Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Ajankohtaista - Ma 27.9.2010, klo 15.35 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Taivaan portitTaivaan portit

1891
tykkää tästä

Anneli Sari joukkueineen lähtee kiertueelle lokakuun lopulla musiikkinäyttämöteoksella Taivaan portit. Tiedossa on äärimmäisen tiivis reilun kuukauden mittainen kiertue: kaikkiaan 31 esitystä ympäri Suomen. Viimeksi Anneli kiersi Suomea shown merkeissä vuonna 2007. Silloinkaan ei muutaman keikan takia matkaan lähdetty, tuolloinkin esityksiä oli kolmisenkymmentä.

Monen taiteenlajin spektaakkeli

Taivaan portit on jännittävä hanke: lavalla tullaan näkemään laulajia, näyttelijöitä, tanssijoita ja viisimiehinen Neon Bandonéon -yhtye.  ”Rautaisia ammattilaisia kaikki”, tähdentää Anneli Sari. Kaikkiaan kiertueella on mukana parikymmentä ihmistä.
Taivaan portit pohjautuu argentiinalaisen runoilijan ja naisasianaisen Alfonisna Stornin elämään. Luvassa on surrealistinen ja runollinen tarina, jossa argentiinalainen, ranskalainen ja suomalainen musiikki ja kulttuuri muodostavat kiehtovan sillan, kertoo esityksen ohjaaja Oscar Sisto.

Multitalentti ohjaaja

Oscar Sisto on argentiinalais-ranskalainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko, säveltäjä , - jopa taidemaalari. Sisto on säveltänyt osan Taivaan portit –esityksen kappaleista. Sisto tapasi Anneli Sarin Pariisissa ensi kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän oli mukana Annelin showssa tanssijana ja laulajana. Nyt yhteistyö jatkuu Alfonsina Stornin merkeissä.
Alfonsina Storni on  Annelille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä taiteilija: ”Samaistun hänen elämäänsä ja kohtaloonsa hyvin voimakkaasti.” Alfonsina kiehtoi myös Oscaria, ja kun Anneli ehdotti yhteistyötä Alfonsinan elämäntarinan tiimoilta, Oscarille ei tullut mieleenkään kieltäytyä.

Amadeuksen tangokuninkuus yllätti

Anneli on tehnyt kiertueita Suomessa muutaman vuoden välein. Taivaan portit –kiertueen valmistelut aloitettiin jo lähes pari vuotta sitten. Produktio oli hyvässä vauhdissa, suurimmat esiintymispaikat varattu ja mieslaulaja-kandidaatteja ehdolla useampiakin. Sitten koitti kesä 2009 ja Annelin veljenpoika Amadeus voitti tangokuninkuuden. Kun Anneli kuuli Amadeuksen voitosta ja varmistui vielä omin korvin, että poika todella osaa laulaa, suunnitelmat mieslaulajan roolituksesta menivät uusiksi. Amadeus kävi Siston luona koe-esiintymisessä ja kiinnitys päätettiin antaa Amadeukselle.

Amadeus on kovassa seurassa

Anneli Sari osaa. Anneli on taitava laulaja ja karismaattinen näyttämödiiva. Kaksiviivainen a soi kauniisti ja paineettomasti oli esiintymismeikki kasvoilla tai ei. Anneli tietää kuka hän on ja mitä tahtoo.

Amadeukselle Taivaan portit ei tule olemaan helppo juttu. Näyttelijän saappaisiin astuminen ei tunnu Amadeuksesta vaikealta tai vastenmieliseltä, mutta rautaisten ammattilaisten seurassa hän joutuu jatkuvasti ylittämään itsensä. Anneli ei epäröi antaa tarvittaessa ankaraakaan kritiikkiä. Sisto taas johtaa ryhmäänsä latinalaisella temperamentilla ja nappaa harjoituksissa vispaavaan käteen kiinni välittömästi kuin haukka.

Taiteilijuuden korkeakoulu

Oscar ja Anneli kehuvat Amadeuksen oppimiskykyä, musikaalisuutta ja menestymisen nälkää. Haastetta kuitenkin riittää, sillä kappaleetkaan eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Stressitasoa nostanee sekin, että osa lauluista lauletaan espanjaksi.

Väitän, että Taivaan portit tulee olemaan Amadeukselle monessa mielessä vaativa ja ankara taiteilijuuden korkeakoulu. Taivaan porttien kautta kuljettuaan Amadeus ei voi olla enää entisensä. Näyttämötyöskentely ei maneereita siedä. Tiukka konserttiaikataulu edellyttää äärimmäisen hyvää fyysistä kuntoa. Laulutekniikan on oltava kunnossa, että ääni kestää. Ensabmle-työskentely vaatii kurinalaisuutta ja auktoriteetteihin sopeutumista.

Mikäli hän tämän tulikokeen läpäisee, saamme mahdollisesti tutustua aivan uudenlaiseen Amadeukseen. Mieheen, jolla on paitsi ääni, myös taito ja tahto pyrkiä päämääräänsä nöyrästi, mutta rohkeasti, - kovaakaan työtä pelkäämättä.

Lisää artisteista:AmadeusAnneli Sari

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (642)

Joo 8.58, minä arvostan suuresti, että ihminen kirjoittaa kauniisti suomen kieltä kaikkien kielioppisääntöjen mukaisesti. Se onkin ollut yksi hauskakin piirre muutamilla ydinfaneilla, kun he kuvaavat asioita niin täsmällisesti, pilkut ja pisteet kohdillaan, sijamuodot jämptisti oikein. Ja sitten kun keskusteluun pyrähtää välillä nuorempaa sukupolvea, heidän tekstinsä on tätä päivää; lyhyttä ja ytimekästä tekstarityyppistä ilmaisua hymiöineen.

Niin näiden eri fanien se kontrasti (hih, ero, vai mikä, nyt tuli hieno sana...) on niin huikea, että jää oikein miettimään mahtuvatko ko fanit samaan klupiin ollenkaan? Siis ovatko nämä pyrähtelijät niitä häiriköitä näiden muiden mielestä vai miten tämä menee? Ja tämä pohdintani nyt taitaa mennä taas metsään tai ainakin deletointiin... mutta en tällä ketään halua loukata. Pohdintaa, pohdintaa vain.

Anonyymi Ke 29.9.2010, klo 08.48

Amppua (ja yleä) niissä kommenteissa voisi ainakin ajatella. Että minkälaista kieltä käyttää A:n fanitussivuilla muita Ampun Faneja kohtaan! Olisiko miettimisen paikka?

Anonyymi Ke 29.9.2010, klo 08.36

Sitä kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi. Meillä rivifaneilla on paremmin artikuloivat ja lähemmäs idoliaan päässeet ydinfanit jotka hoitavat sen päätöspuolen. Ja heiltähän saa ne laadukkaammat kommentitkin, kuten itse kertovat.
Eivät toki ole vaaleilla valitut, mutta kuitenkin.

Anonyymi Ke 29.9.2010, klo 07.58

Hei. Se mikä tässä kummastutti aiemmin oli se että faneja on niin vähän! Ja ne muutamat fanit mielipiteineen määräävät nyt koko laivan suunnan.
Edustaako piip ja piip ja piip mukamas kaikkien fanien mielipidettä?

Nyt minä vasta ymmärsin, että kyllä he edustavat! Joten luovutan ja poistun takavasemmalle omine mielipiteineni. Voin fanittaa halutessani Amadeusta itseksein. Minä en vaan ole tottunut tuollaiseen, että yksi sanoo "asia on näin" ja koko muu kööri toteaa "amen". Eihän se ole mielipiteiden vaihtoa ja keskustelua!

Anonyymi Ke 29.9.2010, klo 07.46

Totta,totta mutta kysely oli A:n sivuilla johon jokainen sai sanoa mielipiteen,miksei sitä olis sitten saanut täällä kommentoida ? Ei Satumaassa ylläpito kommentoi että siellä ja siellä sivuilla loka lentää !! Airi on tiukka tyttö tarvittaessa,niinkuin pitää ollakkin !mutta myös asiallinen kommenteissaan !

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 23.42

Hyvää syksyä Ampulle ja Satumaan Ihquille IkiTosiFaneille!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 22.30

22.34, olisko syy vaikka siinä, että parikymmentä viimeisintä viestiä tässä ketjussa on käsitellyt A:n sivuja. Airin nimenomaisesta pyynnöstä huolimatta. Olisko miettimisen paikka?

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 22.08

Anteeksi Airi....on pakko sanoa,miksi A:n ylläpito jatkuvasti puuttuu Satumaan sivuihin,kyselyhän oli kaikille avoin ja fanit sanoivat oman mielipiteen ! Ei mekään hyväksytä että Satumaata jatkuvasti mollataan,eihän !

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 21.34

Paljon Onnea laajalle kiertueelle ja harjoitteluun myöskin. Varmasti kaikki onnistuu hienosti ja me saamme ihanan taidenautinnon syksyn pimeyteen. Positiivista hyvää syksyä kaikille.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 20.38

Amppu takuulla haluaa avointa ja reilua peliä. Eikä ole kaiketi tyhmäkään.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 20.09

Eihän tuollaisilla kyselyillä ole sitten mitään merkitystä !

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 18.35

19:09 En ole koskaan sinne mitään kommentoinut,vain lukemassa käynyt !

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 18.31

Asia on nyt sinetöity kun "piip" ja "piip" lausuivat mielipiteensä. Se tulee.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 18.11

Hei 18.57 Käy kysymässä sitä siellä keskutelupalstalla, pliiiiis.
Miksi kukaan ei kysy??

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 18.09

Jos äänestää useammin kuin kerran. Siitä on kyse. Sitä voi harrastaa niin äänestäjät kuin ylläpitokin.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 18.09

Miten kyselyä on häiriköity,voisko joku viisaampi kertoa ?

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 17.57

Eivät ole vielä kaikki ydinfanit sanoneet mielipidettään kirjautumisesta ?

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 17.51

Yks pieni juttu: nyt on a-sivuilla väite että kirjautumiskyselyä häiriköity ja se johtaa siihen että kirjautuminen tulee! Siis vaikka kirjautumista koskeva kyselytulos oli että 700 ei kannata kirjautumista ja 34 kannattaa. Pääpiirteittäin tulokset näin. Eli väite siellä, että juuri häiriköt häiriköivät kyselyä!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 17.34

Siis uutta kerhoo tarkotetaan tietysti.
Nykyinenhän on Ampun suositusten mukainen.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 17.30

Kummasta fc:sta puhut 16.42?

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 15.57

No mitä me tehdään fanclubilla jota amadeus ei hyväksy?????

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 15.42

Tuo otsikko on aika osuva tämänhetkiseen tilanteeseen,kunhan vaan ajattelin itsekseni ...

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 14.58

fc:n tiedostot varmaan on tallella jollain?? Ei kai niitä ole hävitetty??? Kenellä vaan olisi tietotaitoa rakentaa uusi clubi? Minulla ei, mutta jollain nuoremmalla????

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 12.13

Kellä olis taidot ja aikaa uuden fc:n perustamisees? nyt olis tarpeen.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 11.00

Kirjautumisesta on pikakysely, joten käykää ruksaamassa oma mielipiteenne asiasta.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 10.51

Yritetään,yritetään Airi ! Nyt olis tarvetta vanhalle FC:lle !!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 10.23

Airi, sorry, tottakai.

Vain tämä enää: Kirjautuminen on Amadeuksen oma toive. Sivuilla siitä maininta. Pekan viesti.

Nyt tämä tikru lähtee reissuun. t. T.Tiger

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 09.42

Hei!

Annetaanko taas noiden muiden sivujen moderointiasiat olla.., pliis

anelee Airi S

airi_yle Ti 28.9.2010, klo 09.29

10:03 Onkohan ajatus ihan oikeesti Ampun ? en oikein jaksa sitä uskoa ?!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 09.10

Hei 9.51, oikeassa olet. Muistettava että kotisivujen luojilla ja ylläpitäjillä on Amadeuksen ohjeet ja suositukset, joten näillä mennään siis. Amppu itse haluaa kotisivuilleen tuollaisen komennon, joten sisso!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 09.03

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä