Lökäpöksyt out, hyvä raplevy in

Julkaistu Ma, 01/06/2009 - 12:14
  • Jani Mikkonen (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Räppäreiden isot housut ovat niiiiin vuosimallia 2001.

Jenkeissä eniten uutta albumiaan myynyt mc Lil Wayne pukeutuu nykyään pillifarkkuihin, ja monet muutkin alan trendsetterit ovat siirtyneet kapeammin leikattuihin vaatteisiin. Myös lahtelaisräppäri Cheek pukeutuu maltillisemman kokoisiin housuihin kuin aiemmin. Cheekin viides albumi Jare Henrik Tiihonen nousi suoraan Suomen listaykköseksi.

Vaatteiden koosta ei ehkä voi päätellä räppärin menestystä, mutta olkoon housujen kapeneminen tässä esimerkki tämän popmusiikin tyylilajin uudistumistarpeesta. Roikkuvat housut ovat symboloineet hiphopkulttuuria 80-luvulta asti; gettonuorilla oli varaa vain kirpparivaatteisiin, joihin kuulemma mahtui paljon pöllittyä tavaraa taskuihin. 90-luvulla tämä gettosymboli muuttui hiphopin kaupallistuessa myyntituotteeksi, mutta sen aika tuntuu olevan 2000-luvulla ohi. Räppäri pukeutuu urbaanin muodin mukaisesti, ei välttämättä XXXXL-kuteisiin.

Hiphop ja koko musiikkibisnes ylipäänsä tarvitsevat Lil Waynen ja Cheekin tapaisia hahmoja. Laskusuhdanteessa rämpivä levyteollisuus tarvitsee sitkeitä artisteja, jotka eivät häpeile menestystään ja ovat valmiita tekemään töitä sen jatkumiseksi. Kumpikaan ei ollut vielä viisi vuotta sitten juuri mitään. Lil Waynen salaisuus on mahdollisimman monella popmaailmassa julkaistulla biisillä esiintyminen jossain roolissa – mc:nä, fiittaavana mc:nä, tuottajana, kitaristina…

Viisi vuotta sitten suomalaisen hiphopin 2000-luvun alun buumi oli hiipunut ja Jenkeissä Eminem lopetteli uraansa. Valtavirran rapin painopiste oli siirtynyt New Yorkista Atlantaan. Rahanhajuisimman musabisneksen hiivuttua levymyynnin laskiessa musiikillisetkin arvot alkoivat palata popmusiikkiin. Nettiä markkinoinnissaan ja jakelussaan hyödyntävät artistit ovat vahvoilla.

Unilääkeongelmistaan selvinnyt Eminem on tehnyt taas uutta musiikkia. Kuudes albumi Relapse nousi viime keskiviikkona Suomen listalla viitoseksi, Yhdysvalloissa levy nousi suoraan listaykköseksi. Vaikka Slim Shadykin käyttää nykyisin kapeampaa housumallia, levyn breikkaamisessa vaikutti varmasti enemmän digitgaalisesti julkaissut singlet ja vaikkapa levyyn pohjautuva iPhone-peli.

Vuoden 2001 lökäpöksytyyliä muistelevia teemabileitä on jo järjestetty. Jos hyvät uudet raplevyt tuovat musiikkityylin takaisin suuremmalle yleisölle, tällainenkin ”läppä” voi nousta taas kansanhuviksi.