsimme ohjelmalle uusintapaikkaa syksyyn.

t. Tsuua
verkkotoimittaja
Yle TV1

maanantaina 12.08.2013

Juu juuri tänään työporukka kehui dokkaria ja vaikutti jo esityskerralla mielenkiintoiselta (lehdestä lukiessa), jäi vain katsomatta ja tallentavaa laitetta ei (vielä) ole => hyvä jos tulossa uusintana tai Areenaan!

maanantaina 19.08.2013

Onko mahdollista katsella jossain netissä? Perheessä on autistinen lapsi, emme huomanneet että tällainen ohjelma oli telkkarissa! Harmittaa todella paljon!

tiistaina 20.08.2013

Meillä on ohjelmaan vain seitsemän päivän nettikatseluoikeudet, eli Yle Areenasta dokumentti on tällä erää jo poistunut. Mutta etsimme ohjelmalle uusintapaikkaa syksylle.

t. Tsuua
verkkotoimittaja
Yle TV1

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä