YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 06.04.2006 klo 21.30

  • Irakin rappeutuvat kaupungit. Toimittajamme Tapani Hannikaisen raportti Basrasta, jossa jätevuoret kasvavat talojen takapihoilla ja katujen varsilla.
  • Guatemalan sisällissodan salaisuudet. Kymmenen vuotta sodan jälkeen omaiset etsivät kadonneita läheisiään joukkohaudoista. Toimittaja Heidi Lipsasen raportti.
  • Nepalin kiihtyvä konflikti. Mikä saa kastittomat liittymään maolaississeihin? Toimittaja Hannamari Rinteen raportoi Katmandusta ja Nepalin maaseudulta.

IRAKIN RAPPEUTUVAT KAUPUNGIT

Asuntoalue Basran laitamilla. Lautasantennit paljastavat, että ihan köyhyydessä ei eletä. Liput katoilla kertovat poliittisesta aktiivisuudesta - ja lapsetkin ovat varsin hyvin puettuja.

Alue ei siis ole mitään varsinaista slummia, mutta kotien nurkalla on valtaisa tunkio. Samaan ilmiöön törmää myös Basran ydinkeskustassa. Katukauppiaiden siistien kojujen vierellä on uskomaton määrä roskaa. Jätehuolto näyttää romahtaneen täysin.

600-luvulla perustettu Basra oli pitkään kukoistava kaupunki - sitä nimitettiinkin Lähi-idän Venetsiaksi. 1980-luvun ja 1990-luvun alun sodissa kaupunki pääsi rappeutumaan - nuhruisen kaupungin läpi virtaava Shatt-al-Arab-joki toimii nyt avoviemärinä.

Ympäristön kurja tila näkyy myös Basran satamassa. Sotien jäljiltä laivat kelluvat vedessä romuina. Saddam Husseinin jättimäiselle huvijahdille kävi aikoinaan kehnosti Yhdysvaltain risteilyohjusten tulituksessa.

Siivottomuuden törmää Basrassa kaikkialla. Mutta täysin tilanne on ryöstäytynyt käsistä keskustan ulkopuolella. Paikalliset asukkaat ovat järkyttyneitä siitä, miten heitä kohdellaan. Khairi Razzak kertoo, että päällimmäinen ongelma on se, että jätevuoret ovat 50-100 metrin päässä asutuksesta: "Tästä aiheutuu paljon sairauksia. Sairaalajätteet ja kaikki muutkin jätteet tuodaan tänne meidän lähelle." Ihmisten kotien nurkalle on luvatta perustettu kaatopaikka. Ensin jätteitään kippasivat alueelle Britannian joukot - sen jälkeen roinaa alkoivat tuoda sairaalat ja monet muut. Lopulta paikan keksivät myös rikolliset, jotka alkoivat käyttää aluetta omiin tarkoituksiinsa: Keskellä yötä kaatopaikalle on tuotu myös ruumita, mutta savun takia niitä ei voi nähdä. Savu aiheutuu siitä, että jätteet on sytytetty palamaan. Savusta - ja kaatopaikasta yleensä - on koitunut monenlaista harmia. Nadim Al-Islawi kertoo, etä savu aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia auto-onnettomuuksia.

Laki ja järjestys on kaupunginosassa romahtanut - rikollisia puoleensa vetävä kaatopaikka-aluekin on levinnyt usean neliökilometrin kokoiseksi. Kaiken keskellä asukkaat yrittävät elää elämäänsä. Asukkaat ovat yrittäneet parhaansa, jotta jätteiden levittämiseen löytyisi jokin ratkaisu, mutta viranomaiset eivät puutu ongelmaan.

Laittomia kaatopaikkoja on muuallakin Basrassa, keskustan tuntumassa pienempiä ja taajaman ulkopuolella laajempia. Ongelma on yleinen eri puolilla Irakia - ja se koskee myös muita palveluja kuin jätehuoltoa. Sähkönjakelu on katkonaista, hanoista ei saa puhdasta vettä, myös terveydenhuolto ja koululaitos ovat kärsineet pahoin levottomista ajoista.

Saddamin aika oli irakilaisille pelon ja terrorin aikaa. Mutta toisaalta - jotkut asiat, kuten yhteiskunnan palvelut, toimivat silloin paremmin kuin nykyään.

GUATEMALAN JOUKKOHAUDAT

Satoja tuhansia kuolleita, poltettuja kyliä, tuhansia katoamisia. Kolme vuosikymmentä sisällissotaa päättyi Guatemalassa kymmenen vuotta sitten. Epätietoisuus lähimmäisten kohtalosta häiritsee edelleen monen mielenrauhaa: "Kun aloin etsiä miestäni tiesin, että armeija oli vienyt hänet korttelin päähän kodistamme. Etsin häntä ruumishuoneilta, sairaaloista ja vankiloista. Koska hän oli ay-aktiivi, avvistin että ennen pitkää hänet pidätettäisiin. Tähän päivään asti olen etsinyt hänen jäänteitään." kertoo Sara Poroj Vazquez. Hän työskentelee järjestössä, joka paikantaa joukkohautoja, joista erikoistuneet arkeologit kaivavat ruumitta tunnistettavaksi.

Suurin osa sisällissodan uhreista oli maaseudulla suvia maya-intiaaneja. Armeijan kampanjan jäljiltä maassa on satoja, jopa tuhansia joukkohautoja. Hautojen avaamisen ja uhrien tunnistamisen tavoitteena on myös löytää todisteita kansanmurhasta. Kaikki kansalaiset eivät edes tiedä, että maassa on käyty sisällissota: "He luulevat. että kaikki nämä uhrit kuolivat maanjäristyksissä. Mutta ruumilla on luoteja kalloissaan. Usein yhteiskunnan on hankala hyväksyä totuutta." kertoo tutkija Alma Vazquez.

Tunnistetut ruumitt kuljetetaan takaisin kotikyliinsä, jossa he saavat vihdoin kunnon hautajaiset. Sukulaiset ottavat heidät vastaan arkuissa, jotka viedään kirkkoon siunattavaksi. Laboratoriossa tunnistamatta jääneiden uhrien henkilöllisyys pyritään saamaan selville asettamalla vaatteet näytille.

Tunnistustyö jatkuu vielä pitkään, sillä 1990-luvulla maan totuuskomissio listasi lähes 700 joukkomurhaa. Eikä silloin moni todistaja vielä edes uskaltanut puhua.

NEPALIN KYTEVÄ SISÄLLISSOTA

Kahden tunnin ajomatkan päässä Katmandusta sijaitsee Lelen kylä. Rauha on näennäistä, sillä vuorilla liikkuvat maolaississit ja armeijan sotilaat. Väkivallan läsnäolosta huolimatta kyläläiset elävät arkea ja viljelevät luontaislääkityksessä käytettäviä ayurveda-kasveja.

Ram Bahadur Nagarkoti on menettänyt kolme lastaan yli kymmenen vuotta kestäneen sisällissodan aikana. Heidän olinpaikastaan ei Nagarkotin pariskunnalla ole mitään tietoa. Ongelma on yleinen, sillä konfliktin vuoksi yli 40 000 lasta on joutunut jättämään kotinsa. Osa on liittynyt maolaississeihin osa kuninkaan armeijaan.
Ihmisoikeusraporttien mukaan yhä useampi nepalilainen alaikäinen joutuu väkivallan kohteeksi: lapsia kuulustellaan, uhkaillaan, kidutetaan, raiskataan ja pakotetaan liittymään militanttijoukkoihin.

Kun kuningas, puolueet ja maolaiset kisaavat vallasta, äärirajoillaan elävien nepalilaisten ihmisoikeuksia poljetaan. Tammikuussa nähtiin historian suurimmat mielenosoitukset ja sen seurauksena satoja ihmisiä pidätettiin.

Pääkaupungissa Katmandussa toimivassa Jagaran media-keskuksessa pidetään kiinni alimpien kastien, kuten dalitien oikeuksista. Järjestö tekee radio- ja tv –ohjelmia, jossa tuodaan esille yhteiskunnallisia epäkohtia. Sen tuottamassa tv-sarjassa
puidaan daliteja koskevia ongelmia. Tuotantoryhmä katsoo jaksoa, jossa kyläläinen synnyttää. Yksi vaikeimpia kysymyksiä on dalitien osuus maolaisjoukoissa. Nepalilaisen hteiskunnan kastijärjestelmän pohjasakkaa edustavat dalitit seisovat maolaisjoukoissa samassa rivissä ylimpien kastien kanssa.

Nepalissa asuu arviolta 22 miljoonaa ihmistä, joista noin joka viides kuuluu niin kutsuttujen koskemattomien kastiin. Hindukastihierarkian hännille kuuluvien dalitien yhteiskunnallinen asema on heikko ja suuri osa elää köyhyysloukussa. Maolaisliike onkin vastannut huutoon: he vaativat maauudistusta. Siksi tasavertaisuutta toitottavan maolaisliikkeen riveissä seisoo yhä useammin dalit-sissi.


Sivun yläreunaan