Musavideoita näkyy vielä televisiossakin

Julkaistu Ke, 08/04/2009 - 11:55
  • Jani Mikkonen (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Musavideot ovat siirtyneet nettiin. Musavideo on auringonlaskun taiteenala. Televisionkatsojaa eivät musavideot kiinnosta.

Kliseisiä hokemia toimistokäytäviltä ja baareista. Ehkä näissä lauseissa on joku osuus totuuttakin. Internet on muuttanut kaiken televisio-ohjelmiston kulutusta – suurin osa nuorista aikuisista viettää netissä valtaosan ajastaan, ei television ääressä. Valtavirran musiikkibisnes on ylipäänsä hätää kärsimässä, mikä vähentää kiinnostusta musavideoiden tekemiseen ja katsomiseen. Television suosituimpia ohjelmia ovat kilpailua ja suuria tunteita esittävät viihdeohjelmat, eivät musiikkiohjelmat.

Mutta että tv:n katsojia eivät musavideot kiinnosta? Yhtä hyvin voisi väittää, että katsojia eivät kiinnosta keskusteluohjelmat tai sketsiohjelmat. Nämäkin lajityypit ovat kärsineet tv-katsojuuden pirstoutuessa ja ohjelmien menettäessä yleisöjään ylipäänsä. Kaikilla ohjelmilla on tänä päivänä vähemmän katsojia kuin ohjelmilla keskimäärin parikymmentä vuotta sitten. Kanavia on aiempaa enemmän, ohjelmia on aiempaa enemmän ja kilpailua ihmisten vapaa-ajasta on aiempaa enemmän. On myös – internet. Siellä esimerkiksi Youtube on tavallaan vain yksi kanava miljoonien muiden joukossa.

Onkin sääli, että tämä on johtanut musavideo-ohjelmien – siis television journalististen pop-ohjelmien – lopettamiseen yksi kerrallaan. Juuri tällaisessa kilpailutilanteessa televisiossa pitäisi olla mahdollista kokeilla musavideoidenkin mahdollisuuksia erilaisissa pop-ohjelmissa. Peruskatsoja saa entistä harvemmin tietoa siitä, mitä musiikissa tapahtuu juuri nyt. Kaikki pitäisi löytää itse myspaceista ja facebookeista. Kaikki eivät sohvalle lösähtäessään jaksa aina alkaa puuhastelemaan tietokoneella.

Onneksi bändit sentään haluavat edelleen tehdä hyviä videoita biiseihinsä, nettiä tai televisiota varten. ÄKT ry jakaa vuosittain parhaillee videoille Muuvi-palkinnot, ja Muuvi-raadissa katselimme jälleen musavideoita koko illan. 79:stä kotimaisesta videosta valittiin kymmenen parasta. Kolmen kärjelle annetaan kultaiset, hopeiset ja pronssiset Muuvi-palkinnot perjantaina 17. huhtikuuta, ja samassa tilaisuudessa yleisöäänestyksen voittaja saa Yleisö-Muuvin. Kymmenen parasta videota on esitelty TV2:n Muuvi-äänestysohjelmassa, mutta ne voi tsekata tietysti myös netissä: yle.fi/muuvi. Äänestä!