La 23.06.2012 @ 17:23Yle Uutiset

Juhannusjunan mukana kulki jopa puoli miljoonaa katsojaa

Juhannusjuna veti televisioiden ääreen selvästi enemmän katsojia kuin juhannus tavallisesti. Juhannusjunan lähetystä seurasi alkuillasta keskimäärin lähes puoli miljoonaa katsojaa TV1:ssä ja Yle Teemalla. Teemalla lähetys keräsi parhaimmillaan yli 300 000 katsojaa ja yön pikkutunneillakin vajaat 200 000.

Juhannusjuna oli vahvasti esillä myös sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä.

- Noin joka 10. sekunti tuli uusi Twitter-viesti. Kommentit olivat todella kannustavia ja innostavia, kertoo ohjelman tilaaja ja Juhannusjuna-konseptin äiti Riitta Jalonen Yleltä.

Jalonen kertoo, että aluksi Twitterissä hämmästeltiin junan likaisia ikkunoita - että eikö niitä saada puhtaiksi - mutta myöhemmin kommentit muuttivat Juhannusjunaa ja koko juhannusta ylistäviksi.

- Ja esimerkiksi ennen Parkanoa junan ulkopuolelta twiitattiin, että emme pääse täällä ruuhkassa mihinkään, kertoo Jalonen.

Jonoa Parkanon aseman seutuvilla. Kuvalähde: https://twitter.com/#!/Niksuski

Parkanon asemalle junaa olikin saapunut vastaanottamaan Jalosen arvion mukaan "paitsi kaikki parkanolaiset myös lähikuntien asukkaat". Parkanon aseman ihmispaljoutta äimisteltiin urakalla myös junassa.

Sosiaalisen median perusteella Juhannusjuna myös muutti monien juhannusperinteitä ainakin yhden juhannuksen ajaksi. Esimerkiksi parikymppinen katsoja tunnusti Twitterissä omaksikin hämmästyksekseen viettävänsä juhannusta Juhannusjunaa seuraten.

42 kommenttia

En tiiä mikä oli mutta koko lähetys oli yhtä myötähäpeää kun katselin ://

Hieno idea, joka pitää toteutta joka vuosi. Junalla pääsee myös esim. Kontiomäelle.

Yleisöä flyygelin luona vaihdettiin liian harvoin. Samat töröttäjät tuntikausia.

Maisemia olisi voinut etsiä kauneimmasta päästä. Turpeennostosuota oli paljon.

Oli kiva seurata junan kulkua koko matkan ja ite kävin katoon kun juna tuli kemiin mutta se oli huonoo kun juna tuli pääteasemalle miksi piti näyttää jotain mettässä asuvaa miestä kun juna oli jo tullut rovaniemelle vaikka muille asemille näytettiin kun juna tuli ja ei voitu näyttää kun juna tuli rolloon

Tulin juuri kotia ko.reissulta ja ainakin meidän reissu meni hauskasti ja mukavasti.Nähtävää oli paljon ja paikalliset oli panostaneet asemilleen kaikenlaista hauskaa ja ihmiset oli hyväntuulisia ja välittömiä ja pikkukylistä tien varsilta ja pelloilta vilkuteltiin!

Ilmakin suosi ja pelityynet vesistöt matkanvarrelta olivat silmää hivelevä näky,juhannuskokkoineen.
Ohjelman suunnitelleet tekivät varmaan parhaansa ja valittajat voivat mennä itseensä miettien syvemmin eikä pikkusieluisuudessaan takerru joutavanpäiväisiin asioihin.
Ei kaikesta tarvitse tärkeillä vaikka olisivat mielessään oikeassa.Tämä meni näin ja oli monien mielestä ihan hyvä juttu!

Tämä oli paras juhannukseni moneen kymmeneen vuoteen! Silmät kostuivat ja naama hymyili kun itsekseni katselin ja kuuntelin juhannusjunan matkaa. Suuri ihailuni ja suuret kiitokset ohjelman tekijöille, suunnittelijoille, ohjaajille, helikopterin porukalle ym.ym....

Moiseen paskaan tuhlataan lupamaksurahoja. Täyttä roskaa koko ohjelma, ketä kiinnostaa katsoa minuuttitolkulla ilmakuvaa junasta tai huonoäänilaatuista kansanmusiikkia? Ja vielä kahdella kanavalla samanaikaisesti! Vielä kehtaavat kehua ohjelmaa uutisissa ja lähettää viikon kuluttua uusintana. Vuosiin surkein ohjelma.

Hieno juttu yleltä.Onnistuikin lähes täydellisesti. Hienoa mainosta Suomesta. Pieni missaus junan saapumisesta Rovaniemelle.

Sylilliset kiitokset Teeman ohjelmantekijöjöille ja varsingin ohjelman ideoijalle.
Ensimmäisen kerran saimme ajankohtaisen ja mielenkiintoisen ja mieleenpainuvan maraton -
ohjelman Suomen Suvesta ja suomalaisista. Ohjelman juontajat oli nappiin valittu, olivat luontevia,
välittömiä ja iloisia. Seurasin ohjelmaa alusta-loppuun, harmitti tänä aamuna, kun en jaksanut nousta
katsomaan uudelleen lähetystä, joka alkoi klo 05.00.
Ensi Juhannuksena uudelleen ja taustamusiikki sopi nappiin. Onko Juhannusjunaa saatavilla DVD:nä ?

Tuntikaupalla helikopterikuvaa metsän keskellä painavasta junasta! Siinä sitä ohjelmaideaa kerrakseen. Tota ei kyllä katsele kukaan muu kuin joku mukana ollut tyrkky.

Hieno ohjelma.
Katselin klo 02 jälkeisiä tapahtumia netistä nyt iltapäivällä ja onneksi vielä huomiseksikin jäi katseltavaa. Kokkolassa oli upea meno,hyvät muusikot ja Iiro ja Anu Komsi osasivat säväyttää. Kerrankin totista suomalaistakin nauratti oikein kunnolla.

Toivon todellakin,että tämä ohjelma saisi jatkoa. Miksei juna voisi kulkea juhannusyönä toistekin, vaikka lyhyemmän matkan?

Barbaarimaista. Parkano ja Suomen Elvis-klooni, pienitissisiä burleskitanssijoita. Tälläkö Suomi nousuun? Juhannuskokkopätkät oli sympaattisia, mutta nuo asemaosuudet hämmentäviä. Mikä oli se puujalkaheppu Tampereella? Loppuyö piti lapsia rauhotella ja kädestä pitää kun oli niin pelottava ilmetys

Hyvä ohjelmaidea, toivottavasti toteutuu tulevaisuudessakin. Välissä olevat vanhat filmit sopivat hyvin. Paikkakunnista, joiden läpi juna kulki, olisi ollut mukava saada vähän tietoa junan tullessa kaupunkiin: asukasmäärä, tärkeimmät työpaikat ja nähtävyydet helikopterista bongattuna jne. Vähän lyhyemmin kyydissä olijoiden haastatteluja. Kaikkineen katsoessa tuntui, kuin olisi ollut itsekin matkalla.

Miksi Juhannusjunaa ei voitu näyttää TV-Finlandissa kauempaa. Koko yö olisi ollut vapaana näyttää sitä!
Ulkosuomalaisena olisin mielelläni kuunnellut suomenkieltä enkä käännettyä saksaa!!

Toivottavasti tämän kaltaista ohjelmaa ei tehdä enää jatkossa, todella tylsä ja pitkästyttävä toteutus. Edes raikas Ella Kanninen ei pelastanut tätä ohjelmaa.

Hyvä Ella ja Iiro, olitte loistavia!

Odotin innolla kyseistä ohjelmaa sohvalle linnottautuen. Tampereelle asti matka eteni jotenkuten. Parkanoon pääsin silmäluomet lupsuen. Nukahdin. Heräsin, kun tultiin Kokkolaan. Televisio kiinni ja sänkyyn. Tylsin junamatka, minkä milloinkaan olen tehnyt. Iiro on mahtava muusikko, mutta musiikkityyli sopimaton Juhannukseen ja hauskanpitoon. Ja sitten haitaristi Pirttijoki, voi luoja. Meni yli hilseen! Haastattelut tylsiä. Ymmärsin, että ohjelma olisi vapaamuotoista, matkustajien esityksiä ja kuulumisia. Iiro & Ella-show! Ella istui paikallaan kuin tatti. Mekon tais käydä vaihtamassa. Taas hävettää olla suomalainen! Kauniita maisemia olisi riittänyt enemmänkin. Kiitokset helikopterille.

Ohjaus oli päin peetä. Odotin että näkisin tuttuja asemia ja maisemia, joita en ole sairauteni vuoksi vuosiin nähnyt enkä tule näkemäänkään. Sen sijaan näytettiin ämmien lässytystä ja muuta tyhjänpäiväistä.

Vastaus kysymykseen: noin puolta miljoonaa suomalaista.

entinen matkustaja kirjoitti:

Ohjaus oli päin peetä. Odotin että näkisin tuttuja asemia ja maisemia, joita en ole sairauteni vuoksi vuosiin nähnyt enkä tule näkemäänkään. Sen sijaan näytettiin ämmien lässytystä ja muuta tyhjänpäiväistä.

kuva ois pitäny tulla veturista koko matkan ajan, nyt muutama sekunti silloin tällöin, aivan ala-arvoinen suoritus

ala-arvoinen suoritus

Loistava idea tehdä tällainen ohjelma. Valitettavasti tekijät eivät luottaneet siihen, mitä he etukäteen mainostivat eli suomalaiseen, valoisaan kesäyöhön ja kauniisiin maisemiin. Junan lähtö Helsingistä oli kovin epämääräinen. Kaunista pääkaupunkiamme olisi voitu näyttää junan ikkunoista, mutta sen sijaan alettiin heti lähettää vanhoja tietoiskuja ja filminpätkiä. Ne olisi hyvin voitu näyttää siellä Tampereen ja Parkanon välillä, jossa ei oikein ole mitään katsomista tai niiden turvesoiden kohdalla Ylivieskan ja Oulun välillä. Hämeenlinnan ja Tampereen kohdallakin varottiin visusti näyttämästä maisemia ikkunoista. Radan varressa on kauniita kaupunki- ja maalaismaisemia, järvenrantoja, suuria jokia, metsälampia, soita ja paljon metsää. Kovin vähän niistä näkyi katsojille.
Iiro Rantalan musisointi oli toki mukavaa, mutta hänen sormiensa ja flyygelin koskettimien sijasta olisi voitu näyttää kuvaa vaikkapa veturin ikkunasta. Kyllä katsojat olisivat tienneet, mistä musiikki tuli.
Katsojia olisi voinut pitää paremmin ajan tasalla junan sijainnista. Vaikka juna ei paikkakunnalla pysähtynytkään, olisi voitu ruututekstillä ilmoittaa ohitettavan paikkakunnan nimen. Myös kartta ruudussa olisi voinut olla tarkempi.
Ihmisiä haalittiin junaan matkustajiksi talven aikana kampanjoimalla, mutta missä he olivat itse lähetyksessä. Kamera olisi voinut kiertää junassakin. Muutamia mielenkiintoisia haastatteluja kuultiin varsinkin matkan aamuyön tunteina. Kiitos niistä. Ella Kanninen on hyvä keskustelija.
Toivon, että tätä ideaa vielä kehitellään ja saamme joskus toistekin seurata samantapaista matkaa.

ARTE kanavalla oli saksa puhuttu suomen päälle eikä näin ollen saanut juurikaan selvää eli suomi kokonaan alta pois.Aivan liikaa esiteltiin alkoholin käyttöä eri muodoissa ,Suomi kuva oli tosi junttila tämän ohjelman perusteella. Enemmän olisi saanut olla maisemia ja nykypäivän Suomea ja kun me suomalaiset emme rotunakaan ole erityisen kauniita niin pukeutumalla yleisö vielä korosti tätä ominaisuutta .
Sinänsä Kanninen ja Rantala selvisivät hyvin.

Edelleen hieno juttu tehdä junamatkasta suoralähetys. Narisijat saavat esittää mielipiteensä, mutta olisivatko ajan, tekniikan ja muun rajoittavan seikan puitteissa saaneet parempaa aikaiseksi? Tuskin!! Jos ohjelma ei miellyttänyt , olisitte vaihtaneet kanavaa. Minä tein matkan jälleen tänään sunnuntaina sadepäivän ratoksi ja nautin suunnattomasti. Aina ei tarvi olla kaikkea häslinkiä joka veisi kulut kattoon. Tämä oli samalla tekniikan huippusuoritus ja nostalginen sisältö mukana, lisäksi asemien improvisoidut jutut, loitavaa.Unohtamatta Ellaa ja Iiroa vetohommissa, he olivat loistavia.Tehkää kooste jälkikatsottavaksi, mitä kaikkea tapahtui ns. kulissien takana. KIITOS VIELÄ KERRAN!!

Kulttuurikanava ARTEn ja VR:n kanssa toteutettuna tulos oli mielestäni aivan fantastinen "une passion finlandaise",positiivista eksotiikkaa kansainvälisille katsojille, todellinen herkulestyö. Mikstuura stemmasi:ikivihreää ja uutta musiikkia, talk, events asemilla, tuokiokuvia menneestä ja nykyisyydestä ja henkeäsalpaavia näkymiä ARTEn helikopterista käsin loputtoman avarista maisemista ja veturista, miten juna kiitää läpi yöttömän yön, minä tavallani mukana. Se valo on aivan fantastinen, jos sitä ei vuosikymmeniin näe, tai näkee ensimmäisen kerran eläessään. Simuntaalitulkkaus oli erinomainen asia. ARTEn katsojat näkyvyysalueella(Hampurin ja Marseillen välillä ja naapurimaissa) eivät tällaista reaaliajassa koskaan muulloin ole nähneet, ja tuskin tulevat näkemään tulevaisuudessakaan. Kaikki kunnia Alppimaisemille, etelän kuumille kesäöille ja eksoottiselle folklorelle, mutta se on siellä asukkaille arkipäiväistä. "Vieraan silmä" näkee monta asiaa eri näkökulmasta kuin "kotiväki", siis myös Suomesta positiivisesti. Metsäkin on metsättömälle fantastista. Toivottavasti myös Saksan suuret TV-tuottajat ARD tai ZDF lähettävät ainakin osia ohjelmasta joskus omissa lähetyksissään. Harvassa ovat niitten dokumentti- tai kulttuuriohjelmat Suomesta, ja sittenkin keskittaneet lyhyesti johonkin tiettyyn asiaan. Kun kulttuurikanava ARTE on junassa mukana, niin tuloksena on kulttuuria parhaasta päästä.

eira kirjoitti:

Tehkää kooste jälkikatsottavaksi, mitä kaikkea tapahtui ns. kulissien takana. KIITOS VIELÄ KERRAN!!

Jep. Oikeasti kiinnostaisi tietää, kuinka monta pakettia Rennietä tekniikan väki popsi matkan aikana. En saata uskoa, että ohjaajan työ olisi ollut niin luokatonta, kuin miltä tulos ajoittain vaikutti. Oletan, että siirtyminen nauhoitettuun sisältöön tai pimputuksella höystettyyn helikopterikuvaan kesken lauseen johtuu teknisistä vaikeuksista. Virallisen totuuden mukaan "meillä on pieniä ongelmia äänen kanssa, mutta eihän se haittaa". Veikkaan, että epävirallinen totuus tekniikan näkökulmasta sisältää paljon painokelvottomia sanoja.

Odotin jotain Norjan TV:n tapaista ohjelmaa ja olin pettynyt. Juna ja Hurtigruten Norjassa veivät mukanaan, kuin olisi matkustanut itse, vangitsivat television ääreen. Suomen ohjelman olisi voinut tehdä studiossa, haastatteluja, haastatteluja, haast... Hohhoijaa. Alku riitti, yön päälle tarkastin oliko parantunut. Ei ollut. Odotin maisemia, taustamusiikkia ja tunnelmia asemilta.

LUpamaksaja kirjoitti:

Moiseen paskaan tuhlataan lupamaksurahoja. Täyttä roskaa koko ohjelma, ketä kiinnostaa katsoa minuuttitolkulla ilmakuvaa junasta tai huonoäänilaatuista kansanmusiikkia? Ja vielä kahdella kanavalla samanaikaisesti! Vielä kehtaavat kehua ohjelmaa uutisissa ja lähettää viikon kuluttua uusintana. Vuosiin surkein ohjelma.

Ai että ketä kiinnostaa? No aika montaa näistä kommenteista päätellen :D
Hieno ohjelma, kiitos Yle! Nimenomaan tällaiseen teidän pitäisikin "tuhlata" sitä rahaa!

Mielestäni koko ohjelma oli täydellisesti onnistunut. Pidin ohjelmasta todella paljon! Katsoimme ohjelmaa yhdessä perheen kanssa. Toivottavasti ohjelma saa jatkoa ensi juhannuksena ja olisi ihanaa päästä itse juhannusjunaan mukaan. Maisemat olivat kauniita ja juontajat onnistuivat työssään hyvin. Iiro on hieno pianisti ja kappaleet sopivat hyvin juhannukseen.Itse soitan myös pianoa ja haluaisin tulla yhtä hyväksi pianistiksi kuin Iiro.

Tällaiseenkö hömppään Yle enää pystyy? Lupamaksut on kuitenkin maksettava. Olihan se idea hyvä mutta toteutus ei.

Mahtava ohjelma! Haastattelut ja Elävän arkiston videot olivat mielenkiintoisia, ilmakuvat Suomesta häikäiseviä sekä Iiron (ja toki muidenkin artistien) soitto mahtavaa. Tekniikan pettämiset olivat tietty surku, mutta niillehän ei voinut mitään.

Muutamaa asiaa olisi toki voinut parantaa:
- Alussa (ennen Riihinmäkeä) ohjelma tuntui olevan yhtä sähläystä. Tämä on tosin tekniikan takia ymmärrettävää.
- Asemalle tullessa olisi voinut olla joku tietoisku kaupungista.
- Myös ohjelmattomien väliasemien nimet olisivat voineet näkyä ruudussa asemalle saapuessa.
- Oletan, että kaikki otettiin suoran lähetyksen lisäksi myös talteen junassa. Näitä pätkiä (esim. Kakkosen kokkaukset) olisi voinut tekniikan pettäessä esittää jälkikäteen enemmänkin - varsinkin suo-osuuksilla ja silloin, kun kuului taustamusiikkia nauhalta.
- Tekniikan pettäessä "Pahoittelemme teknistä ongelmaa" -teksti ei olisi ollut pahitteeksi.
- Areenaan haastattelut yms. jälkikäteen eroteltuina.

Olisi kiva, jos Juhannusjuna esitettäisiin joskus paranneltuna versiona, jossa suoran lähetyksen tekniset häiriöt oltaisiin korvattu junaan tallennetulla materiaalilla (jos siis se tallennettiin).

Minun puolestani tällaisen ohjelman saa esittää uudestaankin!

Hyvä idea, mutta "lasten tautia" oli paljon. Juontajat olivat hyviä, mutta pianon sijoittaminen junaan oli tosityperää, olkoonkin, että Iiro Rantala on aivan huipputaitava sillä soittamaan. Hanuri ja junamatka ovat aikoinaan kuuluneet Suomessa yhteen, erityisesti sotien aikoihin. Pitkälle matkalle monisanaiset haastattelut soveltuvat hyvin, mutta vain riittävän tunnettujen ja kiinnostavien henkilöiden kyseessä ollen. Muutamaa epäjulkkista ei pitempään jaksanut kuunnella Erkkikään!

Kyllä oli noloa.. Siis tääkö näytettiin ulkomaille???? Voi ei! Onko suomalaiset oikeesti ton näkösiä??? Ihmiset oli pukeutunu ihan kauheisiin kuteisiinki!!!! Kauhee häpeä, siis IHMISET!!! Ja miksi jotkut on ylpeitä alkoholin suurkulutuksesta???? Meinasin oksentaa ku Iiro Rantala ja joku toinen juntti kännipäissään naureskeli siellä suu auki. Yäk. Ja Iiro juontajana??? Ei toiminu.

Onneks olin juhannuksena mökillä enkä missää junas tai ruuhkis roikkumassa saatika kattomassa moista paskaa telkkarista :)

LUpamaksaja kirjoitti:

Moiseen paskaan tuhlataan lupamaksurahoja. Täyttä roskaa koko ohjelma, ketä kiinnostaa katsoa minuuttitolkulla ilmakuvaa junasta tai huonoäänilaatuista kansanmusiikkia? Ja vielä kahdella kanavalla samanaikaisesti! Vielä kehtaavat kehua ohjelmaa uutisissa ja lähettää viikon kuluttua uusintana. Vuosiin surkein ohjelma.

Hienoa jos tulee uusintana, itselläni jäi loppu näkemättä ja juuri tätä sen Ylen tarjonnan tuleekin olla. Pois kaikki pallon perässä juoksentelut ja muut tyhjänpäiväisyydet, musiikkia ja kulttuuria tilalle. Toteutus oli varsin onnistunut, mutta tuleville vuosille jäi varmasti kehitettävääkin, mutta näinhän sen pitääkin olla. Maksan mielelläni lupamaksuja jos tämän kaltainen tarjonta lisääntyy, muut kanavat joutaiskin itseltäni jo pois, kun ei niiltä tule kuin aivotonta saippuaa ja urheilua.

Hurtigruten kirjoitti:

Odotin jotain Norjan TV:n tapaista ohjelmaa ja olin pettynyt. Juna ja Hurtigruten Norjassa veivät mukanaan, kuin olisi matkustanut itse, vangitsivat television ääreen. Suomen ohjelman olisi voinut tehdä studiossa, haastatteluja, haastatteluja, haast... Hohhoijaa. Alku riitti, yön päälle tarkastin oliko parantunut. Ei ollut. Odotin maisemia, taustamusiikkia ja tunnelmia asemilta.

Mielestäni näitä ohjelmia ei voi ollenkaan verrata, vaikka Norjan rannikosta kertovat ohjelmat ovatkin hienoja. Kun juhannusyönä seurasin tätä ohjelmaa, olin todellakin mukana, hetki hetkeltä, siinä mitä juuri tapahtuu. Ohjelman vetäjillekin moni asia oli yllätys, kaikkea ei voinut tietää etukäteen.
Myöhemmin katsottuja jaksoja voi kummastella, mutta ajatelkaa: juuri siinä, juuri silloin, odottamatta. Ja kaikki hoidettiin hienosti.

Tämä ohjelma ei kaipaa puolusteluja. Silti vielä uudelleen: kiitokset!

Hieno ja hauska ohjelma! Kyllä Suomi on kaunis maa!

Myötähäpeää täälläkin tunnettiin. Hyvä idea, mutta toteutus todella kehno. Reitti oli valittu täysin väärin, Savon radalla olisi ollut niitä järvimaisemia! Käytännön tasolla ensinnäkin kuva ja ääni pätkivät ja junan ikkuna oli osan aikaa todella likainen. Sisällölliseltä kannalta olisi kannattanut valita ohjelmaan enemmän kutsuvieraita, jolloin haastatteluista olisi saatu lyhyitä ja napakoita. Nyt jaariteltiin samojen henkilöiden kanssa kiusallisen pitkään! Konduktöörejäkin olisi voinut jututtaa ja kuvata koko junassa, ei vain kahdessa vaunussa. Lisäksi seuraavalla kerralla junaan parempia ohjelmanumeroita, enemmän laulua ja monipuolisia esiintyjiä. Asemien ohjelmanumerot olivat välillä piinallista katsottavaa. Onko muka burleski ja tankotanssi koko perheen viihdettä? Enemmän mainostusta kehiin ja asemille enemmän porukkaa ja parempia esiintyjiä, jos ohjelma toteutetaan toisen kerran. Tällaisenaan ei kannata ottaa uusiksi.

Tässä omia mietteitäni Juhannusjuna ohjelmasta:

Monen tunnin suorassa ohjelmassa oli luonnollisesti sekä ontumia että onnistumisia. Onneksi kaikki parani loppua kohden, sillä matka ja kerronta ikään kuin löysivät uomansa ja tunnelmansa.

Alkuosa Tampereelle asti oli pahinta haparointia. Suurimpia ihmetyksiä oli typötyhjä asema Tikkurilassa - eli ei minkäänlaista vastaanottoa junalle (piittasiko Vantaa palttua koko asialle, eikä viitsinyt käyttää hienoa mainoshetkeä lainkaan hyväkseen?), hieman onneton vastaanotto Riihimäellä, jossa pari koivua lykättiin mukaan sekavassa joukkoruuhkassa, ja täydellinen mahalasku Tampereella, jossa tekotaiteellinen ohjelma oli osin ala-arvoista ja vastenmielistä sössöä, jolla ei ollut mitään tekemistä juhannuksen tai juhannustunnelman kanssa. Tampereen kokoinen kaupunki ei joko välittänyt tai osannut tuottaa arvolleen sopivaa juhannusohjelmaa sekään. Käsittämätöntä.

Hämeenlinnassa ja siitä eteenpäin ohjelma nousi onneksi jaloilleen - tai siis raiteilleen. Niin junassa haastateltavat, musiikkiesitykset kuin asemapysähdykset ohjelmineen olivat kaikki jokseenkin onnistuneita. Erityisesti pienimmät paikkakunnat olivat selvästi sydämellä asiassa mukana ja olivat siten osanneet tuottaa niin itselleen kuin muille ilahduttavaa ja juhannustunnelmaan sopivaa ohjelmaa. Oulussa tosin Huutajien jälkeen kamera haahuili taas laiturilla ilman, että mitään tapahtui tai että haahuilussa olisi ollut mitään mielenkiintoa.

Erinäisinä vinkkeinä voisi sanoa mahdollista vastaavaa koitosta varten:
1) asemapysähdykset (niiden ohjelma ja koreografia) tulisi suunnitella ennalta paremmin kohteiden kanssa - turha haahuilu pois,
2) yksi haastattelija on liian vähän 13 tunnin ajalle. Vaikka Ella Kanninen on ja oli oivallinen, joutui hän huhkimaan aika lailla yksin puhepuolella Iiro Rantalan keskittyessä soittopuoleen.
3) Lähetystekniikka pätki yllättävän paljon matkalla. Vaikka liikkuva juna on haasteellinen, niin miksi pätkimisiä oli hyvin paljon asemillakin, siis ulkona? Tekniikkaan ja laitteiden käyttöön (alkaen mikrofonien pitämisestä kädessä) tulisi ennalta kiinnittää enemmän huomiota.
4) Helikopterin käyttö ja upeiden maisemakuvien näyttäminen (kun sääkin suosi) oli puolestaan ohjelman parasta antia. Tosin siinäkin oli yksi lapsus: Hämeenlinna ohitettiin ilmakuvitta, vaikka se olisi ollut ensimmäinen todellinen maisemallinen helmi matkalla. Outoa.

Mutta oppiahan ikä ja uraauurtavat kokeilut ovat kaikki - tietenkin.

Kiitos siis VR:lle, YLElle ja ainakin joillekin paikkakunnille!

Täysin samaa mieltä. Koko homman pointti on juuri se, että tv-katsoja voi kokea itse olevansa matkalla läpi kesäöisen Suomen, Norjan tai minkä hyvänsä. Juontajat tekivät tästä taas perisuomalaisen pönötysohjelman, joka pilasi mielestäni "matkustamisen". Nyt juontajilla oli loppunut järkevä sanottava jo ennen Tamperetta ja loppu oli jotain kaksimielistä ja väsynyttä höpönlöpöä. Asemilla oli ihan turha mennä myös katsomaan jotain myötähäpeällistä kesäteatterilausuntaa tai ilman syytä paikalle kuskattuja lauritähkiä ja muita. Muutan Norjaan.

Ihan positiivinen mieli jäi ohjelmasta, vaikka olisihan joitakin juttuja voinut tehdä toisin. Se nyt on selvä, että kaikkia ei voi sisällöllä mielyttää.

Vastavanlaisissa ohjelmissa kannattaa välttää juontajan eli Ellan aluksi runsaasti viljelemää haastateltavan päälle puhumista. Lisäksi neljän henkilön tekemä nosto keskellä käytävää olisi ollut syytä näyttää loppuun, kun se kerran aloitettiin, eikä hötkyä aloittamaan jo seuraavaa haastattelua. Sama hötkyäminen näkyi myös esim. kokkauksen aikana, kun kuva leikattiin poukkoilevasti kuin musiikkivideoissa.

No, loppua kohti ohjelma asettui paremmin uomiinsa ja edellä mainitut seikat korjaantuivat ihan itsestään. Kari Väänänen oli aivan mainio toisessa keskustelussaan :)

Eikun vaan tsemppiä Ylelle tuleviin koitoksiin.

jaa a kirjoitti:

En tiiä mikä oli mutta koko lähetys oli yhtä myötähäpeää kun katselin ://

Tulipa niin tyypillinen suomalaisen Suomea ja suomalaisten tekemisiä häpeävä kommentti heti alkuun.

Mikä meissä on vikana, kun aina pitää itseämme ja maatamme ja saavutuksiamme haukkua, vaikka muut ovat ihan toista mieltä. Kaiken ei aina tarvitse olla täydellistä, pitää uskaltaa elää ja yrittää! Hyvä juhannusjuna!

Hyvä idea, mutta monta parannusehdotusta:

Luulin, että lähetys olisi kauttaaltaan liveä, näinhän ei ollut. Välillä juna kulki pohjoiseen, välillä taas päinvastaiseen suuntaan (monet haastattelut). Oli outoa, kun maisema ikkunasta vilisi toiseen suuntaan, ja sitten yhtäkkiä vastakkaiseen suuntaan.

Lähtö Helsingistä jäi pois, tulo Rovaniemelle myös. Näitä odotin erityisesti.

Olisiko millään mahdollista, että ajetaan ulos mitä tahansa, niin ruudussa näytettäisiin koko ajan kellonaika ja junan nopeus. Tulisi kosketus todellisuuteen. Paikkakuntien (kuntien) näyttö olisi plussaa.
En puutu haastattelijoihin enkä haastateltaviin, niitä oli mainioita, myös vähemmän kiinnostavia, makuasia.

Helikopteripätkät olivat mainioita, paitsi ne, joissa juna ei näyttäytynyt missään vaiheessa. Silmä haki automaattisesti junaa maisemasta. Useinhan se sieltä ilmestyikin. Hienoja maisemia.

Juhannusjuna

Juhannusjunan taivalsi huikean matkan läpi aurinkoisen Suomen. Matka oli juuri niin unohtumaton, kun osasimme etukäteen odottaa. Suuri kiitos matkustajille, vieraille, asemapaikkakunnille tulleille ihmisille ja katsojille!

Juhannusjuna Areenassa

Junan matkaa kartalla (kuvia)

Facebook

Twitter (#juhannusjuna)

Pysähdysasemat:

Helsinki klo 18.52
Pasila klo 18.57 - 19.00
Tikkurila klo 19.41 - 19.44
Riihimäki klo 20.19 -  20.22
Hämeenlinna klo 20.46 -  20.48
Tampere klo 21.38 -  22.11
Parkano klo 23.05 - 23.08
Seinäjoki klo 00.12 -  00.14
Kokkola klo 02.01 -  02.30
Ylivieska klo 03.38 -  03.40
Oulu klo 05.14 -  05.19
Kemi klo 06.27 - 06.31
Rovaniemi klo 07.50

Juhannusjuna on ainutkertainen matka ja samalla ohjelma tv:ssä, radiossa ja netissä. Sellaista ei tulla tekemään uudelleen. Ohjelma näkyy Suomen lisäksi klo 22.05 alkaen suorana myös Saksassa ja Ranskassa. Ja jälkilähetyksenä Norjassa.

Juhannusjunaan voi kuka tahansa ostaa lipun. Käyttämällä koodia "Juhannusjuna" saa makuupaikan noin puoleen hintaan. Katso tarkemmat ohjeet VR:n sivuilta. Ja jollet halua näkyä tv-ohjelmassa niin ohjelmien teko tapahtuu vain kahdessa vaunussa, joihin ei ole pakko mennä.

Matkan aikana junassa kuvataan matkustajia, henkilökuntaa ja kutsuttuja vieraita. Junareitin ulkopuolella seurataan juhannuksen erilaista viettoa: Pirkanmaan perinteinen juhannussauna, laskuvarjohyppääjien juhannus Alavuudella, rockfestivaali Kauhajoella, juhannus merellä Kokkolan edustalla ja eränkävijän juhannus Lapissa. Juhannusjunan junaemäntänä toimii Ella Kanninen ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala.

Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen ARTE-kulttuurikanavan yhteinen hanke, jonka esikuvia ovat norjalaiset Bergensbanen ja Hurtigruten.  Ohjelmaa tullaan esittämään Suomen, Saksan ja Ranskan lisäksi ainakin Norjassa.