YLE

 

YLE A-Ö

YLE24 Sää
Ohjelmaopas Yle etusivu
Etusivulle

Atlas aihearkisto

TV1 Atlas 9.2.2006 klo 21.30

  • Pilapiirroksista alkanut protestointi on levinnyt kautta islamilaisen maailman ja uhkaa johdattaa kaksi kulttuuripiiriä yhteentörmäykseen. Atlas tarkastelee tilannetta Libanonissa: mitä Beirutin kuohunnan taustalla on? Toimittaja Risto Repo raportoi.
  • Yhdysvaltain armeija harjoittelee Irakia varten New Jerseyssä. Millaisen kuvan "teko-Irak" antaa todellisuudesta? Kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasman raportti.
  • Turkulaistunut irakilainen Ahmed Al Chibib kävi kotiseudullaan, jakoi vaatteita ja tallensi tunnelmia. Sodan jäljiltä Basran lasten arki on karu.
  • Seuraa Katri Makkosen matkaa Sri Lankassa videoblogista>>

MUSLIMIEN VASTALAUSE
LAAJENI BEIRUTISSA

Atlaksessa nähtiin toimittaja Risto Revon raportti Beirutista, missä shiamuslimien suurin uskonnollinen juhla muuntui osaksi lännen vastaista protestia. Satojatuhansia ihmisiä koonneen, rauhallisesti sujuneen mielenilmauksen teemana oli profeetta Mohammedin kunnian puolustaminen parjaajia vastaan.

Aiemmin sunnimuslimien mielenosoitus kärjistyi väkivaltaiseksi. Kohteeksi joutui myös maroniittikirkko. Raportissa haastateltu isä Elias Feghali arvosteli jyrkästi väkivallantekoja, jollaisia ei ole hänen mukaansa sattunut edes ottomaanien vallan aikana.

Libanonin kristitty Tariq Germanos arvioi että pilapiirrokset ovat hyvin loukkaavia muslimeille: - Tanskalaiset kuvittelevat elävänsä vain omassa pienessä maassaan. Mutta enää ei voi ajatella paikallistasolla vaan täytyy miettiä koko maailmaa.

Repo arvioi raportissaan, että osa kaikesta arabimaailman viimeaikaisesta liikehdinnästä palvelee kunkin maan sisäpoliittisia tarpeita ja paineita. Mutta kaikkea tämä ei enää selitä. Muslimeita on loukattu verisesti - muualla maailmassa ei olla huomattu sitä, että arabimaailma on satelliittitelevisioineen aivan yhtä kansainvälilinen vaikuttaja kuin läntisetkin kanavat.

Libanonissa epäluulo kohdistuu myös Israeliin. Sunneja edustava mufti Muhammad Rasid Kabani arvioi että jotkin tiedustelutahot haluavat kiristää kristittyjen ja muslimien välejä, ja arveli että Israel voi olla kaiken takana. Myös shiialainen kansanedustaja, Hizballahiin lukeutuva Nawar Sahili epäili että käynnissä on kansainvälisen sionismin kampanja, jolla rikotaan Euroopan ja arabialais-islamilaisen maailman välit.

USA HARJOITTELEE
KULISSI-IRAKISSA

Yhdysvaltain vetäytyminen Irakista ei ole näköpiirissä. Miehitys jatkuu ja sotilaita lähetetään vaikeisiin tehtäviin ja vaarallisille alueille, joista pelätyin on Irakin niin sanottu sunnikolmio. Kirjeenvaihtaja Olli-Pekka Sulasma esitteli Atlaksen raportissa sodankäynnin kulisseja.

Fort Dixin tukikohtaan New Jerseyssa on rakennettu irakilaiskylä Baladin kopio. Sieltä löytyvät tutut tutut sodan ja vastarinnan jättämät jäljet. Kulissikaupungissa alkuperäiset irakilaiset opettavat amerikkalaisille sotilaille kanssakäymistä vieraassa kulttuurissa, joka näitä komennuksella odottaa.

Yhdysvaltain armeija on värvännyt kymmeniä maassa asuvia irakilaisia avustamaan harjoituksia. Rintamalle matkalla olevat reserviläiset ja kansalliskaartilaiset viettävät ennen lähtöään Fort Dixissä satakunta päivää leirioloissa ottamassa tuntumaa komennukseensa.

Tukikohdan komentaja, everstiluutnantti Noberto Cintron myönsi, että koskaan ei voi lavastaa todellista tilannetta, johon sotilaat joutuvat, mutta leirissä päästään niin lähelle sitä kuin mahdollista. Tehtävämme on saada yksikkö toimimaan yhtenäisenä ja auttaa heitä harjoituksilla tuntemaan olonsa varmaksi.

Yhdysvalloissa on 15 Fort Dixin kaltaista kauttakulkutukikohtaa rintamalle. Tähän asti niistä ei ole toimintaa puuttunut, kun suurvalta on kierrättänyt sotilaita Irakiin ja Afganistaniin tositoimiin. Pentagonin juuri antama 20 vuoden puolustusstrategia lähtee siitä, että armeijalla on edessä pitkä sota, joka vaatii joukkojen sijoittamista maailmalle. Pelkästään Irak sitoo parhaassakin tapauksessa lähivuosina kymmeniätuhansia sotilaita. Isot joukkojen rotaatiot ovat edessä loppukesästä.

TURUN IRAKILAINEN JA
IRAKIN SUOMALAINEN

Atlaksessa nähtiin myös Turussa asuvan irakilaisen Ahmed al Chibibin ottamia kuvia Basran kaduilta. Köyhät lapset joutuvat keräämään romua ja siivoamaan katuja. Ahmed al Chibib vei synnyinmaahansa vaateavustuksia Suomesta, ja kaduilla lapset jonottivat paitoja ja puseroita.

Studiovieraana oli Bagdadissa YK:n vaalineuvonantajana viime vuoden toiminut toimittaja Taina Dahlgren. Omien kokemustensa perusteella Dahlgren antoi synkän kuvan Irakin turvallisuustitilanteesta, joka kuluneen vuoden aikana muuttui yhä huonompaan suuntaan. Hänen mukaansa monet irakilaiset haluavat poistua maasta. Jännittyneissä oloissa ei ole ihme, että myös pilapiirrosten aiheuttama suuttumus paisuu ja kärjistyy - varsinkin kun sekä Afganistanin että Irakin sodat ovat tuoreessa muistissa.


Sivun yläreunaan