To 06.08.2009 @ 09:28Karla Suvanto

Marina Belousova - laulavan soinnin mestari

Marina Belousova ja Vladislav Dorozhkinia, kuva; Kaisa ErolaTiistai-iltana Sibelius-Akatemian konserttisalissa helähtää. Lavalle on astunut säestäjän ominaisuudessa Marina Belousova, jonka kosketuksen laulavuus tuo harvinaisen tuulahduksen vanhasta venäläisestä pianokoulusta. Tätä ei ihan joka päivä Suomessa kuulekaan.

Voitteko kertoa hieman itsestänne?
Opiskelin Moskovan konservatoriossa ja opiskelun ohessa aloin myös säestää. Työ löytyi samasta talosta. Tie kulki tuntiopettajasta yliopettajaksi, dosentiksi ja viimein professoriksi. Työskentelin neljäkymmentä vuotta professori Hugo Titzin luokan säestäjänä ja sittemmin olen soittanut oopperastudiossa ja tehnyt yhteistyötä eri laulajien kanssa laajemminkin. Konservatorion korrepetitio-luokkaa olen johtanut kaksitoista vuotta.

Lähes kaikilla venäläisillä osallistujilla on tässä kilpailussa mukana oma pianisti. Tämä pätee myös entisen Neuvostoliiton alaisuudessa olleiden maiden kilpailijoihin. Osaatteko sanoa, mistä tämä johtuu?
Kyse on siitä, kuinka paljon kussakin maassa arvostetaan korrepetiittoria opettajana ja työtoverina. Säestän tässä kilpailussa Anna Viktorovaa ja Vladislav Dorozhkinia. Annasta pidän kovasti ja hänen kanssaan olen osallistunut jo kuuteen eri kilpailuun.

Venäläisen pianokoulun soinnin laulavuus on maailmankuulu. Miten kuvailisitte sitä?
Jokaisella soittajalla on toki oma sointinsa. Minun soitossani oleellisinta on rakkaus taiteentekemiseen ja musiikkiin. Minua kuvataan usein soittajaksi, joka näkee myös pianotekstuurin orkesterimusiikkina.

Lopuksi Belousova haluaa vielä kehua suomalaisia pianisteja: ”Olin täällä kymmenen vuotta sitten ja jo silloin kuulin erittäin korkealaatuisia esityksiä. Maanne pianonsoiton taso on erinomainen!”
 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu