Seepralauma keskuudessamme

Jo muinaiset roomalaiset huomasivat, että ilman tuomareita käytävä kisailutyyppinen kamppailu johtaa useimmiten melko raakaan lopputulokseen. Ikävästi saattoi tiikeri tahi vastustajan pentele vaikka kuinka alhaisia temppuja käyttää ja urhean soturin kohtalo oli sinetöity.

Vaikka nykyajan urheilijoita pidetään aikamme gladiaattoreina, on kamppailuja sääntelemään keksitty onneksemme hienoja asioita, kuten säännöt sekä reilu peli. Niiden noudattamista valvovat järkähtämättömät oikeudenjakajat, tuomarit. Tai reffit, niin kuin heitä derbyssä kutsutaan.

Derbyreffit ovatkin oma mielenkiintoinen alalajinsa. Kun useimmissa – ellei kaikissa – muissa lajeissa tuomarit eksisteeraavat tiukasti urheilijoista erillään, derbyseeprat elelevät eloaan iloisesti keskellä pelaajalaumaa. 

Sen sijaan, että vetäytyisivät pöhisemään keskenänsä jonnekin erotuomarikerhon uumeniin, derbyreffit ovat aina osa jotain joukkuetta, aivan niin kuin pelaajatkin ovat. Jokaisessa boutissa viheltää useimmiten reffejä molemmista joukkueista, ynnä mahdollisesti vierailevia oikeudenjakajia. Joskus toki voidaan yhteisestä sopimuksesta käyttää täysin neutraaleja reffejä, mutta tämä on toistaiseksi ollut käytäntönä lähinnä erilaisissa mestaruusturnauksissa.

Syitä reffien joukkueisiin integroitumiseen on monia, joista vähäisimpänä ei varmastikaan ole derbyn pyrkimys kohti tasa-arvoisuutta ja poispäin turhasta hierarkiasta ja raja-aidoista. Lisäksi on vain paljon mukavampaa hengata yhdessä kuin erikseen.

Luultavasti suurin syy siihen, miksi käytäntö elää ja voi hyvin on kuitenkin yhteinen hyöty. Pelaajille on äärettömän arvokasta saada palautetta raitapaidoilta suoraan treeneissä, ja monimutkaisten sääntöjen tulkinnasta voi oitis keskustella niitä valvovien tuomareiden kanssa. Reffienkin olisi varmasti melko ikävää luistella keskenään ympyrää (tai oikeammin soikiota), saaden oikeita kaitsettavia vain peleissä. Vaikka derbyreffit eivät varmasti ikinä kyllästyisi silittelemään sääntöjen pilkkuja yksityiskohtaisissa nettikeskusteluissa, niin siihenkin he saavat uutta pontta ja haastetta katsellessaan treeneissä pelaajien voimistelua sääntöjen rajamailla.

Lajia tuntemattoman mieleen hiipii tietenkin epäily, että voivatko tällaiset ”omat” tuomarit olla puolueettomia? Vastaus on, että voivat, ja todellakin ovat. Muuten kuin yllämainituilla tavoilla derbyreffit eivät eroa muiden urheilulajien oikeudenjakajista mitenkään. Paitsi että ovat tietenkin keskimääräistä paremman näköisiä ja etevämpiä ihmispyramidien rakentamisessa. Mutta pelitapahtumassa reffit eivät ole osa mitään joukkuetta, paitsi Team No Funia. Derbyboutissa luistimilla on siis yhteensä seitsemän tuomaria, ja heidän apunaan joukko non-skating officialeja eli NSO:ita. Ei siinä ole tilaa puolueellisuudelle, tuomareiden tai pelaajienkaan osalta. Tuomarille pelaaja on pelaaja, ihan sama mistä joukkueesta. Pelaajana sitä taas on huomannut, että kaikki reffit viheltävät aina vastustajajoukkueelle edullisesti.

 

Ei tästä tulisi mitään ilman noita meidän raidallisiin (sekä NSO:n pinkkeihin) univormuihin ja huumoripaitoihin mieltyneitä kaitsijoitamme. Ja kuinka tyhjää reffienkin elämä olisi ilman meitä ja visaisia sääntöpähkinöitä, joiden ratkaisemiseen haastamme heidät päivittäin? Todella tyhjää. Eli seuraavissa treeneissä nähdään. Ihanaa!

5 kommenttia

Kuulin kerran jonkun eurooppalaisen derbyjoukkueen (kun en muista edes maata luotettavasti, ni jätetäänpä arvailematta) reffien kyselevän, mitä he voisivat tehdä kun pelaajat eivät päästä heitä mukaan treeneihin. Pelaajat eivät siis vain halunneet tuomareita pilaamaan hyviä treenejä turhilla penaltyillä :D Tarina ei kerro, mitä joukkueelle sen koomin kävi. Ehkä he ymmärsivät muutaman scrimmagen tai boutin jälkeen, että kannattaa ne reffit kuitenkin pitää mukana?

@ Pi Muncher: Apua, loikkaa se logiikka näköjään mielenkiintoisiin paikkoihin joskus näissäkin ympyröissä! :D

Mäkin oon lukenut jonkun jenkkirefin tumbleria, ja siinä sekin valitteli just sitä että sen kotiliigassa oli hiljattain tullut tällainen käytäntö että refejä ei enää oteta mukaan "joukkueen" treeneihin, vaan niiden läsnäoloa toivottiin lähinnä peleihin ja sääntöiltamiin, luistelutreeneihin ne otettiin mukaan ihan tosi nihkeesti. Se oli päätynyt sit kulkemaan jossain kauempana sijaitsevan liigan treeneissä, kun ei homma enää oikein tuntunut omalta tai siltä, että ois osa seuraa, ja sen kotiliiga oli ilmeisesti menettänyt useammankin toimitsijan lyhyessä ajassa.

Millähän tollaset seurat kuvittelee sitouttavansa vapaaehtoiset toimintaansa, jos niitä ei oteta mukaan yhteisöön? :D Plus ihmettelen vähän että mikä järki on tyytyä refeihin jotka osaa hädin tuskin luistella, tosi turvallista kaikkien kannalta. Mä oon ainakin tosi onnellinen meidän refestä joka käy treeneissä ja treenaa myös sitä luistelua. Kun on jonkun aikaa treenattu ilman penalteja huutavaa refeä, se ikävä kyllä näkyy myös pelissä...

Aivan mahtava juttu tämä mutta milloin kuulee niitä radiodokkareita?

Yle Puhe

8.4.-19.4. arkisin klo 16.30

ja koko sarja 21.4. klo 21.00-23.30

Vaasankatu hyökkää!

Roller Derby

Radiodokumenttisarjassa Vaasankatu hyökkää! kuljetaan kohti Suomen ensimmäistä roller derby paikallisottelua, jossa Kallio Rolling Rainbow (KRR) kohtasi pahimman kilpailijansa Helsinki Roller Derbyn (HRD).  Sarja kertoo ystävyydestä, rakkaudesta, yhteisöllisyydestä ja elämästä yleensä kolmekymppisten harrastajien silmin kalliolaisessa roller derby seurassa. Ohjelmasarjaa ei suositella puritaaneille eikä tosikoille.

Sarjan nimeä kantavaa blogia sitä vastoin suosittelemme kaikille, jotka ovat kiinnostuneet ilmiöstä ja urheilulajista nimeltä roller derby. Blogin vakiokirjoittajina sulkakyniään teroittelevat iki-ihanat: Hiki Pop, Pi Muncher, Sniff Poppers ja Tigre Force.

Seuraa blogia:

Kuvat: Carlos Marko-Tapio