Ohjelman sivut ovat muuttaneet.
Sivut ovat muuttaneet
Julkaistu Ti, 15/06/2010 - 17:08 radio1 Kansanmusiikin pakinaSivut ovat muuttaneet
Julkaistu Ti, 15/06/2010 - 17:06 radio1 Aristoteleen kantapääIlmianna, keskustele, kommentoi, lähetä vinkki!
Aristoteleen kantapääViikon sitaatti
Lue aikaisempia Viikon sitaatteja. | Anna vinkkisi Viikon sitaatiksi täällä.
Viikon fraasirikos
Lue aikaisempia fraasirikostuomioita. | Ilmianna fraasirikolliset täällä!
Viikon sitaattivihje
Lue aikaisempia Aristoteleen kantapään antamia Viikon sitaattivihjeitä.
YLE Radio 1 - blogit
Sivut ovat muuttaneet
Näiden ohjelman sivut ovat muuttaneet. Täällä olevia sivuja voi vielä lukea, mutta tekstejä ei voi enää kommentoida.
Uudet sivut löytyvät osoitteesta yleradio1.fi
Ajankohtainen Ykkönen
Uusi ja tuore, terävä, haastava ja rohkea A-makasiiniohjelma tarjoaa vääriä kysymyksiä, reipasta analyysia ja napakoita studiovieraita.
Tekijät lupaavat uskaltaa kysyä ja esittää vastauksia - jopa itsensä likoon laittaen. Asialla Pirjo Auvinen, uutiskenttien ammattilainen, ytimessään valta, politiikka ja raha. Toimittajana myös Olli Seuri.
Ohjelmassa kuullaan myös valtakunnan ykköskolumnisteja: Äänessä mm. Sauli Niinistö, Esko Seppänen, Suvi-Anne Siimes, Arja Alho ja Nils Torvalds.
» Ajankohtainen Ykkösen uudet sivut
Aristoteleen kantapää
Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on hiuksiahalkovaa pilkun viilausta ja höyläystä sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta.
Näillä sivuilla ja radio-ohjelmassa selvitetään kiinnostavien vieraiden ja yleisön kanssa, mistä sanonnat tulevat ja mihin ne menevät.
Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjeitäsi. Anna sitaattivinkki! Ilmianna fraasirikolliset!
Kalle Haatanen
Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti.
Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään ja epäsuomalaiseen tyyliin.
Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.
YLE Radio 1:ssä maanantaisin klo 12.15 - 13.00.
Kansanmusiikin pakina
Kansanmusiikin ilta on pelimanni- ja yhtye-esittelyjä, toivelevyjä, arkiston aarteita, EBUn konsertteja ja festivaalien satoa. Kerran kuukaudessa Kansanmusiikin sävel on vapaa -puhelintoivekonsertti. Ohjelmaa toimittaa Sirkka Halonen.
Kansanmusiikin ilta lähetetään Radio 1:ssä tiistaisin.
Joka tiistai ohjelmassa kuullaan pakina, joka julkaistaan nettiin tekstinä. Kommentoi ja keskustele!
Kirsi Virtanen
Kirsi Virtanen aloitti nimikko-ohjelmansa Radio 1:ssä vuoden 2007 alussa. Palautetta ohjelma saa paljon: kuuntelijat käyvät ohjelmaa kuunnellessaan joko raivon partaalla tai ilon huipulla.
Kirsi onnistuu puhumaan tunnin tikustakin - mitään asiaa väheksymättä
tai liikaa kunnioittamatta.
Liikoja kumartelematta, mutta lämmöllä ja huumorilla hän tarjoaa kuulijoilleen uutta tietoa - ja tuulettaa samalla rohkeasti vanhoja uskomuksia ja asenteita!
YLE Radio 1:ssä keskiviikkoisin klo 9.06 - 10.00.
Kuulokulmia
Radiodraamaa, kuunnelmia on jo yli 80 vuotta lähetetty Yleisradiossa. Kun Markus Rautio tuli 1926 Yleisradion palvelukseen, hän oli käynyt jo koulutuksessa Hollywoodissa, elokuvan tuottaminen ja ohjaaminen kiinnosti häntä. Myös radio oli uusi väline, ja radioon hän sitten juurtui ja alkoi luoda sitä toimintaa, joka nyt tunnetaan Radioteatterina.
Radioteatteria 19 vuotta johtanut, mutta huhtikuussa 2009 eläkkeelle jäänyt Pekka Kyrö kuuntelee nykykulmasta draaman ja kuunnelman, dramaattisia ja kuunnelmallisia, asioita Ylessä ja sen ympärillä, nyt kun radio edelleen on uusi väline.
Markus Rautio jäi jo yli 50 vuotta sitten eläkkeelle Ylestä Markus-setänä, jota virkaa mieluummin hän kuitenkin oli kuunnelmaohjaaja.
Nykykulmasta, radion historian muistoa unohtamatta, Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö Pekka Kyrö kuuntelee draaman ja kuunnelman, dramaattisia ja kuunnelmallisia, asioita Ylessä ja sen ympärillä.
Markku Heikkinen
"Aatosta jaloa ja alhaista mieltä"
Syväpuheisia ja usein rohkea-aiheisiakin Markku Heikkisen luotsaamia keskusteluja kuullaan Radio 1:ssä tiistaiaamuisin.
Dokumenttiohjaaja ja radiotoimittaja Markku Heikkinen on kasvanut Kainuussa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta.
YLE Radio 1:ssä tiistaisin klo 9.06 - 10.00.
Päivi Istala
Päivi Istala aloitti toimittajana vuonna 1967.
Näiden vuosikymmenten sykkeestä Istala poimii jännittäviä tapahtumia ja haastateltavia, joiden kanssa kuljetaan läpi 1960-luvun lopun hullujen vuosien, koetaan Ristivetoa ja saadaan Ikkunat auki, mennään Keskiyötä kohden ja kohdataan Tänään iltapäivällä.
Ja miltä tuo kaikki kuulostaakaan nyt?
YLE Radio 1:ssä maanantaisin klo 9.05 - 10.00.
Tuomas Enbuske
Tuomas Enbusken vieraslistalle kuuluvat politiikan, kulttuurin ja tieteen kärkinimet, ja kaikki, joilla on tässä maassa jotain sanottavaa.
Myös TV:stä tutun Tuomaksen ohjelmat ovat saaneet alusta asti kuuntelijoilta runsaasti palautetta:
"Enbusken ohjelma edustaa tällä hetkellä maan parasta journalismia. Melkoinen yllätys mieheltä, jota en osannut aiemmin pitää juuri minään."
YLE Radio 1:ssä torstaisin klo 9.06 - 10.00.
Radio antaa
Julkaistu Su, 15/08/2010 - 08:53 pekka_kyro KuulokulmiaJokin aika sitten Helsingin Sanomien kolumnisti Pertti Avola kirjoitti Kanavalla-palstalla radion kuuntelusta. Hän jakoi kuulijat kahteen ryhmään: "vanhaa linjaa" edustaviin ohjelmien kuuntelijoihin ja "uudemman linjan" kuuntelijoihin, jotka kuuntelevat radiosta lähetysvirtaa, satunnaisesti ja lyhyissä pätkissä. Hänen mukaansa vanhan linjan kuuntelijoille radio on vastaanotin, laatikko pöydällä, kun taas uuden linjan kuuntelijoille radio on osa netin, kännykkän tai mp3-soittimen audiota.
Minä en oikein usko näin yksinkertaiseen jakoon vanhaan ja uuteen linjaan. Ei radiosta ohjelmia kuuntelevillekaan ole olennainen se laite, laatikko, mistä ohjelmia kuunnellaan, vaan itse ohjelmat. On vain niin, että esim. netin, mp3:n tai kännykän kautta ei vielä saa sitä ohjelmavalikoimaa, minkä ns. perinteiset radion ohjelmakanavat tarjoavat.
Radio liittyy elämäntapaan. Se joka on kiinnostunut ympäröivästä todellisuudesta, yhteiskunnasta, historiasta, kulttuurista, muutoksesta, se lukee kirjoja, aikausijulkaisuja ja lehtiä sekä epäilemättä kuuntelee ohjelmia radiosta.
Radion kuuntelemisen olennainen helppous on siinä, että kuuntelija voi vain olla, vaikka silmät kiinni. Radion voi avata umpimähkään vaikka kesken jonkin tiedeohjelman ja ajautua asian ja aiheen lumoihin, vaikkei koskaan olisi edes tullut ajatelleeksi että voisi olla kiinnostunut esim. kymmeniätuhansia vuosia vanhan kallioperän synnystä tai slaavilaisten kielten syntaksista. Tällainen kuulija on valmis yllätyksille. Radio ei vaadi mitään, mutta se mitä se tarjoaa voi viedä mukanaan.
Jos elämäntapaan kuuluu se, että on kiinnostunut huulenheitosta ja ns. populaarimusiikista, niin tällaisia kuulijoita varrten ovat erityisesti kaupalliset radiokanavat kilpailuineen ja nettipalveluineen. Kanavien tarkoitus on pitää määrätyn musiikkiprofiilin kuulijat kanavalla tiettyjä tuoteinformaatiotuokioita varten.
Elämäntavat eivät tietenkään jakaudu yksiniitisesti kahteen kategoriaan, vaan ne voivat olla sekoittuneita. Jonakin päivänä kuuntelen yhdeltä kanavallta ohjelman, jossa käsitellään 50 minuuttia Sofi Oksasen teosta ”Puhdistus” ja jonakin toisena toiselta kanavalta kuuntelen mielelläni Juha Vuorisen vauhdikasta pudottelua.
Meidän visuaalisena aikanamme nopearytminen kuvien välke ja vaihtelu tuodaan myös audiokonsepteihin: nopeata, kepeätä, lyhyttä, vaihtuvaa, viihdyttävää, pintaa. Audiosisältöihin netissä kuuluu aina visuaalisuus; netti kaikkine katselemisen mahdollisuuksineen on kuuntelemisen kanssa samanaikaisesti käytettävissä. On totta että nuorisolle radio ei ole enää erillinen laite, vaan se on audiotarjontaa netissä, mutta tämä ei poista sitä että samat radio-ohjelmien lajit kuin ennenkin ovat edelleen olemassa. Valitettavaa on vain se, että niitä entistä suppeammin vain viljellään. Ajantäyttöpuhuminen ja äänitteiden soittaminen ei ole suinkaan ainoa radio-ohjelman muoto. Radionkuuntelemisen keskeinen muuttuja on ikä. Siksipä toivoisi, että tekijät myös nuorisolle tarjoaisivat radio-ohjemien koko kirjon.
Audion syvin olemus on näkymättömyys, sitä ei aina ymmärretä ja se tuppaa unohtumaan. Osa kuulijoista ei enää uskaltaudu näkymättömyyden vietäväksi, koska audion visuaalisuus on OMIEN MIELIKUVIEN visuaalisuutta. Kuuntelepa vaikka radiodraamaa, feature-ohjelmia tai radiodokumentteja. Yhtä hyvin uutiset, urheilu, tiede ja kulttuuri saavat voimaa mielikuvista. Meidän mielikuvistamme.
Tv:n kuvatulvassa ja välkkeessä on vetovoimaa, joka sitoo katsojan energian visuaaliseen avaruuteen imemällä tämän energian itseensä. Kun taas radion ominaisuus näkymättömänä on energiavirran päinvastainen suunta: se luovuttaa energiaa kuulijalle.
Ennen oli kaikki...
Julkaistu La, 03/07/2010 - 10:41 pekka_kyro KuulokulmiaTiedän että kun oma ikä karttuu, on tyhmää ja vaarallista ruveta sanomaan, että ennen asiat olivat paremmin kuin nyt. Mutta kun on kuunnellut radiota kuutisenkymmentä vuotta, niin kuin olen tehnyt, uskon kokemusta radion kuuntelemisesta kertyneen. Ja siksi uskallan kaikesta huolimatta sanoa, että ennen eräät asiat olivat radiossa paremmin kuin nyt.
Yhdellä tasokkaimmista kanavistamme (Yle Radio 1) on lähetetty eräiden radiolegendojen tekemiä ohjelmia arkistouusintoina. Pekka Tiilikaisen ja Eero Saarenheimon ohjelmia olen kuunnellut. Niistä oppii muutamia perusasioita: ilmaisun selkeys on radiotoimittajan perusavu ja perustyökalu. Ajattelun selkeys, tiedonhankinta ja tiedon välittämisen järjestäminen, suullisen ilmaisun selkeys, johon kuuluvat sekä kielen että puhunnan selkeys ovat se lyijykynä, jolla radiotoimittaja kirjoittaa. Eikä sovi unohtaa äänitystekniikkaa ja äänen editointia, vartta jonka varassa lyijy pysyy.
Tänään kuulee tasokkaillakin radiokanavilla paitsi höpötystä, josta ei sen enempää, selviä äännevikoja (konsonantit r, l ja s etunenässä) ja äänenmuodotuksen epäkuunneltavuutta honotuksineen ja kälätyksineen. Monet näistä asioista voisivat olla korjattavissa, jos toimittaja ei ajattelisi itseään brändinä, päähenkilönä, vaan työkaluna, välittäjänä. – Tässä muuten huomaatte vanhanaikaisuuteni: ajattelen toimittajaa tiedon ja kokemuksen välittäjänä en päähenkilönä.
Nykyään toimittajat itse äänittävät ja editoivat juttunsa ja ohjelmansa. Lienevätkö he saaneet tähän koulutusta? Monesti haastateltava on viety äänityksellisesti kaikkein vaativimpaan paikkaan (ravintolaan, kadulle tms.) tai äänitetään esim. teatteriesitystä katsomosta, niin että kiinnostavaakin aihetta varjostaa tekninen ärsyttävyys.
Radio on tekninen väline, jolla välitetään auditiivisia viestejä. Auditiiviset viestit ovat ääntä eli kieltä, puhetta, toimittajan pelottomuutta olla läsnä tilanteessa, musiikkia, luonnon ja todellisuuden ääniä, tehtyjä tehosteita ja kaiken tämän järjestämistä ja editoimista. Tässä riittää toimittajalle harjoiteltavaa. Sekä Tiilikainen että Saarenheimo olivat harjoitelleet.