Seitsemäs taivas: Terveyttä saa, jos on varaa maksaa

Julkaistu maanantaina 12.11.2012 24 96

Toimittaja Maarit Tastulan vieraana on kansanterveystieteen tutkija Hanna Toiviainen.

TV1 perjantaina 16.11.2012 klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa vuoden ajan.

Turhia tutkimuksia, uusia tautiluokituksia, tautitehtailua.

Ahdistus ja pelko ovat hyviä kauppamiehiä, kun yksityinen terveysbisnes etsii uusia markkinoita.

Pelon ja huolipuheen varjolla on helppo myydä uusia terveyspalveluja, joita terveysbisneksessä toimivat pörssiyhtiöt tarvitsevat, jotta tulovirrat jatkuvasti kasvaisivat.

Vanhenemiseen luonnostaan kuuluvat oireet pyritään diagnosoimaan sairauksiksi, joihin kehitetään lääkehoitoa.

Tätä mieltä on filosofian tohtori, kansanterveystieteilijä Hanna Toiviainen.

 

Mikä on mainos, mikä on faktaa?

Harva suomalainen osaa erottaa, milloin kyse on mainonnasta, milloin oikeista faktoista.

Suuret lääkeyritykset käyttävät markkinointiin enemmän rahaa kuin tuotekehittelyyn. Markkinointi on taitavaa. Tärkeä rooli on julkkiksilla mutta myös potilasjärjestöillä.

Lääkärit ovat yhä erityisen kiinnostuksen kohteena. Esimerkiksi 75 prosentilla suomalaisista urologeista on yhteydet lääketeollisuuteen.

 

Diagnoosi netistä

Myös yhä useampi asiakas – potilas-sanaa pidetään nykyisin epäkorrektina – marssii netistä hankittu diagnoosi kainalossa lääkärin vastaanotolle ja edellyttää lääkärin kirjoittavan lähetteen potilaan haluamiin tutkimuksiin.

Suomalaisnainen lupasi tänä vuonna nettisivuillaan 500 euroa rahaa sille, joka keksisi diagnoosin hänen oireilleen. Vastauksia tuli roppakaupalla, kun tavalliset ihmiset innostuivat lääkärileikistä.

 

Terveyttä saa rahalla

Turun yliopistossa tehty tutkimus paljasti, että yksityiseltä palveluntarjoajalta ostettu hammashoito tuli kaupungille selvästi kalliimmaksi kuin kunnallinen.

Yksityislääkärin houkutuksena on myös määrätä enemmän ns. varmuuden vuoksi -tutkimuksia.

Ketkä leikissä häviävät? Ne, joilla ei ole riittävästi maksukykyä: vanhukset, köyhät lapsiperheet, mielenterveyspotilaat.

”Suomalaiseen terveydenhoitoon on jo syntynyt kahden kerroksen väkeä”, väittää kansanterveystieteestä väitellyt Hanna Toiviainen.

Hanna Toiviaista haastattelee toimittaja Maarit Tastula.

 

Suosittele96 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 12.11.2012

Tämä on niin totta. Terveyskeskukseen on käsittämättömän vaikea saada aikoja.

maanantaina 12.11.2012

Alun alkaen arvauskeskusten maine alkoi asiakkaista, jotka eivät ole potilaita, vaan luulevat voivansa saada lääkärin siunaukse: vitutukselle, huonolle päivälle ( joka paikkaa alkoi koska juuri yöllä kun ... jätetään sanomatta: vitutti puoliso, avopuoliso heila, pomo kaveri yms.) Kun näitä lappaa jo puolet sisään suureen ääneen valitellen kovaa kohtaloaaan: Kukaan ei ymmärrä ja eikö täältäkään saa mitään apua: Niin poliitikot ja helv..n vastaanottovirkailijat sysäävät koko lössin lääkärin vastaanotolle. Nämä arvuuttelijat keksivät kaikenlaista kahjoa ja vievät ajat todella sairalilta. JA KUN huono pomo, puoliso, syrjähyppy krapula tai muu asia ei KAS KUMMAA olekaan lääketieteellinen, niin aletaan syyttää lääkäriä puoskariksi kun ei tautia löydy. TAUDIN NIMI ON VALEHTELU JA ÓMAN VASTUUNKANNON PUUTE.
Sitten liian kiltit lääkärit ja hoitajat valittelevat että oi voi. kun pitäisi antaa potku takapuoleen että häivy hoitamaan omat asiasi.
TÄSTÄ JOHTUU PULA SAIRAILLE ANNETTAVISTA AJOISTA, ON LIIKAA LUULO/HUIJARI TÁUTISIA JOTKA PUHUVAT PASKAA , ja yrittävät vierittää kaiken syyn terveyskeskukselle.
Myös toimittajia on tasapuolisesti joukossa, mutta yleensä lusmu porukkaa, jotka vievät ajat tosi sairailta.

perjantaina 16.11.2012

Hei, Sinä 34 v- siellä työskennellyt!

Ei kaikki kivut ja sairaudet parane mielialalääkkeillä!

Huonoa käytöstä saa vastaansa terveyskeskuksen vastaanotossa ja lääkärikin jäänyt kiinni totuuden vääristelystä!
En luota enää Julkiseen terveydenhuoltoon "terveyskeskuksiin".
Jos rahat ei riitä jätän hoitamati sairauteni!

maanantaina 12.11.2012

Tämä "Terveyttä saa rahalla" -jakso tulisi uusia.
En ole itse nähnyt sitä ja nyt harmittaa, kun sitä ei voi täällä Areenassakaan katsoa.
Miksi ei voi?
Ongelma on edelleen akuutti, erittäin ajankohtainen ja entistä epäoikeudenmukaisemmaksi asiat näyttävät vain menevän.
Pienituloiset, köyhät sairaat ja hoitoa tarvitsevat eivät saa kunnollista hoitoa tai eivät saa hoitoa lainkaan. Se ei ole enää mikään marginaali-joukko tai sitten voidaan sanoa, että se marginaali on helvetin leveä.
Moni on jo luovuttanut. Väärät diagnosiit terveyskeskuksesta kerta toisensa jälkeen vievät voimat, toivon ja uskon koko järjestelmää ja koko yhteiskuntaakin kohtaan (kun sinne on 2,5 kuukauden jonottamisen ja odottamisen jälkeen lopulta päässyt käymään).
Helvetti, että mä olen vihainen maamme valta- ja rahaeliiteille, jotka hommia liidaavat!

maanantaina 12.11.2012

Olympia, kyseinen jakso jouduttiin siirtämään ja on tulossa televisiosta perjantaina 16.11.2012. Joten ei hätää!

Päivi
verkkotoimittaja

maanantaina 12.11.2012

Kouvolan terveyskeskus, heidän täydellisen ammatti- ja asiakaspalvelutaidottomat lääkärit ja hoitajansa + veroparatiisiyhtiö Attendo Medonensa ovat säälittävimpiä esimerkkejä siitä, kuinka potilaita pompotellaan tiskiltä toiselle, tehdään hoitovirheitä (myös tahallaan) päivittäin kymmeniä, kohdellaan potilaita kuin roskaa.
Takana näillä huijareilla on tarve kohdella ja hoitaa potilaita niin surkeasti ja jättää kokonaan hoitamatta, että he omalla kustannuksellaan ajetaan yksityisille ja kalliille lääkäriasemille.
Tämä on Kouvolan keskustan Marjoniemen terveyskeskuksen sekä päivystysasemana toimivan Kuusankosken aluesairaalan yhteinen motto. Myös laskutusta hoitaa henkilö, joka pistää tuplalaskuja potilaille.
Sattumaa ei myöskään ollut vastikään julkaistu tutkimus, jonka mukaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä tehdään eniten hoitovirheitä.
Tutkikaa iltalehdet, MTV3:set, 45 minuuttia yms. näiden huijarien toimet ja pureutukaa pintaa syvemmälle. Tutkikaa sekä pääterveyskeskuksen että Kuusankosken aluesairaalan lääkärien ja hoitajien toimet niin eiköhän ala paska haista jo heti kättelyssä. Ja tehkää tästä veroparatiisi-/huijariyhtiö Attendo MedOnesta myös laajempi tutkimus, miten hoitavat potilaita (tiedämme jo), minne maksavat veronsa (ulos Suomesta) ja mistä saavat rahansa (suomalaisilta veronmaksajilta.
Tehkää tästä iso juttu älkääkä jättäkö kiveäkään kääntämättä.

keskiviikkona 14.11.2012

Katsoin pitkästä aikaa 7. taivaan ja Jorma Hynnisen haastattelun. Se oli mielenkiintoinen. Toimittaja pystyi tekemään uskomattoman 'intiimejä' kysymyksiä, jotka kuitenkin kaikkia ihmisiä kiinnostavat. Tämäkin terveydenhoidon eriavoisuus on tärkeä asia. Toivottavasti vain kaikki poliittiset päätöksentekijät, joilla valtaa on käsissään, ottaisivat tulevasta ohjelmasta vinkkejä, näkökulmia. Kiitos näistä hyvistä aiheista.

keskiviikkona 14.11.2012

Kiitos palautteesta! Mielenkiintoisia aiheita on luvassa vastedeskin.

Päivi
verkkotoimittaja

torstaina 15.11.2012

Eikö lääkäreiden olisi aika katsoa itseään peiliin? Jos terveyskeskuksista saisi asiallista hoitoa ei tällaiselle olisi markkinoita. Mutta kun lääkärit ovat sitä mieltä että 95% tk:n asiakkaista eivät ole oikeasti sairaita vaan turhanpäiväisiä valittjia, niin epätoivoiset ihmiset etsivät apua mistä saavat.

perjantaina 16.11.2012

Terveyskeskuksista on valitettavasti huonoja kokemuksia. Vuonna 2008 pyörrytti ja huimasi sekä korvat suhisivat. Terveyskeskuslääkäri määräsi sairaslomaa ja pään roikottamista sängynreunalta. Menin yksityisen kautta löytyi Menieren tauti ja aivovaltimon pullistuma, jotka sitten korjattiin. Refluksiivivatsaan terveyskeskuslääkäri määräsi vain lisää närästyslääkkeitä, kunnes tulin niin kipeäksi , että oli pakko lähteä ambulanssilla sairaalaan. Tuloksena oli suolistosyövän löytyminen, onneksi ajoissa. Huom. tautieni takia en ole halunnut ottaa kuin minimin sairaslomaa, koska olen yksinhuoltaja ja talous menee heti pieleen, jos joutuu pitkiä aikoja sairastamaan.
Suomalaisissa terveyskeskuksissa on usein vastassa suomea puhumaton lääkäri (englantikaan ei kaikilta onnistu) asioiden , oireiden kertominen on vaikeaa ja nämä lääkärit määrävät siten vaan jotain.....

perjantaina 16.11.2012

Tässä olisi toinenkin mielipide Kouvolan Terveyskeskuksesta:
Vakikäyttäjänä olen saanut sieltä aivan asiallista palvelua, tarvittaessa myös nopeasti. Henkilökunnan käytöksen suhteen ei minulla ole huomauttamista, oli sitten Attendo Medonen tai terveyskeskuksen omaa henkilökuntaa. Eläkkeelle päästyäni minulle alettiin tehdä määräaikaistarkastuksia, reseptit saa uusittua kätevästi ja kun selkä jumittui ennen tärkeää matkaa, sain siihen 3 kipupiikkiä, jotka saivat kivun laukeamaan. Lääkärit saattavat puhua välillä "hoono soomi", mutta ei se ammattitaitoon tunnu vaikuttavan. Selkävaivoihini sain myös fysioterapiaa ja hoito-ohjeet, joilla se pysyy hallinnassa.

Hoitovirheistä on lähiomaisen kautta kokemuksia: Tavallinen suonikohjuleikkaus tehtiin ilman etukäteistutkimuksia seurauksena hermovaurio. Potilasvahinkolautakunta myönsi korvauksen, mutta se on vähäinen verrattuna siihen, että jalkakipujen vuoksi valvottuja öitä tulee vähintään 1 yö / viikko loppuelämän ajan.

perjantaina 16.11.2012

Kun luin esittelytekstin tämän perjantai-illan "Seitsemäs Taivas" ohjelmasta ajattelin, että ahaa.. nyt Antti Heikkilä menee ja puhuu suunsa puhtaaksi tästä meidän todella käsittämättömästa terveydenhoidostamme. Mutta ei tällä kertaa.... toivottavasti saatte hänetkin joskus ohjelmaanne, joka on tosi kiinnostava ja ajatuksia herättävä.

perjantaina 16.11.2012

Seitsemäs taivas, Hanna Toiviainen
Kuinka monta vuotta HT on tehnyt väitöskirjaansa?
Mikä on HT:n toiminta aikaisemmin ja nykyisin. Hän on ollut Stakesissa ja aina vastaan lääkkeiden markkinointia.
On hämmästyttävää, kuinka paljon annetaan "humpuukille" aikaa. Teollisuus on HT:lle paha, mitä mahtaa olla hänen ja teollisuuden välillä. Eikö hän ole päässyt lääketeollisuuden palvelukseen? Lääkärinä hän ei ole ollut potilastyössä osaavana lääkärinä lainkaan/koskaan.

MT:lle näyttää olevan ongelmana lääketeollisuus.
Pitäisi ymmärtää tuolla tasolla, että jos tietoisuus lisääntyy, on ihan paikallaan, että taito diagnosoida, lisääntyy. HT ei hyväksy tiedon eteenpäin menoa.

Mihin ei lääkettä ole aikoinaan löytynyt? Meidän esivanhempamme käyttivät kasveja hyödykseen sairauksien hoidossa. Eikö tuo taito olisi saanut kehittyä.

HT luettelee juuri niitä, mitä mitä THT-laitos puhuu eteenpäin ja miten THT tekee tavallisista asioista "sairauksia". Mitä asioita puhuttiin 70-luvulla, mitä puhuttiin 80-, mitä 90-luvulla jne. Näyttää hävinneen tietoisuus farmakologiasta ja kaikesta muusta, miten yhteiskunnassa tietoisuus lisääntyy.

Näyttää haastattelu olevan marginaaliryhmän katkeroitunutta keskustelua. MT kulkee poikkeaavaa tietä ja asettaa valmiita kysymyksiä...

Elämäkö on kilvoittelua?..

Nyt meni maku MT:n ohjelmista.
Nariseva ääni. valittava ote, kieltävä asenne... Mitä HT tavoittelee. "Lisää vuosia elämään" menikö nyt kaikki kohdalleen?

Ei ole asiallinen ohjelma. Olisi hyvä saada haasteltavaksi niitä henkilöitä, joiden elämä on kiinni lääkityksestä, joiden terveys on kohentunut työkykyiseksi lääkityksellä.... Entä entivanhaset lääke-esittelijät? Kuinka huonoa työtä he ovatkaan tehneet! Oletan, että HT on tullut syrjityksi jonkun lääkefirman taholta. HT:llä ei ole työkokemusta, ei kokemusta lääketutkimuksesta eikä juuri muustakaan kuin Stakesin palkkalistoilla olemisesta.

Mistä sitä laatua elinvuosiin, jos on joutunut autokolariin 22 vuotta sitten. Olisi sittenkin pitänyt saada kuolla 22 vuotta sitten autokolarissa, että ei tarvitsisi kuulla teidän "viisauksia", jotka ovat erittäin loukkaavia. Hyvä on tv:ssä mollata sitä, mitä ei ole kokemuksen kautta katsonut. Potilasjärjestöt puhuvat HT:n käsityksen mukaan lääkefirmojen suulla. Mihin HT:n tieto perustuu. Ei ainakaan tutkimukseen. Ainoastaan asenteeseen, kuten Virrankoskenkin.

sunnuntaina 18.11.2012

- valitettavasti et uskalla katsoa totuutta silmiin. Itselläni on ollut vakava sairaus mutta silti olen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana heittänyt ainakin 20 lääkereseptiä roskiin!! Ja hengissä ollaan. Joskus oikein avutonta, suorastaan pyydän lääkettä ja huvittaa kuinka herkästi sen saa. Useimmat lääkärit ovat varoittaneet kuinka vakavaa on olla ottamatta! Olen onnistuntut tällä omalla tavallani menemään eläkeikään Woww. En pelkää muita kuin lääkkeitä. Ne kuuluvat vain tilapäivisesti tai todella vakavasti sairaille kroonikoille! Hitot koko kolestrolit, vaihdevuosi, verenpaine...lääkkeet. Otan riskin, en myrkkyä!
Kiitos, tuhat kiitosta teille jotka uskallatte olla rohkeita ja esittää markkinateollisuuden koko kuvan! Rehellisesti!! Olen kuullut tästä asiasta jo 90-luvulla kun Saksassa työskentelevä suomalaislääkäri kertoi lääketehtaiden kytköksistä heidän työssään. Ja hän puhui totuutta! On niitä muitakin lääkäriksi opiskelevien tarinoita miten heitä lähestytään...
Nauti elämästä, älä ole katkera kuten juttusi kuvastaa. KIIIITOS HT!!

perjantaina 16.11.2012

välttämättä google haut eivät vie kaupallisille sivuille, esim. kun googlaat sanan epilepsia, niin olet ensimmäisen hakutuloksen kohdalla tutkitun tiedon lähteillä www.epilepsia.fi: (epilepsiaportaali:epilepsialiitto, suomen epilepsiaseura ja epilepsiatutkimussäätiö). luota niihin!

perjantaina 16.11.2012

Aivan loistava asiaohjelma. Sekä haastattelija että haastateltava olivat suorastaan liekeissä omalla hillityllä suomalaisella tavalla. Täyttä asiaa joka minuutti, joka sekunti. Tätä minä haluan lisää ja siitä olen myös YLE:lle valmis maksamaan.

perjantaina 16.11.2012

Ainakin mielialapuolelta löytyy kokemusta. Elämäni on ollut aikamoisessa myllerryksessä, ja ei ihme, että oli lievän masennuksenkin oireita. Esimerkiksi Terveyskirjastossa ja Käypä Hoidossa ym. on enimmäkseen järkevää tekstiä siitä, miten tällaisia tilanteita pitäisi hoitaa. Lääkitystä ei suositella ensisijaisesti ainakaan lievässä masennuksessa, jossa on raskas päällä oleva elämäntilanne, joka ON ratkaistavissa muilla konstein.

Mutta mitä tekee lääkärit? Ja mitä tekee työnantaja, kun tarvitsee uuden, kevyemmän työn? Työnantajani ei ottanut sille kuuluvaa vastuuta. Lääkäri ei suostunut ottamaan kantaa. Talous alkoi kärsiä sairauslomakierteestä johtuen. Uusi työ oli kiven takana työmarkkinatilanteen takia. Koulutus ei ollut ongelma. Mieliala alkoi heittelehtiä, kun oli huoli kokonaistilanteestani.

Lääkäri yritti tuputtaa uutta särkylääkereseptiä ja myös mielialalääkkeitä. Kannanottoa hän ei suostunut kirjoittamaan työnantajalleni. Minusta alettiin tehtailla masennus- ja kipupotilasta. Ja tämä niiden taholta, joiden pitäisi tukea työkykyä ja terveyttä! Kokonaistilanteeni ei kiinnostanut ollenkaan, ainoastaan sinä hetkenä olevat oireet kiinnostivat.

Sain uuden työn omin avuin uudelta työnantajaltani. Lopputulos: sairauslomakierre loppui, särkylääkkeiden tarve väheni ja en koskaan aloittanu niitä kahta lääkettä (särkylääke, mielialalääke), joita minulle tuputettiin. Työpaikan fyysisten olosuhteiden muuttaminen riitti.

lauantaina 17.11.2012

16.11.2012 Seitsemäs taivas oli todella hyvä. Haastattelija antoi haastateltavan puhua, ja Hanna Toiviainen puhui täyttä asiaa koko ajan. Oikein hyvin tunnistan hänen esiin ottamiaan asioita ympäristössäni ja ihmisissä.

sunnuntaina 18.11.2012

"Diagnoosi netistä
Myös yhä useampi asiakas – potilas-sanaa pidetään nykyisin epäkorrektina – marssii netistä hankittu diagnoosi kainalossa lääkärin vastaanotolle ja edellyttää lääkärin kirjoittavan lähetteen potilaan haluamiin tutkimuksiin.

Suomalaisnainen lupasi tänä vuonna nettisivuillaan 500 euroa rahaa sille, joka keksisi diagnoosin hänen oireilleen. Vastauksia tuli roppakaupalla, kun tavalliset ihmiset innostuivat lääkärileikistä."

Tosi "siistiä" tältä teidän tutkivalta journalismilta tuoda esille mun tapaukseni tuon lainaukseni ensimmäisen tekstikappaleen yhteydessä.

On nimittäin hyvä muistaa, että ilman kyseistä sivustoa en olisi saanut oikeaa diagnoosia oikealta lääkäriltä vaan ravaisin todennäköisesti edelleen täysin turhissa ja kalliissa astmatutkimuksissa. Monessa asiayhteydessäkin on myös mainittu se, että sain varsinkin uuden vuoden aikaan vastauksia nimenomaan lääkäreiltä - en pelkästään "tavallisilta ihmisiltä."

Se 500 euroa muuten luvattiin sille, joka "keksii oikeaan lääkitykseen, hoitoon ja parantumiseen johtavan diagnoosin." Ei sille, joka "keksisi diagnoosin oireille."

YLEn "asiantuntijaohjelmat" jäätää.

Joulunodotuksellisin terkuin,
Google-markkinoinnin ammattilainen Mari Luukkainen

sunnuntaina 18.11.2012

Hiljattain julkaistiin tutkimus, jonka mukaan lääkärit eivät kuuntele potilaitaan riittävästi. Ja tämä sitten syö lääkärin työn tehoa. Monesti potilas oikeasti tuntee oman kroppansa parhaiten. En tiedä Luukkaisen tapauksesta mitään, mutta en voi olla kysymättä seuraavaa: olisiko Luukkaisen tarvinnut luvata mitään satasia kenellekään, jos lääkärit olisivat kuunnelleet?

Tämä puoli jäi kokonaan pois keskusteluohjelmassa.

maanantaina 19.11.2012

Ei olisi. :-)

sunnuntaina 18.11.2012

Olen itsekin löytänyt netistä oikean diagnoosin, kun lääkäri on ollut hakoteillä, todella pahasti hakoteillä. Tämä oli itselleni helpotus. Myöhemmin erikoislääkäri vahvisti löytämäni diagnoosin. Ja HUOM! EN sanonut hänelle muuta kuin oireeni ja hän teki tutkimukset. Tarkoituksella jätin sanomatta, koska ajattelin, että lääkäriltä voisi tulla joku uusikin näkökulma. Ja yleislääkärin olisi mielestäni pitänyt tajuta, että hänen rasitusvamma-diagnoosinsa oli väärä.

sunnuntaina 18.11.2012

Maarit hyvä,

Ovatko tosiaan hyvä elämä ja hyvä kunto plus terveys toistensa vastakohtia?

tiistaina 20.11.2012

Jotain on todella pahasti vialla, jos terveydenhoito valuu lääkeyhtiöiden käsiin. Esim. lääkäreiden jatkokoulutus on ajautunut lääkeyhtiöille. Mitä tällaisessa koulutuksessa opitaan muuta kuin kirjoittamaan mahdollisimman paljon reseptejä. Terveydenhoidolla ei saisi olla mitään tekemistä liiketoiminnan kanssa. On väärin tehdä rahaa sairauksilla. Eturistiriitaa ei voida välttää, koska jokainen sairaus tuo voittoja lääketeollisuudelle.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä