Ke 12.08.2009 @ 13:21Anu Jaantila

Yhteinen sävel löytyy helposti

Kishani Jayasinghe ja Leif Segerstam, kuva: Anu Jaantila

Kapellimestarin kannattaa varmistaa ennen alkuakordeja, että kaikilla orkesterilaisilla on oikeat nuotit. Eri versioita oli ollut liikkeellä ennen finalistien ensimmäisestä orkesteriharjoitusta, jossa nuottien ja tempojen on jo loksahdettava kohdalleen.

"Yleensä tästä Mozartin aariasta lauletaan toista versiota jossa on ihana käyrätorvisoolo, mutta minä olen laulanut tätä harvinaisempaa", kertoo srilankalainen Kishani Jayasinghe.

Muutama kilpailija selvisi pelkällä läpimenolla, ja loput keskustelivat kapellimestarin kanssa pienistä tempotoiveista tai nyansseista. Kishani Jayasinghen Gershwin-numerossa on hurjia nousuja, ja yhteinen tulkinta löytyi nopeasti parilla kokeilulla - Kishani oli kiitollinen!

Leif Segerstamilla oli RSO:n kanssa alkukilpailun aikana vielä yli yhdeksänkymmenen finaalikappaleen repertuaari tutkittavana, välikilpailun jälkeen se onneksi väheni kuuteentoista teokseen. Ja nyt ne ovat niin valmiit kuin voivat illan finaalia varten.

RSO:lle sukeltaminen oopperan maailmaan on mukavaa vaihtelua. "Kaikki kappaleet eivät olleet ooppera-aarioita, vaan mukana on muutakin lauluohjelmistoa joka on orkesterille tutumpaa", Segerstam kertoo.

"Maanantaina pääsimme saattamaan ohjelman taiteellisesti sopivaan kuntoon ja tiistaina laulajien kanssa säädeltiin sitten enää herkkyyttä ja atmosfääriä. Muusikoiden ei tarvitse juurikaan puhua, musiikki toimii portaana intuitioon."

Kilpailu on Segerstamin mielestä todella korkeatasoinen ja laulajat mukavia ja sympaattisia - perjantain keikalle Ouluun on mukava lähteä. Ja siellä orkesteri saa päästellä myös alkusoitot Ruslan ja Ludmilan -oopperasta sekä Figaron häistä.

 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu