YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 19.01.2006

  • Atlas antaa tilaa vaaliväittelylle ja on seuraavan kerran ruudussa 2.2.2006!
  • Lintuinfluenssa tappaa Turkissa myös kansan kanat ja kanateollisuuden. Toimittajamme Kirsi Crowleyn raportti.
  • Terroristeja vai poliitikkoja? Nouseeko Hamas voittajaksi palestiinalaisparlamentin vaaleissa? Toimittajamme Leena Reikon raportti Jerusalemista, jossa Israel on kieltänyt Hamasia kampanjoimasta.
  • Kiistelty koka - miksi Bolivian uusi presidentti tukee huumepensaan kasvattajia? Toimittaja Heidi Lipsanen tapasi Latinalaisen Amerikan ensimmäisen intiaanipresidentin.

TURKKI LINTUINFLUENSSAN KOURISSA

Turkissa lintuinfluenssavirus hankaloittaa niin idän köyhien kurdien elämää kuin isoa kanateollisuutta. Nyt myös turismibisnes odottaa, pilaako virusuutisointi senkin imagon. Toimittajamme Kirsi Crowley otti selvää, miten lintuinfluenssa vaikuttaa turkkilaisten elämään. Keskiluokka on jo lopettanut kanan syönnin, mutta köyhillä ei ole valinnan varaa. Joillekin riskin otto on kostautunut, Dogubeyazitissa, Turkin ankeassa iässä jo neljä lasta on laskettu hautaan viruksen pitävässä pussissa. He ovat pelätyn lintuinfluenssaan ensimmäisiä ihmisuhreja Euroopan rajalla. Muuttolintujen tuomaan sairauteen tutustuttiin pahimmalla tavalla seudulla, joka on puutteessaan puolustuskyvyttömin.

Nyt viranomaiset keräävät pois kanat, osattomien ruokavaran. Jo miljoona kanaa on tapettu tartunta-alueilla kolmessa viikossa. Suojapukumiehet etsivät piilotetutkin elikot ja hautaavat ne vastalauseista huolimatta: "Kyllä minulla on muutama kana, mutta ne eivät ole sairaita." "Sairaita tai ei. Ehkä ei tänään mutta ne voivat sairastua." Viranomaiset lupaavat korvauksia, mutta taloudellisesti unohdetussa idässä apua olisi tarvittu jo ennen lintuinfluenssaa. Nyt puute on suurempi. "Jokainen kynnelle kykenevä, köyhät ja rikkaat, menevät rajan yli (Iraniin) ostamaan ja myymään. Nyt se on loppu, koska raja on kiinni. Miten he saavat elantonsa? Varastamalla?" Kysyy Ihsan Eren.

Taspinarkoy sijaitsee vain neljänkymmenen kilometrin päässä modernista pääkaupungista Ankarasta, mutta köyhyys ja valistuksen puute muistuttavat Itä-Turkkia tuhannen kilometrin takana. Kylässä ei ole lintuinfluenssaa, vaikka potilaita on jopa Ankaran seudulla. Mutta kylän aukiolla on maannut neljä päivää raato, jota kukaan ei uskalla koskettaa. Uteliaat lapset kertovat, että kaikkialla on kanoja. Kanala on usein yksi asunnon huoneista, eivätkä lapset kaihda elikoita, vaikka viranomaiset ovat tiedottaneet vaaroista. Emir Aytenin aitauksessa kaakattaa muutama kymmentä kanaa ulkona. Hän on valmis luopumaan niistä korvausta vastaan kun kauppa niillä ei enää käy. Itse hän vielä syö kanojaan ja muniaan. "Täällä on lintuja, mutta en ole nähnyt vielä lintuinfluenssaa. Linnut syövät kanojemme kanssa." Ayten sanoo.

Kanoja omistavat kyläläiset eivät seuraa viranomaisten neuvoja edes valistuneen Ankaran seudulla, vaikka hallitus lupaa maailmalle, että kriisiä hallitaan. Kärsivät kana- ja munayritykset vaativat nyt että vain teollisuudella olisi oikeus kanan kasvatukseen. Kananmunat eivät käy kaupaksi, kun pelokas keskiluokka on lopettanut kanan ja munien syönnin. Ahmet Sismanin yrityksessä 300 000 kanaa munii joka päivä, mutta hän myy vain viisi prosenttia. Yrityksellä ei ole koskaan ollut näin vaikeaa. Hän aikoo madaltaa munavuortaan lopettamalla neljänneksen siipikarjasta. "Jos tilanne jatkuu, voimme sinnitellä vielä yhden kuukauden. Sen jälkeen henkilökunnan, pakkauskulujen, sähkön ja muun maksaminen on vaikeaa." Voivottelee Ahmet Sisman.

Yli kahden miljardin euron bisnes Turkissa ei myy nyt mitään. Sadan tuhannen ihmisen perheiden elanto on vaarassa. Firmat aikovat itse lopettaa kymmeniä miljoonia tuotantoiässä olevia kanoja, jotta yritysten lopettamiselta säästytään.

Virus uhkaa nyt Turkin imagoa EU:ssa ja turismia, joka on maan kirkkaimpia myyntivaltteja. Turkin piti aloittaa kananvienti EU:hun viiden valmisteluvuoden jälkeen tänä vuonna. Aloitushetkellä virus lopetti viennin. Kanayritykset vaativat hallitukselta kampanjaa hygieenisille kanatuotteille, joita ei löydy enää kauppojen hyllyistä. Ankarassa ravintola lupaa vakuuttaa asiakkaansa lintuinfluenssan varalle, jos lautaselta tarttuu virus. Yrittäjät varautuvat ainakin kuuteen laihaan kuukauteen.

ENTÄ SITTEN MALARIA?

Lintuinfluenssan torjuntaan saatiin kootuksi pari miljardia euroa keskiviikkona Pekingissä päättyneessä kokouksessa. Hyvä niin, mutta missä viipyvät rahat vaikkapa malarian torjuntaan? Atlaksen Miko Eronen ennusti, että tänäkin vuonna malariaan kuolee puolitoistamiljoonaa ihmistä. Kuolemat ovat turhia, sillä malariaan olisi saatavilla helpot ja halvat lääkkeet.

VIEKÖ HAMAS VOITON PALESTIINALAISVAALEISSA?

Palestiinlaisparlamenttiin valitaan uudet edustajat ensi keskiviikkona. Edellisistä vaaleista onkin kulunut jo kymmenen vuotta, nyt näyttää siltä, ettei äänestystä enää lykätä. Israel, EU ja Yhdysvallat odottavat tuloksia vähemmän mielissään: Näyttää siltä, etä voiton vie ääriliikkeenä tunnettu Hamas. Ulkomaailman silmissä Hamas on itsemurhapommittajien hautomo, mutta palestiinalaisille se on hyväntekijä ja sosiaalipalvelujen järjestäjä. Israel on kieltänyt liikkeen ehdokkaiden kampanjoinnin ja Jerusalemin kaduilla moni ehdokas on joutunut pidätetyksi.

Toimittajamme Leena Reikko tapasi Hamasin vaalilistan kakkosmiehen - vain pari päivää ennen kuin hänet pidätettiin. Mohammed Abu Tir sanoo puolestaan tiukasti Israelista: "Jokaisella on oikeus elää arvokkaasti. Olemme inhimillisempiä kuin eräät heistä kuvittelevat. Haluamme vain oikeuksia. Israelilaiset tulivat maahamme, tappoivat ja karkottivat kansaamme. Miehitys jatkuu yhä. Neuvottelut jatkuvat tuloksetta. PLO on yrittänyt neuvotella jo yli 30 vuoden ajan. Mitä olemme saaneet vastineeksi?" Hamasin kanssa parlamenttipaikoista kisaa Fatah, joka on roikkunut vallan kahvassa pitkään. Fatahin ehdokas Bernard Sabella tietää, että korruptio ja varojen väärinkäyttö ovat Fatahin menneisyyden raskain taakka ja painolastina myös äänten kalastamisessa. Nyt hän lupaa parannusta. Hamasin ehdokas tuhahtaa Fatahin lupauksille ja syyttää myös EU:ta: "Eikö ole häpeäksi Euroopan unionille, että se antaa avustuksia korruptoituneelle johdolle? Euroopassa tiedetään hyvin, että jos saisimme avustuksia, ne menisivät julkisiin palveluihin ja infrastruktuurin kehittämiseen. Siis palestiinalaisille." väittää Mohammed Abu Tir.

MIKSI BOLIVIAN UUSI PRESIDENTTI PUOLUSTAA KOKAN KASVATUSTA?

Evo Morales on entinen laamapaimen ja trumpetinsoittaja, Kuuban Castron ja Venezuelan Chavezin henegenheimolainen ja nyt myös Latinalaisen Amerikan ensimmäinen intiaanitaustainen persidentti. Moralesilla on kaksi poliittista päämäärää: hän haluaa kansallistaa Bolivian suuret maakaasuvarat ja sallia kokan kasvattamisen lailliseen käyttöön. Toimittaja Heidi Lipsanen kiersi Moralesin kanssa kokanviljelyalueilla. Morales puolustaa linjaansa näin: "Laittomasta käytöstä huolimatta kokapensaalla on tärkeä asema andilaisessa kulttuurissa sekä maan taloudessa ja elämässä. Kokapensas tukee taisteluani sekä ammattiliittojen tasolla että kansallisessa politiikassa. Aivan kuin koka olisi synnyttänyt MAS-puolueen, joka nyt taistelee kansamme vapauttamisen puolesta." Samaa mieltä ovat myls kokankasvattajat: "Kokapensaan lehdet ovat ainoa tulonlähteemme. Ei ole mitään muuta tuotetta, jonka myynnistä voisimme elää. Siksi kasvatamme kokapensaita elääksemme. Viljelemme pensaita, mutta emme ole huumekauppiaita.", sanoo Eulogia Matias. Maan armeija on eri mieltä, sen mukaan kokasta tehdään kokaiinia ja siksi sen kasvatus on lopetettava.


Sivun yläreunaan