yle.fiHei hei Moskova, tervetuloa Oslo!

Julkaistu Su, 17/05/2009 - 13:08
  • Maatuskanukke finaalin aloitusohjelmassa (Kuva: Indrek Galetin ja Alain Douit (EBU))
  • Pakkaan viisufinaalin jälkeisenä päivänä matkalaukkuani, ja mietin samalla mitä Moskovan viisuista oikein jäi mieleen. Tässä oma seitsemän kohdan listani.

1. Massiivisuus
Venäjä halusi osoittaa kisoillaan, että heillä on rahaa, voimaa ja osaamista - ja sen he osoittivatkin. Lava oli valtavan suuri, jotta Puna-armeijan kuoro mahtui sinne, ja yhdessä väliaikanumerossa lavalle roudattiin myös vaaleanpunaiseksi maalattu hävittäjäkone. Finaaliäänestys aloitettiin ottamalla yhteyttä avaruuteen. Muun muassa.

Kisat olivat erittäin onnistuneet ja järjestelyt toimivat hyvin, siitä suuri kiitos venäläisille järjestäjille. Silti toivoisin, etteivät viisut enää tästä paisuisi. Suurempia euroviisuja ei enää tarvita, mahtavuutta voisi hakea myös muilla keinoin. Kisatunnelma kärsi näin suurista puitteista.

2. Länsieurooppalaisetkin voivat pärjätä
1. Norja, 2. Islanti, 3. Azerbaidzan, 4. Turkki, 5. Iso-Britannia... Muutaman viime vuoden valitus itäisten maiden ylivoimasta voidaan unohtaa. Onko se raatien ansiota, kuka tietää.

3. Ennakkosuosikin kiri kesti
Norjan voitto oli ylivoimainen, ja se selvisi hyvin aikaisessa vaiheessa pisteidenlaskua. Alexander Rybak teki sen, mitä vedonlyöntitilastot antoivat odottaa - näissähän Rybakiin rahansa laittaneet saivat hädin tuskin mitään takaisin. Sen verran pieneksi kerroin lopulta putosi.

4. Äänestysjärjestyksen vaihtaminen
Norjan piti alun perin antaa äänensä viisufinaalissa numerolla 17, mutta jostain syystä järjestystä vaihdettiin niin, että Norja antoi äänensä joukon viimeisenä.

Tähän on varmasti jokin hyvä selitys, mutta muutos järjestykseen tuntui vähintäänkin kummalliselta, kuin pieneltä kauneusvirheeltä. Lisäsikö se draaman kaarta televisiolähetykseen? Eipä juuri.

5. Pettymyksiä
Toisaalta kaikille ennakkosuosikeille ei käynyt yhtä hyvin. Voitonvarmana paikalle tullut Kreikan Sakis Rouvas näytti hyvin tyytymättömältä seitsemänteen sijaansa, ja Ranskan Patricia Kaas otti silmämeikkien sotkeutumisesta päätellen kahdeksannen sijansa melko raskaasti.

Myös Maltan aiemmin viisuissa hyvin menestynyt Chiara joutuu tällä kertaa palaamaan kotiinsa 22. sija plakkarissa. Myös hän odotti varmasti jotain ihan muuta. Chiaran menestys toi väistämättä mieleen Ruotsin Charlotte Perellin viime vuotisen viisumenestyksen.

6. Liikaa seksiä lavalla
Ukrainan Svetlana Lobodan pornahtava show osoitti sen, että seksikkyyttäkin voi olla lavalla liikaa. Samoin Saksan yritys kerätä pisteitä burleskitanssijatar Dita Von Teesen vilauttelulla ei onnistunut. Hyvä näin.

7. Olla viimeinen ja ei viimeinen
Suomen lipun paljastuminen semifinaalikuoresta oli iloinen hetki - olkoonkin, että finaalipaikka tuli lopulta tuomariäänien perusteella. Nykyinen viisusysteemi on siitä jännittävä, että päällimmäisenä mieleen jää Suomen sijoittuminen viimeiseksi, vaikka semifinaalissa taaksemme jäi maita.

Waldo's People teki todellakin parhaansa, ja sillä saatiin tällä kertaa 22 pistettä.

- - -

Moskova on hieno kaupunki, ja niin on Oslokin. KIitos näistä viisuista, meidän viisusivustomme hiljenee vähitellen odottamaan seuraavaa viisukautta. Lento Helsinkiin lähtee ihan pian.

Kirjoittaja on reilun viikon ajan vastannut viisusivuston tuottamisesta.

Kommentit

jos ny ihan positiivisesti

jos ny ihan positiivisesti ajatella ni ei tartte viisuja järjestää saa mennä valmiiseen **pöytään** kisaamaan

Menneet Moskovan valot