To 06.08.2009 @ 21:21Anu Jaantila

Marjut Hannula tykkäsi Amerikan tytöstä

Marjut Hannula, kuva: Anu JaantilaSibelius-Akatemian laulunlehtori Marjut Hannulalla on Mirjam Helin -kilpailussa mukana kaksi oppilastaan, Marjukka Tepponen ja Melis Jaatinen, sekä hänen entinen oppilaansa jo maailmalle lähtenyt Kaisa Ranta. Tiina-Maija Koskelakin on ollut hänen kesäkursseillaan.

"Kaisa Rannan kanssa lopetimme puolitoista vuotta sitten, ja oli jännittävä nähdä mihin suuntaan hän on lähtenyt diplominsa jälkeen. Melisin kanssa olemme tehneet töitä vuosia ja Marjukan kanssa vuoden, joka on mennyt totutellessa. Tottakai sitä toivoo, että asiat menisivät kuten on yhdessä mietitty, eikä tässä ole lainkaan tarvinnut pettyä", Marjut Hannula hymyilee. "Ohjelmiston lukkoon lyöminen on valmistautumisessa tärkeä vaihe, koska sen on oltava sopiva ja vaihteleva, jotta pystyy näyttämään tarpeeksi osaamistaan. Ja valmistautumistahan tämä on koko ajan, kun edessä ovat koelaulut ja pyrkimiset."

Miltä opettajasta tuntuu istua oppilapsiaan kuuntelemassa?

"Aika kauhealta, mutta tässä astuvat vanhuus ja viisaus kuvaan: pallo on nyt heillä enkä voi heitä mitenkään tilanteessa auttaa. Tyynesti olen istunut, oikein ihmettelen itsekin! Sali on aika ongelmallinen, koska kun sinne laulaa, ei välttämättä kuule vastausta, ja se voi aiheuttaa vääränlaista äänenkäyttöä. Tuntui että moni sortui sellaiseen. Pidin kovasti Amerikan tytöstä, joka on suuri lupaus, ja myös australialaisesta Anita Watsonista. Joistakin pidin salissa, mutta kun kuulin radiossa, niin mielipide alkoi muuttua. Pidin myös valkovenäläisestä Anatoli Siukosta, joka täällä antoi hieman epäedullisen kuvan, mutta hän kuulosti radiossa aivan ihanalta. Korealaisia baritoneja on niin monta, että henkilökohtainen suhde tekstiin ja musiikkiin tuntui välillä puuttuvan. Korealainen basso Kihwan Sim jäi mieleen. Ja pidin kovastikin Timothy Mixistä. Pidin myös kontratenori Siman Changista."

Minkälaisia asioita opettaja voi viedä täältä kilpailusta oppilailleen?
"Täällä kuulee paljon erilaisia tyylejä, koska kilpailijat ovat niin erilaisista kulttuureista - tuntuu välillä kuin emme olisi samaa rotuakaan. Miten srilankalainen laulaja uskalsi tuoda esiin iloa ja hymyä! Ja vielä tässä vaiheessa uraa tulee eteen lauluja joita en ole aikaisemmin kuullut, niistä saa paljon ideoita. Esimerkiksi amerikkalainen Nadine Sierra esitti Baby Doen aarian, joka sopii mainiosti tietyssä vaiheessa olevalle oppilaalle. Ja kuulin yhden yhden Brahmsin laulun jota en tuntenut ja joka oli ihana tuttavuus, aina sieltä joitakin helmiä löytyy!"


 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu