Vuosi sitten Laura Saloheimon käsissä syntyi morsiuspuku vanhoista pitseistä ja pöytäliinoista. Nyt puku uudistui kesän juhliin.
Morsiuspuvulle uusi väri
Värjääminen on selkeä tapa uudistaa vanhaa vaatetta. Vaatteen voi värjätä usealla eri tavalla ja lopputulokseen vaikuttaa moni asia. Ensimmäiseksi kannattaa huomioida se, että vanha väri jää heijastumaan uuden värjäyksen alle. - Jos keltaisen mekon värjää sinisellä värillä, saadaan lopputulokseksi vihreä mekko ja punaisesta mekosta tulee liila samalla sinisellä värjättynä. Myös kankaan kuvioinnit ja printit jäävät värjäyksestä huolimatta enemmän tai vähemmän näkyviin. Polyesterilangalla ommellut tikkaukset jäävät myös erivärisiksi.
Teellä värjääminen on yleinen ja toimiva värjäys- ja patinointikikka esimerkiksi elokuvissa. Jos luonnonkuitutuotteesta halutaan luonnonvalkoinen, tai vaikka paidan kauluksista käytetyn näköiset, on teevärjäys kohdallaan.
Väriliemenä käytetään tummaksi haudutettua teelientä. Valmiiksi kostea tekstiili upotetaan liemeen ja annetaan olla 10–30 minuuttia, jonka jälkeen vaate huudellaan hyvin ja laitetaan kuivumaan.
- Tällä kertaa hääpuvun värjääminen mustalla teellä ei onnistunut, koska vaate ei ollut täysin puhdas. Kankaassa oli jäämiä mm. deodorantista ja vaatetärkistä. Näihin kohtiin tee oli tarttunut erivärisenä ja antoi epäsiistin lopputuloksen.
Puku värjättiin lopuksi pesukoneväreillä. Vaate pestiin huolellisesti ennen uuden värin värjäämistä, jotta kaikki turha puhdistui mekosta.
Värjäykseen käytettiin muutaman sinisen sekoitusta ja mekko pestiin värjäyksen jälkeen ylimääräisen värin poishuuhtomiseksi.
Mekon helmaan ommeltiin kaksi valkoista raitaa vanhoista kengännauhoista. Myös kaulukseen lisättiin yksi raita.
Ohje koruja varten
Merihenkisen mekon seuraksi tehtiin silkkipäällysteiset helmet ja rannekoru. Kaulakorua varten ommeltiin punaisesta vuorisilkistä 2,8 m x 5 cm -kokoinen putki. Nauhaan laitettiin solmu noin 30cm:n päähän toisesta päädystä ja sisään pujotettiin puuhelmi.
Tämän perään taas solmu ja uusi helmi. Näin jatketaan, kunnes toiseen päähän jää nauhakujaa jäljelle 30cm. Putken pää huoliteltiin ja päät sidottiin rusetille.
Alkuperäisen hääpuvun materiaalit maksoivat 53 euroa ja värjääminen 10 euroa. Korun hinnaksi tuli 3,50 euroa.
Lisätietoa kirppislöydöistä tehdyn hääpuvun teosta
Kuningaskuluttajan nettisivuilla.