YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 21.9.2006 klo 21.30

  • Unkarissa kuohuu. Miksi pääministeri Gyurcsanyn valehtelusta vuotanut ääninauha synnytti katumellakoita?
  • Valko-Venäjällä presidentti Aleksander Lukashenkon valta sen sijaan ei osoita horjumisen merkkejä. Hajanaisen opposition keulakuva, Aleksander Milinkevich kiertää Eurooppaa hakemassa tukea.
  • Ruotsissa hallitusvalta vaihtui. Miksi oikeistokoalitio voitti ja mikä muuttuu Ruotsin politiikassa?
  • Japanin naisten asema on ahdas. Lapsia pitäisi synnyttää entistä enemmän, mutta samalla nostaa työssäkäyntiastetta. Kirjeenvaihtaja Katri Makkosen raportti japanilaisnaisten paineista.

UNKARI ON
JAKAUTUNUT

Ensimmäisenä aiheenaan Atlas käsitteli Unkarin kiperää tilannetta. Budapestin kaduilla on vaadittu vallanvaihtoa kiivaasti maanantaista lähtien, pääministerin jäätyä kiinni valtion taloutta koskevasta valehtelusta. Budapestissa on nähty kenties rajuimmat yhteenotot sitten Unkarin kansannousun.

Dosentti Heimo Nyyssönen Jyväskylän yliopistosta matkusti juuri Budapestiin osallistuakseen vuoden 1956 tapahtumia käsittelevään tilaisuuteen. Atlaksen Mikko Erosen haastattelussa Nyyssönen arvioi käsillä olevaa tilannetta muistuttaen, että opposition vaatima pääministerin ero on Unkarissa muodollisesti vaikea toteuttaa.

Kirjeenvaihtaja Elina Ravantti kertoi Atlaksen suorassa yhteydessä tilanteesta Budapestin parlamenttitalolla, jonne mielenosoittajat ovat kokoontuneet. Ravantti painotti että kärjistynyt yhteenotto on seurausta unkarilaisen yhteiskunnan syvästä kahtiajaosta.

MILINKEVITSH HALUAA
POLIITTISIA PAKOTTEITA

Atlaksen Jyrki Saarikoski haastatteli Helsingissä käynyttä Aljaksandr Milinkevitshia. Viime keväänä Minskissäkin tuhannet nuoret tulivat kaduille protestoidakseen presidentinvaalin väärinkäytöksiä ja maan johtajan Aljaksandr Lukashenkan komentoa vastaan.

Milinkevitsh kertoi että jälkikäteen mielenosoituksiin osallistuneita vaiennettiin hyvin ankaralla kädellä: - Opiskelijoita erotettiin yliopistoista, ja moni menetti työpaikkansa. Me kuitenkin jatkamme työtä kansalaisten parissa. Ongelma ei ole yksin Lukašenka vaan ihmisten ajattelutapa: Vanhat ajattelumallit pitää muuttaa.

Valko-Venäjän oppositio on onnistunut järjestämään erotetuille opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa opintoja ulkomailla, kuten Puolassa. Milinkevitsh vetosi muutenkin kansalaisten vapaan liikkuvuuden puolesta:

- Minä vastustan talouspakotteita, koska ne vahingoittavat kansaa pikemmin kuin vallanpitäjiä. Sitä vastoin kannatan ehdottomasti poliittisia täsmäpakotteita. Niitä on kohdistettava vallanpitäjiin, jotka ovat vastuussa mielenosoittajien työ- ja opiskelupaikkojen menetyksestä. Nämä poliitikot ansaitsevat rangaistukset ja viisumikiellot. Mutta tavallisille Valko-Venäjän kansalaisille viisumin hintaa tulisi puolestaan laskea. Lukašenka haluaa sulkea maan, mutta me haluamme sen avautuvan.

Valko-Venäjän tärkein tukija on Venäjä, joka toimittaa öljyä ja kaasua huomattavasti alle maailmanmarkkinahintojen. Oppositio pelkää, että Venäjä haluaa että Valko-Venäjällä järjestetään kansanäänestyksen valtioliitosta kahden maan välilllä:

- Se olisi lopun alku Valko-Venäjälle , katsoo Milinkevitsh. Hän muistuttaa, ettei nykyisissä oloissa voida Valko-Venäjällä järjestää sitovaa äänestystä. Hän vakuuttaa olevansa kuitenkin optimisti:

- Valko-Venäjän kohtalo ei ole vain teidän demokraattisten maiden asia, vaan juuri meidän itsemme tulee nousta vastarintaan. Ja kyllä kansa jälleen tuleekin kaduille. Silti kansainvälinen tuki vaikkapa EU:n kautta on välttämätöntä, vetoaa Milinkevitsh.

RUOTSI EI OLE
ENÄÄ ENTISENSÄ

Ruotsissa valta vaihtui vaaleissa. Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Frederik Reinfeldt sai tiistaina tehtäväkseen muodostaa uuden hallituksen. Vaalit hävinnyt pääministeri Göran Persson jätti hallituksen eronpyynnön sekä paikkansa demarien puheenjohtajana. Aiemmin Ruotsin-kirjeenvaihtaja työskennellyt toimittaja Pirjo Auvinen tarkasteli raportissaan Ruotsin vallanvaihdosta.

Esimerkkinä oli Sandsborgin metroasema lounais-Tukholmassa - se on kuin viime sunnuntain vaalien Ruotsi pienoiskoossa, jako kahteen blokkiin on yhtä selkeä kuin vaalituloksessakin. Asemalaiturilta vasemmalle avautuu vuokratalo-lähiö Enskededalen. Metron portaikosta vastakkaiseen suuntaan lähdetään sieviin puutaloihin.

Näissäkin vaaleissa tämä metrolinja toimi selkeänä jakolinjana - Enskeden puolella oltiin selkeästi oikeistoallianssin kannalla, ja toisella puolen enemmän vasemmalle kallellaan. Mutta ei enää yhtä tiukasti kuin aina ennen. Varsinkin usko demareihin oli ruvennut horjumaan. Ensi arvioiden mukaan jopa kahdeksan prosenttia aiemmin sosialidemokraatteja äänestäneistä teki nyt ruotsalaisittain aivan poikkeuksellisen päätöksen ja äänesti huikean vaalivoiton saavuttanutta kokoomusta.

Demarit saavuttivat historiansa heikoimman tulokse. Silti Ruotsin politiikkaa seuraavat yllättyivät Göran Perssonin vaaliöisestä ilmoituksesta erota myös puolueen puheenjohtajan paikalta. Persson on kuitenkin herättänyt lisääntyvää arvostelua, ja myös puolueen äänenkannattajan Aftonbladetin politiikan kommentaattori puhuu suoraan Perssonin arjesta vieraantumisesta.

Mutta vaikka oikeiston ja vasemmiston vaihtoehdot olivat hyvin lähellä toisiaan, niin yhdessä suhteessa Ruotsi ei ole enää entisensä. Avoimesti ulkomaalaisvihamielinen Sverige-demokraatit kasvattivat selkeästi kannatusta varsinkin etelä-Ruotsissa, mutta myös muualla.

JAPANIN NAISILLA
VAIKEAT ROOLIPAINEET

Japanissa syntyvyys laskee kaiken aikaa. Keskimäärin japanilaisnaiset synnyttävät alle 1,3 lasta, kun tuo tilastoluku on Suomessa 1,8. Japanilaisnaiset kokevat, ettei yhteiskunta tue äitiyttä tarpeeksi - esimerkiksi päivähoitoa on vaikea saada järjestymään. Myös miesten ja naisten roolit ovat perinteisiä ja naisten odotetaan yhä naimisiinmenon jälkeen keskittyvän perheen vaalijan rooliin.

Yhä useammat japanilaisnaiset valitsevat joko perheen tai työnteon välillä ja jättävät lapset kokonaan tekemättä.

Kirjeenvaihtaja Katri Makkonen on tavannut 48-vuotiaan Mayumi Nagatoshin, joka teki rohkean päätöksen hankkia yksin lapsen, sukunsa vastustuksesta huolimatta. Nyt Yume on 2 vuotta ja 9 kuukautta vanha. Lapsen ohella Mayumi jatkoi työtään, modernin tanssin tuottamista ja managerointia. Mayumi on valintoihinsa tyytyväinen, eikä usko katuvansa mitään jälkeenpäin.

Naiset ja miehet odottavat myös parisuhteelta erilaisia asioita. Odotusten ristiriita on osaltaan kasvattanut avioerolukuja. Kymmeniäkin vuosia kestäneet liitot saattavat hajota, varsinkin siinä elämänmuutoksen vaiheessa, kun mies jää eläkkeelle.


Sivun yläreunaan