Ma 10.08.2009 @ 09:36Anu Jaantila

Laulu yhdistää monin tavoin

Keughean Kang alkuerissä, kuva: heikki TuuliIstun yhdellä kilpailutoimiston tietokonepäätteistä torstaina viimeisen alkuerän jälkeen ja vilkaisen sivulleni. Vilkaisen uudestaan, ja vielä kerran, vähän kuin piirretyissä kuin ei ihan uskota nähtyä. Naisella on vahva ehostus mutta tummat arkivaatteet, joten hänen täytyy olla juuri äsken laulanut ja valtaisaa ihastusta herättänyt Keunghea Kang.

Tuskin kilpailutoimistossa käyntiä varten pitää ihan noin meikata. (Taidan itsekin ruveta hieman kohentamaan fasadiani tästä lähtien..)

"You just sang", totean varmistuksen vuoksi. Hän nyökkää hymyillen."You were wonderful!" Hän nyökkää kiitokseksi. "Where did you come from?" kysyn tarkoittaen hänen asemapaikkaansa, "Dresden. Sprechen sie Deutsch?" "Nein... öö, ein bischen."

Miksi luinkaan koulussa ranskaa? Vaikka nyt osaan näköjään valehdella sujuvasti saksaksi. "Du bist herrlich!" Niin sanottiin jossain laulussa aikoinaan, onhan tässä
otettu laulutunteja yli kymmenen vuotta täälläkin (30 vuotta sitten).

"Danke!" Sitten hän alkaa kertoa: "...schlafe.. drei stunde." Hän nukkui vain kolme tuntia! Nyökkäilen ihastuneena ymmärryksen määrästä. "Und... schmerz im magen.." Schmerz on myöskin tuttu laulutunnilta, tämä menee hienosti! "..im kopf.." Pääkin on ollut kipeä. "Stimme..nicht gut.....nervös.." Hänkö oli hermostunut? Onhan se mahdollista, jos oli univelkaa. Herzt tuntuu kuitenkin olevan kunnossa eikä Tod ole mitenkään ajankohtainen.

Keunghea Kang semifinaalilaulujen jälkeen. Kuva: Kaisa Erola/YLE.Hän kyllä lauloi kuin Engel, mutta sanani eivät riitä kertomaan sitä. Hänen Bachinsa oli niin levollinen ja tyynnyttävä, että sain vedet silmiin. "Du bist meine Ruhe" olisi ehkä vähän liikaa. Sanon siis vain "Dein Bach... Ruh!" Hän kiittää hymyillen.

Saan lauseella "Was singst du im Dresden?" selville hänen tämänhetkiset roolinsa - Mimi, Micaela, Liu ja Kreivitär. Ehkä voisin kysyä onko hänellä kotona Spinnrade? Tai asuuko hän Waldin lähellä. Mitä hän teki im wunderschöne Monat Mai? Meidän viereemme tulee hänen Mann, Sangmin Lee, ei kuka tahansa Knäbelein. Varmasti pelkkää Freudea, kun voi jakaa liebe und leben yhdessä kilpailijan numero 29 kanssa!.

Keunghea Kang heittää katseensa ylöspäin ja huokaisee "...zweite Runde.." Onko hänellä epäilyksiä välikilpailuun pääsystä? Yleensähän ei saisi mitään ennustella, mutta katson häneen rohkaisevasti ja sanon: "Ich glaube... nein, ich weiss!"

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu