Kauan eläköön Juhannusjuna!

13 tuntia ja lähes 1 000 kilometriä Juhannusjunaa sisältää innostusta, naurua, säätöä, mokia, ylpeyttä, väsyä, haitarimusiikkia, kahvia, tsemppiä, hämmästelyä, fetapiirakkaa ja haukottelua. Se sisältää myös tunteen siitä, että tästä kannattaa ottaa kaikki irti, sillä tilanne on ainutkertainen ja melkoisen kaukana marraskuisesta toimistopäivästä Pasilassa.

Parkanon asema

Reissuun lähdettäessä tiedettiin, että yllätyksiä on tulossa, mutta kyllähän se vähän tekniikan miehiä kylmäsi, kun IC-vaunusta hävisi yllättäen sähköt Pasilassa. Ei siis Ylivieskassa tai Kemissä vaan Pasilassa! Mutta 15 minuutin blackoutista selvittiin ilman merkittäviä vahinkoja. Tv-lähetyksessäkin kuulunut ”täällä haisee savu”-huudahdus johtui puolestaan päälle jääneen kiharrusraudan aiheuttamasta katkusta. Se muistutti niin paljon sähköpalon hajua, että huolestuneita katseita vaihdeltiin vähän aikaa.

Ylivoimaisesti suurin yllätys junan porukalle oli kuitenkin asemien valtavat ihmismäärät! Hämmästely ja epäuskoinen nauru alkoi Riihimäeltä ja jatkui siitä eteenpäin koko matkan. ”Ei vitsi, täälläkin”, ihmettelyt kuuluivat vaunussa aina asemalle tultaessa. Asemille kokoontui arvioidemme mukaan yhteensä 8 000 – 9 000 ihmistä.

Ruuhkaa Parkanossa (lukijakuva)

Itselleni reissun hienoin hetki oli Parkanossa. Vieressäni Twitteriä päivittänyt Arttu näytti läppäriään, jossa oli kuva pitkästä autojonosta. ”Joku kaveri laittoi tämän kuvan Parkanosta, ne jonottavat siellä juna-asemalle.” Ja tottahan se oli! Parkkipaikat ja tienvierustat olivat täynnä autoja ja laiturilla porukkaa kuin pipoa.  Parkanossa todella ymmärsi, että ihmiset ovat todella innoissaan Juhannusjunasta.

Radio Suomen toimittaja Maria Laine kertoi maanantaina Facebookissa kärsivänsä lähijunassa vieroitusoireista, kun laitureilla ei olekaan hurraavaa ihmisjoukkoa vastassa. Ymmärrän hyvin, sadoille ihmisille vilkuttaminen toi melko aristokraattisen olon, äkkiä siihen tottuisi. ;D

Minä olin junassa osana kolmen hengen nettitiimiämme. Suuri osa ajastamme meni Facebookissa ja Twitterissä ihmisten kanssa keskustellen. Sosiaalisessa mediassa juteltiin pääosin tv-lähetyksestä, mutta myös junista, juhannuksesta ja asemalaitureiden tapahtumista. Ja hauskaa oli! IC-vaunun yläkerta repeili tasaisin väliajoin, kun luimme osuvimpia kommentteja ääneen. Tv-lähetystä koskeviin palautteisiin oli hieman hankala vastailla, kun emme itse nähneet lähetystä lainkaan. Aamuyön tunteina vilkkaana käynyt keskustelu luonnollisesti hiipui, mutta yllättävän moni jaksoi seurata junan matkaa loppuun saakka. Olitte aivan mahtavaa seuraa, kiitos kaikille mukana olleille!

Tiina Raekallio karttaohjelman kimpussa

Sosiaalinen media aktivoitui selvästi perjantaina ja lähetyksen aikana: Juhannusjunan Facebook-tykkääjien määrä ylitti torstai-iltana 2 000 rajan ja lauantaina määrä oli noussut jo 3 500:aan. Juhannusjuna-tweettejä lähetettiin yhteensä 1 800! Vertailun vuoksi: jääkiekon MM-kisojen aikaan twiittejä lensi keskimäärin vähän yli 2 000 vuorokaudessa. YouTubeen on jo ladattu kymmeniä Juhannusjuna-videoita ja onpa Juhannusjunalla oma Wikipedia-sivunsakin.

Juhannusjunan seurattiin innolla myös streamin kautta: stream aukaistiin yli 26 000 kertaa, mikä on käytännössä saman verran kuin sunnuntain jalkapallo-ottelussa Englanti-Italia. Juhannusjunan blogissa on vieraili viikonlopun aikana 50 000 yksittäistä kävijää, joka on ajankohtaan nähden todella hyvin. Esimerkiksi helmikuun lopussa UMK:n finaalin aikaan käyntejä oli 60 000.

Kokonaisuutena chatista ja palautteista jäi mieleen paitsi ihmisten positiivisuus ja kannustavuus, myös odotukset ensi vuodelle. Useimmat kommentoijat pitivät itsestään selvänä, että ensi juhannuksena tärähtää taas! Joko Itä-Suomen radalla, Saimaan risteilyllä tai merellä, mutta jossain. Meille tekijöille on puolestaan alusta asti vannotettu, että tämä on ainutkertainen tapahtuma, jota ei todellakaan tehdä uudelleen.

Mutta entä jos kuitenkin? Kamoon, olihan tämä nyt älyttömän siistiä! Eikä se ole kuin yksi kesäviikonloppu. :D Kuka on mukana? HEP!

La 23.06.2012 @ 17:23Yle Uutiset

Juhannusjunan mukana kulki jopa puoli miljoonaa katsojaa

Juhannusjuna veti televisioiden ääreen selvästi enemmän katsojia kuin juhannus tavallisesti. Juhannusjunan lähetystä seurasi alkuillasta keskimäärin lähes puoli miljoonaa katsojaa TV1:ssä ja Yle Teemalla. Teemalla lähetys keräsi parhaimmillaan yli 300 000 katsojaa ja yön pikkutunneillakin vajaat 200 000.

Juhannusjuna oli vahvasti esillä myös sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä.

- Noin joka 10. sekunti tuli uusi Twitter-viesti. Kommentit olivat todella kannustavia ja innostavia, kertoo ohjelman tilaaja ja Juhannusjuna-konseptin äiti Riitta Jalonen Yleltä.

Jalonen kertoo, että aluksi Twitterissä hämmästeltiin junan likaisia ikkunoita - että eikö niitä saada puhtaiksi - mutta myöhemmin kommentit muuttivat Juhannusjunaa ja koko juhannusta ylistäviksi.

- Ja esimerkiksi ennen Parkanoa junan ulkopuolelta twiitattiin, että emme pääse täällä ruuhkassa mihinkään, kertoo Jalonen.

Jonoa Parkanon aseman seutuvilla. Kuvalähde: https://twitter.com/#!/Niksuski

Parkanon asemalle junaa olikin saapunut vastaanottamaan Jalosen arvion mukaan "paitsi kaikki parkanolaiset myös lähikuntien asukkaat". Parkanon aseman ihmispaljoutta äimisteltiin urakalla myös junassa.

Sosiaalisen median perusteella Juhannusjuna myös muutti monien juhannusperinteitä ainakin yhden juhannuksen ajaksi. Esimerkiksi parikymppinen katsoja tunnusti Twitterissä omaksikin hämmästyksekseen viettävänsä juhannusta Juhannusjunaa seuraten.

Juhannusjuna - matkalla kohti pohjoista

Rovaniemi! Perille päästiin pari minuuttia etuajassa. Joulupukki hyppäsi junaan Koivun asemalla ja tuli meidän mukana loppumatkan. Asemalla oli paljon porukkaa vastassa ja Marttojen aamiaispöytä. Kiitos kaikille asemapaikkakunnille ja niiden ihmisille! Te olitte meille tekijöille tämän matkan suola ja sokeri.

Kemi. Kemissä oli ehkä absurdein meininki tähän mennessä. Tunne saattoi tosin johtua myös väsymystilasta. Kaikki alkoi naurattamaan eli tapahtuma oli oikein onnistunut!

Oulu. Ylimääräiset unihiekat karisi silmistä Oulussa, kiitos Huutajille! Porukkaa oli muuten hienosti, vaikka kello oli viisi.

Ylivieska. Radio Suomen Päivi Nieminen ja tuottaja Miika Ranne maistelevat paikallista erikoisuutta, punaista heraa. Kiitos myös reiskoista, hyviä olivat!

 

Kokkola. Kokkolaan saavuttaessa kello oli yli kahden, mutta se ei näkynyt väkimäärässä. Mahtavasti porukkaa! Teemu, Tuomas, Sanna ja Anna-Riikka ihmettelivät menoa laiturilla.

Seinäjoki. Pohjanmaan  pääkaupunkiin tultiin komiasti! Ilmavoimien ylilento viuhahti aseman yli juuri samaan aikaan junan kanssa. Ihmisiä oli paljon ja tunnelma katossa! Seuraavalla kerralla vähintään puolen tunnin stoppi Seinäjoelle!

 

Parkano. Parkanosta tuli jo puoli tuntia ennen junan saapumista kuvia huimista autojonoista ja asemalla katseltiin suu auki porukan paljoutta. Ihan mahtava meininki!

 

Tampere. Meininki oli mitä mainioin! Keppihevosia, burleskia ja jopa itse Batman isänsä hartioilla.

 

Riihimäki. Juhannuskoivut ja yrtit saatiin kyytiin!

Tikkurila. Iiro ja Ella juontohommissa.

Helsinki. Tilda-Laura ja Ben ovat valmiina matkaan.

 

Pe 22.06.2012 @ 15:48Arttu Silvast

Voita liput Juhannusjunaan

Onko juhannussuunnitelmat vielä auki? Miltä sinusta kuulostaisi lähteä kaverisi kanssa 13 tunnin matkalle halki Suomen Yleisradion Juhannusjunalla ja vielä tänään?

Arvomme 2 x 2 hengen meno-paluu-liput Juhannusjunaan, joka lähtee tänään Helsingin rautatieasemalta klo 18.52 kohti Rovaniemeä. Arvonta loppuu klo 18.00 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 

Voittaaksesi sinun on suoriuduttava seuraavasta tehtävästä:

Vastaa alla olevaan kysymykseen oikein ja lähetä vastaus sekä yhteystietosi sähköpostiosoitteeseen: juhannusjuna@yle.fi ja olet mukana. Onnea matkaan! 

- Minä vuonna julkaistiin Hannu Salaman kirjoittama romaani Juhannustanssit? 

PÄIVITYS klo 18.25

Voittajat ovat löytyneet ja molemmat seurueet hyppäävät Juhannusjunan kyytiin Tampereelta. Onneksi olkoon Timo Rainio ja Laura Laukkanen. Tervetuloa kyytiin :). 

Seuraa Juhannusjunaa sosiaalisessa mediassa

Juhannusjunan kyytiin pääset myös sosiaalisessa mediassa. Matkalta päivitetään raportteja ja kuvia blogisivulle, Facebookiin ja Twitteriin (#juhannusjuna). Pyrimme kertomaan tapahtumia ja kommelluksia, joita tv-kamerat eivät taltioi. Facebookissa on luvassa myös kisoja ja visoja, joissa voi voittaa huikeit.. tai no, palkintoja (ei, en kerro vielä mitä)!

 


Samalla kun seuraat maailmanlaajuista suoraa streamia Aitiosta, voit chattailla junassa olevien matkustajien ja toimittajien kanssa tai seurata Twitter-feediä. Voit myös vaklata Juhannusjunan sijaintia reaaliajassa, sillä käytössämme on YleX:n Kumikiiturin testaama paikannusohjelma!

Mukana junassa ovat toimittajat Arttu Silvast (@arttusilvast), Tiina Raekallio (@TiinaRaekallio) ja Janne Huttunen (@huttuja). Myös pianistimme Iiro Rantala (@iirorantala) tunnetaan innokkaana twiittaajana ja matkustajien näkökulmaa tuovat mukaan mm. Teemu Leminen ("puksutepsu) ja Tuomas Aivelo (@aivelo).

Tule mukaan ja auta pitämään meidät hereillä vielä Oulun jälkeenkin!

Ke 20.06.2012 @ 12:26Riitta Jalonen

Usein esitettyä ihmettelyä Juhannusjunasta

Avasin kokouksen: ”Minulla on unelma…Olen pyytänyt teidät tänne, jotta kertoisitte minulle, miten se tehdään todeksi. Sitä ei ole tehty missään koskaan aikaisemmin. Mutta jos joku pystyy sellaisen ihmeen tekemään, niin te”.

Ylen tuottaja Riitta Jalonen ja Arten tuottaja Stephane Monthiers.

 

Päivä oli 24.5.2011, ja paikalla olivat Ylen suorien lähetysten maestrot Tapani Lerkki, Kaj Flood, Pasi Vatunen ja Matti Grönberg.

Kerroin, mitä halusin: suoran lähetyksen koko junamatkasta Helsingistä Rovaniemelle, ja sama suorana Saksaan ja Ranskaan - vieläpä HD:nä.

Näin aavistuksen vinoja hymyjä – ja niiden alta viriävää innostusta.  Periaatteessa mahdotonta: meillä junat kulkevat kapeassa rännissä ja liian kovaa, jotta yhteys satelliittiin säilyisi. Maailmassa on tosin yksi sky-linkkilentokone, jota voi vuokrata. Kustannukset satoja tuhansia, enemmän kuin koko alustava budjettini, unohdetaan siis se.

Sen sijaan päätettiin tutkia VR:n tietoverkon käyttöä apuna suoran signaalin välityksessä ja helikopteriin sijoitettuja gyrostabiloituja pallolähettimiä (opin uuden sanan, meniköhän oikein?).

Yksi neuvottelu, ja meillä oli toimenpidelista. Aikaa siihen, että minun on myytävä hanke Arte-kanavalle, oli kolme viikkoa.

Miksi juna?

Ennen Unelmaa oli kuukautta aikaisemmin saamani Tehtävä: suunnitella suuri monituntinen tapahtumaohjelma, joka voitaisiin lähettää Artella ja Ylen tv-kanavalla seuraavana kesänä.

Suomen rataverkko täyttäisi samana vuonna 150 vuotta. Halusin tarjota yleisöllemme yhteisen kokemuksen junamatkasta Suomessa.

Keskieurooppalaisille junamatka näyttäisi, miten suuri, kaunis ja vaihteleva maa Suomi on. Siis junamatka, ja mahdollisimman pitkä.

Miksi juhannus?

Keskieurooppalaisille keskikesän juhla on tuntematon, ja juhannukseen tiivistyy Suomen eksoottisuus, keskiyön auringon juhla.

Suomalaiselle yleisölle olemme tehneet hyvin säästeliäästi juhannusohjelmaa. Kaikkihan juhlivat juhannusta muuten kuin televisiota katsomalla. On aika tarjota vaihtoehto: nyt voitte juhlia juhannusta myös yhdessä, joka puolella Suomea. Voitte myös osallistua tulemalla paikalle tai kertomalla omasta juhannuksestanne.

Siksi halusin kertoa juhannuksenvietosta muutakin kuin mikä junasta näkyy. Kuvausryhmät liikkuvat myös junan ulkopuolella, niin isoissa kuin intiimeissäkin tapahtumissa. Tämä on suomalainen juhannus 2012.

Miksi juuri aattoyö? Eihän silloin enää kukaan ole junassa, ja asemilla on autiota!

Niinpä! Tunnustan: ajattelin kyllä ensin aatonaattoa. Silloin matkustetaan, ja ilma on täynnä juhlan odotusta. Mutta sitä juhannuksenviettoa, jota halusin näyttää ja jakaa, ei vielä torstaina ole. Ei ole kokkoja, ei juhlintaa.

Etteikö kukaan matkustaisi aattona: parissa viikossa meille ilmoittautui 1 300 matkustajaa, toinen toistaan innokkaampia mukaan tulijoita, mitä parhaista syistä!

Ja asemat sitten!  Asemat tulevat tanssimaan, laulamaan ja nauramaan, autioiksi ne eivät jää aina edes siellä, missä juna ajaa pysähtymättä ohi. Katsokaapa linkeistä – mitä ihmeellisimpiä asioita on luvassa. Eikä paikkakuntien väen innostaminen mukaan ollut lainkaan vaikeaa (muutenhan naapurikaupungissa voi olla hienompi show!).

Ainoa epäröijä oli VR, joka ensimmäisessä neuvottelussamme kertoi, että asemat ovat kyllä juhannusyönä suljettuina. Asemien miehittäminen ja avaaminen taisikin olla haastavinta koko projektissa.

En tiedä toista tapahtumaa, joka olisi tarjonnut tällaisen mahdollisuuden Suomen markkinointiin. Olemme oikeasti maabrändin asialla! Arte on satsannut hurjan paljon Junan verkko-osuuteen, jonka tunnuksena on ”Löydä Suomi”.

Jos katsoja nukahtaa kesken, siinäkö se sitten meni?

Ei todellakaan! Seuraavana lauantaina koko matkan voi nauttia uudelleen Teeman lähettäessä sen ihan päiväsaikaan klo 8 – 21. Areenasta sitä voi tietysti katsoa sekä tätä ennen että jälkeen. Teemme myös ”tavallisen” tunnin jaksoista koostuvan dokumenttisarjan, joka lähetetään myöhemmin.

Juna on kaikkialla – missä sinä olet?

Suomessa radio on juhannusaattona tavoittavin media. Siispä ei voinut ajatellakaan, että matkaisimme ilman että Radio Suomi on mukana. Tämä on koko Suomen yhteinen juhannus, johon kaikki voivat osallistua: siis myös verkko ja mobiili, joiden kautta on mahdollisuus jakaa omaa juhannuksenviettoaan muille. Jos tulet itse paikalle, voit saada terveisesi näkyviin sekä täällä että Keski-Euroopassa.

Vietetään hieno juhannus – yhdessä!

Riitta Jalonen

-Juhannusjunan ohjelmakonseptin äiti

Riitta Jalonen on Ylen faktatilaaja, joka rakastaa Suomen kesää ja viettää juhannukset mökillä Somerniemellä – paitsi tällä kertaa Pasilassa.

Mitä kaikkea Juhannusjunan asemilla tapahtuu?

Juhannusjuna pysähtyy matkan aikana 11 väliasemalla. Paikalliset ihmiset ovat keksineet asemalaitureille monenlaista ohjelmaa keppihevosen teosta tankotanssiin.  Tule sinäkin seuraamaan Juhannusjunan vierailua!

Juhannusjunan porukka tutustuu Tampereen aseman tapahtumapaikkaan.

 

 

Helsinki (klo 18.52)

Juhannusjuna starttaa Helsingistä juhannusaattoiltana klo 18.52. Suurin osa kutsuvieraista ja Ylen vaunuun valituista matkustajista hyppää kyytiin sieltä. Juhannusjunan saattelee matkaan keinutuolien armeija.

 

Tikkurila (klo 19.41 – 19.44)

Tikkurilan asema tervehtii Juhannusjunaa ensimmäisillä juhannuskoivuilla ja yhteisellä tervehdyksellä.

 

Riihimäki (klo 20.19 -  20.22)

Riihimäen asemalla Juhannusjunaan luovutetaan viralliset juhannuskoivut. Koivut luovuttaa junaemäntä Ella Kanniselle ja junaisäntä Iiro Rantalalle kaupunginvaltuutetut Riku Bitter ja Kerttu Lahtinen. Lisäksi junamatkustajille luovutetaan Kauppapuutarhaliiton lahjoittamia yrttejä.

 

Hämeenlinna  (klo 20.46 -  20.48)

Hämeenlinnassa Juhannusjunan matkustajat pääsevät keskiajalle. Asemalla on keskiaikamarkkinat seppineen, kerjäläisineen ja keskiaikaisine muusikoineen. Hämeenlinna on Jean Sibeliuksen syntymäkaupunki, ja myös Suomen kuuluisimman säveltäjän voi bongata asemalaiturilta.

 

Parola (juna ei pysähdy asemalla)

Parola tervehtii Juhannusjunaa kalustolla, Hattula-aiheisilla banderolleilla, Zetoreilla ja panssarimuseon "aarteella".

 

Akaa (juna ei pysähdy asemalla)

Juhannusjuhlan Veturimuseon pihalla. Luvassa on ainakin musisointia ja valkeaksi kalkittuja buto-tanssijoita.

 

Tampere (klo 21.38 -  22.11)

Juhannusjuna pysähtyy Tampereella puolisen tuntia ja silloin on aikaa tutustua Juhannuslaituriin. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu mm. fiftaritanssit, keppihevosen tekoa, muotinäytöksiä, sirkusesiintyjiä sekä burleskiesityksiä. Juhannuslaituri tarjoaa viihdykettä koko perheelle, pienimmästä suurimpaan!

 

Parkano (klo 23.05 - 23.08)

Parkanon asemalla esiintyy kansantanssijoita, lauluryhmä ja pelimanniyhtye. Tunnelmaa ovat luomassa myös Lauri Tähkä, Seppo Tammilehto ja Antero Mertaranta. Asemalla myydään kalaa, makkaraa sekä virvokkeita, ja Parkanon Mobilistit esittelevät museoajoneuvojaan.

 

Seinäjoki (klo 00.12 -  00.14)

Seinäjoen asemalla ohjelmaa riittää koko illaksi! Juhannustanssien  tähtiesiintyjänä on tangokuningatar Jenna Bågeberg, ja tangon taian lisäksi luvassa on mm. juhannustaikoja, tankotanssia sekä Midnight Hawksien tervehdyslento.  Seinäjoella jännitetään myös,  että löytyykö halkopinosta kossupullo?

 

Kokkola (klo 02.01 -  02.30)

Juhannusjunan saapuessa Kokkolaan kello on jo 02.01. Kokkolan asemalla kuunnellaan erilaista musiikkia haitarista poppiin ja lisäksi paikalla on sopraano Anu Komsi, joka esiintyy yhdessä Iiro Rantalan kanssa. Asemalla on myös pieniä myyntikojuja,  joista myydään paikallisten yrittäjien tekemiä tuotteita.

 

Ylivieska (klo 03.38 -  03.40)

Ylivieskassa yötön yö on kääntynyt jälleen aamuksi. Ylivieskan asemalla maistellaan tuohon aikaan paikallisia herkkuja, kuten punaista heraa sekä maitorieskaa. Musiikki raikaa myös Ylivieskan aamussa ja tapahtuman kruunaa performanssiesitys ”Juhannusneidot”.

 

Liminka (juna ei pysähdy asemalla)

Aamukasteiselle meluvallilla seisovat pyjama-asuiset tervehtijät. Toisella puolella rataa nähdään puolestaan shamaanin tervehdys.

Oulu (klo 05.14 -  05.19)

Oulussa silmänsä ummistaneiden matkustajien silmistä pyyhitään unihiekat mieskuoro Huutajien avustuksella. Huutajat ovat esiintyneet monenlaisissa paikoissa, mutta tuskin sentään Oulun asemalaiturilla klo 5.14 aamulla…

Kemi (klo 06.27 - 06.31)

Kemissä pörisee mopot, kun maailman suurin pappamopokerho Los Dementitos on vastaanottamassa Juhannusjunaa. Meteliä täydentää vanhojen traktoreiden kokoontumisajot. Rauhallisemmasta meiningistä pitäville on – sään salliessa –  nähtävillä maailman suurin paperivene!

Rovaniemi (klo 07.50)

Pitkä matka päättyy ennen aamukahdeksaa juhannuspäivänä Rovaniemelle. Lapin Martat ovat loihtineet asemalle aamiaista ja musiikista vastaavat pelimannit ja kolttasaamelainen leuddaaja. Tietysti paikalla on myös kesälomaansa viettävä joulupukki, joka toivottaa matkaajat tervetulleeksi napapiirille!

Juhannusjunan kutsuvieraslista vilisee tuttuja nimiä

Juhannusjunaan nousee matkustajien lisäksi edustava joukko suomalaisia julkisuuden henkilöitä. Mukana on eri alojen taiteilijoita, tutkijoita ja asiantuntijoita, joihin tutustutaan matkan aikana. Moni vieraista piipahtaa myös Iiro Rantalan flyygelin vierellä soittamassa tai laulamassa.

Kari Väänänen

Kari Väänänen Inarissa syntynyt Kari Väänänen on suosittu suomalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Pitkään Etelä-Suomessa asunut Väänänen muutti takaisin pohjoiseen – Kemijärvelle – vuonna 2008.

Viime vuosina hän on käsikirjoittanut ja ohjannut TV2:n suosittua Taivaan Tulet –sarjaa, ja hän suunnittelee myös pitkää elokuvaa Lapista.

 

 

Roman Schatz

Roman Schatz Saksalaissyntyinen toimittaja ja kirjailija Roman Schatz muutti Suomeen 1986 tulevan vaimonsa perässä.

Schatz nousi julkisuuteen vuonna 2005, kun hän kirjoitti Suomesta ja suomalaisista kertovan pakinakokoelman Suomesta, rakkaudella. Hän esiintynyt useassa suomalaisessa tv-ohjelmassa, kuten Ähläm Sähläm ja Tanssi tähtien kanssa .

Schatz on myös iltapäivälehtien suosikkisiteerattavia suorapuheisuutensa vuoksi.




Jonna Pirttijoki

Jonna Pirttijoki Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Jonna Pirttijoki soittaa harmonikkaa ja bandeneonia sekä laulaa. Pirttijoki on soittanut tango-orkesteri Guardia Nuevan  riveissä vuodesta 2003. Kultainen harmonikka –kilpailussa hän on sijoittunut kaksi kertaa toiseksi.

 

 

Susan Aho ja Johanna Virtanen, Kuunkuiskaajat

Kuunkuiskaajat Kuunkuiskaajat nousi pinnalle vuonna 2010, kun duo edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa kappaleella Työlki Ellää. Värttinä-yhtyeessä aiemmin laulaneet Aho ja Virtanen jäivät harmittavasti kolmen pisteen päähän finaalipaikasta. Yhtye kuvaa musiikkiaan ”etnisesti maustetuksi uusiskelmäksi”.

 

Rosa Liksom

Rosa Liksom Ylitorniossa syntynyt kirjailija ja taiteilija Rosa Liksom voitti viime vuonna Finlandia-palkinnon romaanillaan Hytti nro 6. Romaanien ja novellikokoelmien lisäksi monipuolinen taiteilija on tehnyt mm. sarjakuvia, maalauksia ja lastenkirjoja. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille, ja hänen onkin todettu päässeen irti kansallisesta kontekstista ja saaneen maailmankansalaisen leiman.

 

Mika-Matti Paatelainen

Mixu Paatelainen Kuva: Lehtikuva Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen on fudismies henkeen ja vereen. Mixu loi uraansa pääosin Skotlannin liigassa, mutta hän oli myös ensimmäinen Englannin Valioliigaa pelannut suomalainen. Suomen maajoukkueessa Mixu paukutti 18 maalia ja vuoden jalkapalloilijaksi hänet valittiin vuonna 1988.

 

Heikki Salo

Heikki Salo

Heikki Salo tunnetaan Miljoonasateen keulahahmona. Paitsi säveltäjänä, Salo tunnetaan taitavana sanoittajana. Hän on saanut Juha Vainion sanoittajapalkinnon ja on tehnyt tekstejä mm. Popedalle, Yölle ja Maaritille. Salo on kirjoittanut myös näytelmiä, tv-sketsejä ja kirjoja.

 

 

Anna Rotkirch

Anna Rothkirch Väestöliiton tutkija Anna Rotkirch on erikoistunut perhesosiologiaan ja naistutkimukseen. Hän on työskennellyt myös tutkijana ja lehtorina Helsingin yliopistossa sekä toimittajana ja teatteritulkkina.

Tällä hetkellä Rotkirch tutkii hedelmällisyyttä ja vauvakuumetta, isovanhemmuutta sekä ystävyyssuhteita.

 

 

 

Jaakko Kolmonen

Jaakko Kolmonen Keittiömestari Jaakko Kolmonen on Suomen tunnetuin kokki. Kolmonen tuli tunnetuksi Patakakkonen-ohjelmastaan, jossa hän oli mukana vuodesta 1970 vuoteen 1993.

Jaakko Kolmonen on suuri kotimaisen ruoan ystävä ja puolestapuhuja, ja hän patistelee edelleen innolla suomalaisia kotimaisten ja terveellisten raaka-aineiden käyttöön. 

 

 

Hannu Kähönen

Hannu Kähönen Suunnittelija, muotoilija Hannu Kähösen töitä ovat toteuttaneet mm. Abloy, Suunto, Martela ja Tulikivi. Myös esimerkiksi Helsingin uusi matalattiaraitiovaunu on Kähösen muotoilema. Kähönen on palkittu mm. Pro Finlandia –mitalilla sekä valtion taideteollisuuspalkinnolla.

 

 

Erkki Korhonen

Erkki Korhonen Pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen toimii tällä hetkellä Sibeliussäätiön johtajana. Korhonen on opettanut mm. musiikkiopistoissa, konservatorioissa ja Sibelius-Akatemiassa.

Hän toiminut myös Zürichin oopperan oopperastudion johtajana sekä Suomen kansallisoopperan johtajana.

 

 

Anu Komsi

Anu Komsi. Kuva: Lehtikuva Sopraano Anu Komsi viihtyy hyvin niin ooppera- kuin konserttilavoilla. Komsi on esiintynyt mm. Pariisin Bastillen, Stuttgartin, Frankfurt am Mainin, Münchenin Gärtnerplatzin ja Suomen kansallisoopperan vieraana. Hänet tunnetaan etenkin nykysäveltäjien, kuten György Kurtágin, Esa-Pekka Salosen ja Kaija Saariahon teosten taitavana tulkitsijana.

Helsinki - Rovaniemi all night long

Juhannusjuna-tiimin toistaiseksi jännittävin päivä koitti torstaina 7. kesäkuuta, kun vuorossa oli Juhannusjunan kenraaliharjoitus Kenraaliajo. Kenraalissa oli sama vaunukokoonpano kuin virallisessa Juhannusjunassa, vain matkustajat ja suurin osa vieraista puuttuivat. Kenraalin tärkein tehtävä oli yhteyksien testaaminen junassa ja asemilla, mutta samalla kokeiltiin myös haastattelupaikkojen, työtilojen ynnä muiden toimivuutta.

Juna saapuu Helsingin rautatieasemalle, konduktöörit ovat jo odottamassa.


Haastattelupaikka IC-vaunussa.


Ja Iiro Rantala testasi tietysti tutulla antaumuksella flyygeliä.


Iiro ja Kawai.


Ohjaaja Matti Grönberg ja juontaja Ella Kanninen pähkäilivät IC-vaunun alakerrassa ajolistaa. Ellan hiuksia tuunaa naamioitsija Kaisa Pätilä, Matti luottaa viisi(yksi)piikkisen voimaan.

Matti Grönberg, Ella Kanninen ja Kaisa Pätilä


Tampereella putsattiin veturin ikkunat, jotta kamerasta näkyisi muutakin kuin itikanraatoja. Pesupartiossa Harri Simolin ja Kimmo Rämö. Nääs.

Ikkunanpesupartio liikkeellä.


Junassa oli turvallinen olo, kun helikopteri valvoi vieressä koko yön. Oli vähän Mission: Impossible -fiilis koko ajan, että millon sieltä Cruisen Tomppa hyppää junan katolle. Mutta eihän tuo hypännyt. Tai sitten hyppäsi ohi.

Isoveli valvoo.


Jee! Järvikuva! Metsästin varmaan Seinäjoelle asti kuvaa järvimaisemasta, mutta joka kerta järvi loppui ennen kuin olin saanut kameran valmiiksi. Ihme puturoita. Sanoin tuottaja-Miikalle, että ensi kerralla ajetaan Savon radan kautta ja Miika sanoi, että "niimmyötehhään". Vai mitenhän se oli..

Järvi. Lake.


Ylivieska (klo 3.38) oli Iirolle liikaa. Aamun linnut innoittivat miestä sen verran, että Iiro tempaisi kouraansa Suomen lipun ja vetäisi "Mestaripianisti suviyössä" -tanssin kantaesityksen. Jännityksellä odotamme millaiseen kuntoon pianistimme saa esityksensä hiottua juhannukseen mennessä. Emme pahoittele kuvan hiekkoa laatua.

Mestaripianisti suviyössä


Minun kenraalimatka päättyi Oulun asemalle, muu poppoo paineli loppuun saakka. Oli yllätys miten nopeasti aika kului junassa, juhannuksena oikeassa lähetyksessä varmasti vielä nopeammin. Pientä häikkää ilmeni helikopterin linkkiyhteyksissä, mutta ne hoidetaan juhannukseen mennessä kuntoon. Pysykää kyydissä, matka alkaa kahden viikon kuluttua!

Sivut

Juhannusjuna

Juhannusjunan taivalsi huikean matkan läpi aurinkoisen Suomen. Matka oli juuri niin unohtumaton, kun osasimme etukäteen odottaa. Suuri kiitos matkustajille, vieraille, asemapaikkakunnille tulleille ihmisille ja katsojille!

Juhannusjuna Areenassa

Junan matkaa kartalla (kuvia)

Facebook

Twitter (#juhannusjuna)

Pysähdysasemat:

Helsinki klo 18.52
Pasila klo 18.57 - 19.00
Tikkurila klo 19.41 - 19.44
Riihimäki klo 20.19 -  20.22
Hämeenlinna klo 20.46 -  20.48
Tampere klo 21.38 -  22.11
Parkano klo 23.05 - 23.08
Seinäjoki klo 00.12 -  00.14
Kokkola klo 02.01 -  02.30
Ylivieska klo 03.38 -  03.40
Oulu klo 05.14 -  05.19
Kemi klo 06.27 - 06.31
Rovaniemi klo 07.50

Juhannusjuna on ainutkertainen matka ja samalla ohjelma tv:ssä, radiossa ja netissä. Sellaista ei tulla tekemään uudelleen. Ohjelma näkyy Suomen lisäksi klo 22.05 alkaen suorana myös Saksassa ja Ranskassa. Ja jälkilähetyksenä Norjassa.

Juhannusjunaan voi kuka tahansa ostaa lipun. Käyttämällä koodia "Juhannusjuna" saa makuupaikan noin puoleen hintaan. Katso tarkemmat ohjeet VR:n sivuilta. Ja jollet halua näkyä tv-ohjelmassa niin ohjelmien teko tapahtuu vain kahdessa vaunussa, joihin ei ole pakko mennä.

Matkan aikana junassa kuvataan matkustajia, henkilökuntaa ja kutsuttuja vieraita. Junareitin ulkopuolella seurataan juhannuksen erilaista viettoa: Pirkanmaan perinteinen juhannussauna, laskuvarjohyppääjien juhannus Alavuudella, rockfestivaali Kauhajoella, juhannus merellä Kokkolan edustalla ja eränkävijän juhannus Lapissa. Juhannusjunan junaemäntänä toimii Ella Kanninen ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala.

Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen ARTE-kulttuurikanavan yhteinen hanke, jonka esikuvia ovat norjalaiset Bergensbanen ja Hurtigruten.  Ohjelmaa tullaan esittämään Suomen, Saksan ja Ranskan lisäksi ainakin Norjassa.