To 06.08.2009 @ 19:33Anu Jaantila

Kisojen virallinen ilopilleri: Kishani Jayasinghe

Kishani saa onnittelut suomalaiselta "äidiltään", kuva: Anu Jaantila, YLEEn epäröisi kutsua srilankalaista sopraanoa Kishani Jayasinghea kisojen ilopilleriksi. "I had so much fun!" hän heläyttää alkukilpailuosuutensa jälkeen. Ja hauskuus myös kuului ja näkyi Händel-numerossa ja ilo tarttui yleisöönkin.

Sri Lankassa ei ole omaa oopperaa eikä juuri klassisia laulajia. Kishanikin opiskeli perinteistä musiikkia ja tanssia koulussa 14-vuotiaaksi asti. Kotona tosin kuunneltiin paljon jo isovanhempien rakastamaa klassista musiikkia, ja Kishanin isän puolella on paljon instrumentalisteja. Colombossa toimii amatöörisinfoniaorkesteri, mutta kukaan ei tosissaan ryhdy ammattimuusikoksi.

"Vaihtoehdot ovat yleensä lääkäri, lakimies tai kauppatieteilijä. Siksi opiskelin Lontoossa lakia", kertoo Nottinghamista oikeustieteen maisteriksi valmistunut Kishani Jayasinghe. "Onneksi vanhempani kannustivat minua toteuttamaan haaveeni eli menin Lontoossa laulutunneille. Olen kilpasoutuharrastuksen lisäksi aina laulanut."

Etelä-Aasian Kishani näkee valtavan potentiaalisena alueena laulua ajatellen. "Kuulostaa vähän rasistiselta, mutta valkoisilla on vaaleat äänet ja tummilla tummasävyisemmät, me keskiväriset sijoitumme ehkä välimaastoon", hän analysoi pilke silmäkulmassa. "Ongelmana on vain se, että laulajaksi aikovaa pidetään meillä päin täysin hulluna."

Kisojen kaunis ilopilleri, kuva: Anu JaantilaMiehensä Kishani on tuntenut jo lapsuudesta, mutta heidän tiensä erosivat vuosiksi ja kulkivat myöhemmin Sydneyn kautta yhteen ja lopulta Lontooseen. Tarina on ihastuttavan romanttinen, ja nyt tulevaisuus on täynnä laulua. Minne pariskunta myöhemmin lopullisesti asettuu on täysin auki. Vanhemmat asuvat edelleen Colombossa ja Sydneyssä.

Mielilaulettavaa Kishanille ovat Mozart ja Straussin laulut. "Rakastan italialaista musiikkia! Pidän kovasti Puccinista, mutta Puccini ei vielä pidä minusta", hän nauraa. Se taitaa olla vain ajan kysymys.
 

1 kommentti

Kiitos näistä kivoista pikku haastatteluista! "Kilpailijat numero sitä ja tätä" ovatkin nuoria, viehättäviä ihmisiä! :-)

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu