Ziggy viettää Juhannusjunassa syntymäpäiviään

Helsinkiläinen Ziggy Hulden nousee Juhannusjunaan 17-vuotiaana, mutta astuu Rovaniemellä ulos täysi-ikäisenä. Äitinsä Siriuksen kanssa matkustava Ziggy on ollut intohimoinen joukkoliikenteen harrastaja jo taaperosta lähtien, joten hän osaa varmasti ottaa Juhannusjunasta kaiken irti.

Ziggy ja Sirius Hulden

 

Miksi haitte Juhannusjunaan?

Sirius Hulden: Mietin mitä ikimuistoista, johon vielä jotenkin liittyisi junaharrastus, keksisin Ziggyn 18-vuotissynttäreille. Synttärit vielä osuvat juhannuspäiväksi, kun kaikki ovat mökillä tai muualla. Sitten näin ohjelman tv-mainoksen ja siinähän se oli koko paketti!

Mitä odotatte matkalta?

Ziggy: Yöpikajunaa. Sitä minkälaista porukkaa junassa on, ja miten matka sujuu ns. "hitaammalla" tavalla ja keskellä yötä. Se tulee olemaan erilainen juhannus. Myös erilaisten ihmisten tapaaminen erikoisessa ympäristössä ja kiinnostusten vaihtaminen ovat sellaista mitä kovasti odotan.

Sirius: Juhannusta, jollaista en ole aiemmin viettänyt. Unohtumatonta kokemusta, jota voi vanhainkodissa muistella, ja jos ei muisti enää pelaa niin aina voi kelata filmiä ja viettää juhannusta yhä uudelleen. Ja uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Kuinka Ziggyn kiinnostus joukkoliikenteeseen alkoi?

Sirius: Muutimme Imatralta pääkaupunkiseudulle Ziggyn ollessa 2-vuotias. Imatralla körötteli paikallisbussi muutaman kerran päivässä eikä sitä taidettu käyttää kuin pari kertaa. Jopa oli ihmetys ja kumma pienelle pojalle Helsingin junat, metrot, ratikat ja bussit joita, meni ohi ihan vilisemällä! Aika nopeasti Ziggyä alkoi kiinnostaa bussin numerot ja reitit missä ne kulkee. Unileluinakin pojalla oli junia.

Ziggy: Kiinnostus lähti lapsuudesta, kun muutettiin Helsinkiin. Kiinnostuin siinä vaiheessa enemmän busseista. Aikatauluja ja reittejä muistin todella hyvin ulkoa, ja välillä neuvoin kanssamatkustajiakin reittivalinnoissa. Pääsin myös pienenä Sm1 -lähijunan ohjaamoon Helsinki - Kirkkonummi – Helsinki -välille VR:llä konduktöörinä työskennelleen sukulaisena avustuksella. Siitä se lähti. Vanhempana, ehkä yläasteikäisenä sitten aloin useammin matkustelemaan ihan huvikseni Helsingin alueen julkisilla liikennevälineillä.

Nykyään kirjoitan säännöllisesti Joukkoliikenne-foorumille ja kuvaan julkisia liikennevälineitä. Monet pitävät tätä vähintäänkin outona harrastuksena. Omissa silmissäni junat ja bussit vain näyttävät niin upeilta ja kiinnostavilta!

Mitä mielenkiintoista Juhannusjunassa on junaharrastajan kannalta?

Ziggy: Harrastajan kannalta Juhannusjunassa on erikoista mm. se, miten lähetys saadaan toimimaan junassa. Itse en ole aikaisemmin ollut yöjunassa ja minua kiinnostaakin konduktöörien yhteistoiminta, kun juna on sen verran pitkä. Myös mm. autovaunujen kiinnityslähtöasemalla ja irrotus pääteasemalla sekä vetureiden vaihdot on mielenkiintoisia.

Miksi Ziggy/Sirius on hyvää matkaseuraa?

Sirius: Ziggyn kanssa on kiva matkustaa, kun ei eksy väärään liikennevälineeseen eikä edes tarvitse itse tietää millä pääsee mihinkin. Ziggyhän on niin ihana poika, että kyllä hänen kanssaan mielellään matkustaa!

Ziggy: Äiti matkaseurana on sitä parasta seuraa! Ei sen vuoksi että maksaa kaiken ;), vaan koska jaksaa kulkea mukanani julkisilla, mitä muut eivät ehkä jaksaisi tehdä. Eikä hän ole kertaakaan valittanut että "ei mennä tuolla eikä tuolla".

Unohtumattomin juhannusmuistosi?

Ziggy: Ei sitä unohtumattominta ole ehkä vielä ollut, mutta onhan mm. Juvalla tullut vietettyä monta juhannusta ihan perinteisesti, kokon äärellä.

Sirius: Tietenkin se on juhannus vuonna 1994, kun tulin äidiksi Ziggyn syntymän myötä!

Käy tutustumassa Ziggyn junista ja busseista ottamiin kuviin ja videoihin!

1 kommentti

Alle kouluikäisenä jo Ziggy tiesi millä joukkoliikennevälineellä minnekin pääsee, muistan kerran kun mun piti viedä Ziggy äidin työpaikalle ja ihmettelin miten sinne osaan (kun en itse asu pääkaupunkiseudulla) niin Sirius sanoi että kyllä Ziggy tietää. Ja niinhän siinä kävi Ziggy tiesi tarkalleen mistä ja mihin aikaan meidän piti kyytiin nousta ja missä jäädä pois. Ziggy sitten oli kuitenkin se joka opasti mummin oikeaan paikkaan eikä päinvastoin.

Juhannusjuna

Juhannusjunan taivalsi huikean matkan läpi aurinkoisen Suomen. Matka oli juuri niin unohtumaton, kun osasimme etukäteen odottaa. Suuri kiitos matkustajille, vieraille, asemapaikkakunnille tulleille ihmisille ja katsojille!

Juhannusjuna Areenassa

Junan matkaa kartalla (kuvia)

Facebook

Twitter (#juhannusjuna)

Pysähdysasemat:

Helsinki klo 18.52
Pasila klo 18.57 - 19.00
Tikkurila klo 19.41 - 19.44
Riihimäki klo 20.19 -  20.22
Hämeenlinna klo 20.46 -  20.48
Tampere klo 21.38 -  22.11
Parkano klo 23.05 - 23.08
Seinäjoki klo 00.12 -  00.14
Kokkola klo 02.01 -  02.30
Ylivieska klo 03.38 -  03.40
Oulu klo 05.14 -  05.19
Kemi klo 06.27 - 06.31
Rovaniemi klo 07.50

Juhannusjuna on ainutkertainen matka ja samalla ohjelma tv:ssä, radiossa ja netissä. Sellaista ei tulla tekemään uudelleen. Ohjelma näkyy Suomen lisäksi klo 22.05 alkaen suorana myös Saksassa ja Ranskassa. Ja jälkilähetyksenä Norjassa.

Juhannusjunaan voi kuka tahansa ostaa lipun. Käyttämällä koodia "Juhannusjuna" saa makuupaikan noin puoleen hintaan. Katso tarkemmat ohjeet VR:n sivuilta. Ja jollet halua näkyä tv-ohjelmassa niin ohjelmien teko tapahtuu vain kahdessa vaunussa, joihin ei ole pakko mennä.

Matkan aikana junassa kuvataan matkustajia, henkilökuntaa ja kutsuttuja vieraita. Junareitin ulkopuolella seurataan juhannuksen erilaista viettoa: Pirkanmaan perinteinen juhannussauna, laskuvarjohyppääjien juhannus Alavuudella, rockfestivaali Kauhajoella, juhannus merellä Kokkolan edustalla ja eränkävijän juhannus Lapissa. Juhannusjunan junaemäntänä toimii Ella Kanninen ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala.

Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen ARTE-kulttuurikanavan yhteinen hanke, jonka esikuvia ovat norjalaiset Bergensbanen ja Hurtigruten.  Ohjelmaa tullaan esittämään Suomen, Saksan ja Ranskan lisäksi ainakin Norjassa.