Puuseppä Jouni Repo vaihtoi luistimiinsa terät ja samalla virisi ajatus, että mihin ihmeeseen voisi uusiokäyttää vanhoja luistimen teräosia. Ajatuksia risteili jääpurresta retkikelkkaan, kunnes vanha lapsuuden muisto napakelkasta alkoi palautua mieleen. Ei muuta kuin tuumasta toimeen!
Ensin otetaan kahdet vanhat luistimet ja irrotetaan niistä terät. Vannesaha ja rälläkkä ovat oivia työkaluja, sillä terät ovat erittäin tiukasti kiinni luistimen pohjaosassa. Kun työskentelee puupajalla, paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia hyvin. Jouni vinkkasi, että tulityöt kannattaa mieluummin tehdä aamulla kuin illalla, koska kytevät palopesäkkeet on helpompi havaita päivällä kuin yöllä, jolloin pajalla on harvemmin ketään paikalla.
Seuraavaksi sahataan tukipuut napakelkkaan. Ne toimivat runkona kelkan molemmilla puolilla.
Tukipuihin kiinnitetään välisarjat, jotka antavat kelkkaan vakautta ja joihin on helppo kiinnittää ruuveilla luistinten terät. Välisarjojen ja terien väliin kannattaa muotoilla puusta sopivat korotuspalat, jotta kaikki terät olisivat samalla korolla.
Tukipuiden päät olisivat tylsän näköiset, jos ne jätettäisiin neliskanttisiksi, joten Jouni arveli, että jokin eläinfiguuri olisi pikantti lisämauste muuten kulmikkaaseen napakelkkaan. Tukipuiden kärkien väliin asennetaan jaloille lepuutusvarsi. Jounin mielestä juuri yksityiskohdat tekevät käsityönä syntyvästä tuotteesta ainutlaatuisen. Vuosisadan kuluttua vintiltä löytyvä harmaantunut puukelkka kertoo tekijästään paljon enemmän kuin vieressä lojuva lohjennut muovinen pulkka.
Rimoituksen päälle asennetaan kahvat, joista on hyvä pitää kiinni, kun vauhti alkaa kylliksi yltyä. Lopuksi suoritetaan terävien puuosien hionta ja kyllästäminen.
Napakelkan varsiosassa on tyyli vapaa. Puuseppä Repo ratkaisi asian tekemällä kaksi varsipalaa, jotka voi tarvittaessa liittää yhteen, joten hänen versionsa on helposti liikuteltavaa mallia. Napakelkan akseli on hyvä jäädyttää luonnon jäähän noin viikkoa ennen koekäyttöä. Tässä mallissa kiinnitettiin keskiakseli tekojäähän ruuvien ja aluslevyn avulla.