Anitta Niemi: SEITSEMÄÄNTOISTA VUOTEEN MAHTUU KAIKENLAISTA

Karin Luotola (Anitta Niemi)On jo toista kuukautta viimeisistä kuvauksista, sarjaa pyörii ruudussa vielä tovin. Nyt on muistelun ja jäähyväisten aika.  Anitta Niemi oli yksi ensimmäisistä näyttelijöistä jotka Hannu Kahakorpi aikoinaan kiinnitti sarjaan. Siitä asti Anitta on elänyt rinnakkain roolinsa Karinin kanssa. Hän kertoo ettei mene päivääkään, ilman että ventovieraat tulevat juttelemaan hänen kansaan Kotikadusta. Ihmiset välillä puhuttelevatkin häntä Kariniksi.

-          Silloin korjaan heitä nopeasti. Olen Anitta. Olen eri kuin roolini. Vaikka jotain yhteistä meillä tietenkin on. Karinin salaisuus on sisukkuus. Ja se löytyy         minustakin. Muutoin meissä on paljon eroja, mm ammatti, äidinkieli ja sukutausta.

-          Karinia on aina ollut kiinnostavaa ja mukavaa esittää. Kyrönsepän ja ennen kaikkea Kahakorven jäätyä pois Kotikatu kuitenkin muuttui radikaalisti. Hannu Kahakorpi oli tämän sarjan selkäranka, hän on muun muassa erittäin tarkka käsikirjoittajien kanssa. Hänen jälkeen hahmoni alkoi muuttua ja oli kausia jolloin menin kuvausten jälkeen kotiin parkumaan. Epätoivoni kulminoitui Karinin yrittäessä pelastaa ravintolaa pelaamalla pokeria. Se ei minun mielestäni ole Karin Luotolan tapa ratkaista ongelmia! Eikä myöskään ravintolan polttaminen! Tuntui kauhealta, kun roolistani yhtäkkiä ei ollut enää mitään jäljellä. Mutta minkä sille voi? Näyttelijän täytyy tehdä kuin käsikirjoituksessa lukee.

-          Viimeisinä vuosina tekemisen vauhti oli lähes sietämätön. Kuvauksissa ei ollut aikaa syventää roolia. Ei ohjaajan, eikä myöskään vastanäyttelijän kanssa. Kohtaus tehdään nopeasti, näyttelijä ei enää näe monitorista mitä on tehty. Tämä on seuraus siitä, että tuotantotapa muuttui. Siirryttiin monikamerakuvauksesta yksikamerakuvaukseen, jolloin, kuvataan suunta kerralla. Sitten valaistaan toinen suunta ja kuvataan se. Monikamerakuvauksen aikana kohtaus kuvattiin kerralla läpi, jonka jälkeen myös näyttelijät tarkistivat sen monitorista ja pystyimme korjaamaan näkemämme virheet.  Nykyiselle tuotantotavalle tarvittaisiin mielestäni paljon enemmän aikaa. Jokaiselle työlle pitää antaa arvoa ja aikaa. Mikään työ ei kestä jatkuvaa kompromissia.

Mitä sitten jäät kaipaamaan?

-          Työkavereita ja työyhteisöä. Minulla on varsinkin ollut kuvaajiin hyvin läheinen ”suhde”. Mutta ensiarvoisen tärkeä on suhde ohjaajaan ja vastanäyttelijään.

5 joulukuuta 2000 Anitta Niemi sai vakavan aivoverenvuodon.  

-          Sen jälkeen minua on pidetty niin hyvänä. Olen saanut kokea sellaista lämpöä työryhmältä ja myös yleisöltä. En usko että olisin toipunut näinkin hyvin ilman sitä valtavaa tukea mitä silloin sain. Ihan kaikkialta.

-          On iso asia että saa aloittaa elämänsä uudelleen! Kun yhdeksän kuukauden jälkeen sain vihdoin palata Kotikadulle, oli tietenkin työ ja tuska tehdä työni niin, etteivät omat kokemukseni näkyisi Karinin roolissa. Olen myös kiitollinen katsojille – en tiennyt että sellaista määrää lämpöä mitä heiltä sain, on olemassakaan.

-          Se tuki minkä olen tämän sarjan puitteissa saanut, on ollut minulle niin iso asia, että nyt, kun on taas enemmän aikaa, olen päättänyt hakea Aivoliiton vertaistukihenkilöksi! Toivon että voin jakaa tämän eheyttävän kokemuksen muille eteenpäin.

1 kommentti

Kiitokset Anitta Niemelle näistä 17 1/2 vuodesta. jokainen jakso on tullut seurattua. Kahakorven aika oli tosiaan paras, Ruohorannankin aika ihan ok.