Espoolainen äiti ja kestovaippa-aktiivi Eleonoora Helenius risainasi kierrätysmateriaaliesta kestovaipan ja rengasliinan..
Suomessa viedään kaatopaikalle joka vuosi jopa 250 miljoonaa kertakäyttövaippaa. Tätä jätemäärää voi vähentää kestovaipoilla.
Kestovaippamateriaalit
Kaikkien käytettävien materiaalien tulee kestää 60 asteen pesua, poikkeuksena villakuoret, jotka pestään käsin. Ota myös huomioon, että materiaalin tulee kestää kymmeniä tai satoja pesuja!
Imuosiksi soveltuvat esim.
- froteepyyhkeet
- flanelli- ja joustofroteelakanat
- harsokankaat
- bambu- ja hamppukankaat
Pintakankaiksi:
- flanelli- ja joustofroteelakanat
- trikoo- ja flanellipaidat
- polyester-fleecepusakat
Kuoriksi
- polyester-fleecepusakat
- villapaidat, jotka sisältävät yli 90 % villaa.
Huom! Villakuoret on käsiteltävä lanoliinipitoisella villanhoitoaineella ja villan voi myös kevyesti huovuttaa ennen ompelua
Vaipan ompelu
Aluksi Eleonoora leikkasi, noin 50 cm x 50 cm kokoisista kangaspaloista kaksi kappaletta vaippaa varten. Ulkopinta leikattiin kuviollisesta kankaasta (vanhasta Ressu-lakanasta) ja sisäpinnaksi leikattiin miesten paidasta pala pehmeää flanellia. Selkäosaan jätettiin aukko imuosien asettamista varten ja täyttöaukon reunakohdat huoliteltiin siksak-ompeleella. Aukon reunalle, samoin kuin reisiosien saumavaraan, ommeltiin noin 10 cm pituiset kuminauhat vaipan istuvuuden parantamiseksi.
Puuvillalakana päällysteisen vaipan etupuolelle ja siivekkeisiin ommeltiin tarranauhaa kiinnitystä varten ja froteepäällysteisen vaipan kiinnityksessä käytettiin ”kiinnitysnäpsyjä”.
Imuosiksi leikattiin vaippaosaa hieman pienempiä, tiimalasin muotoisia kappaleita flanellista ja froteepyyhkeestä.
Huom! Kannattaa mieluummin tehdä monta erillistä imua kuin yksi tosi paksu pötkö, sillä erilliset imut kuivuvat pesun jälkeen nopeammin.
Imut voidaan ommella yhteen (helpottavat niiden asettamista vaipan sisään), mutta katso ettei reunoille tule liikaa kerroksia, jotka puolestaan tekevät paksun ja epämiellyttävän reunan. Imuksi käy myös esim. froteepyyhkeestä taiteltu neliö, koko noin 35x35 cm.
Saumat sekä vaipassa että imuosassa on ommeltava huolellisesti ja mahdollinen tukiommel tulee tehdä sentin päähän reunasta, jos materiaali on helposti rispaantuvaa. Mikäli yhdistelet eri materiaaleja, muista ottaa huomioon joustavuus ja rullautuvuus eri materiaaleissa. Pese kankaat ennen ompelua.
Villakuoret ts. villahousut
Villahousujen tekeminen esimerkiksi vanhasta villaneuleesta on helppoa. Villa on kuorimateriaalina hyvä myös siksi, että se pystyy imemään kosteutta itseensä jopa 40 prosenttia omasta painostaan.
Villakuoria ei myöskään tarvitse pestä joka käytön jälkeen – pelkkä kuivatus ja tuuletus tarvittaessa riittävät.
Villapaidasta leikattiin lahkeita varten irti hihat ja yksi suuri kaistale, tässä tapauksessa selkäpala, housuosaa varten. Näin villapaidan alaresorista saatiin housuihin vyötärö.
Selkäpalasta leikattiin kolmionmuotoinen kappale, kolmion kärki taitettiin ylös ja se ommeltiin kiinni vyötäröresorin kanssa. Lahkeita varten jätettiin noin 10 cm:n kokoiset aukot ja niihin ommeltiin villapaidasta leikatut, noin 15 cm pituiset hihat lahkeiksi.
Fleecekuoret
Vanhasta miesten polyester-fleecepaidasta syntyi kirkkaanpunaiset ja tarrakiinnitteiset vaippakuoret. Fleecekuorien sisään ommeltiin vielä lisäkerros imukyvyn parantamiseksi.
KANTOLIINA eli RENGASLIINA
- Valitse mukavalta tuntuva ja tarpeeksi kestävä, mutta ei liian paksukangas.
- Käytä vain kunnollisia kantoliinarenkaita, joko kevytmetallisia tai nylon-renkaita, jotka varmasti kestävät.
- Sopiva kankaan leveys 65-85 cm. Pituus lasketaan olkapäältä vinosti missinauhan lailla lonkan kautta ympäri ja vielä takaisin lonkalle, käyttäjän koosta riippuen keskimäärin 180-260 cm:n pituinen kangas riittää.
- Päärmää ensin reunat, tee halutessasi laskokset ja ompele renkaat kiinni niin monella ompeleella, että ne varmasti pysyvät.
- Liinan toiseen päähän voi tehdä esim. taskun tavaroille.
- Rengasliinaa voi säätää erikokoisille käyttäjille ja sitä voi vaihtaa olalta toiselle.
Kahden vaipan ja rengasliinan materiaalit maksoivat noin 19 euroa.
Lisätietoa kestovaipoista:
Kestovaippayhdistys ry.
www.kestovaippayhdistys.fi
Kestovaippainfo
www.kestovaippainfo.fi
Kantoliinavinkkejä:
Kantoliinakanava
www.kantoliinakanava.fi
Metku Gallery
metku.net/gallery/rengasliina
Lapsiperhe.net
lapsiperhe.net/kantoliinat