Aika kuluu, Vaasankatu kuluttaa

Tiistai 12.3.2013

Kuukausi sitten odotimme innokkaina Pasilan Urheiluhallissa ensimmäisen emännöimämme kansainvälisen treenileirin alkua. Kaksi kuukautta sitten odotimme innokkaina Pasilan Urheiluhallissa ensimmäisen emännöimämme SM-liigaturnauksen alkua. Kolme kuukautta sitten odotimme innokkaina ensimmäisen emännöimämme miesten roller derby -matsin alkua. Neljä kuukautta sitten aloimme kerätä materiaalia hakeaksemme kansainvälisen roller derbyn kattojärjestö WFTDA:n jäseneksi. Viisi kuukautta sitten Suomen suurimmat seurat kirjoittivat perustuskirjan Roller Derby Finland ry:lle, joka tulee edistämään suomalaista derbyharrastusta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Siis huom! - nyt puhutaan alle puolesta vuodesta.

Kuukauden takaisella leirillä amerikkalaiset valmentajamme maailman johtavista derbyseuroista jaksoivat ihmetellä, kuinka eurooppalainen roller derby on seuratasolla niin järjestäytynyttä ja kunnianhimoista. Tammikuisessa Euroopan seurojen vuotuisessa organisaatiokonferenssissa Berliinissä puolestaan suurimmaksi puheenaiheeksi nousivat Euroopan monenkirjavat käytännöt kansallisessa seuratoiminnassa, ja miten Yhdysvaltojen seura- ja urheilukulttuuriin vahvasti keskittynyt WFTDA voisi palvella vanhan mantereen kansallisiin kulttuureihin sidottua roller derbyä.

Harjoitusleirillä ihmettelyä herätti myös Suomen, vähäväkisen ja syrjäisen maan aktiivisuus lajin parissa. "Siis mitä, teitä on vain viisi miljoonaa täällä ja teillä on pystyssä 16 seuraa about kolmessa vuodessa? Teillä on kansallinen liiga?? Suomi oli viides MM-kisoissa??? Onnenmyyrät, teillä on varmaan tosi hieno tukijärjestelmä täällä, että te voitte kehittyä tuota vauhtia!"

Niin, no. Palataanpa ajassa vielä pidemmälle takaisin.

Kolme vuotta sitten odotimme innokkaina Suomen ihkaensimmäisen seuran Helsinki Roller Derbyn ihkaensimmäistä peliä Stuttgart Valley Rollergirlziä vastaan. Kaksi vuotta sitten olemassaolevat seurat taistelivat treenitiloista ja yrittivät (usein vailla vastakaikua) todistella kaupunkien liikuntatoimille, että "KYLLÄ, ME HARJOITTELEMME, TÄMÄ ON URHEILULAJI". Samaan aikaan pääkaupunkiseudun seurat ottivat asiakseen kansallisen lajiliiton piiriin pääsemisen. Tämä lajiliitto oli Suomen Luisteluliitto, joka on Kansainvälisen Rullaluisteluliiton FIRS:n jäsen, ja jonka lajivalikoimaan kuuluvat mm. seuraavat: pikarullaluistelu, maratonrullaluistelu ja sauvarullaluistelu. Vielä vuosi sitten roller derby naurettiin ulos Pasilan liittojen talon kahviotiloissa käydyistä liittymispalavereista. Että liikuntaa? Ettäkö ihan urheilua, että muka tavoitteellista kilpaurheilua?

Me emme tietystikään halua dissata muita lajeja, vaan oppia niiltä sekä hyviä käytäntöjä, että suuntia minne emme halua kulkea. Se mitä haluamme, on yksinkertaisesti nostaa roller derby muiden lajien joukkoon vakuutuksineen, valmennuskoulutuksineen, harjoitustiloineen ja vaikutusmahdollisuuksineen.

Esimerkiksi Ruotsissa, jossa kaikki on lähtökohtaisesti aina vähän paremmin kuin meillä, roller derby on olennainen osa paikallisen luisteluliiton toimintaa ja se on hyväksytty urheilulajina niin median kuin rahoitustahojen puolesta. Roller Derby Finland ry. hakee roller derbyä parhaillaan osaksi Luisteluliiton lajivalikoimaa. Mitä veikkaatte, miten projektissa käy - ja millä aikajänteellä liitto on valmis avaamaan silmänsä tulevaisuuteen? Vai käykö niin, että me DIY-derby-yhteisössä (ja kenties WFDTA:n tai jonkin kansallisen järjestön avulla) hoidetaan tämä homma himaan muilla keinoin? Haluan kaiken, nopeammin ja tehokkaammin! 

-----

Bout Report: KRR vs Luisteluliitto
Tasaisen pelin viimeinen jami, 2. erä, ylivoima KRR:llä.
Jammereina Poppanen vastaan Pollari, Pollari istuu minuutin jäähyään ennakkoluuloisuudesta.
(Carlos Mönkkösen kuvissa jammaa oikeasti Tsubutex, KRR) 

Kaikki valmiina? PIIP!

Kallion jammeri kiihdyttää, mutta törmää Luisteluliiton neljän blokkerin muodostamaan seinään heti kättelyssä. Sisäradalta ohi yrittäessään vastassa on pelätty Eihän-tämä-ole-pitkäjänteistä-seuratoimintaa, josta Poppanen pääsee eroon taklaamalla tätä lantioon laillisesti ja rajojen sisäpuolella, käyttäen KRR:n salaista taktiikkaa, missä Kallio Rolling Rainbow ry. kuuluu Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:hyn ja on myös vuosina 2012 - 2013 vastuussa Valtakunnallista seuratukea nauttivasta valmennusverkostohankkeesta. Jammeri antaa vastustajablokkerille vielä viimeisen niitin kuulumalla henkilökohtaisesti, seuransa edustajana, Helsingin Seuraparlamenttiin, joka mm. valmistelee esityksiä Helsingin kaupungin liikuntalautakunnalle.

KRR:n blokkerit ovat jääneet passiiviseen hyökkäyskuvioon pakan taakse ja valitettavasti Liiton kolme muuta blokkeria ehtivät jammerin eteen. Eihän-tämä-ole-pitkäjänteistä-seuratoimintaa "bridgettää" pakkaa pidemmäksi seisomalla linkkinä KRR:n ja omien blokkereidensa välissä, kun Poppanen puskee läpi Mutta-oikeassa-urheilulajissa-harjoitellaan-tavoitteellisestin, Eihän-teillä-ole-oikeita-valmentajiakaan-eikä-junioritoimintaan ja Ei-tässä-lajissa-oo-mitään-sääntöjän muodostaman, jykevän puolustusmuurin.

(c) Carlos Mönkkönen

Jammeri puskee ja puskee ja pystyy työntämään seinää eteenpäin sillä tarmolla, minkä saa muistellen treenanneensa tavoitteellisesti ja ohjatusti 8 - 10 tuntia viikossa joukkueensa kanssa kuukausien ajan tätä peliä varten. Kun kaksi vastustajan blokkeria joutuvat jättäytymään taakse pitämään pakkaa kasassa, Poppanen muistaa miten KRR:n koko ajan itseään mahdollisuuksien puitteissa kehittävä valmennustiimi oli juuri tämän strategian ja taktiikan luonut tähän tilanteeseen, juuri hänelle, ja harmitellut, kun valmentajia ei pysty sertifioimaan lajiliiton puutteessa.

Ohikiitävän hetken Poppanen muistaa miten hänkin olisi halunnut aloittaa jo nuorena, mutta koska ilman päteviä ohjaajia junioritoiminnan aloittaminen olisi vaatinut liikaa resursseja, KRR ei pystynyt sitä tarjoamaan. Samalla kun jammeri vaipuu ohikiitäväksi hetkeksi ajatuksiinsa, tarjoilee Ei-tässä-lajissa-oo mitään-sääntöjä hänelle mojovan taklauksen, josta Poppanen horjahtaa ja on mennä ulos radalta. PIIP! Kouluttautunut tuomari viheltää kuitenkin blokkerin minuutin jäähylle flat-track roller derbyn kansainvälisten sääntöjen mukaisesti pelialueen ulkopuolella tapahtuneesta, törkeästä kontaktista. Kaikki seitsemän tuomaria, toimitsijat, pelaajat, valmentajat, turnauksen ja ottelun järjestäjät tuntevat www.wftda.com/rules-osoitteesta löytyvät säännöt pilkuntarkasti. 

(c) Carlos Mönkkönen

KRR saa lead jammerin statuksen, eli Poppanen voi halutessaan lopettaa jamin ennen kuin kaksi minuuttia tulee täyteen. Jammertuomari seuraa häntä radan sisäpuolella osoittaen lead jammeria sormellaan. Poppanen ei kuitenkaan lopeta, vaan jatkaa radan ympäri takaisin pakkaan ja pistekierrokselle. Pollari istuu edelleen boksissa. KRR:n blokkerit ovat muodostaneet hyökkäysseinän taakse, ja kun jammeri lähestyy blokkereita, hyökkää KRR kaikkien blokkereidensa voimin kaikkien Luisteluliiton kolmen blokkerin kimppuun tehdäkseen tietä jammerilleen. Luisteluliiton alin blokkeri puolustautuu nähdessään taklauksen tulevan ja vetää takataskustaan ulos konservatiivisesta pelikirjasta tutun "verkkosukkahousut, ei oo urheilua" -taktiikan. KRR:n blokkeri työntää hänet ulos radalta pukeutuneena Carolina Klüftin toppiin, sulkapalloilijoiden, tenniksenpelaajien ja lentopalloilijoiden muodollisiin hameisiin (kaikki päällekkäin). Florence Griffith-Joynerin inspiroimat kynnet vain vilkkuvat kun tämä epäurheilija taklaa puolet isompaa vastustajaansa. Ai minkä nimisiä ovat KRR:n pelaajat? No näiden radalla olevat neljä blokkeria käyttää niitä tyhmiä lempinimiä, kuten Super Mario, Pelé, Magic ja Megatron(*. 

(c) Carlos Mönkkönen

KRR:n jammeri etenee ja kerää pisteitä ohittaessaan vastustajiaan, omien blokkerien pitäessä vastustajien säälittävät puolustusyritykset minimissään. Kun vastajammeri Pollari on pääsemässä boksista radalle, Poppanen päättää jamin asettamalla kätensä toistuvasti lanteilleen - PIIP PIIP PIIP PIIP! - ja jättää vastustajajammerin pelin päätteeksi jäähyaitioon huutamaan: "ENTÄ NE VAKUUTUKSET!? NE KALLISTUVAT VAKUUTUSMAKSUT!!" KRR:n logoa kunnioittaen jammeri vetäisee esille kansainvälisen käsimerkin tähtihattunsa päällä hyppivän vastustajan suuntaan: "Kysy Ruotsin Skridskoförbundetilta!"

Pelin jälkeen voittoisa KRR saattaa suunnata minnekäs muualle kuin kaljalle! Niin, valitettavasti aikuisurheilu ei ole enää sitä ateenalais-arjalaista, kirkasotsaisten, nuhteetttomien nuorukaisten moraalia kohottavaa harrastetta ja kisailua. Ota mikä tahansa aikuisten salibandyseuran peli, lätkäpeli, ringettepeli, pesispeli, futispeli, korispeli, jonka pelaajille ei makseta palkkaa: pelin jälkeen osa pelaajista todellakin JUO KALJAA. Osa ei.

(c) Carlos Mönkkönen

--------

*) Olisin halunnut laittaa "Blade Runner" Pistoriuksen ja "Tiger" Woodsin ja muita, mutta jotenkin kaikkien lempinimiurheilijoiden julkisuuskuva alkoi näyttää niin epäilyttävältä, että jätin sikseen. Siksi esimerkit ovat kuivia. Voisko joku tehdä tutkimuksen aiheesta: "Lempinimeä käyttävät urheilijat - tuhoontuomitut?"?

PS: Pitää nyt vaan mainita, kun eilen juteltiin aiheesta Pi Muncherin kanssa, että koska homotlesbotsateenkaaretnönnönnöö: nykyaikaisen urheilulajin on mielestäni oltava tarpeeksi avoin ja ennakkoluuloton irrottautuakseen vanhojen setien lajimäärittelyistä. Vaikka me esimerkiksi kannatamme avoimesti ehdotonta seksuaalista tasa-arvoa ja jalkapalloilijat piileskelevät kaapeissa, se ei tarkoita, että meidän tulee vajota samaan formaattiin jos haluamme olla urheilulaji. Roller derby on uusi, yhteisöllinen tuulahdus modernia ideologiaa ja työskentelytapaa Suomen(kin) seurakentälle ja varsinkin tunnustettujen lajien valikoimaan. (Sanonpa myös, että jossain vaiheessa sponsorikuviotkin kääntyvät päälaelleen; isojen firmojen toimitusjohtajien tullessa kaapeistaan rymisten ulos urheilijoidenkaan ei enää tarvitse pitää kulisseja yllä säilyttääkseen rahoittajansa, vaan nimenomaan avoimuus kerää sponssirahat.)

7 kommenttia

Word!

Apua! Tykkään niin täysillä että oon kananlihat ja kylmät väreet ja voi juku <3

http://open.spotify.com/track/5S5RweUSo6AbetkBIKJ128
'Nuff said.

Tämä kuulostaa samalta kuin mitä lumilautailijoilla oli aiemmin. Että pilvee vaan polttelee lökäpoksyissä.

Niin ja toivoisin, että kaikilla, jonka nimen tai edustamansa ryhmän vahingossa mainitsin, riittää huumorintajua silviisiin että tästä ei nyt tarvitse vetää sitä kuuluisaa hernettä kovin syvälle henkilökohtaiseen nenään. Toivoisin myös, että derbyihmiset eivät vedä sitä samaa hernettä nenukkaan sellaisessa vähän väsyneessä "Hesarin kommenttipalsta" -mielessä.

Tämä oli kärjistetty hassuttelujuttu ja ei ole olemassa mitään "Suomen Ylimpiä Urheilupäättäjiä" jotka ovat portinvartijoina kaikelle, ja ovat nyt jotenkin roller derbyä vastaan. Eikä meidän tarvitse nousta barrikadeille huutamaan että yhyy jos ette ota meitä leikkiin teidän kaa niin sotketaan teidän hiekkalinnat ja potkitaan teitä nilkkaan. Tai ainakin voidaan miettiä etukäteen kenelle huudetaan. Suuri osa suomalaisista liikuntatahoistahan kuitenkin on ottanut lajin vastaan ihan mielettömän hyvin (tai ainakin meidät kalliolaiset).

Haluaisin sitävastoin haastaa kaikki Suomen roller derby -seurat levittämään asiallista tietoa lajista omille paikallismedioilleen, tiedotusvälineiden urheilutoimituksille, kaupunkiensa liikuntatoimille, alueellisille liikuntajärjestöille, kouluille, liikuntahalleille, lapsille, nuorisolle, aikuisille, vanhuksille.

Hyvä tästä hei tulee ja Luisteluliiton Pollarikin nähdään varmasti joku päivä kokeilemassa roller derbyä The Sons Of Peachesin jammerina!

Juttu aukenee varmaan eri lailla tietylle sisäpiirille, mutta jätti kyllä tämmöisen ulkopuolisen pulliaisen kylmäksi. Sanoilla leikkiminen on tietysti aina kivaa, mutta joskus yksinkertainen on kauniimpaa. Kill your darlings ja niin pois päin.

Miina Ratinen kirjoitti:

Juttu aukenee varmaan eri lailla tietylle sisäpiirille, mutta jätti kyllä tämmöisen ulkopuolisen pulliaisen kylmäksi. Sanoilla leikkiminen on tietysti aina kivaa, mutta joskus yksinkertainen on kauniimpaa. Kill your darlings ja niin pois päin.

Totta Miina, anteeksi sisäsiittoisuuteni. Tule sinäkin vaan tänne meidän diskoon niin aukenee asiat kummasti! Toukokuun 18. päivä KRR pelaa Pasilan Urheiluhallissa Pariisia vastaan, ja KRR:n B-joukkue Trondheimia vastaan. Toot toot!

PS: Tarkoitukseni ei kyllä ollut leikkiä sanoilla. "Nyt loppu sanaleikki", sano Annikki Tähti.

Vaasankatu hyökkää!

Roller Derby

Radiodokumenttisarjassa Vaasankatu hyökkää! kuljetaan kohti Suomen ensimmäistä roller derby paikallisottelua, jossa Kallio Rolling Rainbow (KRR) kohtasi pahimman kilpailijansa Helsinki Roller Derbyn (HRD).  Sarja kertoo ystävyydestä, rakkaudesta, yhteisöllisyydestä ja elämästä yleensä kolmekymppisten harrastajien silmin kalliolaisessa roller derby seurassa. Ohjelmasarjaa ei suositella puritaaneille eikä tosikoille.

Sarjan nimeä kantavaa blogia sitä vastoin suosittelemme kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ilmiöstä ja urheilulajista nimeltä roller derby. Blogin vakiokirjoittajina sulkakyniään teroittelevat iki-ihanat: Hiki Pop, Pi Muncher, Sniff Poppers ja Tigre Force.

Seuraa blogia:

Kuvat: Carlos Marko-Tapio