Ke 05.08.2009 @ 09:58Karla Suvanto

Oopperalaulusta päänsärkyä?

Amerikan-serkkuni sanoi murrosikäisenä saavansa päänsärkyä oopperalaulusta. Voi olla, että hänen mielipiteensä on vuosien saatossa pehmennyt, mutten olisi siitä niinkään varma. Kerran soittaessani hänelle Schumannin Aufschwungia, hän sanoi inhoavansa meluisaa musiikkia. Mieleeni tuli, mitä hän mahtaisikaan sanoa Prokofievin Toccatasta, mutta jätinpä selvittämättä.

Musiikki on kovin henkilökohtainen asia ja jokainen tulkitsee sitä omista
lähtökohdistaan. Erään ystäväni mielestä klassisen musiikin konsertissa esiintyjän olemus on pahimmillaan ulkokultainen ja tulkinta päälle liimattu. Musiikkia kyllä kuuntelee ilokseen, mutta mieluummin silmät kiinni. Usein myös sorrutaan turhaan tekniseen kikkailuun  - yksinkertaisempikin kappale voisi tehdä tehtävänsä.

Päätin pyytää jazzia harrastavan ystäväni kuuntelemaan illan alkueriä. Takanamme kesken esitystä kuiskuttelevat rouvashenkilöt aiheuttivat kummallekin hampaittenkiristystä. Lopusta olimmekin sitten eri mieltä. Ystävääni ärsytti liiallinen klassinen vibraatto ja vieraan kielen epäselvä ääntämys - asia, joka ei liiemmin itseäni kyseisenä iltana häirinnyt. Jazzarista moni kappale tuntui pitkäveteiseltä, kun tarinaa ei ymmärtänyt ja melodia oli mitäänsanomaton. Muutaman tutun laulun bongaus auttoi pitämään kiinnostuksen yllä.

Toisaalta ystäväni arvosti suuresti lavalle nousevia laulajia ja heidän tehtävänsä vaikeutta. Laulu on instrumenteista henkilökohtaisin ja antautuessaan arvosteltavaksi nuori taiteilija on alastomimmillaan. Kovan kritiikin sattuessa kohdalle itsensä kokoaminen ei ole helppoa ja usko omiin kykyihin on koetuksella. Hyvä itsetunto on tässä prosessissa valttia, mutta toki hieman huonommallakin varustuksella pärjää.

Väliajalla kyselin kavereiden mielipiteitä alkukilpailun esiintyjistä. Laulaja-opiskelija oli ihastunut amerikkalaisen basson huikaisevaan soundiin. Hänen ystävänsä taas oli sitä mieltä, ettei miehellä vielä ole riittäviä teknisiä valmiuksia korkealaatuiseen tulkintaan. Kanadalaisen kontratenorin Erlkönig ihastutti ja vihastutti. Mene ja tiedä. Mielipiteitä on yhtä monta kuin yleisön jäseniäkin. Tuomaristoa käy kieltämättä sääliksi, sillä aina löytyy joku, jonka mielestä voittajan olisi pitänyt olla joku muu. Absoluuttista voittajaa ei olekaan.
 

Mirjam Helin

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa tallenteina 2.8.2010 asti:

Suomeksi
Mirjam Helin -laulukilpailut YLE Areenassa

In English
The Mirjam Helin International Singing Competition in YLE Areena
 

Mirjam Helin -laulukilpailun teema:
>Mirjam Helin Elävässä arkistossa

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2009
>Elävä arkisto

Laulukilpailun voittajat 2009
>Elävä arkisto

Loppukilpailu ja palkintojenjako 2004
>Elävä arkisto

Mirjam Helinin haastattelu (1999)
>Elävä arkisto

 

>Lue kisatoimiston tiedote vuoden 2009 voittajista

Haluatko kisatiedot mahdollisimman nopeasti. Laita tekstiviesti LAULUKILPAILU numeroon 16149. (Palvelu maksaa 0,35 euroa / viesti) Saat aina viimeisimmät uutiset suoraan puhelimeesi.

IV Kansainväliset Mirjam Helin - laulukilpailut YLEn radio- ja tv-kanavilla ja netissä.

>YLE Radio 1
Kooste alkukilpailuista ja välikilpailuista ammatilaisten kommenttien kera.Finaali suorana.


>YLE Areena
Finals live

YLE Radio 1:n, Ylen Klassisen ja YLE Teeman lähetykset ovat kuunneltavissa ja katsottavissa YLE Areenassa suorina lähetyksinä ja tallenteina. YLE Areenasta löytyvät myös semifinalistien klipit.
>Välierät löytyvat YLE Areenasta myös kokonaisuudessaan

Seuraa tallenteiden julkaistumista YLE Areenaan RSS-syötteen avulla:
>RSS


>YLE Teema
Kooste välikilpailusta ja finaalilähetys ja palkintojenjako suorana.

Tutustu kilpailijoihin ja heidän ohjelmistoonsa Mirjam Helinin kilpailusivuilta

 

Elävä arkisto
Katso ja kuuntele suurten laulajien esityksiä ja haastatteluja Elävässä arkistossa
>Suuret laulajat Elävässä arkistossa

Blogistit:

Juha Ahonen
Laura Autio
Lotta Emanuelsson
Kaisa Erola
Anu Jaantila
Karla Suvanto

Äänestä suosikkiasi

>In the competition the jury makes the decision, but here you can do it! >Kilpailussa jury päättää, mutta täällä voit päättää sinä!

Blogiarkisto

2009

elokuu