To 06.08.2009 @ 13:36Anu Jaantila

Sisäänheittäjä hieroo jalkapohjia, kertoo vitsejä ja tarkkailee ympäristöä

Annika Lönnqvist sisäänheittämässä amerikkalaista sopraanoa Nadine Sierraa, kuvat: Anu JaantilaAnnica Lönnqvist voisi Mirjam Helin -kilpailussa viettää toisen "ammattinsa" 30-vuotisjuhlia - hänen tittelinsä on sisäänheittäjä. Hän on pianistin (ja mahdollisen mukaan otetun äidin) ohella laulajan tärkein tuki, se joka rauhoittaa, antaa viimeisen turvan ja nostaa peukun pystyyn työntäessään kilpailijan lavalle.

"Ihmiset käyttäytyvät hyvin eri tavoin ollessaan hermostuneita", Annica Lönnqvist toteaa. "Kaikki ovat jollakin lailla jännittyneitä ennen kilpailutilannetta. Jotkut haluavat olla itsekseen ja kääntyvät seinään päin, mutta yksi sopraano halusi juuri ennen lavalle menoa kuulla vitsejä saadakseen ajatuksensa pois kilpailusta. Siinä me sitten kerroimme kaikenlaisia kaskuja mitä tuli mieleen ja hän nauroi.

Toiset haluavat että lyön heitä selkään, jotta saisimme aikaan jonkinlaisen ryhdistäytymisen ennen esitystä. Toisilla lämmitän käsiä, jos ne ovat kylmät. Joskus teemme rentoutusharjoituksia, istumme sohvalla ja kuvittelemme miten varpaat rentoutuvat, ja siitä rentous nousee jalkapohjiin ja ylös polviin ja lopulta päähän. Kun laulaja on aivan kippurassa ja hermostuksissaan, on yritettävä aivan kaikkea."

Lönnqvistin sisäänheittoura alkoi Yleisradion kvartettikilpailussa vuonna 1979. Kun Mirjam Helin -kilpailua alettiin suunnitella 1982, Yleisradion musiikkipäällikkö Antero Karttunen oli sitä mieltä, että myös laulajat tarvitsevat lavan taakse monitoimiemon. Loppu onkin Lönnqvistin elämässä Sibelius-viulukilpailun, Mai Lind -pianokilpailun
ja Paulon sellokilpailun mammahahmoilun historiaa.

Yleisradion musiikkiosaston tuotantopäällikön toimesta eläkkeelle jäänyt Lönnqvist ehtiikin nykyään paremmin kilpailupuuhiin, kun ei niitä varten tarvitse ottaa lomaa. "Vaikka oikeastaan inhoan kilpailuja. Musiikki on se kaikkein tärkein."

Lönnqvist tapaa kilpailijat heti ilmoittautumisen yhteydessä ja kuuntelee ensimmäisen saliharjoituksen. "Kirjaan ylös mitä tuolia säestäjä käyttää ja kuinka ylhäällä flyygelin kansi on. Merkitsen lavakarttaan miten laulaja flyygelin vieressä liikkuu, koska jotkut siirtyvät parikin metriä ja osaan varoittaa siitä tv:n ja radion ihmisiä. Minun kauttani menevät myös juryn viestit esiintyjille tai jos tiedotusvälineillä on erityispyyntöjä. Kilpailijat myös haetaan harjoitushuoneista saliin, eikä kenenkään tarvitse huolehtia kellosta. Heille yritetään antaa turvallinen olo. Huolehdin siitä, että tarjolla on vettä ja puhtaita laseja. Kerron aplodikäytännöistä ja sanon että yleisö on täällä ihana. Kaikki ovatkin ihmetelleet sitä, että miten voi jo alkukilpailussa olla sali täynnä kannustavaa yleisöä, sellaista ei ole kuulemma missään muualla. Yleensä ihmiset tulevat lähinnä tapaamaan toisiaan ja nauttimaan skumpaa väliajalla, mutta meillä kaikki tapittavat ja kuuntelevat ja kannustavat jokaista pokkauksiin asti!"

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu