YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 30.3.2006 klo 21.30

  • Ranskan kevätkuohunta laajenee - kuinka opiskelija ja tutkija näkevät tilanteen? Toimittaja Raine Tiessalon raportti Pariisista.
  • Sri Lankan tsunamirannikolla asutaan yhä tilapäismajoituksessa. Atlaksen Katri Makkonen raportoi tuhon muistoista ja jälleenrakennuksesta.
  • Thaimaan poliittinen kriisi jakaa kansaa. Kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen kertoo tilanteesta vaalien alla.

YLIOPISTOJEN KUOHUNTA
JATKUU RANSKASSA

Poikkeustila yliopistoilla jatkuu Ranskassa. Nuorten irtisanomissuojaa heikentävää lakia vastaan on protestoitu jo viikkoja, ja tiistaina laaja lakko lamautti maata. Atlaksessa nähtiin toimittaja Raine Tiessalon raportti Pariisista.

Kiistelty laki antaisi yrityksille mahdollisuuden erottaa alle 26-vuotias työntekijä ilman sen kummempaa syytä kahden
vuoden koeaikana. Uuden nuorisotyölain nojalla voidaan työntekijä irtisanoa muutaman viikon varoitusajalla.

Yliopistoilla opiskelijat kerääntyvät pari kolme kertaa viikossa yleiskokoukseen luomaan yhteishenkeä, äänestämään lakon jatkosta sekä keskustelemaan tilanteen kehityksestä. Kokoukset voivat kestää tuntikausia - sana on kaikille vapaa, viestin sisältö tukee useimmiten lakon jatkamista.

Fysiikan opiskelija Lise Brinon-Garcia Pariisin Jussieun yliopistolta sanoo, että opiskelijoiden ajatukset eivät välttämättä vastaa puolueiden ajatuksia: - Emme ole niin politisoituneita kuin edelliset sukupolvet. Meillä on omat mielipiteemme.
Keskustelemme ja ryhdymme yhteistyöhön, mutta sillä ei ole mitään tekemistä poliittisten ohjelmien kanssa.

Tutkija Olivier Galland CNRS-tutkimuskeskus sanoi, että nuoret osoittavat mieltään puolustaakseen omia, ikäluokkansa, etuja: - Sillä ei ole mitään tekemistä vuoden 1968 opiskelijaliikkeen kanssa, jolloin kyse oli kulttuurivallankumouksesta. Tutkijan mielestä nykyinen liikehdintä paljastaa huolestuttavasti demokratian kriisin: - Pohjimmiltaan nuoret kiistävät lain, josta päätettiin kansan valitsemassa parlamentissa.

SRI LANKA TOIPUU VITKAAN
TSUNAMITUHOSTA

Atlaksen toimittaja Katri Makkonen tutustui hiljattain jälleenrakennukseen Sri Lankalla. Peraliyan kylä kärsi pahoin tsunamikatastrofissa runsas vuosi sitten. Nyt sinne asennettu kovaäänisiä. Ne huudattavat musiikkia, eikä koko kylässä ole hiljaista kolkkaa. Kaiuttimien tehoa kannataa kuitenkin kiitellä, sillä seuraavan tsunamin iskiessä niiden kautta kuulutetaan pakokäsky.

Varoituskeskus on perustettu yhteen kylän harvoista säilyneistä taloista. Peraliyassa oli 420 rakennusta, tsunami jätti pystyyn alle kymmenen. Apua on saatu vapaaehtoisilta ja kansalaisjärjestöiltä.

Sri Lankalla kuoli 35 tuhatta ihmistä - pelkästään Peraliyan kylän uhriluku oli yli kaksi tuhatta ihmistä. Heistä valtaosa sai surmansa aallon tuhottua kylän läpi matkanneen junan. Siitä tuli eräs tsunamin symboleista, ja romuttuneet vaunut ovat nyt läheisellä asemalla halukkaiden ihmeteltävänä.

Alkuun saarella asuttiin teltoissa ja yli puolet kotinsa menettäneistä asuu vieläkin väliaikaismajoituksessa. Rakentaminen on hidasta ja rakennusaineiden hinnat ovat nousseet pilviin. Peraliyan rantaraitti oli täynnä koteja, mutta säännöt kieltävät rakentamasta niitä takaisin. Uudet talot nousevat sisämaahan.

Peraliyassa ollaan kytee kapinahenki, sillä monet ovat kalastajia. Kalamiesten kansalaisliikkeen johtaja herra Pematunga esittelee yli 300 tyytymätömän asukkaan nimilistaa. Hän itse asuu perheineen tanskalaisella rahalla rakennetussa väliaikaisessa lautamökissä vanhan talon raunioilla.
Neljäsosa Perlaiyan asukkaista asuu vielä näissä väliaikaistaloissa. Avustustöiden sekavuus on johtanut siihen, että joillakin on liikaa, kun toisilla taas ei ole vielä mitään. Tsunami vei talot ja elinkeinon ja turistit, jotka olivat juuri alkaneet palailla sisällissodan jälkeen, hylkäsivät taas saarivaltion. Pelkästään uuden kodin järjestäminen sadoille tuhansille ihmisile vie vielä pitkään.

Atlaksen studiovieraana nähtiin johtava kriisityöntekijä Päivi Muma, joka kartoitti Sri Lankassa tsunamikakastrofin seurauksia ihmisten mielenterveydelle ja kurssitti terveystyöntekijöitä vastaamaan mielenterveystyön haasteisiin.

THAKSININ THAIMAA
UMPIKUJASSA

Atlaksessa nähtiin kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntisen raportti Thaimaasta, jossa kampanjointi kiihtyy vaalien alla - vaikka oppositio on kieltäytynyt osallistumasta niihin.

Pääministeri Thaksin Shinawatraa vastustaa etenkin keskiluokka - hyvinkoulutetut kaupunkilaiset. Thaimaassa on totuttu korruptioon, mutta vallan väärinkäytössä Thaksin on ylittänyt kaikki edeltäjänsä.

Thaimaan rikkaimman miehen imperiumiin kuuluu muun muassa teleyhtiö, lentoyhtiö ja tv-kanava. Niiden myynti toi pääministerille 2 miljardia verotonta dollaria - pykälien mukaan laillisesti. Hän on yksityistänyt myös muuta valtion omaisuutta ja jakanut voitot lähipiirilleen. Thaksinia kutsutaankin Thaimaan toimitusjohtajaksi.

Maaseudulla pääministerin politiikka näyttäytyy aivan toisenlaisena. Siellä ollaan kiitollisia, että Thaimaassa on jo viisi vuotta ollut johtaja, jonka koetaan auttavan suurinta kansaosaa, köyhiä maalaisia. Käteisen rahan jakaminen arkielämään on populismia ja äänten ostamista, sanovat vastustajat. Valtion omaisuus hupenee hetkessä.

Thaksinin suoraviivaisuuden takia Thaimaa on jakautunut kahtia. Sotilasvalta kukistui vasta 90-luvun alussa. Vaivalla rakennettu demokratia ja sananvapaus ovat nyt murenemassa, eikä vaalien odoteta tuovan ratkaisua tilanteeseen.


Sivun yläreunaan