TV1:n ohjelmat | Asia

Ohjelmakortti

Kylä ilman naisia

Pärjäävätkö miehet kokonaisen viikon ilman naisia?

Räyringin kylä sijaitsee Räyringinjärven ja Haapajärven ympärillä Vetelin kunnassa. 300 talouden kylä kohtaa haasteen, jonka jälkeen mikään ei ole entisellään.

Räyringistä tulee viikon ajaksi kylä ilman naisia.

Mitä tapahtuu, kun 21 kylän naista lähtee ja jättää miehet hoitamaan viikoksi kotia, lapsia ja töitään? Kun kylän miehet hikoilevat kotitöiden kanssa, vaimoväki rentoutuu kylpylälomalla.

 

 

10.5. osa 1

Osalta naisista jää kotiin pieniä lapsia, toisilta teini-ikäisiä ja joiltakin vain mies. Nuorin lähtijöistä on 27-vuotias Anni Saari ja vanhin 84-vuotias Enni. Joistain perheistä lähtevät sekä vaimo että äiti. Joillekin erossa olo on arkipäivää, toisten vaimot taas eivät ole käyneet poissa kotoa kuin sairaalassa synnyttämässä.

Pystyvätkö naiset nauttimaan lomastaan vai kasvaako ikävä kotiin liian suureksi.

Miten miehet pärjäävät arjen pyörittäjinä? Kuinka sujuu lasten hoito ja kotityöt, jotka ovat tähän asti olleet kylän naisten harteilla? Kuinka käy, kun miehet päättävät herättää talkoovoimin kylän entisen keskipisteen - ränsistyneen tanssilavan uuteen kukoistukseen?

Aikaa on vain viikko, ja sen jälkeen lavalla pitäisi järjestää naisten kotiinpaluujuhla. Haaste on heitetty!

 

Räyringin naiset lähtevät kylpylälomalle.

11.5. osa 2

Naisten lähtöpäivä on käsillä, viimeisiä tavaroita pakataan ja kotiin jäävät miehet saavat hengissäselviytymisohjeita.

Toista lastaan odottavalle Anni Saarelle lähteminen on vaikeaa. Anni ei ole vuoteen nukkunut kokonaista yötä ja on todellakin loman tarpeessa. Vaikka Anni tietää, että Janne pärjää 14 kuukautta vanhan Martin kanssa hyvin, ajatus pojasta erossa olemista on niin vaikea, että vielä lähtöpäivänä hän suunnittelee olevansa Kivitipun kylpylässä vain kolme yötä.

Toisella puolella tietä asuvat Riitta ja Kalle Kaistila ovat tottuneet olemaan erossa toisistaan. Kotityöt ovat olleet Riitan vastuulla, mutta nyt ne jäävät talon miesten Kallen, Laurin ja Aapon hoidettaviksi.

Hannu Lassilalle jää Saku-koiran lisäksi seuraa pitämään 10 lypsylehmää. Toisella karjatilalla, Hannun serkulla Sakarilla on 15 lypsävää navetassaan. Lisäjännitystä viikkoon tuo poikimassa oleva hieho.

Kylän miehet ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tottuneet siihen, että vaimo hoitaa ruuan pöytään. Katri Koskimaa yrittää huolehtia miehensä ruuanlaitosta sen verran, että pitää tälle pikakurssin. Matin äiti Kerttu on tullut seuraamaan Matin ensimmäistä riisinkeittokokemusta.

Naiset matkaavat noin 60 kilometrin päässä olevaan Kylpylä Kivitippuun, jossa heitä odottaa rentouttava viikko hoitoja, hierontoja, uimista ja paljon yhdessäoloa naisten kesken.

 

 

Sarjan kolmannessa osassa selviää, kuinka Matti Koskimaalta sujuvat kotityöt.

12.5. osa 3

Erityisesti lapsiperheissä herätään uuteen tilanteeseen. Saavatko isät lapset kouluun ja hoitoon? Miten sujuu yksinhuoltajaisiltä ruuan laitto ja muu arki?

Edellisenä päivänä naiset pakkasivat tavaransa, lähtivät lomalle ja jättivät miehet hoitamaan kotia, lapsia ja töitä.

Neljässä perheessä on alle kouluikäisiä lapsia. Näissä perheissä äiti on ollut pääasiallinen lastenhoitaja. Kolmannessa jaksossa selviää, saavatko miehet lapset ajoissa kouluun ja päiväkotiin ja miten ensimmäinen päivä sujuu lasten ja kodinhoidon kanssa.

Monelle kylän miehelle viikko on myös ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä lasten kanssa asioita, jotka yleensä äiti hoitaa täysin.

Monessa perheessä ensimmäisen päivän lounas ja illallinen osoittautuu hieman haasteelliseksi valmistaa. Yritystä tosin riittää.

Miten käynnistyy miesten talkooprojekti tanssilavalla? Miehet ovat suunnitelleet viikoksi myös paljon yhteistä ohjelmaa viinitilalla vierailuista jumppailtoihin. Naisten kotiinpaluujuhla on jäänyt vielä vähälle huomiolle.

Naisten virkistysviikko on alkanut vesijumpalla. Tekemistä on niin paljon, ettei miehiä ole vielä ikävä. Muuttuuko tunnelma?

 

 

Janne Torvikoski ja yksivuotias Martti-poika arjen pyörityksessä.

13.5. osa 4

Miehet ovat selviytyneet hyvin lisääntyneistä tehtävistä. Lavan kunnostustalkoot pitäisi saada rullaamaan.

Miehet ovat päättäneet vaihtaa tanssilavan keittiön lattian ja uusia ikkunat ja ikkunaluukut. Lisäksi pitäisi rakentaa penkkejä ja pöytiä naisten kotiinpaluujuhlaa varten.

Ensimmäisenä päivänä projektin edistymistä vaikeutti Kai Palosaaren, projektia suunnitellen kirvesmiehen, poissaolo. Toinenkaan päivä ei käynnisty ongelmitta, eikä mestarikirvesmiestä vieläkään näy. Syy selviää: Kain tyttärentytär Lotta tarvitsee hoitajaa, joten mies tarttuu kirveenvarren sijaan tuttipulloon.

Jaksossa selviää myös, miten Jannen ja univaikeuksista kärsivän Martti-pojan toinen yö on sujunut sekä nähdään Sakari Lassilan iloisen perhetapahtuman odotus: navetassa on tiineen hiehon laskettu aika.

Kivitipun kylpylässä naiset valmistautuvat karaokeiltaan.

 

 

Mikko Huhtasaari ja Tuisku-koira odottavat emäntää kotiin.

16.5. osa 5

Ikävä koettelee kyläläisiä - niin naisia kuin miehiä. Kylän nuorin perhe kamppailee eroahdistuksen kanssa, kun yksivuotiaan lapsen äidin on päätettävä, pystyykö hän jatkamaan lomailua.

Räyringin kylässä on vietetty jo kolme yötä ilman naisia. Tanssilavaprojekti, kotityöt ja yhteiset iltaharrastukset ovat pitäneet miehet kiireisinä. Naiset taas ovat saaneet rentoutua hoidoissa ja omissa illanvietoissaan.

Monet pariskunnista eivät ole olleet käytännössä koskaan erossa toisistaan. Vuosikymmeniä kestäneiden liittojen aikana erossa on vietetty kenties yö tai kaksi. Kokonainen viikko on pitkä aika. Nyt se alkaa tuntua.

Puolisoidensa lisäksi äidit kaipaavat erityisesti lapsiaan. Huoli Martti-pojasta raastaa Annia, ja rentoutuminen kylpylässä on vaikeaa. Viikko on vasta puolivälissä.

Tanssilavalla isketään jo viimeistä palaa uuden keittiön lattiaan. Tanssilavaprojektin lisäksi illalla on kokoontuminen viinitilalle, jossa on tarkoitus harjoitella naisten kotiinpaluujuhlan yhteislaulua.

Ikävä kaihertaa montaa miestä, mutta kirvoittaako paikallisen viinitilan tuotteet miehet yhteislauluharjoituksissa iloiseen ralliin vai synkeään bluesiin, jää nähtäväksi.

 

 

Tomi ja Aili Huusko satujumpassa.

17.5. osa 6

Kylän miehet löytävät pienestä kitkasta huolimatta yhteisen sävelen talkoohommiin, ja työt tanssilavalla etenevät. Kotona miesten työsarka vaihtelee ompelemisesta metsätöihin . Naiset alkavat päästä parhaisiin lomatunnelmiin kylpylässä.

Räyringin miesten haastava viikko on kääntynyt jo loppupuolelle. Naisten lähdöstä on neljä yötä, ja jo kahden päivän päästä nämä palaavat kaipaavien perheidensä luokse. Onko viikko muuttanut miesten maailmankuvaa? Entä odottavatko naisia kotiinpaluujuhlassa tyhjät pöydät, vai onnistuvatko miehet myös juhlaruokien suunnittelussa?

Räyringin kylän naiset ovat ansaitulla lepolomalla ja miehet vastuussa niin kotitöistä kuin yhteisestä tanssilavaprojektistakin. Tanssilavalle saadaan vihdoin uudet ikkunat. Kotiinpaluujuhlaa täytyisi alkaa tosissaan harjoittelemaan. Menu on jo sovittu ja ohjelmanumerot mietittynä, nyt pitäisi päättää työjaosta.

Niillä miehillä, joilla on vastuullaan navettatöitä tai lapsia hoidettavana, on viikko ollut erittäin kiireinen. Yhteisen projektin lisäksi on pitänyt huolehtia lasten viemisistä, syömisistä ja nukkumisista. Lomailevat naiset herkistyvät miettimään elämäänsä, kotiaan ja perheitään.

 

 

Naiset viihtyvät lomalla. Välillä pitää paistaa makkaraa.

18.5. osa 7

Naisten kotiinpaluu lähestyy, ja miehillä on kädet täynnä töitä: koteja siivotaan, pyykkiä pestään ja talkoissa ahkeroidaan. Naisten kotiinpaluujuhlien ohjelmaa on valmisteltava muista kiireistä huolimatta.

Pienen keskipohjanmaalaisen kylän eriskummallinen viikko on loppusuoralla. Tänään kylän miehet heräävät viimeiseen päivään ilman naisia. Miten miehet ovat selviytyneet uusista velvollisuuksistaan? Ja onko suhtautuminen naisten tekemiin töihin muuttunut?

Räyringin miehet ovat tämän viikon aikana kokeneet, miltä elämä tuntuu ilman parempaa puoliskoa. Sisukkaasti päivistä ja öistä on selvitty, mutta viimeisenä päivänä vaimon kaipuu on noussut uuteen huippuun. Viimeisen päivän siivousurakat ovat myös menossa monessa kodissa. Kun kodit on saatu kuntoon, edessä on vielä tanssilavan loppusiivous seuraavan päivän kotiinpaluujuhlaa varten.

Vaikka miesten kaipuu on kova, niin naiset ovat alkaneet viihtyä yhä paremmin lomallaan.

Kova viikko on kiristänyt hermoja, ja miehet ottavat yhteen tanssilavalla. Illaksi lämmitetään kuitenkin yhteissauna hyvin mielin, ja naiset valmistautuvat jättämään hyvästit hemmotteluviikolleen. Viikon kruunaa Kake Randelinin keikka.

 

 

Sakari Lassilalla on tervetuliaisjuhlan aikoihin navettakiireitä.

19.5. osa 8

Räyringin kylä on täynnä odotusta - naiset ovat tulossa kotiin! Viimeinen päivä on täynnä viime hetken järjestelyjä ja stressiä. Jäljellä on vain tunteikkaat kotiinpaluujuhlat täynnä kyyneliä, murtuneita kylkiluita ja hajonneita ikkunoita.

Räyringin miehet voivat jo hengähtää helpotuksesta. Viikko ilman naisia alkaa olla loppusuoralla. Kuluneen viikon aikana miehet ovat hoitaneet yksin niin kodin, lapset kuin eläimetkin. Miehet myös ponnistelivat yhteisen tanssilavaprojektin eteen.

Räyringin kylä herää nyt juhlapäivän aamuun. Miehillä on edessä päivän täydeltä juhlavalmisteluja, jotta naiset saisivat arvoisensa kotiinpaluun. Lapsiperheissä on tietenkin vielä omat touhunsa. Monelle isälle tai isoisälle viikko on ollut ainutlaatuinen mahdollisuus viettää arkea lasten kanssa. Vaimon ikävä on kuitenkin ollut kova.

Sakarin hiehon poikiminen on pitänyt kylää jännityksessä koko viikon, ja kun synnytys ei tunnu käynnistyvän, paikalle on kutsuttu ammattiapua.

Räyringin perinteikkään tanssilavan kunnostus on tuonut kylän miehet yhteen aivan uudella tavalla. Kylän miehet antavat vielä viime hetken arvosanat suorituksistaan, ennen kuin valmistautuvat ottamaan naiset vastaan.

Naisten viikko on ollut täynnä yhteistä ilonpitoa ja illanviettoja, hoitoa ja lepoa, mutta myös ristiriitaisia tunteita kotoa poissa olosta. Miesten koettelemusten viikko on ohi. On aika vastaanottaa naiset kotiin ja entistä ehommalle tanssilavalle.

Kun perinteikäs kokoontumispaikka on saatu entiseen loistoonsa ja naisväki takaisin, on aika jättää hyvästit Räyringin kylälle ja sen mainioille kyläläisille. Miehille, naisille, lapsille ja tuoreimmalle asukkaalle, nuorelle vasikalle. jonka nimeksi tuli Elokuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiistaista perjantaihin 10. - 13.5. klo 18.30

 

Maanantaista torstaihin 16. - 19.5.

 

 

Tutustu: Räyringin perheet

 

 

 

Kalle Kaistilan seurassa kotona ovat nelivuotias Aapo ja yhdeksänvuotias Lauri.

 

 

 

Isä Kimmo Alaspää vei Kimin ensimmäistä kertaa päivähoitoon. Oltiin puoli tuntia etuajassa.

 

 

 

Jarmo, Erja ja Henrik Aho.

 

 

 

 

Taito Saari.

 

 

 

Tuotanto: Matila Röhr Nordisk Oy.

 

Ohjelmasarja on esitetty TV1:ssä edellisen kerran syksyllä 2009

 

 

TV1 tiedottaa




Muualla Yle.fi:ssä