588: Tervetuloa Kotikadulle

Pertti (Jukka Puotila) ja Eeva (Lena Meriläinen)Teemu ja Niina valmistautuvat lähtemään Shanghaihin, ja jättävät molemmat jäähyväiset työpaikoilleen. Niinan pahimmat aavistukset käyvät toteen, kun käy ilmi, että kiinalaiset ovat jostain saaneet tiedon Niinan raskaudesta. Niinan suureksi hämmästykseksi hänen uudet työnantajansa ovat kuitenkin uutisesta vain iloisia. Niinalle luvataan ruhtinaallinen yhden viikon äitiysloma.

Mäkimaiden lapset päättävät järjestää vanhemmilleen yllätysjuhlat Pertin eläkkeellelähdön kunniaksi. Eeva ja Pertti valmistavat kuitenkin jälkikasvulleen vastayllätyksen: tilaisuus muuttuu hääjuhlaksi, ja Janne pakotetaan vihkimään vanhempansa kapakan tiskin ääressä. Eeva ja Pertti saavat toisensa, jo toisen kerran.

Jarkko saa elämänsä tilaisuuden, kun hän pääsee pelaamaan ensimmäisen liigaottelunsa. Koko suku katsoo ylpeänä peliä tv:stä, mutta Jarkko ei ole suoritukseensa tyytyväinen, koska matsi hävittiin. Jarkon ja Lauran päivän pelastaa kuitenkin yllättävä yhteydenotto maajoukkueen taholta.

Luotolat tekevät kiireesti viime hetken valmisteluja lähtöä varten. Uuden mutkan matkaan tuo Aleksi, joka on jälleen lähtenyt kotoaan karkuun, koska ei tahdo muuttaa Kajaaniin äitinsä uuden miehen mukana. Teemu yrittää puhua Karinin ottamaan vastuun Aleksista, mutta Karin ei suostu, koska pelkää Timo-Velin voivan saada huonoja vaikutteita.

Karin ymmärtää, että ainoa ratkaisu Hanneksen alkoholiongelmaan voisi olla, että tämä saisi vastuulleen jonkun vieläkin heikomman. Aleksi päätetään sijoittaa toistaiseksi asumaan Hanneksen luokse. Hannes ottaa uuden haasteen vastaan kiitollisena ja nöyränä.

Eeva on edelleen huolissaan Artosta, ja käy varmuuden vuoksi varastamassa tämän metsästyskiväärin. Artolla on kuitenkin jo valmiit suunnitelmat tulevaisuuttaan varten, ja Eeva joutuu häpeämään turhia pelkojaan. Eeva palauttaa Artolle tämän asunnon avaimen, ja Arto suuntaa kulkunsa kohti suurta ja mahtavaa Venäjää.

Vasta lentokentällä Niina kertoo Teemulle uutisen, jonka jo Karin ja Ainokin tietävät: Niina odottaa kaksosia. Luotolat viettävät itsenäisyyspäiväillan lentokoneessa, samalla kun kaikki muut sytyttävät ikkunalaudoilleen perinteiset kynttilät, myös Luotoloiden entisen kodin uudet asukkaat.

Elämä kotikadulla jatkuu.

Asiasanat: 

Anitta Niemi: SEITSEMÄÄNTOISTA VUOTEEN MAHTUU KAIKENLAISTA

Karin Luotola (Anitta Niemi)On jo toista kuukautta viimeisistä kuvauksista, sarjaa pyörii ruudussa vielä tovin. Nyt on muistelun ja jäähyväisten aika.  Anitta Niemi oli yksi ensimmäisistä näyttelijöistä jotka Hannu Kahakorpi aikoinaan kiinnitti sarjaan. Siitä asti Anitta on elänyt rinnakkain roolinsa Karinin kanssa. Hän kertoo ettei mene päivääkään, ilman että ventovieraat tulevat juttelemaan hänen kansaan Kotikadusta. Ihmiset välillä puhuttelevatkin häntä Kariniksi.

-          Silloin korjaan heitä nopeasti. Olen Anitta. Olen eri kuin roolini. Vaikka jotain yhteistä meillä tietenkin on. Karinin salaisuus on sisukkuus. Ja se löytyy         minustakin. Muutoin meissä on paljon eroja, mm ammatti, äidinkieli ja sukutausta.

-          Karinia on aina ollut kiinnostavaa ja mukavaa esittää. Kyrönsepän ja ennen kaikkea Kahakorven jäätyä pois Kotikatu kuitenkin muuttui radikaalisti. Hannu Kahakorpi oli tämän sarjan selkäranka, hän on muun muassa erittäin tarkka käsikirjoittajien kanssa. Hänen jälkeen hahmoni alkoi muuttua ja oli kausia jolloin menin kuvausten jälkeen kotiin parkumaan. Epätoivoni kulminoitui Karinin yrittäessä pelastaa ravintolaa pelaamalla pokeria. Se ei minun mielestäni ole Karin Luotolan tapa ratkaista ongelmia! Eikä myöskään ravintolan polttaminen! Tuntui kauhealta, kun roolistani yhtäkkiä ei ollut enää mitään jäljellä. Mutta minkä sille voi? Näyttelijän täytyy tehdä kuin käsikirjoituksessa lukee.

-          Viimeisinä vuosina tekemisen vauhti oli lähes sietämätön. Kuvauksissa ei ollut aikaa syventää roolia. Ei ohjaajan, eikä myöskään vastanäyttelijän kanssa. Kohtaus tehdään nopeasti, näyttelijä ei enää näe monitorista mitä on tehty. Tämä on seuraus siitä, että tuotantotapa muuttui. Siirryttiin monikamerakuvauksesta yksikamerakuvaukseen, jolloin, kuvataan suunta kerralla. Sitten valaistaan toinen suunta ja kuvataan se. Monikamerakuvauksen aikana kohtaus kuvattiin kerralla läpi, jonka jälkeen myös näyttelijät tarkistivat sen monitorista ja pystyimme korjaamaan näkemämme virheet.  Nykyiselle tuotantotavalle tarvittaisiin mielestäni paljon enemmän aikaa. Jokaiselle työlle pitää antaa arvoa ja aikaa. Mikään työ ei kestä jatkuvaa kompromissia.

Mitä sitten jäät kaipaamaan?

-          Työkavereita ja työyhteisöä. Minulla on varsinkin ollut kuvaajiin hyvin läheinen ”suhde”. Mutta ensiarvoisen tärkeä on suhde ohjaajaan ja vastanäyttelijään.

5 joulukuuta 2000 Anitta Niemi sai vakavan aivoverenvuodon.  

-          Sen jälkeen minua on pidetty niin hyvänä. Olen saanut kokea sellaista lämpöä työryhmältä ja myös yleisöltä. En usko että olisin toipunut näinkin hyvin ilman sitä valtavaa tukea mitä silloin sain. Ihan kaikkialta.

-          On iso asia että saa aloittaa elämänsä uudelleen! Kun yhdeksän kuukauden jälkeen sain vihdoin palata Kotikadulle, oli tietenkin työ ja tuska tehdä työni niin, etteivät omat kokemukseni näkyisi Karinin roolissa. Olen myös kiitollinen katsojille – en tiennyt että sellaista määrää lämpöä mitä heiltä sain, on olemassakaan.

-          Se tuki minkä olen tämän sarjan puitteissa saanut, on ollut minulle niin iso asia, että nyt, kun on taas enemmän aikaa, olen päättänyt hakea Aivoliiton vertaistukihenkilöksi! Toivon että voin jakaa tämän eheyttävän kokemuksen muille eteenpäin.

587: UUSI ALKU

Arto (Taneli Mäkelä)Eeva ja Pertti käyttävät hyväkseen Arton lähtöä Kaliforniaan, ja siirtävät sillä aikaa Eevan muuttokuorman Pertin kotiin. Arto kuitenkin palaa saman tien takaisin. Väsynyt ja turhautunut Arto käyttää aikansa soittamalla yökaudet uutta Losista ostamaansa sähkökitaraa, ja häiritsee sillä Eevan ja Pertin elämää. Eevan lisäksi myös Roope on huolissaan Arton mielentilasta, koska tämä säilyttää aseitaan kotona.

Eeva elättelee toiveita, että voisi erosta huolimatta jatkaa työtään Arton firmassa. Eeva tulee kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että irtisanoutuminen on ainoa vaihtoehto. Pertti ja Eeva ovat nyt molemmat vailla työtä.

Mikkis ja Mirja ovat myös muuttaneet yhteen, ja Mikkis haluaa kertoa asiasta Pertille. Nuorenparin hämmästys on suuri, kun appivanhemmat ovat itsekin tehneet saman tempun. Mikkis kosii Mirjaa, joka alkaa huomata, että hänen sitoutumispelkonsa ei ole kadonnut minnekään. Mirja ottaa työkeikan Helsingin ulkopuolelta, vaikka tietää hyvin, että Mikkis ei siitä pidä.

Karinin muuttopäivä koittaa. Hannes häärii apuna, mutta hänelle valkenee, että Karin ei edelleenkään luota hänen raittiuslupauksiinsa. Loukkaantuneena ja vihaisena Hannes alkaa taas juoda, ja melkein lähtee ajamaan Timo-Velin kanssa humalassa. Karin vie Hannekselta auton avaimet - ja Timo-Velin.

Pertti tekee kipeän päätöksen eläkkeelle siirtymisestä, ja myöntää Jannen olleen oikeassa konkurssin välttämättömyydestä. Pertti yrittää myös saada yhteyttä Artoon, mutta se osoittautuu kovin vaikeaksi.

Aino on yhä enemmän huolissaan vauvansa terveydestä. Sikiöseulonnat tuntuvat raskailta, mutta yhdessä Aino ja Janne päättävät mennä asiaankuuluviin testeihin. Kun kokeiden tulokset tulevat, järkytys ja suru on suuri. Aino saa kuulla odottavansa pientä tyttöä, jolla on Downin syndrooma. Aino päättää kuitenkin pitää lapsen.

Asiasanat: 

586: ONNEN HINTA

Tuija ja Roope (Laura Malmivaara ja Janne Virtanen)Teemu ja Niina joutuvat Viljan päiväkotitehtävän kautta pohtimaan omaa onnellisuuttaan. Niina on vaarassa jäädä kokonaan työttömäksi raskautensa takia. Töissä Marleena ilmoittaa Niinalle suoraan, että ei tahdo häntä alaisekseen, koska Niinalla on ollut suhde edellisen esimiehensä kanssa. Teemu tekee päätöksen, että Shanghaihin lähdetään joka tapauksessa, kävi miten kävi.

Niina ja Teemu kertovat Karinille Niinan raskaudesta, mutta eivät henno kertoa, että ovat siitä huolimatta lähdössä Kiinaan.

Aino on huolissaan vauvansa terveydestä, vaikka mitään syytä ei olekaan. Janne alkaa jo kyllästyä Ainon vakuutteluun, että lapsi on tavalla tai toisella vammainen. Janne joutuu kuitenkin tajuamaan, että pelko on todellista, ja että hänen ainoa tehtävänsä on Ainon tukeminen.

Karin olettaa Hanneksen muuttavan mukana uuteen asuntoon Arabiaan, mutta Hannes taas luulee automaattisesti, ettei ole tervetullut. Hannes yrittää ratkaista ongelmaansa itse. Hän ei kuitenkaan suostu ottamaan rahaa Teemulta. Karin pyytää lopulta Hannesta muuttamaan kanssaan asumaan, ainakin väliaikaisesti, mutta juuri samaan aikaan Eeva onkin löytänyt Hannekselle oman asunnon, johon tällä on varaa.  

Tuija ilmoittaa Roopelle pettäneensä tätä. Roope on järkyttynyt ja yllätetty. Nopeasti hän saa selville, että kyse on Narskusta, ja antaa nyrkkinsä puhua. Narsku ei yritäkään kieltää syyllisyyttään, mutta tahtoo tehdä Roopelle selväksi, että Tuija voi huonosti ja tarvitsee apua. Tuija yrittää saada lähetteen psykiatriseen hoitoon, mutta joutuu tyytymään mielialalääkkeisiin. Roope ymmärtää, että tärkeintä on hoitaa Tuija kuntoon.

Arto ja Eeva valmistelevat innoissaan Kalifornian-matkaansa. Maija taas on huolissaan Pertistä, ja tuo Maj-Brittin hänen seurakseen. Maijan suunnitelma toimii, ja Pertti ja Maj-Britt löytävät nopeasti yhteisen sävelen. Eeva ja Arto tulevat hyvästelemään Perttiä, ja löytävät hämmästyksekseen Maj-Brittin Pertin sängystä.

Kun lentokentälle lähdön hetki koittaa, Eeva ei pysty enää teeskentelemään, vaan hyppää ulos taksista ja juoksee takaisin, Pertin syliin. Arto lähtee Kaliforniaan yksin.

Asiasanat: 

585: KOHTI TUNTEMATONTA

Risto (Ilkka Heiskanen)Poliisi etsii Juliaa viedäkseen hänet säilöön odottamaan maastakarkoitusta. Risto piilottaa hänet Lauran luokse, ja alkaa järjestellä asioita. Risto ei kerro suunnitelmistaan kenellekään. Hän pakkaa pakunsa, jättää jäähyväiskirjeet Maurille ja Onnille, ja hakee Julian. Surullisen Jarkon jäädessä vilkuttamaan, Risto ohjaa autonsa, ja vaimonsa, kohti tuntematonta määränpäätä.

Mikkis pyytää Mirjaa asumaan luokseen. Hanna yrittää uskotella Mirjalle olevansa tämän puolesta iloinen, vaikka todellisuudessa pelkää yksin jäämistä. Mikkis joutuu yllättäen hoitamaan lastaan, joten Mirja ja Hanna päättävät viettää illan yhdessä. Ravintolassa Mirjan seuraan liittyy tuntematon komea mies, ja Hanna jää taas sivurooliin. Aamulla Hanna on kauhuissaan löytäessään miehen kommuunista. Mirja vakuuttelee Hannalle, että mitään ei tapahtunut, mutta Hanna ei usko Mirjaa.

Narsku ei tahdo tavata Tuijaa, koska on sopinut tapaamisen Maj-Brittin kanssa. Valitettavasti kaikki osuvat kahville samaan paikkaan, ja salasuhde selviää äidille. Tilanteen äärimmäinen nolous avaa Tuijan silmät, ja hän lopettaa suhteen saman tien.

Maj-Britt ei ole iloinen poikansa suhteesta keski-ikäiseen opettajaan, ja kieltäytyy rahoittamasta enää Narskun asumista. Narsku keksii voivansa muuttaa Mirjan tilalle kommuuniin, mutta Hanna saa selville, mitä Narsku ja Tuija ovat puuhanneet Hannan hoitaessa Lauria, ja heittää Narskun ulos. 

Maija antaa tv-haastattelun, jossa puolustaa armomurhaa, ja saa heti tappouhkauksen. Pertti ei kuitenkaan ehdi auttaa äitiään, koska hän on keskittynyt vain Eevaan.

Pertti on päättänyt taistella saadakseen Eevan itselleen, mutta Eeva ei vastaa edes hänen puheluihinsa. Arto ehdottaa Eevalle muuttoa, ja varaa heille kahdelle Kalifornian-matkan. Mustasukkainen Arto vahtii Eevaa, eikä tahtoisi päästää häntä kahden kesken Pertin kanssa. Eeva ilmoittaa Pertille rakastavansa tätä edelleen, mutta kertoo päättäneensä, että yhteen palaaminen ei ole mahdollista.

Hannes palaa ajokeikalta Saksasta, mutta on epävarma asumisestaan Karinin luona. Helpotuksekseen hän huomaa olevansa edelleen tervetullut. Yhteiselo Karin kanssa on pelisääntöjen puuttuessa varovaista ja kömpelöä, mutta Timo-Velin avustuksella Hannes alkaa vähitellen rentoutua. Hän joutuu kuitenkin pettymään jälleen, koska Karin saa yllättäen kaupungilta vuokra-asunnon. Hanneksen tulevaisuus on taas auki.

Asiasanat: 

584: HAASTE

Teemu ja Niina (Ville Keskilä ja Ria Kataja)Niinan työtilanne on yhä monimutkaisempi. Yllätysraskaus tekee Shanghaihin lähdön mahdottomaksi, mutta hänen esimiehensä tyrmää vanhaan työhön jäämisen. Niina yrittää selvitellä mahdollisuuksiaan, ja joutuu lopulta puolittain tunnustamaan tilanteensa Marleenalle. Marleenaa ei naisten välinen solidaarisuus kiinnosta, vaan hän ilmoittaa, että Niinan vanha paikka on jo täytetty. Vastoinkäymisistä huolimatta Teemulla ja Niinalla menee paremmin kuin pitkään aikaan.

Julia aloittaa työt Lauran kukkakaupassa. Laura huomaa, että Riston ja Julian välit eivät ole aivan sellaiset kuin pitäisi. Julia saa viranomaisilta tiedon, että hänen hakemuksensa on hylätty. Julian on lähdettävä Suomesta. Tieto saa vihdoin Riston näyttämään todelliset tunteensa Julialle. He viettävät ensimmäisen kerran yön samassa sängyssä. Risto vannoo pitävänsä Juliasta huolta, tapahtui mitä tahansa.

Karin tajuaa, että koska hän on kieltänyt Hannesta näkemästä Timo-Veliä, ei myöskään poika näe koskaan isäänsä. Karin joutuu tarkistamaan asennettaan. Hannes juo edelleen. Mauri kieltäytyy tarjoilemasta hänelle, ja yrittää puhua järkeä, mutta turhaan. Mauri kuitenkin kertoo Karinille Hanneksen asumistilanteesta. Yhdessä Karin ja Timo-Veli hakevat isän asuntolasta kotiin.

Tuija on heittäytynyt täysillä salasuhteeseen Narskun kanssa. Roope ei epäile mitään, vaan on tyytyväinen, koska zumbatunnit näyttävät tekevän Tuijalle hyvää. Narskua kuitenkin suhde ahdistaa, ja hän yrittää ottaa Tuijaan etäisyyttä. Narsku saa Mirjalta kuulla Tuijaa vaivanneesta ahdistuksesta, ja tajuaa olevansa itse lääke siihen. Narsku päättää auttaa Tuijaa jatkamalla suhdetta.

Maija on antanut uuden haastattelun Elsi-kirjansa tiimoilta paikallislehteen. Saadakseen asialleen huomiota hän on antanut ymmärtää, että kyseessä ei todellisuudessa ollutkaan itsemurhan avustaminen, kuten romaanissa kerrotaan, vaan aktiivinen eutanasia, joka on rikos. Vastoin Maijan odotuksia Pertti ei ole ollenkaan vihainen, vaan kiittää äitiään rohkeudesta. Yhtäkkiä kaikki viestimet ovat Maijasta ja kirjasta kiinnostuneita, ja hän saa huomata panneensa alulle jotain, jonka lopettaminen ei ole enää hänen omissa käsissään. Kaiken lisäksi Maija saa kutsun saapua kuultavaksi poliisiasemalle. 

Pertti yrittää ottaa kolmiodraaman puheeksi Arton kanssa. Ystävyys tuntuu olevan mennyttä. Perttiä ärsyttää, että Arto tuntuu suhtautuvan häneen kuin vihannekseen, joka ei ole vastuussa teoistaan. Arton mielestä Eevan täytyy päättää itse, kenen kanssa hän tahtoo elämäänsä jatkaa. Asiaa mietittyään Pertti ilmoittaa Artolle päättäneensä taistella Eevasta.

Asiasanat: 

Sivut