yle.fiEnsimmäisessa semifinaalissa tiukka kisa finaalipaikoista

Ensimmäinen pukuharjoitus on takana. Istuin itse paikan päällä ja kirjasin ylös ensikommentit esityksistä ja lauluista. Tässä ovat siis omat mielipiteeni ensimmäisen semifinaalin kisaajista.

YLEn viisutiimi ennusti jälleen kahdeksan viisufinalistia oikein

YLEn viisutiimi onnistui jälleen melko hyvin semifinaaliveikkauksissaan. Keskimäärin yleläiset saivat kahdeksan oikein veikkauksissaan. Radio Suomen Jorma Hietamäki veti veikkauksellaan kaikki oikein!

Tutustu Nikoon ja Kasmiriin

Waldo's Peoplen esityksessä ovat mukana myös Flamman tulitaiteilijat Niko ja Kasmir, mutta keitä he oikein ovat?

Tiistai: Dei namber ten

Vähän kympin päivä! FINAALIIIIIIIIIN! Eihän sitä nyt kukaan epäillytkään, mutta kuten jo järjestävä taho sanoo, että nämä ovat euroviisut ja kaikki on mahdollista. Niin kuin Valko-Venäjän putoaminen. Huhut kertoivat, että porukka oli issekseen kumonnut kuohuvaa viidennessä kerroksessa. Suomi sen sijaan juhli nukkumalla.

Vain yksi osasi veikata voittajan YLEn viisutiimin veikkauksessa

YLEn viisutiimin finaaliveikkaus ei sujunut aivan yhtä menestyksekkäästi kuin aiemmat veikkaukset. Vain YLE Uutisten toimittaja Ville Vedenpää veikkasi voittajan oikein, ja hän keräsi myös eniten pisteitä. Veikkausta oli myös vaikeutettu, sillä nyt piti veikata sekä kymmentä parasta, kolmea viimeistä että myös näiden sijoituksia.

Perjantai: Dei namber siks

Aikainen herätys ja puoli yhdeksän bussilla kisapaikalle, jossa jännitys edessä olevaa harjoitusta kohtaan on käsin kosketeltava. Ei Waldojen kannalta, sillä heillä on koreografiat hallussa ja tunnelma katossa, mutta ne äänet, ne äänet ja ne kuvat, ne kuvat. Ne olivat niin hakusessa vielä alkuviikosta.

Sunnuntai: Dei namber eitt

Yli viikko jo mennyt. Kaikki toistelevat täällä päätään puistaen, että mihin nämä päivät ovat menneet, eikä kukaan muista mitä eilen oikein tuli tehtyä. Paitsi, että ohjaaja Rami ja kuvaaja Kari eivät varmaan päivää yöstä erottaisi, jos olisimme täällä keskellä kaamosta, niin paljon he tekevät töitä sekä nettiin että televisioon. Eli tämänkin blogin syvin tarkoitus on pitää meidät kartalla.

Torstai: Dei namber tvelv

Porukalla melkein lomapäivä. Kuin luokkaretkeläiset konsanaan istumme jälleen viisubussiin ja suuntaamme kohti Euroopan suurinta ostoskeskusta. Perillä epäilen oppaamme huijanneen, sillä ei se nyt niin iso ollut, mutta pari tuntia meni ihan mukavasti.

Artistit Euroclubin avajaisissa

Kun päivän harjoitukset ovat ohi, kohtaavat viisuesiintyjät, fanit ja toimittajat toisensa Euroclubilla. YLEn viisuasiantuntija Asko Murtomäki lähti Euroclubin avajaispäivänä 5.5.2009 kyselemään artistien tunnelmia.

Kuka pääsee toisesta semifinaalista jatkoon, tässä YLEn viisutiimin veikkaukset

YLEn viisutiimi on kuunnellut ja katsellut toisen semifinaalin esityksiä Moskovassa tarkkaan, ja tässä on heidän omat veikkauksensa finaalipaikan saajista. Kaikkien listoilta löytyy viisi samaa maata: Norja, Azerbaidzan, Kreikka (kuvassa), Ukraina ja Viro.

Hei hei Moskova, tervetuloa Oslo!

Pakkaan viisufinaalin jälkeisenä päivänä matkalaukkuani, ja mietin samalla mitä Moskovan viisuista oikein jäi mieleen. Tässä oma seitsemän kohdan listani.

"Voittajan ennustaminen on vaikeaa"

"Yksikään kappaleista ei nouse esityksellään, melodialtaan eikä rakenteeltaan sellaiseksi, että se heti kuulostaisi jotenkin ylivoimaiselta tai sykähdyttävältä," arvioi Jorma Hietamäki tämän vuoden kisabiisejä YLE Radio Suomen kisastudiossa.

Maanantai: Dei number nain

Waldoilla toooooosi pitkä päivä. Aamumeikkaus alkoi jo seitsemän jälkeen ja kisapaikalle täytyi taas lähteä pari tuntia ennen omaa vetoa. Sitten pari tuntia kestävä kenraaliharjoitus, josta kiireesti suurlähettiläs Matti Anttosen vierailuhetkeen. Onneksi maanantai oli vielä vapaapäivä, eivätkö ruuhkat olleet niin pahat.

YLEn viisutiimi ennustaa, miten finaalissa käy

YLEn viisutiimi ennusti semifinaalista loppukilpailuun päässeet hyvällä tarkkuudella, mutta mikä on osumatarkkuus finaalissa? Voittoon veikataan ainakin Iso-Britanniaa, Ranskaa, Ukrainaa ja Norjaa.

Keskiviikko: Dei namber forr

Tänään oli luppopäivä! Ihanaa! Sehän merkitsi sitä, että jengi alkoi viimeistellä soundeja ja koreografiaa, lukea työsähköpostejaan, buukata haastiksia, jakaa Waldo’s People propagandaa lehdistökeskuksessa, kuulla viimeiset kuulumiset kisapaikalla ja kirjoitella blogeja vasta aamuyhdeltätoista.

Keskiviikko: Dei namber ileven

Edustusta, edustusta, edustusta. Kolmen minuutin biisin vetäminen 120 miljoonan katsojan edessä on varmaan lastenleikkiä siihen verrattuna, miten paljon Waldot ovat viettäneet kameroiden edessä. Keskiviikkonakaan ei ollut lomapäivää, sillä suomalainen lehdistö vieraili hotellissamme.

Suorana viisuareenalla, heti netissä

Aikoinaan viisujen seuraaminen oli helppoa. Ennen viisuviikonloppua fanin valmistautumispakettiin kuuluivat esikatselut televisiosta ja iltapäivälehden lyhyt puffijuttu viisulauantain lehdessä. Nyt on toisin.

Viisut on nyt virallisesti avattu

Vaikka Euroviisuartistit ovat jo harjoitelleet viikon Moskovassa, avattiin vuoden 2009 viisut virallisesti vasta eilen illalla. Avajaistapahtuma on perinteisesti paikka, jossa kaikki artistit pyrkivät kääntämään paikalla olevan lehdistön huomion puoleensa.

Waldo's People lähti hotellilta kohti viisuareenaa

Waldo's People starttasi hetki sitten matkan hotellilta kohti viisuareenaa. Tunnelmat olivat rennot ja luottavaiset. Klikkaa tuoreet kuvat Moskovasta auki alapuolelta.

"Tänä vuonna palataan takaisin vanhaan maailmaan"

Viisufinaalin lähestyessä ennakkospekulaatiot kiihtyvät entisestään. Radio Suomen viisukommentaattori Jorma Hietamäki uskoo, että tämän vuoden viisuissa mennään takaisin vanhaan maailmaan, jossa musiikki on tärkeintä. Hän uskoo voiton napsahtavan Virolle, Islannille, Iso-Britannialle tai Ranskalle.

Ailan ja Terhin albumista

Suomen delegaation tiedotuspäällikkö Aila Havia-Venäläinen ja delegaation päällikkö Terhi Norvasto avaavat meille valokuva-albuminsa. Kuvat ovat ensimmäisten Moskovan päivien aikana otettuja.

Viisuartistit Askon haastattelussa, osa 2

Mitkä ovat Sveitsin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan viisuedustajien tunnelmat pari päivää ennen semifinaaleita? YLEn Asko Murtomäki haastatteli viisutähtiä Moskovassa sunnuntaina.

Moskovan kotialbumin kolmas sivu

YLEn viisutiimin kotialbumi on edennyt jo kolmannelle sivulle. Tällä kerralla on viisuareenan ja hotellin lisäksi käyty myös metrolla lähiössä, ja istuttu bussissa.

Maanantai: Dei number tu, eli harjoitukset ja lehdistötilaisuus

Ravitsevan ja monipuolisen aamiaisen jälkeen joukkomme siirtyi kohtalaisen sujuvasti kilpa-areenalle. Ensimmäiset harjoitukset edessä. Veri importat dei. Pukuhuone osoittautui inasen pieneksi, vaan mikä tärkeintä: siellä oli vettä ja tuoremehua.

YLEn viisutiimin jäsenet ennustivat keskimäärin kahdeksan finalistia oikein

YLEn viisutiimi onnistui hyvin semifinaaliveikkauksissaan: Heikoin tulos oli seitsemän ja paras yhdeksän oikein. Kukaan ei siis onnistunut veikkaamaan kaikkia maita oikein. Kaikkien listoilta löytyneet viisi maata - Turkki, Islanti (kuvassa), Suomi, Malta ja Bosnia-Herzegovina - selvisivät finaaliin.

Kansainvälinen lehdistö ei povaa Suomelle menestystä

Euroviisujen lehdistökeskuksessa pidetty voittajaäänestys ei lupaa Suomelle tänä vuonna suuria. Tänään päättyneen äänestyksen mukaan Waldo's People päätyisi samalle sijalle kuin mitä sen esiintymisnumerokin on - luvassa olisi 24. sija. Voittajaksi kansainvälinen lehdistö ennustaa Ranskan Patricia Kaasia.

Tutustu Karoliinaan

Karoliinalla on iso rooli Waldo's People -bändissä. Tumma laulajatar on odottanut Moskovan matkaa malttamattomasti jo pitkään!

Kuka pääsee jatkoon, tässä YLEn viisutiimin veikkaukset

YLEn viisutiimi on kuunnellut ja katsellut esityksiä Moskovassa jo päivien ajan, ja tässä on heidän omat veikkauksensa finaalipaikan saajista. Kaikkien listoilta löytyy viisi samaa maata: Turkki, Islanti, Suomi, Malta ja Bosnia-Herzegovina (kuvassa).

Kurkkaa selostuskopin karaokeiltaan!

Mitä tapahtuu euroviisujen selostuskopissa, kun mikrofonit suljetaan ja viisubiisit lähtevät käyntiin?

Tiistai: Dei namber trii

Ja taas aamupalalle. Tarjolla on enemmän kuin mummovainaan seitsemän sorttia tuoreista ananaksenlohkoista makkaravalikoiman, juustotarjottimen ja leipäpöydän kautta mysli-muro-kurpitsansiemen(!)valikoimaan ja sieltä perinteiselle muna-pekoniakselille.

Kohti toista semifinaalia

Waldo's People'n finaalipaikan selvittyä ei eilen ehditty juhlia. Semifinaalin jälkeen pidetty pressitilaisuus päättyi vasta kolmen jälkeen aamuyöllä, jonka jälkeen bändin jäsenet suuntasivat Euroclubin jatkojen sijaan hotellille nukkumaan. Bändillä on nyt pari päivää hieman rauhallisempaa (mitä nyt lehdistötilaisuuksia riittää), kun keskiviikkona ja torstaina viisuväen huomio keskittyy enemmän toiseen semifinaaliin.

"Kisat eivät voi tästä enää paisua"

Radio Suomen kommentaattorit Sanna Kojo ja Jorma Hietamäki pohtivat heti viisufinaalin jälkeen mitä vuoden 2009 kisoista jäi käteen.

Lauantai: Dei namber seven

Voiton päivä! Vaikka ei siltä tunnu, kun kello soittaa seitsemältä. Eilen illalla maahan saapuneet Jaana ja Peltsi otettiin messin ja eikun ohjuksia bongailemaan.

Viisuartistit Askon haastattelussa, osa 3

Mitkä ovat Saksan ja Unkarin viisuedustajien tunnelmat ennen varsinaisia viisukoitoksia? YLEn Asko Murtomäki haastatteli viisutähtiä Moskovassa viisuviikon aluksi.

Kisakonkarit pitävät Moskovan viisuja onnistuneina

Moskovan Euroviisuja on luonnehdittu suurimmiksi koskaan, mutta miten kisajärjestelyt ovat menneet? Ville Vedenpää tapasi kaksi kokenutta viisukävijää, joiden mielestä tämänvuotiset viisut ovat olleet erittäin onnistuneet.

Tutustu Mannaan ja Capriin

Waldon ja Karoliinan rinnalla Moskovan lavalla nähdään Manna ja Capri. Keitä nämä vaaleat taustalaulajat ja Mannan sanoin "taustapyörähtelijät" oikein ovat?

Pieni hengähdystauko

Keskiviikkona ja torstaina on Suomen delegaatiolla vähän hiljaisempaa, kun viisutohina keskittyy toiseen semifinaaliin. Peltsillä oli aikaa shoppailla ja delegaation lehdistövastaava Ailalla kertoa omasta työstään.

Sunnuntai: Dei namber van

Kello soi kolmelta, eikä kellään ollut mikään hyvin. Paitsi ehkä koiralla, joka kävi ihmettelemässä, että mitä tuo tuossa oikein kukkuu ja lähti takaisin patjalleen. Tampereen ja Helsingin delegaatiot kohtasivat aikataulun mukaisesti Vantaalla ja eikun kohti Moskovaa.

Moskovan kotialbumi

YLEn viisutiimin kotialbumi on täydentynyt uusilla Moskovan kuvilla. Tällä kertaa on katsottu kaupunkia, tutustuttu Areenaan ja lisäksi käyty ihastelemassa harjoituksia.

Yhdeksän voittajasuosikkia

Radio Suomen viisukommentaattorit Jorma Hietamäki ja Sanna Kojo jatkavat voittajaehdokkaiden puimista. "Kerronko mielestäni hyviä vai miten minä lottaisin näissä kisoissa," Jorma aloittaa pohdintansa. Hänen ensimmäinen voittajaehdokkaansa on Islanti, siinä missä Sanna aloittaa Ranskalla.

Tutustu Waldoon!

Viisukommentaattori Peltsi kutsuu Waldoa Lepsämän Shaggyksi, mutta mikä lauantaina Suomen viisupoppoon lavalle johdatteleva Waldo oikein on miehiään?

Osaako Google ennustaa viisuvoittajan?

Ennustaminen on yksi olennainen osa viisuviikkojen jännitystä. Fanit, lehdet ja vedonlyöjät kuuntelevat kiivaasti harjoituksia ja pyrkivät ennustamaan treenivetojen perusteella voittajaa. Tällä kertaa ennustuspeliin on lähtenyt myös mukaan Google.

Kreikka kansainvälisen lehdistön suosikki

Euroviisujen lehdistökeskuksessa pidetään perinteisesti oma äänestys semifinaalien maiden kesken. Tämän vuoden toisen semin äänestys on päättynyt, ja sen kärjessä ovat suuret viisujen voittajasuosikit Kreikka, Norja ja Ukraina.

Waldon poppoon videoterveiset

Maanantaina matkalla ensimmäisiin harjoituksiin bussissa on rento tunnelma. Kaikki ei kuitenkaan ole ihan täydellisesti.

Viisujännitys nousee, tänään vuorossa ensimmäiset pukuharjoitukset

Waldo's People ja muut ensimmäisen semifinaalin esiintyjät astuvat tänään ensimmäistä kertaa lavalle suuren yleisön eteen. Semifinaalin pukuharjoitukset vedetään läpi aivan samoin kuin huominen semifinaali, lukuunottamatta äänestystä.

Islanti lehdistökeskuksen ykkössuosikki

Euroviisujen lehdistökeskuksessa pidetään perinteisesti oma äänestys semifinaalien maiden kesken. Tämän vuoden ensimmäisen semin äänestys on päättynyt, ja siinä Suomi sijoittui lopulta ensimmäisen semin sijalle 9. Voittajaksi toimittajat ovat äänestäneet Islannin.

Perjantai: Dei namber thjööttiinj

Back stage. Bäkkäri. Tuo sanapari tai sen kökkö suomennus saa monen ihmisen kananlihalle. Varsinkin jos sinne ei ole pääsyä. Siellähän viihdekerma vetää smooltookkia turhainpäiväisyyksistä, puhuu pahaa niistäkin, jotka ovat läsnä ja vertailee taskukoiriensa vaatetusta. Bäkkärillä ei tarvita taskumatteja. Artisti maksaa.

Viisuartistit Askon haastattelussa

Mitkä ovat Kreikan, Romanian, Maltan ja Portugalin viisuedustajien tunnelmat? YLEn Asko Murtomäki haastatteli viisutähtiä perjantaina Moskovassa.