To 06.08.2009 @ 08:43Laura Autio

Ramppikuumetta - mikä avuksi?

Kuva: YLELaulukilpailua seuratessa moni tuntee sisällään helpotuksen läikähdyksen ajatellessaan, että onneksi ei tarvitse olla lavalla juuri nyt.

Kun laulaja jännittää, tilanteesta tekee erityisen se, että jännitykseen liittyvät fyysiset ilmiöt vaikuttavat suoraan instrumenttiin. Ne ovat kehon tapa lisätä vireystilaa, joten keho toimii omasta mielestään tarkoituksenmukaisesti. Viulisti ei kuitenkaan varmasti näkisi mitään tarkoituksenmukaista siinä, että hänen soittimensa kielet alkaisivat kiristyä tai löystyä soittajansa jännityksen tason mukaan.

Alalla ajatellaan usein, että jos ei kestä paineita, jonossa on liuta muita, jotka kestävät. Kuitenkin iso osa muusikoista kärsii ramppikuumeesta. Kun Professori Susan E. Middlestadt Indianan yliopistosta tutki orkesterimuusikoiden terveyttä, 76 % tutkimukseen osallistuneista kertoi kärsivänsä esiintymistä haittaavasta terveydellisistä ongelmista, joista yleisin oli esiintymisjännitys. Melkein kolmasosa käytti joskus beetasalpaajia jännityksen hallintaan. Ei niin moni paineita sittenkään kestä.

Oopperalaulaja Ritva Auvinen on valmentanut omia oppilaita kilpailuihin. Onkohan kilpailijoiden joukossa ketään, joka ei jännittäisi? ”Se on varmasti äärimmäisen harvinaista. Pieni jännitys onkin hyvästä.”

Ritva Auvinen, kuva: Kaisa Erola

Mitä erityistä on kilpailuesiintymisessä? ”Ei mitään. Kaikki esiintymiset ovat samanarvoisia. Joskus intiimimmät tilanteet voivat olla jopa haastavampia.” Jännityksen lääkkeellistä hillitsemistä Auvinen ei suosittele. ”Kannattaa yrittää rauhoittaa tilanne muuten.”

Näyttelijä Laura Jurkka törmäsi odottamattomaan ongelmaan aloitettuaan aikuisena lauluopinnot: tottunutta esiintyjää jännittikin yhtäkkiä niin paljon, että esitys meni täysin pieleen. Jatkuvat epäonnistumiset nakersivat itsetuntoa ja ylireagointejakin tuli: ”Juoksin metsään huutaen, että tämä loppui nyt tähän, en laula enää ikinä!” Hän alkoi miettiä jännittämistään: Mitä tekijöitä siihen liittyi? ”Vaadin itseltäni aivan liikaa. Aloin esittää niin helppoja lauluja, että pystyin hallitsemaan ne teknisesti esiintymistilanteessa, ja aloin saada onnistumisen kokemuksia.”

Nykyään Jurkka kouluttaa esiintyjiä, muun muassa musiikinopiskelijoita. Hän myöntää, että laulajan tilanne jännittämisen suhteen on erityinen. ”Näyttelijä voi vetäytyä roolinsa taakse. Näytelmän Lumikki voi laulaa huonona päivänä heikommin, mutta jos Lumikilla on oopperassa huono päivä, Lumikki on huono laulaja. Laulaja on esiintyessään kuin 100 metrin juoksija, joka tavoittelee joka kilpailussa maailmanennätystä sitä kuitenkaan saavuttamatta. Laulajan täytyy oppia hyväksymään myös ne heikommat suoritukset.”

Mirjam Helin -kilpailussa huomio on kiinnittynyt erityisesti monien korealaisten ja yhdysvaltalaisten luonnolliseen esittämiseen. Ehkä noista maista kannattaisi etsiä näkökulmia siihen, miten laulamisen lisäksi myös esiintymistä voitaisiin opettaa.
 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu