Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Ajankohtaista - Ma 27.9.2010, klo 15.35 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Taivaan portitTaivaan portit

1891
tykkää tästä

Anneli Sari joukkueineen lähtee kiertueelle lokakuun lopulla musiikkinäyttämöteoksella Taivaan portit. Tiedossa on äärimmäisen tiivis reilun kuukauden mittainen kiertue: kaikkiaan 31 esitystä ympäri Suomen. Viimeksi Anneli kiersi Suomea shown merkeissä vuonna 2007. Silloinkaan ei muutaman keikan takia matkaan lähdetty, tuolloinkin esityksiä oli kolmisenkymmentä.

Monen taiteenlajin spektaakkeli

Taivaan portit on jännittävä hanke: lavalla tullaan näkemään laulajia, näyttelijöitä, tanssijoita ja viisimiehinen Neon Bandonéon -yhtye.  ”Rautaisia ammattilaisia kaikki”, tähdentää Anneli Sari. Kaikkiaan kiertueella on mukana parikymmentä ihmistä.
Taivaan portit pohjautuu argentiinalaisen runoilijan ja naisasianaisen Alfonisna Stornin elämään. Luvassa on surrealistinen ja runollinen tarina, jossa argentiinalainen, ranskalainen ja suomalainen musiikki ja kulttuuri muodostavat kiehtovan sillan, kertoo esityksen ohjaaja Oscar Sisto.

Multitalentti ohjaaja

Oscar Sisto on argentiinalais-ranskalainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko, säveltäjä , - jopa taidemaalari. Sisto on säveltänyt osan Taivaan portit –esityksen kappaleista. Sisto tapasi Anneli Sarin Pariisissa ensi kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän oli mukana Annelin showssa tanssijana ja laulajana. Nyt yhteistyö jatkuu Alfonsina Stornin merkeissä.
Alfonsina Storni on  Annelille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä taiteilija: ”Samaistun hänen elämäänsä ja kohtaloonsa hyvin voimakkaasti.” Alfonsina kiehtoi myös Oscaria, ja kun Anneli ehdotti yhteistyötä Alfonsinan elämäntarinan tiimoilta, Oscarille ei tullut mieleenkään kieltäytyä.

Amadeuksen tangokuninkuus yllätti

Anneli on tehnyt kiertueita Suomessa muutaman vuoden välein. Taivaan portit –kiertueen valmistelut aloitettiin jo lähes pari vuotta sitten. Produktio oli hyvässä vauhdissa, suurimmat esiintymispaikat varattu ja mieslaulaja-kandidaatteja ehdolla useampiakin. Sitten koitti kesä 2009 ja Annelin veljenpoika Amadeus voitti tangokuninkuuden. Kun Anneli kuuli Amadeuksen voitosta ja varmistui vielä omin korvin, että poika todella osaa laulaa, suunnitelmat mieslaulajan roolituksesta menivät uusiksi. Amadeus kävi Siston luona koe-esiintymisessä ja kiinnitys päätettiin antaa Amadeukselle.

Amadeus on kovassa seurassa

Anneli Sari osaa. Anneli on taitava laulaja ja karismaattinen näyttämödiiva. Kaksiviivainen a soi kauniisti ja paineettomasti oli esiintymismeikki kasvoilla tai ei. Anneli tietää kuka hän on ja mitä tahtoo.

Amadeukselle Taivaan portit ei tule olemaan helppo juttu. Näyttelijän saappaisiin astuminen ei tunnu Amadeuksesta vaikealta tai vastenmieliseltä, mutta rautaisten ammattilaisten seurassa hän joutuu jatkuvasti ylittämään itsensä. Anneli ei epäröi antaa tarvittaessa ankaraakaan kritiikkiä. Sisto taas johtaa ryhmäänsä latinalaisella temperamentilla ja nappaa harjoituksissa vispaavaan käteen kiinni välittömästi kuin haukka.

Taiteilijuuden korkeakoulu

Oscar ja Anneli kehuvat Amadeuksen oppimiskykyä, musikaalisuutta ja menestymisen nälkää. Haastetta kuitenkin riittää, sillä kappaleetkaan eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Stressitasoa nostanee sekin, että osa lauluista lauletaan espanjaksi.

Väitän, että Taivaan portit tulee olemaan Amadeukselle monessa mielessä vaativa ja ankara taiteilijuuden korkeakoulu. Taivaan porttien kautta kuljettuaan Amadeus ei voi olla enää entisensä. Näyttämötyöskentely ei maneereita siedä. Tiukka konserttiaikataulu edellyttää äärimmäisen hyvää fyysistä kuntoa. Laulutekniikan on oltava kunnossa, että ääni kestää. Ensabmle-työskentely vaatii kurinalaisuutta ja auktoriteetteihin sopeutumista.

Mikäli hän tämän tulikokeen läpäisee, saamme mahdollisesti tutustua aivan uudenlaiseen Amadeukseen. Mieheen, jolla on paitsi ääni, myös taito ja tahto pyrkiä päämääräänsä nöyrästi, mutta rohkeasti, - kovaakaan työtä pelkäämättä.

Lisää artisteista:AmadeusAnneli Sari

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (642)

Ei pääse ellet kirjaudu ?? Onkohan fanituksen kannalta aivan oikein ? Nyt olis vanhan FC paikka muuten me ollaan Airin tietojen varassa !

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 08.51

Heippatirallaa, onko kuulolla a-sivujen kävijöitä, onkos siellä ruuvinkiristysajat, kun ei keskustelualueelle enää pääse? SS:

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 08.39

Kyllä Amadeus nyt on sellaisessa seurassa, missä Hänen todelliset kykynsä pääsevät oikeuksiinsa. Ollaan hengessä mukana ja odotellaan Taivaan Portteja.

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 08.26

Olen Airin kanssa samaa mieltä, että Amadeus saa nyt sellaisen laajan oppimäärän taiteilijana, että kyllä ne "vatkaavat kädet" rauhottuvat ja jäävät luojan kiitos historiaan. Pientä maneeria voi ja saa olla, mutta liika on liikaa. Sen Sisto-herra suurena taiteilijana tietää, ja nyt tietää Amppukin!

Meidän fanien ohjeet ja tokaisut "voi kun ihanaa" ovat maallikkotason ja "musta tuntuu" ohjeita joilla menestyy takahikiän lavalla, mutta ei suurilla estradeilla. Joten lopetan ohjeet ja neuvot just ny!!! Sara.

ps ai niin, tuosta Airin jutusta kyllä selviää, että Anneli Sari on just sellainen tip-top täti kuin näyttääkin! Kulmakarvat ja selkä ja lauluääni ojennukseen, heti! Kääk, minä lentäisin harkoista ulos alkumetreillä!

Anonyymi Ti 28.9.2010, klo 07.35

Kiitos, Airi S., hyvästä ja odotetusta selonteosta! Upeeta musiikkinäyttämötaidetta on tulossa. Amppu on todella kovassa koulussa, kun näyttelemisen ohjeet on tiukoissa käsissä. Vapaat kädet eli se VatkaavaVasuri pääsee taas käyntiin omilla keikoilla. Tämä työprojekti ja rooli on asia erikseen, eikä se vaikuta keikkaeläytymiseen - ehkä. Mikähän on Ampun stressitaso ja keskittymiskyky tällä hetkellä? Oppimishalua, motivaatiota, kunnianhimoa ja sisäistä paloa ainakin on...ja musikaalista lahjakkuutta ja esiintymishalua! Öitä t. KT

Anonyymi Ma 27.9.2010, klo 23.47

Kiitos Airi! Tosiaankin hyvä juttu ammattilaisen kynästä. Toivottelen Ampulle kivoja oivalluksen ja oppimisen hetkiä uuden parissa! Kaikille muillekin Taiteilijoille tsemppiä harkkoihin! Ei ole enää pitkä matka Taivaan Porteille, sitä kulkien Elisa

Anonyymi Ma 27.9.2010, klo 20.09

Kiitos Airi loistavasta jutusta; osuvasti olet saanut kiteytettyä juttuun monta tärkeää näkökulmaa. Tuohon ei ole mitään lisäämistä eikä tuosta ole mitään pois ottamista. Rehtiä ja rehellistä asiaa mm niistä Amadeuksen vispaavista käsistä, joista täällä Satumaassa jotkut fanit jo kirjoittivatkin kauan kauan sitten. Että maneerit häiritsevät... Nyt sitten asiaan saatu jopa korkea-arvoisen ammattilaisen kannanotto. Sisto!

Anonyymi Ma 27.9.2010, klo 19.38

Onnea ja jaksamista Amadeukselle koitokseen sekä muulle porukalle myös! Mielenkiinnolla odotellaan Lappia-talon tulevaa näytöstä. t: LapinNoita

Anonyymi Ma 27.9.2010, klo 18.02

Tosi mahtavaa tekstiä, kyllä tiedän sen, että esitys tulee olemaan aivan omaa luokkaansa. Paljon voimia Amadeuksellle harjoitteluun. Uskon kyllä kaikki menee hyvin.

Anonyymi Ma 27.9.2010, klo 17.47

Todella mahtavaa, ei millään malta odottaa konsertin alkuun ja sitä hetkeä jolloin meidän vuoro koittaa, erityisesti odotan Amadeuksen esitystä mutta näin pikkuhiljaa Anneli Sari on alkanut suuresti kiinnostamaan, kuulla ja nähdä hänet ihan livenä.
A.

A. Ma 27.9.2010, klo 17.45

Onnea ja jaksamista koko kiertueporukalle.
Toivottavasti kaikki pysytte terveenä koko kiertueen ajan.
Koulu on Amadeukselle varmasti kova. Sydämestäni toivon hänen onnistuvan.
Anneli Sari on loistava taiteilija ja Amadeuksella on nyt erinomainen tilaisuus oppia häneltä.

anonyymi Ma 27.9.2010, klo 17.38

Anneli Sari on upea taiteilija. Karismassa löytyy, taatusti! Menestystä kiertueen kaikille tekijöille. Jospa vaikka kuulisi konserteissa kappaleen "Menina do alto da serra". Sen on esittänyt mm. Teresa Radamanto. Vaan eipä taida olla vielä suomalaisia sanoja siihen biisiin, vai onkohan...?
Voimisia kiertueelle Anneli, Amadeus ja muut taiturit!

hki08 Ma 27.9.2010, klo 16.37

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä