YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 16.2.2006 klo 21.30

  • Kun kunnia vaatii kuolemaa. Suvun kunnian nimissä tehdyt naisten murhat ja vaino ovat Turkin takamaiden arkipäivää. Toimittaja Kirsi Crowleyn raportti.
  • Marokossa naisten oma apu tukee syrjittyjä naisia ja lapsia.
  • Mitä kuolleet joutsenet merkitsevät Saksalle? Kirjeenvaihtaja Elina Ravantti päivittää tuoreimmat tiedot lintuinfluenssan laajetessa.
  • Onnistuuko Vietnam ehkäisemään lintuinfluenssan leviämisen? Kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen raportti Ho Chi Minhistä.

    Tutustu myös Katri Makkosen "kotona maailmalla" -blogiin.

KUNNIAMURHIEN
JULMA PERINNE

Naisiin kohdistuva väkivalta - joka pahimmillaan huipentuu niin sanotuiksi kunniamurhiksi - on yhä arkipäivää Turkin syrjäseuduilla. Jos suvun kunnia katsotaan tahratuksi, ovat seuraukset synkät. Turkin syrjäseuduilla ja kaupungeissa eletäänkin aivan eri malliin, minkä ristiriidan moni nainen saa maksaa hengellään. Atlaksessa nähtiin toimittaja Kirsi Crowleyn raportti aiheesta.

Esimerkkinä oli kolmekymppinen viiden lapsen äidin, Birgul Isikin kohtalo. Suositussa tv-ohjelmassa hän oli paljastanut tukkansa huivin alta, kertoen miehensä lyövän ja pitävän useita vaimoja. Väki kotona vanhoillisessa Elazigissa Itä-Turkissa kauhisteli Birgulin esiintymistä.

Palatessaan kotikaupunkiin hänen 14-vuotias poikansa huusi äidin häpäisseen perheen kunnian ja ampui hänet kuoliaaksi keskellä päivää.

Birgul Isik on yksi vuosittain sadoista kunniamurhien uhreista, joita Turkin yhteiskunta ei suojellut. Miehen perhe päätti hänen surmastaan ja verityöhön lähetettiin alaikäinen, joka selviää lyhyellä rangaistuksella.

Edes surmatun suku ei tukenut häntä. Birgulin veli tiesi tämän miehen väkivaltaisuudesta, mutta kehotti sisartaan kestämään ja kielsi jättämästä miestä. Surman jälkeen veli on nostanut oikeusjutun, mutta hänkään ei moiti kunniamurhaperinnettä vaan tv-ohjelmaa perheasioihin puuttumisesta.

Elazig on miesten kaupunki, kuin eri maailma verrattuna moderniin pääkaupunkiin Ankaraan, jossa naiset opiskelevat ja työskentelevät korkeissa viroissa. Euroopan Unioniin pyrkivän Turkin johto yrittää sopeuttaa säännöksiä eurooppalaisiin arvoihin. Viime vuonna voimaan astunut rikoslaki rankaisee nyt myös kunniamurhista, tuomiota ei enää lievennetä vetoamalla tapakulttuuriin.

Silti EU:n vaatimat arvot ovat yhä kaukana todellisuudesta köyhässä Elazigissa, jossa naisen kunnia on miehen pääomaa ja kauppatavaraa. Jos se on tahrittu, ei miehellä ole teehuoneeseen tulemista. Teehuone on kaupungin sosiaalisen verkoston ydin, jossa käsitystä kunniasta ei uusi rikoslaki ole muuttanut.

Taksinkuljettaja Burhan Gurcay sanoo, että kunnia on perheen arvokkain asia: - Sen loukkaaminen ansaitsee kovimman mahdollisen rangaistuksen. Ihmiset voivat uhrata henkensä tai tappaa kunniaa halventavasta käytöksestä tai tottelemattomuudesta.

Myös Birgul Isikin murhaa puidaan teehuoneissa. Verityö johti isän ja vanhimman pojan vankilaan ja neljä lasta lastenkoteihin. Tutkimusten mukaan perheet joutuvat jopa muuttamaan pois, jos he eivät surmaa yhteisön tuomitsemaa jäsentään.

Turkin parlamentin komissio tutkii, miten kunniamurhille saadaan loppu. Onhan maa maltillisen islamilainen. Laki takaa naisille oikeuden äänestää, opiskella ja tehdä työtä. Komissio tapasi murhaajia ja perheitä. Parlamentin kunniamurhakomission johtaja Fatma Sahinin mukaan kunniamurhassa uhreja ovat naisen lisäksi mies ja lapset, jotka jäävät kärsimään henkisistä traumoista.

Rikoslaki ei ole muuttanut asenteita, naisilla ei ole yhäkään turvaa. Suojakoteja ei ole tarpeeksi ja poliisi saattaa kertoa uhkaajille niiden osoitteen. Atlaksen raportissa haastateltiin nimettömänä naista, joka oli paennut väkivaltaista miestään vauva mukanaan kestettyään lyöntejä viisi vuotta. Poliisin luo hän ei tohtinut mennä.

Nainen joutui jättämään poikansa taakseen. Hän tietää, että mies rankaisisi häntä lähdöstä surmalla: - Hänen perheessään naiset eivät saa erota. Hän ei saa lähteä. Vaimo on omaisuutta. Joko häntä rakastetaan tai lyödään. Niin elämässä kuin kuolemassa minun täytyy olla hänen kanssaan. Suvun mielestä olen tehnyt vastoin kunniaa.

Tuomioistuin heitti naisen avioerohakemuksen pois todisteiden puutteessa. Hänelle tulevaisuus on piilottelua 70 miljoonan ihmisen maassa. Nainen pelkää: - Tiedän, että hän tappaa minut. Hän kykenee tappamistakin pahempaan. Tiedän, koska minua kidutettiin viisi vuotta. Tiedän, miten hän kidutti minua vyöllä, kepillä, sauvalla.
Hän nujersi minut täysin, sanoo nainen.

Turkissa kukaan ei tiedä kunniaväkivallan uhrien tai pakenevien naisten todellista määrää. Kukaan ei tiedä syytä Kaakkois-Turkissa lukuisien naisten ja tyttöjen itsemurhiin - jotkut heistä ovat vain 12-vuotiaita. Raportissa haastateltu nainen arvelee, että mies valehtelee kotiin jääneelle pojalle, että äidistä tuli prostituoitu. Aikuistuttuaan poika kenties tappaa hänet. Näin perhe pitää huolta, että kunniaviha siirtyy sukupolvelta toiselle.

LINTUTAUTIA VASTAAN
VIETNAMISSA

Kirjeenvaihtaja Elina Ravantti kertoi Atlaksen suorassa yhteydessä lintuinfluenssatapauksista Saksassa.

Ohjelmassa nähtiin myös kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen raportti Vietnamin eteläosista. Vietnam on ottanut avoimen linjan tiedotuksessa ja oman kansan valistuksessa. Maa on onnistunut parissa vuodessa luomaan sisäisen seurantajärjestelmän. Siksi kanafarmaritkaan eivät ole paniikissa, ja ostajat ymmärtävät, että näin yritetään turvata elinkeino ja puhdas ruoka.

Raportissa seurattiin eläintautitarkastajien käyntiä kanafarmilla pikkukylässä lähellä Ho Chi Minhiä. Tarkastajat jättävät autonsa tienvarteen, sillä renkaissa saattaisi kulkeutua eläintauteja pitkin maakuntaa.

Tarkastajat haluavat nähdä, kuinka huolellisesti kanafarmari Nguyen desinfioi kanalan. Tilalla ei ole tavattu lintuinfluenssaa, mutta parin vuoden aikana lähistöllä on ollut tautitapauksia. Siisteys onkin parantunut huomattavasti. Ennen lintuinfluenssaa omistaja siivosi kanalan vain kerran kuukaudessa. Herra Nguyen joutui toissa vuonna lahtaamaan puolet kanoistaan lähiseudun tautitapauksen takia. Hän kasvattaa yhä kanoja munantuotannon takia. Uusia kanoja hän ei uskalla hankkia.

Siipikarjan myyjät valittavat että kananlihan kulutus on kaupungeissa romahtanut. Myyntiin saisi periaatteessa ottaa vain valvonnan alla kasvatettuja lintuja.

Runsaan kahden vuoden aikana lintuinfluenssa on tehnyt tuhojaan lähes koko Vietnamissa. Virukseen on menehtynyt Aasiassa yli 90 ihmistä, heistä puolet Vietnamissa. Tutkijat selvittävät sitä, vaikuttavatko vuodenajat viruksen leviämiseen, miksi virus tarttuu vain tiettyihin ihmisiin, kuinka se muuntautuu ja miksi Tamiflu-lääke on menettänyt jo tehoaan.

YK:n elintarvikejärjestön FAO:n koordinaattori Tony Forman sanoo, että lintuinfluenssaa esiintyy luonnonvaraisilla linnuilla koko ajan, samalla tavalla kuin ihmisillä influenssaviruksia. Aina silloin tällöin joku näistä viruksista tarttuu siipikarjaan, ja muuntuvat virukset alkavat aiheuttaa yhä enemmän tauteja. Näin syntyvä hyvin patogeeninen virus leviää kotieläimistä ihmisiin, selostaa Forman.

Aasian maiden taloudet ja siipikarjan kuljettaminen ovat kasvaneet viime vuosina. Jos virus alkaa levitä vauhdilla, suurimmassa vaarassa ovat alueet, missä kanoja ja ankkoja on tiheässä. Virus on siis pysäytettävä alkulähteille.

Eläintautitarkastaja Nguyen Van Cuong sanoo, että ennen farmarit Mekong-joen suistossa kasvattivat ankat riisipelloissa. Nyt lintuinfluenssan aikaan sitä ei enää salllita, koska taudit leviäisivät helposti. Ankat on nyt kasvatettava aitauksissa.

Vietnam jakaa hyvin nopeasti tautitietoja tutkijoiden käyttöön. Tällä se takaa itselleen hyvän aseman, mutta naapurimaat tuottavat jo ongelmia. Laos ja Kambodsha ovat hyvin köyhiä valtioita eikä niillä ole tutkimusresursseja. Kiina puolestaan on - hyvää tarkoittavaista puheistaan huolimatta - suuren kokonsa ja sulkeutuneen poliittisen järjestelmänsä vuoksi suunnaton haaste sekä omalle keskusjohdolle että YK:lle.


Sivun yläreunaan