yle.fiOsaako Google ennustaa viisuvoittajan?

Julkaistu To, 07/05/2009 - 14:40
  • Kuvakaappaus Googlen viisuennusteesta (Kuva: )
  • Ennustaminen on yksi olennainen osa viisuviikkojen jännitystä. Fanit, lehdet ja vedonlyöjät kuuntelevat kiivaasti harjoituksia ja pyrkivät ennustamaan treenivetojen perusteella voittajaa. Tällä kertaa ennustuspeliin on lähtenyt myös mukaan Google.

Hakukonejätti on aiemmin kertonut osaavansa ennustaa esimerkiksi influenssan etenemisen hakutulosten perusteella. Tällä kertaa hakukonejätti pyrkii ennustamaan myös viisuvoittajaa.

Taustalla on yksinkertainen, hakukoneilla tehtyihin hakuihin pohjautuva ennuste. Eli mitä enemmän ihmiset tietyssä maassa googlaavat viisuartistia, sitä enemmän tämän artistin oletetaan saavan tästä maasta pisteitä. Ja kun nämä haut käännetään perinteisen viisuäänestyksen numeroiksi (voittajalle 12, toiselle 10 jne.), olisi voittaja tämän jutun julkaisuhetken perusteella Norja:

Mutta ihan täysin maaliin ei tämä Googlen ennuste kyllä mene. Jos ennustuksen rakentajat olisivat googlanneet vähän ahkerammin tietoja, eivät he olisi päästäneet tällaista virhettä ennusteen esittelytekstiin:

Joidenkin maiden pisteet annetaan ammattilaisraadin perusteella, joten valitettavasti ennuste ei näiden maiden kohdalla ole yhtä tarkka kuin niiden, joissa yleisöäänet ratkaisevat.

Tämän vuoden finaalissa kaikkien maiden äänet tulevat puoliksi puhelinäänestyksen ja puoliksi ammattilaisraatien antamien pisteiden perusteella. Itse luulen tämän tekevän Moskovan finaalista aiempaa vaikeamman ennustettavan. Norja on tosin Googlen ennusteen lisäksi myös vedonlyöntilistojen kärjessä

Google taas arvioi Suomen menestymismahdollisuudet pienemmiksi kuin kansainväliset vedonlyöjät. Kumpikohan osuu lopulta lähemmäksi lopputulosta?

Oma ennustukseni on tällä hetkellä se, että Norja kyllä kilpailee kärkisijoista, mutta voiton vie aivan joku muu. Mikä maa? Siitä uskallan esittää arvioita vasta kun pääsen Moskovaan katsomaan esitykset aivan itse.

Kommentit

ei osaa kun oltiin

ei osaa kun oltiin ennustettu ruotsiakin 3 sijalle mut kuinkas kävikään? ei päässyt edes finaaliin :D

Azerbaijanin biisiä

Azerbaijanin biisiä kannatta kans käydä googlaamassa! :-) Ei hassumpi!

no ei se google sitä voi

no ei se google sitä voi ennustaa! ei voi koskaan tietää mitä tapahtuu..

niin, ja esimerkiksi

niin, ja esimerkiksi Patricia Kaas on jo valmiiksi erittäin tunnettu tähti. Vähentääkö tunnettuus googlettamisen tarvetta? Hmmm....

KyöstiAnonyymi: Google ei

KyöstiAnonyymi: Google ei voi ennustaa voittajaa vaan kotisohvalla istuvat äänestäjät voivat? Erittäin mielenkiintoinen väite!

Kuka tahansa voi ennustaa mitä tahansa mistä tahansa.

Tosin toi Googlen ennustus

Tosin toi Googlen ennustus kusee siinä, kun on unohettu että kaikki 42 maata ei oo mukana finaalissa, vaan pitää muistaa semit.

Niin tosiaan Google ei voi

Niin tosiaan Google ei voi ennustaa viisujen voittajaa sen tekevät lauantai iltana koti sohvalla olevat äänestäjät joilla ei ole mahdollisutta kuulla lauluja aikaisemmin.

Menneet Moskovan valot