Kauan eläköön Juhannusjuna!

13 tuntia ja lähes 1 000 kilometriä Juhannusjunaa sisältää innostusta, naurua, säätöä, mokia, ylpeyttä, väsyä, haitarimusiikkia, kahvia, tsemppiä, hämmästelyä, fetapiirakkaa ja haukottelua. Se sisältää myös tunteen siitä, että tästä kannattaa ottaa kaikki irti, sillä tilanne on ainutkertainen ja melkoisen kaukana marraskuisesta toimistopäivästä Pasilassa.

Parkanon asema

Reissuun lähdettäessä tiedettiin, että yllätyksiä on tulossa, mutta kyllähän se vähän tekniikan miehiä kylmäsi, kun IC-vaunusta hävisi yllättäen sähköt Pasilassa. Ei siis Ylivieskassa tai Kemissä vaan Pasilassa! Mutta 15 minuutin blackoutista selvittiin ilman merkittäviä vahinkoja. Tv-lähetyksessäkin kuulunut ”täällä haisee savu”-huudahdus johtui puolestaan päälle jääneen kiharrusraudan aiheuttamasta katkusta. Se muistutti niin paljon sähköpalon hajua, että huolestuneita katseita vaihdeltiin vähän aikaa.

Ylivoimaisesti suurin yllätys junan porukalle oli kuitenkin asemien valtavat ihmismäärät! Hämmästely ja epäuskoinen nauru alkoi Riihimäeltä ja jatkui siitä eteenpäin koko matkan. ”Ei vitsi, täälläkin”, ihmettelyt kuuluivat vaunussa aina asemalle tultaessa. Asemille kokoontui arvioidemme mukaan yhteensä 8 000 – 9 000 ihmistä.

Ruuhkaa Parkanossa (lukijakuva)

Itselleni reissun hienoin hetki oli Parkanossa. Vieressäni Twitteriä päivittänyt Arttu näytti läppäriään, jossa oli kuva pitkästä autojonosta. ”Joku kaveri laittoi tämän kuvan Parkanosta, ne jonottavat siellä juna-asemalle.” Ja tottahan se oli! Parkkipaikat ja tienvierustat olivat täynnä autoja ja laiturilla porukkaa kuin pipoa.  Parkanossa todella ymmärsi, että ihmiset ovat todella innoissaan Juhannusjunasta.

Radio Suomen toimittaja Maria Laine kertoi maanantaina Facebookissa kärsivänsä lähijunassa vieroitusoireista, kun laitureilla ei olekaan hurraavaa ihmisjoukkoa vastassa. Ymmärrän hyvin, sadoille ihmisille vilkuttaminen toi melko aristokraattisen olon, äkkiä siihen tottuisi. ;D

Minä olin junassa osana kolmen hengen nettitiimiämme. Suuri osa ajastamme meni Facebookissa ja Twitterissä ihmisten kanssa keskustellen. Sosiaalisessa mediassa juteltiin pääosin tv-lähetyksestä, mutta myös junista, juhannuksesta ja asemalaitureiden tapahtumista. Ja hauskaa oli! IC-vaunun yläkerta repeili tasaisin väliajoin, kun luimme osuvimpia kommentteja ääneen. Tv-lähetystä koskeviin palautteisiin oli hieman hankala vastailla, kun emme itse nähneet lähetystä lainkaan. Aamuyön tunteina vilkkaana käynyt keskustelu luonnollisesti hiipui, mutta yllättävän moni jaksoi seurata junan matkaa loppuun saakka. Olitte aivan mahtavaa seuraa, kiitos kaikille mukana olleille!

Tiina Raekallio karttaohjelman kimpussa

Sosiaalinen media aktivoitui selvästi perjantaina ja lähetyksen aikana: Juhannusjunan Facebook-tykkääjien määrä ylitti torstai-iltana 2 000 rajan ja lauantaina määrä oli noussut jo 3 500:aan. Juhannusjuna-tweettejä lähetettiin yhteensä 1 800! Vertailun vuoksi: jääkiekon MM-kisojen aikaan twiittejä lensi keskimäärin vähän yli 2 000 vuorokaudessa. YouTubeen on jo ladattu kymmeniä Juhannusjuna-videoita ja onpa Juhannusjunalla oma Wikipedia-sivunsakin.

Juhannusjunan seurattiin innolla myös streamin kautta: stream aukaistiin yli 26 000 kertaa, mikä on käytännössä saman verran kuin sunnuntain jalkapallo-ottelussa Englanti-Italia. Juhannusjunan blogissa on vieraili viikonlopun aikana 50 000 yksittäistä kävijää, joka on ajankohtaan nähden todella hyvin. Esimerkiksi helmikuun lopussa UMK:n finaalin aikaan käyntejä oli 60 000.

Kokonaisuutena chatista ja palautteista jäi mieleen paitsi ihmisten positiivisuus ja kannustavuus, myös odotukset ensi vuodelle. Useimmat kommentoijat pitivät itsestään selvänä, että ensi juhannuksena tärähtää taas! Joko Itä-Suomen radalla, Saimaan risteilyllä tai merellä, mutta jossain. Meille tekijöille on puolestaan alusta asti vannotettu, että tämä on ainutkertainen tapahtuma, jota ei todellakaan tehdä uudelleen.

Mutta entä jos kuitenkin? Kamoon, olihan tämä nyt älyttömän siistiä! Eikä se ole kuin yksi kesäviikonloppu. :D Kuka on mukana? HEP!

10 kommenttia

Hohhoijaa ! Eipä se sen paremmaksi muuttunut vaikka yritti viikkoa myöhemmin katsoa valikoituja paloja Teemalta uusintana.

Ohjelma oli itse asiassa parempi kuin odotin, vaikka haastatteluja oli liikaa. Haastattelut olisi pitänyt säästää pitkille rataosuuksille, koska nyt ne veivät turhaa aikaa etelän maisemilta ja asemilta.

Suurimmaksi ongelmaksi muodostui kohderyhmä. Ohjelma oli sisältöä, haastatteluja ja musiikki-inserttejä myöten suunnattu lähinnä naisille. Junasta tai ohjelman tekemiseen käytetystä tekniikasta ei puhuttu sanaakaan. Ohjelmassa oli mukana mm. helikopteri, josta ei myöskään puhuttu mitään sen tarkempaa. Junahenkilökunnan (kuski, ym.) haastattelut olisivat myös olleet paikallaan. Haastattelut olivat pääsääntöisesti tylsiä - ketä oikeasti kiinnostavat kuntopyörän polkeminen(?)

Vastaisuuden varalle:
- tarkistakaa tekniikka jo ENNEN lähtöä
- miettikää ohjelman sisältöä myös miesnäkökulmasta
- esitelkää ohjelmassa mukana olevia tekijöitä - nyt heistä jäi epämääräisen ammattitaidoton kuva

Nyt parempi. Mutta mm. junankuljettajaa olisi voinut haastatella, kulkea pitkin junaa. Minua olisi kiinnostanut montako vaunua oli? Lapin maisemat kiva juttu. KUn meni ulkomaille... olisiko ryyppäyskuvia voinut vähentää???

Idea hyvä, toteutus suureltaosin surkea. Varsinkin nämä haastattelut ja muka rento meninki. Nolotti se junttihuumori ja eräs julkkis jopa röyhtäsi suorassa ohejlamssa - voi, ei. Kaurismäki Suomi parhaimmillaan. Samaisten ihmisten saksan ja ranskan mongerrus, mikä heistä oli valtavan hauskaa - oli tosi noloa. Tulipa Suomelle mainetta ulkomailla. Odotin, että seuraavasta kaupungista olisi näytetty joku esittelyvideo - pitkien hiljaisten ilmakuvien sijaan. Tuntui, etteivät tekijät tienneet asemilla, mitä oikein kuvata. Odotin myös, että ilmakuvissa näytettäisiin lähellä olevia kauniita rakennuksia/matkailukohteita radan ja metsien asemesta. Selostus olisi tehnyt terää. Oikeastaan hävetti ja toivon, ettei Artella uusita tätä ohjelmaa, eikä toivottavasti ollut paljon katsojia, sillä suomalainen huumori - mikä ohjelmassa oli erittäin kyseenalainen - ei ehkä pure ulkomailla, eikä ohjelma antanut positiivista kuvaa Suomesta. - Seuraavalla kerralla - juna Itä-Suomen halki ja kaikki lähellä olevat matkailukohteet ja kauniit maisemat mukaan - että esittelyvideoita toivoisin. Suomi on kaunis maa ja mukavia ihmisiäkin on - etsikää heitä.

Ihanan erilainen juhannusohjelma mutta ensi vuotta ajatelen muutama parannusidea:
Niile asemille selostajat joilla pysähdytään että he voivat kertoa kuulumisia jo hieman ennen junan tuloa.Tai ainakin heti junan saavuttua.
Miettikää tarkemmin mitä laitureilla kuvataan.Varmaan ohjaaja saa ennakkoon tietoa mitä esiintyjiä yms. on laitureilla missä juna pysähtyy.
Ajettiin pienten ja suurempienkin paikkakuntien läpi niin voisi olla teksti mikä paikkakunta on kyseessä.
Enemmän haasteteltavia junaan. Ei tarvitse niin syvällisiä keskustella juhannusyönä.
Junan muissakin vainuissa voisi käydä kameran kanssa.

Ihanaa kesää kaikille ja kiitos hienosta ohjelmasta ja kaikille esiintyjille ja ihmisille, olitte suurenmoisia!

Järjestäkää myös ensi juhannuksena Juhannusjuna, pliiiis. Tulisimme ehdottomasti mukaan koko perhe. Junailu yhdistää ihmisiä. Se olisi ikimuistoinen reissu ja erilainen juhannus.

Jo katseleminen toi ihan mahtavan fiiliksen ja nyt tahdomme mukaan!!!!

Ajattele, että kuka vain sai keksiä halutessaan ohjelmaa ja pääsi helpolla esiintymään ympäri maailmaa. Hieno idea.

Reitti voisi olla vaikka hieman joku muu.

Suomen luonto on erittäin kaunis ja nautitaan kesästä vielä kun vihreyttä riittää. Itse junailin äskettäin myös Hollannissa ja sekin oli mieliinpainuva matka.

Taikajaana kirjoitti:

Nyt parempi. Mutta mm. junankuljettajaa olisi voinut haastatella, kulkea pitkin junaa. Minua olisi kiinnostanut montako vaunua oli? Lapin maisemat kiva juttu. KUn meni ulkomaille... olisiko ryyppäyskuvia voinut vähentää???

Valitettavasti juopottelu eri juhlapäivinä antaa todenmukaisen kuvan maastamme, mitä sitä kieltämään ja siloittelemaan tosihan se on. Aina voi juomista vähentää tai lopettaa alkoholi kokonaan.

Alkoholittomia juomia on myös paljon ja se on myös oikeasti hauskempaa.

Kiitos ohjelmasta, se varmaan on edesauttanut vr.ssä tapahtuneisiin parannuksiin tai ainakin parannusyrityksiin.

Anonyymi kirjoitti:

Hohhoijaa ! Eipä se sen paremmaksi muuttunut vaikka yritti viikkoa myöhemmin katsoa valikoituja paloja Teemalta uusintana.

Eipä niin, tämänhän kerrottiin etukäteen vastaavan Norjan matkailuohjelmaa, jossa musiikki soi ja maisemat vilisi, mutta tässäpä ei juuri maisemia näytetty vaan sitä tyhjänpäiväistä pölinää ja juopottelua. Jotakin ohjelmaa olisi tietysti kiva olla, mutta tässä oli liikaa turhaa.

En ole koskaan pitänyt juhannusjunaa minään erityisen kiinnostavana ohjelmana, vaikka mummoni sitä aikanaan hirveästi hehkuttikin. Idea oli sinäällään hyvä mutta 13 tuntisen Junamatkan seuraaminen käy äkkiä tylsäksi ellei junassa ole aivan hervoton meno.
Juhannuksena on niin paljon muutakin tehtävää kuin seurata pitkän madon melankolista matkaa Suomi-neidon suoliston läpi. Tietysti yksinäisiltä vanhuksilta se saattaa onnistua vahvojen lääkitysten avustamana.
Jos junassa olisi kyydissä kuuluisuuksia, tai sinne pääsisi ihan taviksetkin mukaan niin konsepti saattaisi toimia paremmin. Sitä odotellessa.

Juhannusjuna

Juhannusjunan taivalsi huikean matkan läpi aurinkoisen Suomen. Matka oli juuri niin unohtumaton, kun osasimme etukäteen odottaa. Suuri kiitos matkustajille, vieraille, asemapaikkakunnille tulleille ihmisille ja katsojille!

Juhannusjuna Areenassa

Junan matkaa kartalla (kuvia)

Facebook

Twitter (#juhannusjuna)

Pysähdysasemat:

Helsinki klo 18.52
Pasila klo 18.57 - 19.00
Tikkurila klo 19.41 - 19.44
Riihimäki klo 20.19 -  20.22
Hämeenlinna klo 20.46 -  20.48
Tampere klo 21.38 -  22.11
Parkano klo 23.05 - 23.08
Seinäjoki klo 00.12 -  00.14
Kokkola klo 02.01 -  02.30
Ylivieska klo 03.38 -  03.40
Oulu klo 05.14 -  05.19
Kemi klo 06.27 - 06.31
Rovaniemi klo 07.50

Juhannusjuna on ainutkertainen matka ja samalla ohjelma tv:ssä, radiossa ja netissä. Sellaista ei tulla tekemään uudelleen. Ohjelma näkyy Suomen lisäksi klo 22.05 alkaen suorana myös Saksassa ja Ranskassa. Ja jälkilähetyksenä Norjassa.

Juhannusjunaan voi kuka tahansa ostaa lipun. Käyttämällä koodia "Juhannusjuna" saa makuupaikan noin puoleen hintaan. Katso tarkemmat ohjeet VR:n sivuilta. Ja jollet halua näkyä tv-ohjelmassa niin ohjelmien teko tapahtuu vain kahdessa vaunussa, joihin ei ole pakko mennä.

Matkan aikana junassa kuvataan matkustajia, henkilökuntaa ja kutsuttuja vieraita. Junareitin ulkopuolella seurataan juhannuksen erilaista viettoa: Pirkanmaan perinteinen juhannussauna, laskuvarjohyppääjien juhannus Alavuudella, rockfestivaali Kauhajoella, juhannus merellä Kokkolan edustalla ja eränkävijän juhannus Lapissa. Juhannusjunan junaemäntänä toimii Ella Kanninen ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala.

Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen ARTE-kulttuurikanavan yhteinen hanke, jonka esikuvia ovat norjalaiset Bergensbanen ja Hurtigruten.  Ohjelmaa tullaan esittämään Suomen, Saksan ja Ranskan lisäksi ainakin Norjassa.