yle.fiTiistai: Dei namber trii

Julkaistu Ke, 06/05/2009 - 09:17
  • Kaikki menossa Kremliin! (Kuva: YLE / Aila Havia-Venäläinen)
  • Ja taas aamupalalle. Tarjolla on enemmän kuin mummovainaan seitsemän sorttia tuoreista ananaksenlohkoista makkaravalikoiman, juustotarjottimen ja leipäpöydän kautta mysli-muro-kurpitsansiemen(!)valikoimaan ja sieltä perinteiselle muna-pekoniakselille.

Ai niin! Kokki tekee haluamasi munakkaan ja sitten on vielä kuohuviinin lisäksi mureampaakin jälkiruokatarjottavaa.

Aamun tankkaus kannattaa, sillä koskaan ei tiedä, milloin pääse seuraavan kerran syömään. Niin uhkasi käydä tänäänkin, kun toiveikkaina lähdimme kuin äidin pienet porsaat kohti Kremliä. Ikävällä tavalla oppaamme käski jättämään bussiin vesipullojen ja selkäreppujen lisäksi kuvaajamme kameran. Ei sitten otettu elävää kuvaa. Paljon oli kirkkoja, joissa oli kastettu ja kruunattu Venäjän prinsessoja ja tsaareja. Sitten oli presidentinlinna, kongressipalatsi ja Venäjän hallituksen työpaikka. Extrana alueen yli lensi Medvedevin helikopteri (näin opas vakuutti) sekä näyttävä otos venäläistä sotilaskonevalikoimaa, jotka harjoittelivat lauantain juhlia varten.

No eihän tuo nyt mitään, jos ei saatu kuvamateriaalia Kremlistä. Melkoinen turistirysä kuitenkin. Mennään Punaiselle torille. Ehdittiin puoleen väliin, kun kuvaajamme olkapäätä koputti koppalakki ja sen siviiliasuinen kaveri. Ymmärsin muutaman sanan: njetnjetnjetnjet ja njet. Kuvaajamme joutui poistamaan kaiken kuvamateriaalin.

Nyt alkoi tuntua, että suomalainen sisukin on kohta jo kokenut melko kovia. Helle oli melkoinen ja takana oli muutama kilometri mukulakivikävelyä (mikä näin tamperelaiselle aiheutti melkein koti-ikävää), mutta ei kun jatketaan koko porukan voimin kohti Moskovan kävelykatua. Siellä tulipojat näyttivät taitojaan ja paikallisetkin tykkäs. Waldot hioivat vielä hotellilla taitojaan.

Waldot jäivät hotellille lepäämään, kun meistä osa sinnitteli vielä Euroclubin avajaisiin. Sieltä pongattiin muutama tämän vuoden ja viime vuosien tähtiä ja ihan selvästi ohjaaja-kuvaaja-akseli oli helpottunut, kun materiaalia tuli mukavasti. Lavaesiintyjistä yksi oli viime vuoden Shady Lady eli Ukrainan Ani Lorak ja pistipä Venäjän Dima Bilankin muutaman biisin peliin. Euroclub oli iso ja meluisa, niin kuin lähes aina. Kaksi tuntia riitti. Ehkäpä joku yö jaksaa kauemmin.

Kirjoittaja toimii YLEn euroviisudelegaation tiedotuspäällikkönä

Menneet Moskovan valot