yle.fiEnsimmäisessa semifinaalissa tiukka kisa finaalipaikoista

Julkaistu Ma, 11/05/2009 - 14:17
  • Moskovan euroviisujen lava (Kuva: Indrek Galetin (EBU))
  • Ensimmäinen pukuharjoitus on takana. Istuin itse paikan päällä ja kirjasin ylös ensikommentit esityksistä ja lauluista. Tässä ovat siis omat mielipiteeni ensimmäisen semifinaalin kisaajista.

Ensimmäisenä Montenegro. Komea, violetin sävyinen lava, ja Andrea vetää ihan jees. Mutta onko ihan liikaa Siegeliä - tätä oli jo 80-luvulla.

Tsekki. Tuli tosi kiire bändillä lavalle. Supersankari- ja sarjakuvateemainen lava on vaikuttava. Ääni menee puuroksi salissa, joten vaikea sanoa biisin puolesta mitään. Humoristinen lavaesitys, mutta luulen tämän siitä huolimatta unohtuvan äänestäjiltä. Ei jatkoon.

Belgia, eli Elvis on lavalla. Kultaa ja kimallusta riittää! Ihan sitä itseään tämä biisi. Jos tällaisesta pitää, niin ehkä sitten toimii, mutta en voi luvata tällekään suuria.

Valko-Venäjä on niin biisi, joka olisi voinut olla myös Suomen karsinnoissa. Laulaja vetää kyllä hyvin, tähän mennessä varmin laulaja! Yksinkertainen ja kikkailematon lava, joka toimii hyvin. Isoimmat aplodit tähän mennessä!

Ruotsi. Malena vetää alun korkeat äänet hienosti, mutta koko ajan nämä a-osan kohdat kuulostavat vähän vaivalloiselta. Esitys on muuttunut vain vähän Ruotsin karsinnoista. Lumikuningatar lavalla ja kertosäkeessa kirkkaanvalkoinen lava. Hyvin ammattilainen esitys, mutta hitusen yllätyksetön. Finaaliin, mutta ei voittaja-ainesta.

Armenia. Vetää itse asiassa näin katsottuna vähän mattoa Ruotsin alta. Ensimmäiset tulet lavalla! Itäistä estetiikkaa lavalla. Tällä on menestyspotentiaalia, mutta hieman turhan jankkaava menestyäkseen voittoon saakka. Armenia sai kyllä suurimmat aplodit tähän mennessä. Ehdottomasti!

Andorra seuraavaksi, jota ennen mainoskatkon paikka. Ennen tätä voi siis mennä vessaan. Andorra tuntuu olevan viisuväen sympatiseeraama, aplodeista päätellen. Turvallista radiopoppia. Tanskalainen Susanne on ihan jees lavalla, mutta ihan ilman karismaa. Ei taida maa päästä vieläkään finaaliin.

Sveitsi vuorossa. Tuntuu hyvin piristävältä tässä välissä. Oikeaa musiikkia! Kikkailematonta rokkia, jolle toivoisin menestystä. Ei tällä voittopisteitä kerätä, mutta kaiken euroviisuhumpan jälkeen olen itse asiassa aiempaa varmempi, että finaalipotentiaalia on.

Turkin esitys on niin täysin Turkkia kuin vain voi olla. Tässä on otettu kaikki palaset Turkin ja Kreikan aiemmista menestysbiiseistä. Tulee menestymään taas, vaikka onkin minusta ihan liian laskelmoitu. Lavalla on tulta, rakkauden punaista ja sydämiä. Ja Kaikki mukaan -taputuskohta myös. En pidä, mutta monet pitävät.

Israel. Rauhaa ja rakkautta, minusta ihan toimivasti. Laulu kuulostaa hyvältä ja ihan kiva fiilis paikan päällä. Rajatapaus finaalipaikan kanssa.

Bulgaria. Tulta ja rattaita. Outo sekasikiö, lavalla on kaikkea mahdollista. Mieslaulajan ääni on miksattu aikalailla taustalle, enkä ihmettele. Hirveää ulinaa. Tämä on tämän vuoden inhokkini. Piste.

Islanti. Hyvä paikka hitaalle laululle. Itse asiassa taidan kallistua, että pääsee finaaliin. Yohanna laulaa nätisti. Koko biisi ja esitys on sievä. Hieman harmiton ja tunteeton, mutta toimii omalla tavallaan. Unenomaiset taustat. Islannin lopussa tuli kylmät väreet! Ensimmäiset! Tästä vaihdoin mieltä. Juuri tällä hetkellä.

Makedonia. Bonjovitukkavaroitus! Popparit leikkivät hevareita. Vetävät hyvin, mutta biisissä ei ole ihan tarpeeksi potkua. Vähän taas tulta lavalla. Toisaalta, Makedonian tuntien he pääsevät melkein millä tahansa laululla finaaliin.

Romania. Rumpuja tiukkaan alkuun ja ilotulituksia öisessä metsässä. Elena vetää hyvin, mutta tässä on vähän samaa ongelmaa kuin Turkissa. Jos voisi yhdistää Elenan lämmön ja Turkin biisin, niin sillä voisi voittaa. Toimii paljon paremmin kuin mitä kuvittelin.

Nyt Suomi. Pojat sytyttävät tulikepit mustalla lavalla. Karoliina vetää hyvin, samoin tytöt taustalla. Kuulostaa ainakin saliin ihan hyvältä. Jotain pientä ekstraa tähän vielä kaipaisin, lisäpotkua. Tulta kyllä on tarpeeksi! Sanoisin Suomesta, että hyvä veto ja finaalipaikka ei ole liikaa toivottu. Vähän vielä lisäpotkua ja hiomista peliin!

Portugali. Karkkilava ja iloinen meno. Tässä on myös piristysmomenttia äskeisten jälkeen. Kuulostaa nimittäin hyvältä, ja näyttää myös. Finaaliin!

Malta. Niin Malta kuin olla ja voi, eli hieman liian Disney minun makuuni. Chiara on varma ja lava peittyy siniseen tähtitaivaaseen. Minusta tämä on vain nähty ja kuultu liian monta kertaa. Finaaliin silti.

Viimeisenä Bosnia. Balkankaihoa, mutta silti jotain vähän uutta mukana. Toiset kylmät väreet tulivat tästä! Kuulostaa hyvältä ja näyttää hyvältä. Finaaliin ja ehkäpä jopa kolmen parhaan joukkoon.

Ensimmäisen semifinaalin taso oli paikan päältä katsottuna ja kuunneltuna hyvä. Finaalipaikoista tulee tiukka kisa!

Katso Eurovision.tv:n lyhyt kooste ensimmäisen semifinaalin pukuharjoituksista:

Menneet Moskovan valot