Tanssiaispuvun valmistus kierrätysmateriaaleista on sattuman kauppaa. Mukaan tarvitaan myös ripaus luottavaista luovuutta. Lukiolaistyttö Riina Kivilahti antoi Kirppiksen suunnittelija Laura Saloheimolle ajatuksen vihreästä, sirosta ja metsäisestä puvusta.
Kun pukua suunnitellaan, on hyvä saada lähtökohdaksi jokin idea. - Kun ajatus on selkeä, on helpompi etsiä materiaaleja pukuun. Toinen huomioitava asia on se, haluaako värjätä materiaalit. Kotikonstein värjättäessä materiaalin on hyvä olla puuvillaa, pellavaa, silkkiä tai viskoosia.
Ennen värjäämistä Laura leikkasi kankaasta pienen palasen ja testasi sillä, tarttuuko väri. Värjäämisen jälkeen puvun kankaat leikattiin muotoonsa.
Puvun malli sai olla vanhanaikainen ja Laura löysikin valmiista kaavapohjista sopivia malleja, joita vielä muokkasi mieleisekseen. Puvusta olisi hyvä tehdä sovituskappale, jonka kankaaksi kelpaavat vaikkapa vanhat lakanat. Kun malli istuu kantajalleen, on helpompi suunnitella, mihin puvun osiin eri materiaalit käyttäisi.
Ompelija Niina Palin pujotti alushameen helmaan vanteen ja ompeli puvun yläosaan korsettiluut ryhtiä antamaan.
Lopuksi kangaspalat ommeltiin yhteen, pitsikankaiset hihat rypytettiin ja kokonaisuuden kruunasi laahus, joka oli tehty kahdesta vanhasta pöytäliinasta.
Asusteiksi Niina loihti ylijäämäkankaista käsilaukun ja pitsinauhasta tärkätyn kaulakorun.
Kaulakorun tärkki:
1 dl kylmää vettä ja 2 tl perunajauhoja.
Sekoita aineet yhteen ja kiehauta.
Kastele tärkättävä kankaanpalanen ensiksi vedellä ja sekoita "tärkkelyskiisseliin".
Pyyhi ylimääräinen tärkkiseos pois ja aseta kankaanpalanen suoralle alustalle kuivamaan vuorokaudeksi.
Muutamia vinkkejä, jotka tuovat tanssiaispukuun näyttävyyttä:
- Alushameeseen laitettu vanne tuo helmaan runsautta ja tanssiessa liikkeeseen sulavuutta
- Korsettiluut antavat puvun yläosaan ryhtiä
- Hulmuavat ja runsaat hihat saat, jos kiinnität niihin pyöreitä pitsiliinoja
- Pukuun sopivat korut ja laukun voit tehdä jäljellejääneistä pitseistä ja kankaista
Kallion lukion wanhojen tansseja pyörähdeltiin Paasitornin juhlasalissa Helsingissä. Riinan kavaljeerina parketilla taituroi Ukko Kantonen.