Su 02.08.2009 @ 17:03Laura Autio

Mirjam Helin -kilpailun Korea-ilmiö

Seuraavan puolentoista viikon ajan suomalaiselle laulumusiikin ystävälle tarjotaan nähtäväksi, minkälaisia laulajia maailmalla tällä hetkellä kasvaa. Kuukausitolkulla 50 laulajaa 17 eri maasta on tehnyt töitä päästäkseen Helsinkiin kisaamaan. Osallistujalistaa selatessa silmään osuu helposti useita suomalaisia, yhteensä 11, mikä on tietenkin luonnollista, kun kerran Suomessa ollaan. Seitsemän venäläistäkin on mukana. Ymmärrettävää, että naapurimaasta tullaan kilpailemaan tänne. Mutta sitten: 11 osallistujista on Etelä-Koreasta.

Luku ei edes kerro koko totuutta korealaisten kilpailijoiden määrästä. Ennen peruutuksia heitä oli kilpailussa 17 – siis enemmän kuin mitään muuta kansallisuutta. Kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas kertoo, että 343 hakijasta yli 60 oli Etelä-Koreasta.

Mirjam Helin -kilpailut voitti viime kerralla korealainen Woo-Kyung Kim

Korealaisten laulajien suuri määrä ei ole vieras ilmiö myöskään muualla. Euroopan musiikkikorkeakouluihin ja kilpailuihin on jo pitkään marssinut joukolla klassisia laulajia Etelä-Koreasta. Ja tässä tapauksessa määrä ei korvaa laatua. Pétas arvioi, että kilpaileminen ilmeisesti sopii aasialaiselle luonteenlaadulle. Korealaisissa hakijoissa vaikutuksen teki hyvä äänimateriaali ja luonnollisuus. Heillä saattoi olla suppeampi ohjelmisto, mutta sen mitä he tekivät, he tekivät ”priimasti”.

Jong-hyup Lee Etelä-Korean suurlähetystöstä vahvistaa käsityksen korealaisten kilpailuvietistä. Tai kyse ei ehkä ole niinkään vietistä kuin siitä, että kaikki korealaiset opiskelijat ovat hyvin tottuneita kilpailemiseen. Kilpailuja järjestetään kaiken ikäisille lapsista lähtien. Yritykset sponsoroivat kilpailuja ja niiden voittaja saa stipendin, jonka avulla voi rahoittaa opintonsa vaikka ulkomailla.

Ulkomaille parhaat lähtevätkin. Hämeenlinnassa asuva muusikko Mihwa Park-Jakobsson on ollut poissa Etelä-Koreasta 13 vuotta ja kertoo, että sikäläinen musiikkimaailma on pieni. Korealaisia on paljon, ja kilpailu on kovaa. Maailmalla on enemmän mahdollisuuksia.

Mutta vielä täytyy palata kysymykseen, miksi he sitten ovat myös hyviä? Park-Jakobsson kertoo, että haastava tekninen harjoittelu aloitetaan aikaisemmin kuin täällä. Salaisuus saattaa piillä myös innokkaissa vanhemmissa, jotka patistavat lapsiaan harjoittelemaan, jotta muusikon ura urkenisi. Ja korealaiset ovat kovia tekemään töitä. Töitä pitääkin tehdä, jos haluaa opetella täysin vieraan musiikkikulttuurin, eikö niin? Ei, sanoo Jong-hyup Lee. Länsimainen taidemusiikki on korealaisille musiikinopiskelijoille tutumpaa kuin korealainen, ja yksi syy on kirkkomusiikissa, jota 12 – 13 miljoonaa säännöllisesti kirkossa käyvää korealaista kristittyä kuulee usein.

Mutta osaavatko teknisesti taitavat korealaiset sitten tulkita? ”Tulkaa kuuntelemaan”, sanoo Marja-Leena Pétas. ”Olen yllättynyt, jos välikilpailussa ei nähdä yhtään korealaista”.
 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu