Tutustu Juhannusjunan matkustajiin

Juhannusjunaan nousee aattoiltana upea joukko erilaisia ihmisiä. Osa on hyvin innostunut junista ja junalla matkustamisesta, osa haluaa kokea unohtumattoman juhannuksen yöttömässä yössä ja joku toivoo eniten tutustuvansa uusiin ihmisiin. Tässä uljas porukkamme kokonaisuudessaan!

Pete ”Hende” Nieminen (37) perheineen, Riihimäki

Pete Nieminen

Pete pääsi nelivuotiaana ohjaamaan junaa veturinkuljettajapappansa kanssa, ja kiinnostus juniin on siitä lähtien ollut taattu. Piirtäjänä ja maalaajana työskentelevä Pete tekee Juhannusjuna-matkan aikana taulun, jonka tekemistä matkustajat ja tv-katsojat voivat matkan aikana seurata.

 

Ilmari Peltonen (17), Turku

Ilmari Peltonen

Turkulainen Ilmari on kesäihminen henkeen ja vereen. Hän on aikaisempina kesinä mm. purjehtinut Puolaan ja Tanskaan, mutta pitää paljon myös junamatkailusta. Ilmarin mukaan yöjunat ovat tunnelmaltaan parhaita, sillä siellä ehtii jutella ihmisten kanssa. Ilmari harrastaa myös valokuvausta ja antaa vinkkejä upeiden kesäkuvien ottamiseen.

 

Kauko Launonen (72) ja avovaimo Inkeri Syrjänen, Tankavaara

Inkeri Syrjänen ja Kauko Launonen

Harvalla suomalaisella on oma junarata, mutta Kaukolla on! Oma rautatie löytyy Tankavaaran Kultakylästä ja junasta löytyy mm. saunavaunu. Kauko matkusti jo alle 10-vuotiaana yksin junalla mummolaan ja nykyäänkin hänen ulkomaanmatkojen kohokohtia ovat paikalliset junamatkat.

 

Pentti Yli-Karjanmaa (59) ja Pirkko Paaermaa, Kurikka

Pentti Yli-Karjanmaa ja Pirkko Paaermaa

Pentti on höpsisti. Höpsisti kaivaa päätöksen hetkellä kolikon esiin ja päättää kruunan sekä klaavan avulla mitä tekee. Pentin ja Pirkon mukaan hauskimmat asiat niin rautatiellä kuin elämässäkin löytyvät sivuraiteilta. Joskus sivuraiteella tosin joutuu maksamaan lahjuksia paikallisille virkamiehille, kuten kaksikon Moldovan-reissulla pääsi käymään…

 

Sanna Hartikka ja Anna-Riikka Valli, Seinäjoki

Sanna Hartikka ja Anna-Riikka Valli

Pohjanmaan ”Dynamic Duo” Sanna ja Anna-Riikka nousee junaan Seinäjoelta. Yllytyshullun parivaljakon menneisyydestä löytyvät mm. 155 metrinen benjihyppy sekä laskuvarjohyppy. Molemmat naiset harrastavat tankotanssia ja voittavat saunomisessa useimmat miehet.

 

Tuulikki Salminen (65) ja Henrik Mathiesen (8), Tuulos/Baerum, Norja

Henrik Mathiesen

Mummunsa Tuulikin mukaan 8-vuotias Henrik on jo seitsemän vuoden ajan puhunut kahdella kielellä. Junista. Mummun kanssa Henrik on seisonut lumimyräkässä ja räntäsateessa Hämeenlinnan radan varressa odottamassa ”vielä seuraavaa junaa”. Tuulikki puolestaan haluaa tavata junassa suuren idolinsa Iiro Rantalan.

 

Erkki (56) ja Tuula Yrjölä, Hattula

Erkki Yrjölä

Erkki ja Tuula aikovat ottaa Juhannusjunassa hien irti! Kaksikon kunnianhimoisena tavoitteena on nimittäin polkea kuntopyörällä vuorovedoin koko matka Helsingistä Rovaniemelle.

Aivan kylmiltään ei Erkin ja Tuulan tarvitse polkumatkaan lähteä, sillä molemmilla on vahva maratoonaritausta.

 

Tuomas Aivelo (27) ja Teemu Leminen (25), Helsinki

Tuomas Aivelo ja Teemu Leminen

Tuomas ja Teemu pitävät juhannusta hankalana juhlana, koska yleensä silloin ajetaan keskelle ei mitään, mistä ei pääse kolmeen päivään pois. Toisaalta juhannuksen hyvä puoli on se, ettei tarvitse palella hangessa ja katsoa huonoja ilotulitteita. Kaksikon mielestä 13 tuntia juhannusta junassa voisikin olla juuri sopiva annos juhannusta heille.

Tuomas on innokas luontokuvaaja ja hän aikoo dokumentoida Suomen kesäistä luontoa myös matkan varrelta.


Ari Inkeroinen (42), Oulu

Ari Inkeroinen

Suomen henkilöliikenteen rataverkosta ei löydy montaa osuutta, jolla joukkoliikennebongari Ari ei olisi matkustanut. Matkoillaan Ari merkitsee muistiin mm. junien kohtaamisia ja vaunujen numeroita. Ari on Asperger-henkilö, jolle sosiaaliset tilanteet ja stressi saattavat aiheuttaa ärtyisyyttä ja väsymystä. Runoja kirjoittavalle Arille kirjasto on pyhä paikka.

 

Esa Peltonen (71), Helsinki

Esa Peltonen

Esa on ollut järjestelemässä yli 20 vuoden ajan Rovaniemen juhannusjuhlia, joten hän tietää, miten suomalaiset ottavat juhannusta vastaan. Hän harrastaa myös historiaa ja tietää paljon mm. entisaikojen junamatkailusta.

Esa on kova laulumies ja hänellä saattaakin olla pieni yllätys kanssamatkustajien varalle.

Esa on työskennellyt useasti ulkomailla ja kuriositeettina voidaan mainita, että vuonna 2003 Esa oli Etelä-Koreassa tekemässä tv-mainontaa xylitolipurukumille.

 

Kim Tamio (22) ja Olli Maunula, Kuopio              

Kim Tamio

Kuopion kupeesta Tervosta kotoisin oleva Kim on kauppatieteiden opiskelija, vegaani, totaalikieltäytyjä ja ilmastoaktivisti. Kim ei usko ihmisen aikaansaamisen perustuvan 8-16 työaikaan ja hän arvostaa vapaa-aikaa enemmän kuin rahaa. Olli puolestaan on Tallinnassa opiskelijavaihdossa ja on alkanut kaivata saunaa sekä kunnollista ruisleipää.

 

Riitta Vainio ja Juha-Matti Aaltonen, Turku

Riitta Vainio ja Juha-Matti Aaltonen

Riitta oli 70-luvulla junassa töissä myyden matkustajille mm. makeisia, hedelmiä ja jäätelöä. Riitta rakastaa juhannustansseja ja ensimmäinen yhteinen juhannus sujuikin Valasrannan lavalla Yläneellä. Juhannusjuna-matkallakin pari pääsee tanssin pyöreisiin Tampereen asemalla. Matkalla hierojana työskentelevä Riitta aikoo ilahduttaa kanssamatkustajiaan päähieronnalla.

 

Tilda-Laura Vanhatalo (19) ja Benjamin Leung (20), Lahti/Hongkong

Tilda-Laura Vanhatalo ja Benjamin Leung

Tilda-Laura haluaa näyttää hongkongilaiselle poikaystävälleen Benille suomalaisen yöttömän yön. Pariskunta on matkustellut paljon maailmalla, mutta Pohjois-Suomi on uusi tuttavuus Tilda-Laurallekin. Tilda ja Ben odottavat tapaavansa junassa erilaisia suomalaisia ihmisiä, jotka kertovat omista tavoistaan viettää juhannusta.

 

Teuvo V. Riikonen (51), Savonlinna

Teuvo V. Riikonen

Teuvo jäi koukkuun junalla matkustamiseen reissatessaan nuorena kahtena kesänä junalla läpi Suomen. Hän kertoo rakastavansa junalla matkustamista, asemia, ihmisiä junassa ja junan tunnelmaa. Rehtorina työskentelevä Teuvo on kirjoittanut 17 kirjaa ja aikoo kirjoittaa kirjan myös Juhannusjunasta!

 

Jussi Päiviö (35) ja Miila Halonen, Espoo

Jussi Päiviö ja Miila Halonen

Jussi on julkisten liikennevälineiden vankkumaton puolestapuhuja. Hän oli mukana vaikuttamassa, kun Kemijärven yöjuna palautettiin takaisin liikenteeseen vuonna 2008. Avovaimonsa Miilan kanssa Jussi harrastaa mehiläisten kasvatusta ja hunajatuotteita maistellaan myös Juhannusjunassa.

 

Ziggy (17) ja Sirius Hulden, Helsinki

Ziggy ja Sirius Hulden

Ziggy kuuluu porukkaa ”juniin ja joukkoliikenteeseen hurahtaneet”. Nuori mies paitsi matkustaa, myös kuvaa mielellään busseja ja junia. Äitinsä Siriuksen kanssa matkustava Ziggy pääsee Juhannusjunassa myös täysi-ikäisten kerhoon, sillä hän täyttää 18 vuotta juhannuspäivänä!

 

Rakel Elijah, Tampere

Rakel Elijah

Rakel on numerologi ja kosminen kulkija, joka viettää juhannuksen mieluummin kesäisessä yössä matkaten kuin itikoiden illallisena.

Tampereella asuvalla Rakelilla on vino pino yliluonnollisia tarinoita kerrottavana, jos joku matkustajista haluaa aamuyön pitkinä tunteina karistaa unihiekat silmistään.

 

Aila Kanninen, Suonenjoki

Aila Kanninen

Aila lähtee matkaan yksin, sillä ”pianhan sitä ystäviä saa, kun veressä virtaa savolainen veri”. Aila on suomalaisen lähiruoan suuri ystävä ja hänen mielestään suomalaisten tulisi olla ylpeämpiä paikallisista erikoisruoistaan. Ulkomaisille vieraille hän tarjoaisi ainakin kylmäsavuporoa, tikkumuikkuja, leipäjuustoa ja – no tietenkin – kalakukkoa!

12 kommenttia

Mielenkiintoisia ihmisiä tulossa mukaan!

No onhan tuossa mielnkiintoista porukkaa lähdössä....Itse kun en sitten päässytkään matkaan!!! HARMI!!

Kivoilta vaikuttaa!

Voi voi taisin myöhästyä junasta! Vaikka ei ole mikään idän pikajuna. niin mielenkiintoinen tapa viettää Juhannusta. Ideaa voisi käyttää muuhunkin......

Teuvo V. Riikonen, kirjailija, rehtori, humoristi ja ennen kaikkea Kristillisdemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja.

Hyvä idea ja kiinostavia ihmisiä - kiitos kaikille.

Joulumatka *varmistettuna* talvisilla kuvilla seuraavaksi -

Juhannusjuna on kaikkien aikojen paras idea, mitä voi olla... Olin lopullisesti myyty, kun Topi Sorsakosken Kesäyö alkoi soida Seinäjoelta liikkeelle lähdettäessä. Hyvää juhannusta kaikille!

Kari

Leikkauksesta vastaavat olisivat voineet sijoittaa haastattelut edes vähän oikealle paikoille. Häiritsi suunnattomasti hämärä <--> aurinko vaihtelu (esim. Rosa Liksonin haastattelu). Mielenkiinto kärsi kummasti, kun tajusin, että "suora ohjelma" onkin puoliksi huijausta.

Ei tämä nyt ihan uusi idea ole.
Vastahan yle teema näytti kuinka junalla Norjassa matkataan Oslosta jonnekkin Norjan pohjoisempaan kolkkaan. Tosin se oli suurimalta osin kuvaa junan edessä olevasta kamerasta, mutta asemalla pysähdyttäessä oli asemapaikan historiasta juttu yms.

Oli viimesen päälle tylsä ohjelma. Laulut ilman esittäjää ja ilmasta näytettiin asemien takapihoja parkkipaikkoineen ja mettää riitti. Olis voinut olla mistä tahansa Siperiasta tai muualta toi vihree mettä. Mitä ihmeen sekailevaa touhua oli Hämeenlinnassa? Selostajat yrittivät kaikkensa, mutta tyhjästä on paha nyhjästä.

Viimeisen päälle kiintoisa, ennen näkemätön ohjelma. Katsoin alusta loppuun. Olen uskollista tyyppiä :) Loistavaa Ella K, Iiro R, kaikki esiintyjät aina Australiaa myöten, tekniikan tiimi.
Kyllähän niita egoltaan heikkoja, kateellisia, suomalaisen suoralähetys-ohjelman, tavallisen kansan, jopa juhannusluonnon mollaajia aina jostain sikiää. Ei noita: 'Minä olisin tehnyt kaiken paremmin' -tyyppien juttuja jossain typerillä palstoillaan kannata edes vilkaista.
Tsemppiä. Tästä on hyvä jatkaa. Tekstittäkää, spiikkaa rakas Ella, leikatkaa, jakakaa koko maailmaan.

Ohjelmaidea oli rohkean mielenkiintoinen, mutta juontajavalinnat täysi floppi. Voiko kökömpää juttua tulla kuin varsinkaan Kanniselta. Lienee jonkun sukulainen Ylestä, kun valitaan useaan ohjelmaan. Olisi varmasti onnistunut tämä konsepti, jos olisi panostettu juontajiin.

Juhannusjuna

Juhannusjunan taivalsi huikean matkan läpi aurinkoisen Suomen. Matka oli juuri niin unohtumaton, kun osasimme etukäteen odottaa. Suuri kiitos matkustajille, vieraille, asemapaikkakunnille tulleille ihmisille ja katsojille!

Juhannusjuna Areenassa

Junan matkaa kartalla (kuvia)

Facebook

Twitter (#juhannusjuna)

Pysähdysasemat:

Helsinki klo 18.52
Pasila klo 18.57 - 19.00
Tikkurila klo 19.41 - 19.44
Riihimäki klo 20.19 -  20.22
Hämeenlinna klo 20.46 -  20.48
Tampere klo 21.38 -  22.11
Parkano klo 23.05 - 23.08
Seinäjoki klo 00.12 -  00.14
Kokkola klo 02.01 -  02.30
Ylivieska klo 03.38 -  03.40
Oulu klo 05.14 -  05.19
Kemi klo 06.27 - 06.31
Rovaniemi klo 07.50

Juhannusjuna on ainutkertainen matka ja samalla ohjelma tv:ssä, radiossa ja netissä. Sellaista ei tulla tekemään uudelleen. Ohjelma näkyy Suomen lisäksi klo 22.05 alkaen suorana myös Saksassa ja Ranskassa. Ja jälkilähetyksenä Norjassa.

Juhannusjunaan voi kuka tahansa ostaa lipun. Käyttämällä koodia "Juhannusjuna" saa makuupaikan noin puoleen hintaan. Katso tarkemmat ohjeet VR:n sivuilta. Ja jollet halua näkyä tv-ohjelmassa niin ohjelmien teko tapahtuu vain kahdessa vaunussa, joihin ei ole pakko mennä.

Matkan aikana junassa kuvataan matkustajia, henkilökuntaa ja kutsuttuja vieraita. Junareitin ulkopuolella seurataan juhannuksen erilaista viettoa: Pirkanmaan perinteinen juhannussauna, laskuvarjohyppääjien juhannus Alavuudella, rockfestivaali Kauhajoella, juhannus merellä Kokkolan edustalla ja eränkävijän juhannus Lapissa. Juhannusjunan junaemäntänä toimii Ella Kanninen ja matkustajia ravintolavaunussa viihdyttää Iiro Rantala.

Juhannusjuna on Ylen ja keskieurooppalaisen ARTE-kulttuurikanavan yhteinen hanke, jonka esikuvia ovat norjalaiset Bergensbanen ja Hurtigruten.  Ohjelmaa tullaan esittämään Suomen, Saksan ja Ranskan lisäksi ainakin Norjassa.